Cengiz Han ve Emîr Timur, iki asra yakın ara ile tarihe hükmetmiş iki büyük cihângirdir. Tabiî ki bir görüşe göre de iki büyük barbar. 18. asırda başlayıp 19. yüzyıl içinde muazzam bir tırmanma gösteren Şarkiyatçılık (Oryantalizm), yahut da Doğu Bilimciliği nazarında özellllikle Cengiz Han dünyâ tarihinin en gaddar barbarıdır. Osmanlının öyle uzun boylu bir Şark Siyaseti olmadığı, batılıların da tıpkı müsbet ilimler sahasındaki çalışmaları gibi bizi sollaması veyâ bu zamanın bizim devletimizin çöküş yıllarına denk gelmesi sebebiyle, bizim olan Türkoloji Gazinin yüksek himâyeleri ve engin Türkçülüğü ile Cumhuriyetten sonra başlamıştır. Bu sebeple biz özellikle Cengiz Han ve onun tamamen Türke dayalı dahalı devletini ancak Cumhuriyetten sonra tanıyabilmişizdir. Anadolu Türklüğü için Timurun ayrı bir husûsiyeti vardır ki, devletimizi yıkmış olduğundan onu Osmanlı tarihçilerinin yoğun küfürleri ile tanımaktayız. Emîr Timurun Sultan Bâyezide muamelelerini ise çocukluğumuzdan beri dinleriz. Bu sebeple bizdeki Timur düşmanlığı fazladır. Esasında gerek Cengiz Han gerekse Emîr Timur hakkındaki görüşler tartışılmadığı gibi, hâdiselerin tahlilleri de doğru dürüst yapılabilmiş değildir. Nedendir bilinmez ama Moskovaya bile girmemiş olan Emîr Timurdan Ruslar şiddetle nefret ettikleri halde, birkaç sefer aynı ülkeleri talan ettiği halde Cengiz Hanı daha şirin görürler. Rus bilim adamlarının da Türkoloji ile ilgili çalışmaları aynı zamanda başlamış olduğundan bu kanaat aynen batılılara da geçmiştir.
Batının Cengiz Han ve Emîr Timura karşı açtığı bu kabil kampanyaların, Türklüğün tam bir çöküş devri olan 18. ve 19. yüzyıl boyunca alabildiğince bir süratle devam etmesi, aynı zamanda peşinden bir Türk düşmanlığını da getirmiştir. Bu sebeple mezkûr yüzyıllarda Avrupa ve Orta Doğu da, hatta Rusyada, tarihin en büyük Türk organizasyonu olan Osmanlıya karşı haksız ve hukuksuz bir kampanya başlatılmış, Orta Asyada Çarlık Rusyası tarafından bir milletin yok edilişi işte bu yanlı ve yanlış Avrupalı görüşten de cesaret almıştır.
--spoiler--
Türk yazar, çevirmen. Tuzluca'da doğdu. Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinden mezun oldu (1993). Mütercim-tercüman olarak çalıştı (1993-1998). Gazi Üniversitesi bünyesinde yaptığı yüksek lisans tezinde Mısırlı yazar Yahya Hakkının öykücülüğünü inceledi (1998). Arapça-Türkçe çeviride eşdeğerlik sorunları ile ilgili doktora tezini aynı üniversitede bitirdi (2004). University of Manchester, The Centre for Translation and Intercultural Studies de misafir akademisyen olarak çalıştı (2006). Kısa öykü ve şiir çevirileri Son Duvar, Edebiyat Güncesi, Kurgan'da yer aldı. Akademik çalışmaları çeviribilim, dilbilim, yabancı dil öğretimi ve Arap edebiyatı alanlarına odaklanmaktadır. Hâlen Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
gazi üniversitesi arapça öğretmenliğinin MEB Üstün Hizmet Ödülü sahibi, pek çok Bilimsel Toplantı ve kongrelere katılmış, çokça telif eserleri olan ve editörlüğünü yaptığı onlarca kitap bulunan bir akademisyen.
rusya başbakanı vladimir putin, ''abd'nin, borçları nedeniyle dünya ekonomisinin asalağı olduğunu'' söyledi.
başbakan putin iktidar partisinin gençlik kolları üyeleriyle görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, abd'nin imkanlarının ötesinde krediyle yaşayan bir ülke olduğunu ve borcunun bir kısmını dünya ekonomisinde dinlendirdiğini belirterek, abd'nin doların monopol durumunu kullanarak, dünya ekonomisinde asalak gibi yaşadığını savundu.
