punisher
126 (çevresinde sevilen sayılan)
ikinci nesil yazar 2 takipçi 2.30 ulupuan
entryleri
oylamalar
medya
takip

    bilderberg toplantıları

    1.
  1. kurucusu haham joseph retinger ve hollanda prensi bernhard olan bilderberg grubunun her yıl dünyanın finans, sanayi, politika, basın-yayın vs. alanlarında söz sahibi olmuş ya da ileride olabilecek kişilerinin katılımıyla daha sonraki yılların dünya düzeninin şekillendirildiği toplantılardır. türkiye'den mesut yılmaz, suna kıraç, nuri çolakoğlu, cem boyner, süleyman demirel, bülent ecevit, mesut yılmaz, hikmet çetin, prof. şerif mardin, selahattin beyazıt, emre gönensay, vahit halefoğlu, dinç bilgin, sinan tara, prof. üstün ergüder, meral gezgin eriş, uğur bayar, ismail cem gibi isimler bugüne kadar bilinen katılımcılardandır. türkiye'de de çınar otel/ist. (1959) ve altınyunus/çeşme (1975) de toplantılar yapılmıştır.

    toplantılarda alınan kararların içeriğinin gizli olduğu iddia edilse de basına yansıyan ya da yansıtılan kadarıyla pek öyle olmadığı bir nevi gizli/açık gölge imparatorluk gibi çalıştığı ortadadır.
    1 ...
  2. son nefes

    1.
  3. aldıktan sonra veremeyeceğimiz yahut verdikten sonra alamayacağımız, günde kaç kere alıp verdiğimizi bilemediğimiz nefeslerin sonuncusu.
    1 ...
  4. suleymanname

    1.
  5. Sen gül diyarının yapma gülüsün!
    Aynı yapmacıkla Çoban Sülü sün!
    Yoktur izlediğin bir dava yolu;
    Bir bu yan, bir şu yan, büküntülüsün!
    Türk e zıt sermaye merkezlerinden,
    Bir zikzaklı yolda hep, güdülüsün!
    Milli yekparelik gelmez işine;
    Bu yüzden parçalı, bölüntülüsün
    Ve devlete mason biraderlerin
    Tam da maslahata denk ödülüsün!
    Ne sır sendeki bedava oluş!
    Problemler içinde en müşkülüsün!
    Fikir dağlar boyu kocaman kitap;
    Sen de o kitabın bir virgülüsün!
    Böyleyken ustasın gözbağcılıkta;
    Cüceler sirkinin baş Herkülüsün!
    Gözyaşı ve çığlık vatanında sen,
    Hüzün bahçesinin şen bülbülüsün!
    Büzülmüş susarken mahzun hakikat,
    Davuldan ziyade gümbürtülüsün!
    Teokratik rejim olmaz deyip de,
    Peşinden müslüman görüntülüsün!
    Kolera, vergiler, zamlar, enflasyon;
    Bir felaketsin ki, binbir türlüsün!
    Gelirsiz giderli bütçelerinle,
    Her yıl, milyar milyar köpürtülüsün!
    Okka okka vicdan satın alırsın;
    Topuzu altından oy baskülüsün!
    Bir gökdelen sanır seni gören göz;
    Bilmez ki, temelden çöküntülüsün!
    Büyük Kongre, dikiş tutturduğun yer;
    Meclise gelince söküntülüsün!
    Bağlısın hak bilmez yeminlilere;
    Hakkı bilenlerden çözüntülüsün!
    Üçbuçuk mebusa kaldı diye fark,
    Kimbilir, ne kadar üzüntülüsün!
    Millet gökten adam dilensin, dursun!
    Ümit fakirinin keşkülüsün!
    Kuzum, senin neren Anadolludur?
    Türk e Amerikan püskürtülüsün!
    Farkın şu ki, eski Başbakanlardan,
    Sen o belaların son püskülüsün!
    ( 1971 )

