sözlüğe ilk üye olduğumda "hepsini doldurmalıyım" azmiyle beni o site senin bu site benim araştırma yapmaya zorunlu bırakan bilinmeyen. ancak uzuuuun zaman sonra tekrar dönüp son durumlarına bakayım dedim de.. uktecinin notlarında sürekli ukte dolduranın mesaj atması talebini görünce kurcalama hevesimi kaybettiğim ufaklıklar, yavrucaklar.
* afyonkarahisar, dinar'da bulunan höyük. rakımı 1155 olan bu tarihi eser/bölge, son yıllarda maalesef tarımsal faaliyetler nedeniyle zarar görmektedir.
* 1997 yılından beri her sene temmuz - ağustos aylarında samsun, ladik'te yapılan etkinlik. sünnet şöleninden at yarışlarına kadar geniş bir yelpazede çeşitli oyunlarla kutlanan şenlikler, sergiler ve değişik meslek gruplanın toplanmasıyla ilçeye ekonomik açıdan da olumlu etkiler yapmaktadır. ayrıca temiz yayla havası da katılımcılar için huzurlu bir kısa tatil imkanı yaratmaktadır.
* osmanli'da yaşamış tasavvufçu, şair. şiirlerinde yetim mahlasını kullanmıştır. ünlü Mesnevi yorumcusu Sarı Abdullah Efendi'nin torunlarındandır. kendi şiirleri/yazıları haricinde çeviri yaptığı kitapları da vardır. en önemli eseri Menâkıb-ı Melâmiyye-i Bayramiyye /Sergüzeşt'tir. hatta bu eseri furkan yayınları tarafından sadeleştirilmiş ve piyasaya sürülmüştür.
* samsun, adatepe'de yer alan tarihi kent. roma ve genç antik çağı yerleşmelerine örnektir. çok çeşitli yerlerden gelen insanların yaşadığı bir yer olduğu için, tarihi kalıntılar açısından zengindir.
* (1633 - 1713) osmanlı alim, şair ve hattatı. asistanlık, müderrislik, kadılık ve kazaskerlik yapmıştır. en öenmli eseri türkçe şiirlerin yer aldığı divan'dır. ayrıca farsça'dan arapça'ya tercüme ettiği kitaplar da vardır.
*(? - 1621) divan-ı hümayun katipliği de yapmış divan şairi. avusturya seferi ve yanıkkale taarruzu'nda da bulunmuştur. en önemli eseri Zafername-i Kal'a-i islevar (Yanıkkale Zafernamesi)'dir.
* türkiye'nin birçok yerinde 15 mayıs - 21 mayıs tarihleri aralığında (ortalama iki gün süren), 19 mayıs kutlamaları dahilinde yapılan satranç turnuvaları.
uktecinin* özel samsun notu üzerine : samsun satranç sitesinde bile maalesef tam günlerini bulamadım.
* düzce, akçakoca'da bulunan tarihi türbe. bölgenin mimari özelliklerine uygun olarak çivisiz, yontularak birbirine geçen ağaç kütüklerinden inşa edilmiştir. osman gazi'nin silah arkadaşı olan akçakoca bey'in mezarıdır.
* bitlis, ahlat'ta yer alan ve urartular tarafından yapılmış kaledir. 12 yıl süren yapımına 1556'da başlanmıştır. fakat maalesef günümüze sadece kalıntıları ulaşmıştır.
* aksaray'da bulunan ve hoca mesud hanı olarak da bilinen tarihi yapı. inşaasına 1231'de Alaaddin Keykubat tarafından başlatılmış, 1239 tarihinde Gıyaseddin Keyhusrev tarafından tamamlanmıştır. Selçuklu devri mimarisinin bütün süslerini ve hususiyetlerini yansıtmaktadır. hamamı, imareti, yazlık ve kışlık yerleri, çeşmeleri, gözetleme kulesi ile tam teşeküllü bir kervansaraydır. Bu kervansaray aynı zamanda müstahkem bir askeri konak ve sığınaktır. Duvarın üstünde dört tarafında kale burçlarındaki gibi dendanlar vardır.
* agrillon, agrilion olarak da bilinen ve bilecik'te yer alan tarihi yerleşim. yapımı m.ö. 3000lere kadar uzanır. anadolu'da tunç çağına geçişte önemli bir rol oynar. ancak ilkçağ tarihçesi ile ilgili bilgi bulunmamaktadır.
* Adramyttion ve Adramytteion olarak da bilinen balıkesir edremit'teki antik kent. truva savaşından önce kurulduğu tahmin edilmektedir. yerleşimin etrafı surlarla çevrilidir ve su kemerleri göze çarpmaktadır. liman ve deniz üssü olarak kurulduğu söylenir. çeşitli nedenlerle ve çeşitli zamanlarda atina'dan kovulan insanlar genellikle buraya yerleşmiştir. Pergamon kralı III. Attalos'un ölümünden sonra vasiyetiyle bizans'a bırakılmış kenttir.