abd'nin borç tavanının yükseltilmesi konusunda dün varılan ancak kongre tarafından henüz oylanmayan uzlaşmanın, sorunun kökten çözümü için karar alınmasını ertelemekten başka bir işe yaramayacağını söyleyen putin, amerikan ekonomisinin dünya ekonomisinin lokomotiflerinden birisi olduğunu ve sorun olmasının kimse için iyi olmayacağını kaydetti.
usya başbakanı putin, ayrıca rusya ve belarus'un tek bir devlet olarak birleşmesinden yana olduğunu söyledi.
bu arada, amerikan senatosu'ndaki demokrat çoğunluğun lideri harry reid, borçlanma tavanı sorununun aşılması konusunda sürenin sonuna yaklaşılırken, bugün içinde senato'da bir oylama yapılmasını umduğunu söyledi.
amerikalı milletvekilleri, abd'nin 14,3 trilyon dolar tutarındaki borçlanma tavanını artırmak ve abd'nin temerrüde düşmeyeceği konusunda finansal piyasaları rahatlatacak nihai anlaşmaya varmak için zamana karşı yarışlarını 2 ağustos salı gününe kadar sürdürecekler.
dire straits in baba şarkılarından biridir. buyrun bu da sözleri:
lady writer on the tv
talk about the virgin mary
reminded me of you
expectation left a come on too
lady writer on the tv
she had another quality
the way you used to look
and i know you never read a book
just the way that her hair fell down around her face
and i recall my fall from grace
another time another place
lady writer on the tv
she had all her brains and the beauty
the pictures does not fit
you'd talk to me when you felt like this
just the way that her hair fell down around her face
and i recall my fall from grace
another time another place
your rich old man,
you know he'd a call her a dead wringer
you got the same command
plus your mother was a jazz singer
just the way that her hair fell down around her face
and i recall my fall from grace
another time another place
lady writer on the tv
she knew all about history
you couldn't hardly write your name
i think i want it just the same
lady writer on the tv
talking about the virgin mary
you know i'm talking about you and me
lady writer on the tv
Guardian'da yayınlanan 'Mısır sarsılırsa israil titrer' başlıklı bir yazıda, "Mübarek'in yerini Müslüman Kardeşler alırsa israil'le imzalanan barış anlaşması yırtıp atılır. Gazze'ye giden tüneller denetlemez ve israil islamcı bir çembere alınır" yorumu yapıldı.
Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in Eylül ayında aday olmayacağını açıklaması protestocuları tatmin etmedi. Şimdi Mısır'da neler olacağı herkes tarafından merakla bekleniyor.
Guardian yazarı Jonathan Freedland ise Mısır'daki gelişmeleri israil açısından yorumlayan bir makale kaleme aldı.
"Mısır sarsılırsa, israil'in titremesine şaşmamalı" başlıklı yazıda Freedland, israil'in gelişmeleri Mısır'ın ikinci bir iran olabileceği endişesiyle izlediğine dikkat çekerek Ortadoğu'da nihai barışın ancak demokrasiyle gelebileceğini söylüyor:
YA TÜNELLERi DENETLEMEZSE
"israilliler şimdiki rejim devrilirse yerini islamcıların almasını bekliyor. israillilerin başını ağrıtan senaryo şu: Mübarek gider ve yerini Müslüman Kardeşler hakimiyetindeki güçler alır. Tahrir Meydanı'nda Mübarek'e 'Tel Aviv'e evine dön' diye bağırdıkları söylenen kalabalığın taleplerine uyan yeni rejimin ilk işi israil'le imzalanan barış anlaşmasını yırtıp atmak olur. Mısır güvenlik güçleri Gazze'nin altından geçen tünelleri denetlemez. Aksine Hamas'a hem Mısır'dan hem de iran'dan istediği kadar silah getirme izni verilir. israil islamcı bir çembere alınır. Kuzey'den Lübnan'da Hizbullah, Batı'dan Gazze'de Hamas ve Güney'den Mısır'da Müslüman Kardeşler."
BU REJiMLERLE iMZALANAN ANLAŞMA DA DEVAM EDEMEZ
Jonethan Freedland, yazısına şöyle devam ediyor:
"Son günlerde Mısır, Tunus, Ürdün ve Yemen'de yaşananlar, hiçbir diktatörlüğün sürdürülebilir olmadığını, sonsuza kadar devam etmeyeceğini gösteriyor.
Bu rejimler devam edemiyorsa, onlarla imzalanmış bir anlaşma da devam edemez. Şüphesiz, Enver Sedat ve ardından Mübarek'le yapılan barış anlaşmaları büyük yararlar sağladı.