    üstad necip fazil'in 35 sene önce morisonların sülü'sü için yazdığı şiir...
    5 ...
  6. laikler fransa ya

    1.
  7. 1789 Fransız ihtilali ile ortaya çıkan görüşlerden birisi de laiklik olmuştur. Hak, özgürlük ve eşitlik parolasıyla, ezilen halkı da yanına alarak devrimi gerçekleştiren burjuva sınıfının iktidardaki kesimi, ihtilal sonrası izlenecek siyasette J.J. Rousseau nun çoğunluğun iradesine dayanan siyasal rejim görüşünü benimsemişlerdir. iktidardaki Jakoben kesim dine karşı baskıcı bir rejim uygulamıştır. Burjuva ihtilali çerçevesinde topraklar millileştirilmiş, kilisenin elindeki tüm mülkler devlet mülkü haline getirilmiştir. Din reforme edilmeye çalışılarak devlet üzerindeki etkisinin kırılması amaçlanmış, hatta din- kilise devletin kontrolü altına girmiştir. Kiliseler kapatılıp iktidardaki kesimin politikaları doğrultusunda yapılandırıp tekrar açılmış, dönemin bir çok din adamı iktidardakiler tarafından yargılanıp idam edilmiş yahut sürgüne gönderilmişlerdir. Katoliklik dinine ait ne varsa hepsi yasaklanıp imha edilmiştir. Hatta bunlarla yetinilmemiş devlet tarafından bir Cumhuriyet Dini dahi kurulmuştur. Bu dönemde din ve devlet ayırımı ilkesinden yola çıkılarak kavramın kapsamı devlet tarafından belirlendiği için, dinin toplumsal alanda etkisizleştirildiği, devletin dini kendi güdümü altına aldığı, dini devletleştirdiği görülmektedir. Bu anlamda laiklik ruhban sınıfına karşı, ruhban sınıfının toplumsal yaşamdaki etkisini ortadan kaldırmak için yapılan tepkici, tepeden inmeci bir devrimin ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır.

    laiklikle demokrasi arasında hiçbir ilişki yoktur. Laik bir devlet demokratik olabileceği gibi, anti-demokratik de olabilir. Örneğin Fransa laik demokratik; eski Sovyetler Birliği ise laik ama anti-demokratik bir devlettir. Yine israil, Yunanistan demokratik fakat laik olmayan devletlerdir. israil Anayasası Yahudiliği açıkça devlet dini olarak kabul etmiş, Yunanistan Anayasasında ise Ortodoks Hıristiyanlığına üstünlük tanımakta ve onu özel himaye altına almaktadır. Bu görüş savunucularına göre, belirtilen nedenlerle, demokrasi ve laiklik arasında olmazsa olmaz bir ilişki yoktur. Toplum değil ancak devlet laik olabilir. Toplumun laikleşmesi demek dinin dünya ile ilişkisinin kesilmesi demektir ki, bu da ancak dinin ortadan kalkması ile mümkündür. Aslolan dinin devletle olan ilişkisinin kesilmesidir.
    Anayasada Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik bir devlet olarak nitelendirilmektedir. Şu ana kadar olan incelememizde, ülkemizdeki uygulamaların klasik laiklik anlayışıyla pek de uyuşmadığı görülmektedir.
    Laik devlet din ve vicdan özgürlüğünün kullanılmasını güvence altına alan; devleti bu yönüyle sınırlayan ve bu özgürlükler karşısında nasıl hareket edeceğini gösteren bir ilkedir. Laik devlette esas olan hukuk kurallarının ve egemenliğin dine dayanmaması, devletin dinler karşısında tarafsız kalmasıdır.

    daha genişi için http://www.hukuki.net

    *
    1 ...
  8. acilin ben geldim

    1.
  9. uzun uğraşlar sonucunda çaylaklık modundan kurtulan ikinci nesil yazarın, diğer yazar arkadaşlarının arasına katılma heyecanıylan karışık coşma durumu.
    0 ...
  10. © 2025 uludağ sözlük