* zal paşa camii olarak da bilinir. Ahlat - Erciş yolu güzergahı üzerinde Adilcevaz ayırımı üzerinde yer almaktadır. yapımında 1572 yılında Mimar Sinan tarafından başlanmış ve 1580de tamamlanmıştır. 1965 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir ve günümüzde ibadete açıktır. Anadolu'da kubbeli tip camilere ilk örnek teşkil etmesi bakımından önemlidir. Ayrıca Osmanlı mimari anlayışında 16. yüzyılda çok fazla rastlanmayan çok kubbe örtü sistemiyle inşa edilmiştir.
* Van Gölünün kuzey batı kıyısında ki Adilcevaz’ın 5km kuzeyinde eski bir Urartu kentinde yer alan kaledir. 550m yükseklikte sarp bir tepe üzerindedir. Limana bakan kulelerinde Osmanlı döneminde büyük şahika topları 76 adet bal yemez top, 300 adet kar gir ev bulunduğu bilinmektedir. Volkanik bir tepe üzerine kurulmuş olan kalenin kapısının kuzey yönünde olduğu sanılmaktadır. Van gölü kıyısında yer alan kale kesme taşlardan yapılmış, iç ve dış olmak üzere iki bölümden meydana gelmiştir. Bir demir kapısı olup birbirine geçme üç katlı kuvvetli bir yapıdadır. 38 Kulesi olan kalenin içinde topraklarla örtülü daracık 70 ev, Süleyman Han Camii, cephane mahzeni, buğday ambarları su sarnıçları, mehterhane kulesi, kale muhafızı dizdarının bir evi olduğu bilinmektedir.
* (1859 - 1932) hayatının önemli bir bölümünü afyonkarahisar'da geçirmiş halk ozanı. abdülhamit rejimine karşı çıkışıyla bilinir. ayrıca sık sık sarhoş yakalanıp karakollarda sabahladığı rivayeti de mevcuttur.
* trabzon'da bulundan ve yavuz sultan selim'in annesi gülbahar hatun için 1506 yılında yaptırılan han. sarımsı kesme taşlardan yapılmış, gri taşlarla süslenmiştir. kubbesi sekiz köşelidir ve kurşunla kaplanmıştır.
* trabzon'da, 1839 yılında hazinedarzade osman paşa tarafından yaptırılmış büyük cami. kuzey cephesinde, caminin altında dükkanlar vardır. şehrin en büyük camisidir. çok özenli bir taş işçiliği görülür.
* trabzon'daki tarihi eserlerin en önemlilerindendir. kitabesi sonradan yazıldığı için yapım tarihi tam olarak bilinmese de mimari özelliklerine bakılarak 16. yüzyıl olduğu tahmin edilmektedir. ancak çeşitli tarihçilerin cenevizlilere at olduğu yönünde iddiaları da mevcuttur. kesme taştan yapılmış ve kareye yakın dökdörtgen planlıdır. içinde seksen kadar dükkan için yer vardır. her cephenin ortasına dört ayrı kapı açılmıştır. bazı kaynaklarda da iki katlı olduğu, fakat üst katın ahşap olması nedeniyle günümüze kadar dayanmadığı yazılır.
* trabzon'da bulunan baldaken tarzı tarihi türbe. 18. yüzyıl başlarında yaptırılmıştır ve içerisinde - biri hamza paşa'ya ait olan - üç mezar bulunur. bu nedenle hamza paşa türbesi olarak da bilinir.
* bursa, osmangazi'de bulunan tarihi cami. 15. yüzyılın sonlarında Acem Reis olarak tanınan Mehmet oğlu Hoca Bedreddin Mahmut isimli bir tüccar tarafından yaptırılmıştır.
* Aksaray, Yeşilova'da bulunan bir Battal Dede yerleşmesidir. Melendiz çayının suladığı ovanın ortasında, Asur ticaret kolonileri çağının önemli merkezlerindendir. Aşağı kent ve höyükte yürütülen kazılarda Asur ticaret kolonilerine ilişkin dört yapı saptanmış ve Bu katlarda Sarıkaya Sarayı, Hatipler Sarayı, evler, damga ve silindir mühürler, çeşitli bezeme ve biçimlerde çanak çömlek, kumaş izleri ve boncuklar, altın süs eşyası, tanrı/tanrıça/kız çocuğu betimli kurşun heykelcik, fildişi yapıtlar ve oyun tahtası gibi buluntular ortaya çıkarılmıştır.
* amasya, merzifon ilçesinde bulunan tarihi cami. merzifonlu kara mustafa paşa'nın annesi abide hatun tarafından 17. yüzyıl başında yaptırılmıştır. ahşap üzerine kalem işi teknikle işlemeler vardır.
* (? - 1748) amasya doğumlu yazar, şair, kadı ve müderris. şair nedim'in amcası olduğuna dair bi bilgi bazı kaynaklarda bulunurken bazılarında yalanlanmaktadır. en önemli eseri türkçe olarak yazdığı Tezkiretül - Hikem fi Tabakâtil-Ümem'dir.
* 1456 amasya doğumlu şair, dedesi müeyyed efendi nedeniyle müeyyedzade mahlasını almıştır. fatih sultan mehmet tarafından hakkında ölüm fermanı çıkartılmış, ancak 2. beyazıd sayesinde haleb'e kaçarak hayatını kurtarmıştır. üç dil bilen - arapça, farsça ve türkçe - şairin çoğu eseri türkçe'dir.