Ama israil'in Mısır halkıyla yapacağı; onların gerçek rızasına dayanan bir anlaşmanın ödülü ne büyük olur. Ancak böyle bir anlaşma kalıcı olabilir."
Lübnan'daki kriz sadece bu küçük ülkeyle sınırlı değil. Çözümü Lübnan'daki güçler kadar bu güçleri temsil eden ve krizi körükleyen ülkeler belirleyecek.
Basit ve şematik bir yaklaşımla, Saad Hariri'nin bloğunun arkasında Katar, Suudi Arabistan ve ABD var, israil'i de dolaylı olarak bu gruba ekleyebiliriz. Hizbullah cephesinde ise Suriye ve iran. Türkiye ise bu iki gruba da ayağını basan ülke.
Bugünkü krizi yeni değil. Bu, Lübnan'da Hizbullah'ı tasfiye etme, silahsızlandırma harekâtının 3. ayağı.
Nasıl başladığını hatırlayalım ki bugünü anlayabilelim. Ya da Hariri suikastının kimin işine yaradığını çözebilelim.
Harriri 2005'de öldürüldü. Hemen Suriye suçlandı. Binlerce taraftar sokağa döküldü. Uluslararası baskı ve medya gücüyle Suriye 29 yıldır bulunduğu Lübnan'dan çekildi. Saad Hariri, suikastın ardında Suriye olduğu tezinden vazgeçti. Yani Hizbullah gerekçesiyle Suriye ülkeden çıkarılmış oldu.
2006'da israil ikinci denemeyi gerçekleştirdi. Lübnan'a saldırının görünen gerekçesi yine Hizbullah'tı. Ama asıl amaç iran'ın gücünü kırmayı hedefliyordu. israil, Suriye ve iran'la Hizbullah üzerinden hesaplaşmaya çalıştı. Ama başaramadı.
Yıl 2010. Suikastı araştırmak için kurulan uluslararası mahkeme konusunda birçok şüphe var. Bu mahkeme ne karar verirse versin kimseyi tatmin edemeyecek. Ama Hizbullah ve iran'ı suçlaması kesin gibi. Yani hedef tahtasının ön yüzünde Hizbullah, diğer yüzünde iran var. Yani tasfiye planının 3. aşaması bu.
HiZBULLAH VE iRAN ZEMiNi BiR DAHA KAYDIRDI
işte Hizbullah ve iran kendilerini hedefe koyan bu durum karşısında elindeki güçlü kartı açık oynayarak hem ülke hem de bölgedeki zemini bir kez daha kaydırdı.
Peki Lübnan'da Hizbullah'ın etkisiz hale gelmesi bölgede en çok hangi ülkenin elini rahatlatır? Sorunun yanıtı ortada.
KISA VADELi iSTiKRAR ADALET DUYGUSUNU TATMiN ETMEZ
Ama yanıtı olmayan soru cinayetin üstünün örtülüp örtülmeyeceği. Çünkü hiçbir adaletsizlik istikrardan önemli değildir. Kısa vadeli istikrar ise adalet duygusunu tatmin etmez. Türkiye bu konuda kararını vermeli. Bu yüzden cinayeti kim işlediyse ortaya çıkmalı. Ama bu mahkemeyle değil.
Türkiye'nin yapması gereken yeni, adil ve şüphe uyandırmayacak bir mahkeme kurulana kadar en azından parmakların tetiğe uzanmasını önlemek. Bu da önemli bir şey.
1960 yılında Ankara da doğdu. Riyat ta bulunan kral suud üniversitesinde önce arap dili enstitüsünden (1981). daha sonra eğitim fakültesinden mezun oldu (1985). ocak 1988 de genelkurmay başkanlığında arapça mütercim olarak memuriyet hayatına başladı. mayıs 1989 da halen çalışmakta olduğu gazi üniversitesine geçti. ankara üniversitesinde başladığı yüksek lisansını 1989, doktorasını 1993 yılında tamamladı. gazi eğitim fakültesi arap dili eğitimi anabilim dalında 1996 da yardımcı doçent, 1998 de doçent, 2004 te profesör oldu. kazakistan ve suudi arabistan da misafir öğretim üyeliği yaptı. arap dili eğitimi uzmanlık alanında çeşitli kitapları ve yurt içi ve yurt dışında yayınlanmış makalelerinin yanı sıra, birkaç çeviri kitabı bulunmaktadır. evli ve üç çocuk babasıdır. *
başbakanın ortadoğu başdanışmanlarından biridir. aynı zamanda başbakanın tercumanıdır ve geçen seneden itibaren arap dili eğitimi anabilim dalı başkanıdır.
