bir daha dönmeyeceğimi bir bilse. belki' de hissediyordur, belki' de anlamıştır. geçmişinden sıyrılamayan, geçmişte ki her problemi bugüne taşıyan biriyle gelecek düşünmenin imkansızlığını bir bilse. ah bir bilse.
bilse ki onu ne büyük işkencelerden kurtarıyorum. devam edebilsin, ona gölge değil önder olmak istediğimi bir bilse.
izinin üzerine başka iz sürmediğimi bir bilse, zaten bugün bunun yanlışlığı üzerine bu halde değilmiyiz.
keşke her ot ne boka yaradığını bilse ;
ben biliyorum.
o' da beni bilsin diye, bitsin diye...
ahbari farsça bir kelime olup, şiilik meşrebinin caferilik ekollerinden fıkıh usulu olarak kur'an , hadis ve icma' nın dışında akl (hikmet, kıyas)' ı kabul etmeyen bir ekol.
16.yy' da caferilik üzerinde hakimiyet kurmuş fakat 18.yy sonlarında bir başka caferilik ekolü olan usuli ekolu tarafından yaygınlığı durdurulup, zamanla sona erdirtilmiştir.
caferilik, onikicilik veya isnaaşeriyye (arapça: isnâ athriyya) mezhebi. imamiyye veya imamilik olarak adlandırıldığı da olur. şiiliğin çoğunluk mezhebi. günümüzde iran islam cumhuriyeti'nin resmi mezhebidir. ismaililik ve zeydilik ile birlikte şii meşrebinin fıkhi mezheplerinden biri sayılmaktadır.
şia'nın yüzde 80'i onikici veya caferidir. azerbaycan, iran, ırak, ve bahreyn' de hakim şii mezhebidir.
aleviliğin, 12 imam inancının türk-anadolu tasavvuf yorumu olduğu iddia edilir.
safeviye veya safevî tarikatı, 14. yüzyılda iranî mistik safiyüddin ishak tarafından erdebil'de kurulmuş sufi tarikat. döneminde doğu anadolu, iran azerbaycanı ve güney kafkasya'da büyük siyasî önem taşımış bu islamî tarikat, 16. yüzyılın başında kurmuş olduğu ve tarihte ilk kes şii onikiciliğini resmî mezhep gibi kabul etmiş safevî devleti ile tanınmıştır.
mustafa demir, yalovalı sığırtmaç mustafa (d. 1918- ö 15 ocak 1987) , türk asker. 11 yaşında iken atatürk ün himayesine aldığı bir çocuk olarak tanınmıştır. atatürk ile tanışma serüveni gazete haberlerine, öykülere hatta şiirlere konu olmuştur.
1918 yılında varna civarında doğdu. annesinin adı efide, babasının adı recep tir. 3 çocuklu ailenin ortance evladı idi. ailesi, bütün varlıklarını bulgaristan da bırakarak türkiyeye gelmiş bir göçmen aileydi. çocukken yalovada sığırtmaçlık(çobanlık) yaparak ailesinin geçimine katkıda bulunmak zorundaydı. 1929 yılında gezinti yaparken yolunu kaybeden devrin cumhurbaşkanı gazi paşa ile karşılaşması, bütün yaşamını etkiledi. kendisine yolu tarif etmiş ve sorularına rahat tavırlara cevap vermişti. paşa, bir süre sonra kendisini buldurup yanına getirtti; tanıştığında sıtma olan mustafayı ailesinin onayını aldıktan sonra tedavi ettirdi ve okuttu.
okuma-yazma bilmeyen sığırtmaç mustafa, sağlığına kavuştuktan sonra okula gönderildi. beşiktaştaki 19. ilkokulu, işık lisesinin orta kısmını ve kuleli askeri lisesini bitirdi. 1941 yılında kara harp okulundan 1941/bli tankçı teğmen olarak mezun oldu ve türk silahlı kuvvetlerine katıldı.
yüzbaşı rütbesindeyken rıfkiye hanım ile evlendi. 1954 yılında, makbule atadan tarafından manevi evlat olarak kabul edildi. kızı tacinur a ismini makbule hanım verdi. bir süre sonra sağlık sebebiyle orduda personel sınıfına geçti. çeşitli askerlik şubelerinde görev aldıktan sonra 1960 yılında kalp rahatsızlığı nedeniyle binbaşı rütbesindeyken emekliye ayrıldı ve ömrünün son yıllarını yalovada geçirdi. 15 ocak 1987de yaşamını yitirdi ve yalova da toprağa verildi.
dönem adı ile genç hadisesi, şimdi ki adı ile şeyh said isyanı. 1925 yılında merkezi yönetime düzenlenen geniş çaplı ayaklanma. ismi genç ilçesinden gelmektedir. şeyh said' e bağlı kişilerin diyarbakırda jandarma müfrezesi ile yaptığı çatışma ile başlayan ayaklanma ankara ve diyarbakır' da kurulan istiklal mahkemeleri ve uygulanan sert bastırma harekatı ile son bulan hadisedir.
genç ilçesi şuan itibari ile bingöl şehrimize bağlı bir ilçedir.