Sabetaycılık, 17. yüzyılda izmir ve çevresinde ortaya çıkan Sabatay Sevi'nin kurucusu olduğu, onu mesih kabul eden, Yahudi Mistisizmine ve Kabbala'ya dayanan inanç. Diyanet işleri Başkanlığına göre Sabetaycılık bir islam mezhebi ya da tarikatı değildir ve islam düşüncesi içinde yer almaz.
Gizliliğin sürdürülmesi amacıyla bu inanca inananlar bulundukları ülkenin yaygın dininde görünmeyi tercih ederler.[kaynak belirtilmeli] Sabetaycılar, belli kurallar dahilinde tamamen müslüman ismi almakta ve kendilerini her bakımdan "şüphe edilmeyecek ölçüde" müslüman göstermektedirler. Kendilerini yahudiliğe bağlı bir fraksiyon olarak tanımlasalar da Yahudiler tarafından resmi olarak bu dine bağlı kabul edilmezler. Kur'an da ise inanmadıkları halde Müslümanım diyenler Münafikun Suresi'nde ele alınmaktadır. Taraftarları Sabatayistler, Sabatycı, Sabetaycı, Avdedî, Dönme, Selanikli, Meamin, Maminim, Takiyyeci, Munafık gibi farklı isimlerle de anılır. ilk dönemlerde Musevi ibadet ve ayinlerine sadık kalmışlarsa da asıl Yahudilerden tamamen ayrılmış ve onlara "koferim" (kafirler) ismini vermişlerdir. Yahudiler ise renkleri değişen bir balık olduğundan "Sazanikos" (Sazan) demişlerdir. Sabetay Sevi bağlıları çeşitli ülkelerde günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Kutsal şehirleri Selanik'tir
Lise yıılarında karşılaştığım eli tespihli goğüsten 3 düğme açık gomlek topuğu kırılmış kundura giyen bir servis şöförunun 'in the end' parçasını dinlediğini görmüştum aynı zamanda eşlik ediyordu.
Kürt Kültürü yoktur deyip insanlık ayıbı yapan,bir o kadar dunyadan bihaber sovenist gecinen varlıklara aslında "yanlış" bildiklerini hatırlatan en azından yaptıgı filmlerle birseyleri goz onune tasımayı başaran basarılı arkadasların çalıstıgı merkezdir,sanat yuvasıdır.