2008 yılında Gürcistan'daki 8 Yaş Altı Avrupa Satranç Şampiyonası'nda Türkiye ye ilk kez 8 Yaş ve Altı Avrupa Şampiyonluğu nu kazandıran, 2009 Nisan ayında Yunanistan'da yapılan dünya şampiyonasındaysa 10 yaş altı erkeklerde dünya 2. olan genç milli satranççımız. ilerde adınından çok söz ettirecek genç yetenek. umarım çok çok başarılı olur. satrançta adımızı duyurma zamanımız çoktan geldi bence.
öncelikle yeni nesil yazarların bol bol okuması düşüncesinde olduğumu belirteyim efendim. bol bol okuyunca hem kalemi güçlenir yazarın hem de sözlük formatına daha çok hakim olur. böylelikle ulusözlük daha yaşanabilir bir ortam olur. *
şimdi eğer bir yazar * ne kadar çok okuyorsa faresini de o kadar oylama butonlarınyla o kadar buluşturmalıdır üstadım. ulusözlüğün en büyük problemlerinden biridir bence bu * oylama meselesi efendim. yanlış anlaşılmasın herkes herkesin entrysinipekiyi pek güzellemek zorunda değil tabii ki ama beğendiğimiz bir entryi artılayalım tıpkı beğenmediğimizi ekilediğimiz gibi. *
neyse tanıma gelecek olursak: altıncı ** ve yedinci neslin oylama butonu ile bütünleşip oy verme hakkını sonuna kadar kullanması durumudur.
daha önce açılmadığını görünce benden başka görevli yoktur heralde diye düşünmeme sebep olan başlık. en geç sabah yedide sandık başında olması gereken yazardır. o yüzden erken uyuması gereken yazardır. * :)
aynı ülkede yaşayan, aynı değerleri paylaşan insanların ve aynı kültüre sahip olan olan insanlar'ın olağan durumunu referandumla ilişkilendiren yazar söylemi. şimdi ben burda vereceğim oyu söyleyecek kadar cesur(!) değilim *** o yüzden farz-ı muhal diyip konuşayım efenim.
şimdi ben farz-ı muhal evet diyeceğim ama benim bir sürü arkadaşım, var hayır diyen. en yakın arkdaşlarımdan biri evet diyor biri hayır.
ama kimse kimseye bağırmıyo, hakaret etmiyo, senin ben ta .mına koyim falan hiç demiyo.
şimdi ben farz-ı muhal hayır diyeceğim ama benim akrabalarımın bir kısmı evet diyo, komşularımın da bir kısmı da öyle, açıkca fikirlerini beyan ediyorlar. çünkü evet diyenin komşuluğundan şaşarım, yok efenim hayır diyen akraba olmaz olsun gibi söylemler duymuyorlar muhatablarından. hal böyle olunca açık yüreklilikle fikirlerini söyleyip adamakıllı, seviyelice tartışıyorlar.
ama sözlükte tatlı su babayiğitleri karşıt fikirlere sahip olanı vuruyor yerden yere. eminim onlarında da arkadaşları, akrabaları arasında onlarla hemfikir olmayanlar vardır, onlarla tartışıyorlardır da eminim ama buraya gelince babayiğiler(!) ne hikmetse tartışma, yerini hakaretlere, küfürlere bırakıyor. efendim biz yazarlar olarak siyasilerin seviyesine düşmeyelim. *
son olarak mahsundan gelsin: (bkz: hepimiz kardeşiz) *
başlık aslında "Öyle Sayın Başbakan gibi söz verip, sözlerinin arkasında duran bi insan değiliz biz" olacaktı ama malum karakter sorunu. neyse tanıma gelecek olursak, sayın kemal kılıçdaroğlu'nun yapmış olduğu skandal niteliğindeki gaftır. buyrunuz bu da link: http://www.habervaktim.co...lenme_rekoru_kiriyor.html
temmuz 2010 teblıgler dergısınde cıkan bır kararla artık arapça öğretmenliğinin atama öncelıgı ilahiyat fakültelerine bu bölümde okuyanların hakkı gaspdılerek verilmiştir. bu bölümde okuyan herkesin 5 yıllık emeği zayi olacak böyle giderse. işte bu sebeple gazi eğitim fakültesi bünyesinde bulunan öğrencilerin seslerini duyurma amaçlı kurdukları facebook grubudur.
1973 yılında Ankara'da doğdu. 1999 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi, Sinoloji Bölümü'nden mezun oldu. Üniversite yıllarında Çin kaligrafisi ile tanıştıktan sonra dünyaca ünlü kaligraflardan dersler alarak batı kaligrafisi alanında çalışmalarını sürdürdü. ispanya Kaligrafi Birliği tarafından "Kaligraf" ünvanı verilerek onur üyeliğine kabul edildi. ABD'de düzenlenen, 2003 Dünya Güzel El Yazısı yarışmasında Türkiye'ye ikincilik kazandırdı ve aynı yıl "Kaligrafi-Güzel Yazı Sanatı" adlı kitabı yayımlandı. Daha sonra, kaligrafi çalışmalarını dijital ortama taşıyarak grafik tasarım alanına yöneldi. Sıra dışı tasarımları sektörde adından söz ettirmeyi başardı. Uzun bir süre Ankara'da çalışmalarını sürdüren sanatçı, her geçen gün gelişen teknoloji ve talepler doğrultusunda istanbul'da da bu sanatı yaymak ve geliştirmek amacıyla 2009 yılında istanbul Kaligrafi Merkezi'ni kurdu. En büyük hayali beyaz perde senaristliği olan Ünver, bu hayalini gerçekleştirebilmek için kolları sıvamış ve iki arkadaşıyla "SATRAB" adlı ilk romanını okuyucuların beğenisine sunmuştur...
1972 yılında Bursa'da doğdu. ilkokulu Karamürsel ilçesinin Valideköprü köyünde, ortaokul ve liseyi Gebze'de tamamladı. 1992 yılında Gazi Üniversitesi Arap Dilinde okumaya başladı ancak iş hayatı nedeniyle okulu yarıda bıraktı. 2008 yılında afla üniversiteye döndü ve şu an ikinci sınıftan okuluna devam ederken hayatını sigortacılık yaparak sürdürüyor. Okula dönüşü aynı zamanda serbest meslek hayatına isteyerek son verdiği bir dönemdir. Uzun yıllar radyo sunucu ve programcılığı yaptı. Çeşitli özel kuruluşların reklam, tanıtım, turizm kollarının pazarlama-satış departmanlarında çalıştı. Yaklaşık iki yıl bir firmanın ortağı ve yöneticisi olarak görev yaptı. Vatani görevini Ankara'da ifa etti. Amatör düzeyde hobi olarak kaligrafi ile ilgileniyor. Bunun yanı sıra amatör düzeyde okçuluk sporuyla uğraşıyor. Seyahat etmeyi ve kitap okumayı fazlasıyla seviyor. ingilizce ve Arapça biliyor. Diğer yazar arkadaşlarıyla halen üzerinde çalıştıkları ve yazımına kısa süre için de başlayacakları yeni bir romanları var. Emekli ilkokul öğretmeni anne ve babanın tek oğlu ve bir kız kardeşi var.
Can dostum güzel insan Özgür Nayman'ın yazarlarından biri olduğu enfes kitabın adı. kitap ilk olarak 2006 yılında asil kitabevinden çıktı. bir kaç gün önce de hayat popüler kitaplar'dan çıkan kitap raflarda yerini aldı.. kitap şu anda hepsiburada.com da En Çok Satılan Macera-Yerli Listesi'nde birinci sırada.
buyrun bu da arka kapak yazısı:
----------------------------------------------
"Masumiyetinize kendinizden başka kimsenin inanmadığı ve size ithaf edilen suçların sonuçlarını isteseniz de üstünüzden atamadığınızda sizin de hikayenizin yazılma vakti gelmiş demektir"
Satrab'ın kahramanı Ozan'ın hikayesi sıradan bir gencin üniversiteyi kazanıp ailesinden ayrılması ile başlıyor. Günümüz gençleri gibi internete meraklı olan Ozan, bu merakın nelerle sonuçlanabileceğini bilmiyor. Chat odasında tanıştığı birini hayatı boyunca beklediği fırsat olduğunu düşünüyor. Hayatını düzene koymak yerine bazı arayışlara kapılıp hayallerini kurduğu başka bir dünyaya yelken açıyor. Bu yolculuk onu önce Assos'a sürüklüyor ardından önceden tahmin edemeyeceği bir planın parçası haline geliyor. Satrab, aklanamayacak bir iFTiRA, katlanılamayacak bir ACI, sıra dışı bir iNTiKAM ve uğruna ölebileceğiniz bir AŞK çemberi sunuyor.
Satrab''la çıkılan yolculukta; Şifre, Türk-Yunan ilişkisi, Milenyum Jön Türkleri, Antik Çağ, hırs, ihtiras, ego, hükmetme-hükmedilme, Assos, aldatma, aşk, arkadaşlık, entrika, oyun, senaryo, macera, kahramanlık, cinayet, chat, tuzak, çıkar çatışması, görev, para, CIA, şaşırtmaca, hayal, zaman, mekan, şaşkınlık, heyecan, sanal alem ve asla yarım "bırakılmayacak" film tadında bir roman karşımıza çıkıyor. Sonunu ve başkahramanın tahmin edilmesinin güçlüğü romanı okur için daha çekici kılıyor.
Romanın yazarları Murat Ünver, Özgür Nayman ve Selçuk Kiraz'ın yolları 2005 yılında yazarlığın büyüsüne kapılarak kesişiyor. Her üç yazar da Marcus Aurelieus'un "Kişinin hayatı, düşünün rengine boyanmıştır" sözünde olduğu gibi düşlerinin peşinden gidip yazarlık ve senaristlik dünyasına adım atmışlar. Ortak düşlerin sonucu olan SATRAB okurun yolunu kaybetmesine neden olabilecek kadar çekici bir kitap.
Kitabın Sayfalarında Yolunu Kaybedenler için Kitabın Arkası Bölümüne Uğrayıp Roman Kahramanlarıyla Tanışmak Gerekebilir. http://www.satrab.org
Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Üniversitenin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek amacıyla 1982 yılında kurulmuştur. 1982 yılından 2004 yılına kadar i.i.B.F. bahçesinde bulunan 2000 m²'lik binasında hizmetlerini sürdürmüştür. 27 Mayıs 2004 tarihinden itibaren Gazi Üniversitesi Rektörlük Kampüsü içinde bulunan 11.000 m²'lik yeni binasında hizmet verilmeye başlamıştır.
Kütüphane hizmetleri Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından merkezi olarak yürütülmektedir.
Merkez Kütüphane Üniversitenin öğrencileri ile akademik ve idari personele üye olmak koşuluyla kütüphane hizmetlerinden yararlanma olanağı sunmaktadır. Ayrıca, dışarıdan gelen araştırmacılar da kütüphane koleksiyonunda bulunan her türlü bilgi kaynağından kütüphane içinde yararlanabilmektedirler.
Merkez Kütüphane koleksiyonunda 172.678 adet kitap, 66.523 adet ciltli dergi, 12.342 adet yüksek lisans tezi olmak üzere toplam 251.543 cilt yayın bulunmaktadır. Abone olunan süreli yayın sayısı 685'i yabancı, 629'u Türkçe olmak üzere toplam 1.314 adettir. 2006-2007 eğitim yılı itibarı ile yaklaşık 30.000 adet elektronik dergi, 30.000 adet elektronik kitap ve 41 adet veri tabanına erişim sağlanmaktadır. Her yıl koleksiyona 10.000-15.000 cilt yeni yayın eklenmektedir.
Merkez Kütüphane koleksiyonunda bulunan Tıp ve Sağlık Bilimleri ile ilgili kitaplar NLM (National Library of Medicine), diğer konulardaki kitaplar LC (Library of Congress) sınıflama sistemine göre açık raflarda kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır.
Merkez Kütüphanede okuyucuların, yaklaşık 200 bilgisayar ile online veri tabanlarından yararlanmaları, abone olunan elektronik dergileri kullanmaları, bilimsel amaçlı internet kullanmaları ve OPAC terminaller üzerinden kütüphane kataloğunu taramaları mümkün olabildiği gibi, Merkez Kütüphane web sayfası ile de kütüphaneye gelmeden bulundukları fakültelerden Merkez Kütüphane kataloğunu taramaları, abone olunan elektronik dergileri kullanmaları ve online veri tabanlarından yararlanmaları mümkündür.
Merkez Kütüphane koleksiyonunda bulunmayan yayınlar için "Kütüphanelerarası işbirliği" yoluyla yurtiçi ve yurtdışındaki kütüphanelerden ödünç kitap ve makale fotokopileri getirtilerek öğretim üyelerinin ihtiyaç duydukları yayınlara ulaşmaları sağlanmaktadır.
Üniversitemize yeni başlayan öğrencilere kütüphane hizmetlerini ve bilgi kaynaklarını tanıtmak amacıyla her eğitim yılı başında oryantasyon programları düzenlenmektedir.
yazarlarının sözlük yönetiminde daha aktif rol alabilmesini sağlamak amacıyla itü sözlüğün geliştirmiş olduğu sistem. böylece meşrutiyeti ilan etmişler.
itü sözlük'ün moderasyon sisteminde her zaman en önemli rolü yazarların otokontrolü ve sağduyusu üstlenmiştir. iyi bir yönetimin her on yazar başına bir moderatör dikerek değil yazarları kurallara uymaya teşvik ederek ve bu sisteme uyum göstermeyenleri aramızdan eleyerek ifa edilebileceğini düşünüyoruz. prensiplerimizi dogmalardan değil orman bakanlığının "orman bekçiyle değil sevgiyle korunur" sözünden alıyoruz.
bilindiği gibi ilk olarak beşinci nesil yazar alımlarında başarılı ispiyonculardan oluşan bir sözlük yazarı grubu sözlüğe yeni katılan çaylakların girilerini tek tek oylama yöntemiyle çaylak onayına katılım göstermiş, altıncı nesil yazar alımlarındaysa yine aynı yazarlar "yetenek avcısı" kadrosunu oluşturarak nick'ler ve diğer kişisel bilgilerden bağımsız olarak çaylakları oylamış ve onay mekanizmasında oldukça kilit bir rol almışlardı.
bu uygulamanın başarıya ulaşmasının verdiği motivasyonla artık yazarların sözlüğü yönetirken daha aktif olabilmesini sağlayacak yeni bir sistem geliştirdik ve bunun adını editörlük sistemi koyduk. "editör" ünvanına sahip yazarlar, başarılı ispiyonları ve yetenek avcılıklarıyla sözlük kuralları hakkındaki bilgi ve tecrübelerini ispatlamış kimseler arasından moderatörlerin oy birlikleriyle seçildiler.
editörlük sisteminin deneme sürüşleri kapsamında ilk etapta ispiyonların değerlendirilmesi işi editörlere devredilmiştir. sistem kısaca şöyle işleyecektir:
· editörler veya ispiyoncular tarafından yapılan ispiyonlar editörler tarafından görüntülenecektir. bu durumdan hukuk danışmanları tarafından değerlendirilen "hukuken sakıncalı olabilir" gerekçesiyle yapılacak ispiyonlar muaftır. editörler, ekranlarına gelen ispiyonların kabul edilip edilmeyeceklerine dair görüşlerini kolayca iletecektir.
· otomatik olarak çalışan bir yazılım editörler tarafından iletilen görüşleri değerlendirecektir. buna göre bir editörün yaptığı ispiyonu iki editörün daha kabul etmesi girinin otomatik olarak "editörler" ismiyle çöpe gönderilmesine sebep olacaktır. normal bir ispiyoncunun yaptığı ispiyonda ise olumlu görüş iletmesi gereken editör sayısı üç olacaktır. dolayısıyla her durumda bir girinin silinmesi için üç editörün görüş birliğinde olması gerekecektir.
· aynı sayıda editörün ispiyon hakkında olumsuz görüş bildirmesi ise ispiyonun reddedilmesine sebep olacaktır.
· editörler arasında görüş ayrılığı olması ispiyonu otomatik olarak editör erişiminden çıkarıp moderatör erişimine intikal ettirecektir.
· editörler ve moderatörler birbirlerinin yaptıkları işlemleri görebilmekte ve cross-check mantığıyla bir denetim yürümektedir.
bu noktada yazarları da ilgilendiren bir değişiklik yapılmıştır. bilindiği gibi yazarlar çöpte giriyi silen moderatörü görerek itirazı kendisine mesaj yoluyla iletebilmekteydi. öte yandan editörler tarafından silinen girilerde çöpte "editörler" şeklinde bir ibare bulunacaktır. eğer girinizin haksız/hatalı olarak silindiğini düşünüyorsanız gerekçelerinizi de eklemek şartıyla çöpte girinin altına eklenen itiraz butonuyla moderatörlere itiraz etmenin yolu açılmıştır. itiraz arabirimiyle ilgili gereken açıklamalar çöpte yer almaktadır.
editörlük sistemi ilk kez denenmektedir ve her yenilik gibi geçiş sürecinde yaşanacak sorunlar normal karşılanmalıdır. yazarların bilmesi gereken şey, sözlükte gerçekleşen her türlü işlemin geri dönüşlü olduğu, kaynağı ister editörler ister moderatörler olsun haksız veya hatalı bir işlemle karşılaşıldığında hoşgörülü ve insani bir üslupla yapılan itirazların olumlu sonuçlanacağı olmalıdır. biz zaten üzerimize düşeni yapmakta ve hatasız bir yönetim sistemi tesis etmeye çabalamaktayız.
böylece meşrutiyeti ilan etmiş olduk, hayırlısı olsun.
Gazi Eğitim Fakültesi 1926 yılında "Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" adı ile öğretime başlamıştır. 1929 yılında adı "Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" olarak değiştirilmiştir. 1976 yılında "Gazi Eğitim Enstitüsü" adını alan şu anki fakülte 1980 yılında 4 yıllık eğitim veren "Gazi Yüksek Öğretmen Okulu" olmuştur. 1982 yılında Gazi Üniversitesi bünyesine alınarak ismi "Gazi Eğitim Fakültesi" olarak değiştirilmiştir.
Bölümlerde mecburi derslerin yanı sıra, öğrencinin ilgi ve yeteneğine yönelik seçmeli dersler de bulunmaktadır. Fakültede öğretim normal öğretimin yanı sıra ikinci öğretim olarak da yürütülmektedir.
2005-2006 öğretim yılında fakültede kayıtlı 11.100 öğrenci bulunmaktadır. Gazi Eğitim Fakültesinde 78 Profesör, 32 Doçent, 114 Yrd. Doç., 67 Öğretim Görevlisi ve 205 Araştırma Görevlisi (Fakültemiz elemanı ve diğer üniversitelere öğretim elemanı olarak yetiştirilmek üzere görevlendirilmiş araştırma görevlileri) ile zengin bir öğretim elemanı kadrosu görev yapmaktadır.
Fakültenin ortaöğretime öğretmen yetiştiren bölümlerinde ilk 3.5 yılı alan bilgisi derslerini içerirken, geriye kalan 1.5 yılı ise öğretmenlik formasyonuna yönelik dersleri içermektedir. Diğer alan fakültelerinde (Fen, Edebiyat,...) öğrenim gören öğrencilerden öğretmen olmak isteyenler bu 1.5 yıllık öğretmenlik formasyon derslerini bu fakülteden tamamlayarak ; hem tezsiz yüksek lisans sahibi olabilecekler hem de öğretmenlik sertifikası alabileceklerdir.
1997-1998 Öğretim yılına kadar bütün bölümlerinde 4 yıllık öğrenim programları yürütülürken, 1998-99 öğretim yılından itibaren, YÖK' ün eğitim fakültelerinin yeniden yapılandırılması çalışmaları doğrultusunda; fakültenin ortaöğretime öğretmen yetiştirmeyi amaçlayan bazı bölümleri 5 yıllık; ilköğretime ve ortaöğretime yönelik bazı bölümleri ise 4 yıllık eğitim öğretim programları uygulayacak şekilde yeniden düzenlenmiştir
Fakültede 9 bölüm içerisinde 26 farklı anabilim dalı bulunmaktadır.
Fakültemizde bilgi teknolojileri etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Tüm öğretim elemanlarımıza dizüstü bilgisayar ve projeksiyon cihazını dershane ortamında kullanma olanağı sağlanmaktadır. Sadece öğrencilerimizin kullanımına yönelik olarak fakültemizde 8 adet bilgisayar laboratuarında internete bağlı 200'ün üstünde bilgisayar bulunmaktadır. Bu bilgisayarlar Türkiye'de en yüksek hızla internete bağlıdır. *
aslında başlık "zengin öğrencilerin parasını katlamanın yolları" olmalıydı... para parayı çeker azizim. nerden mi biliyorum? ailesinin maddi durumu gayet iyi * olan ev arkadaşımın yedi sekiz tane burs almasından biliyorum. (bkz: yetim hakkı) neyse * maddi durumunuz gayet iyi * ama burs mu ayarlıyamıyorsunuz! yetim hakkı yemeden göçüp gidicem bu diyardan diye mi üzülüyorsunuz? panik yapmayın, henüz hiçbir şey bitmiş değil!! nefsini çalıştır dimağını istop ettir tabletlerimizden alıp paranıza para demeyin. tabletlerimizi kullandıktan sonra hemen bir topluluğa üye oluyorsunuz ve akabinde çevre edinmeye çalışıyorsunuz. * gözünüze kestirdiğiniz tipleri -tabletin sayesinde çıkar sağlayabileceğin elemanları gözünden tanıyorsunuz artık- * yemeğe, içmeye götürüyorsunuz... sonra bu elemanlardan birinin yüksek yerlerde * tanıdıkları vardır. oralardan bursalar ayarlıyorlar size, sonra medikodan bir tanıdık buluyorsunuz yeni edindiğiniz çevre sayesinde. oradan da yemek bursu ayarlıyorsunuz kendinize, ne bileyim size tez işi falan ayarlıyorlar bilgisayara aktarmanız için sayfası bilmemkaç tele den . ve arkası çorap söküğü. ha sizden herhangi bir konuda yardım isteyen arkadaşından * karşılık bekliyeceksiniz.. bunları yap, katla paranı üçe beşe. sonra deme ki ben yetim hakkı yemedim!! hadi bakalım kolay gelsin.