efes pilsen koraç kupası finalini kazanmak üzereyken son saniyelerde, maçı anlatan murat murathanoğlu'nun ağzından defalarca dökülen söz. hala kulaklarımızda çınlar.
bir gün tesdüf eseri geçerken binasını gördüğüm hukuk fakültesi. orta ölçekli bir aile şirketi binasını anımsatan görüntüsüyle beni sıkıntılı bir anımda güldürmeyi başardı. muhtemelen normal şartlarda hukuk okuyacak puanı alamayan gençlerimiz, hem konumu hem de düşük puanları nedeniyle bu fakülteyi tercih edecektir. peki üniversite yapısından uzak şehrin bir köşesindeki bir binaya kurulu bir fakültede okuyarak ne kazanabilirler, ne derece araştırma yapabilirler merak etmekteyim. sürekli üniversiteli işsizlerin durumunun tartışıldığı ülkemde buna zemin hazırlayan temelsiz fakülteler niye tartışılmaz bilemiyorum. böyle garip bir fakültedir kendisi.
hep konuşulan. parodilerde, filmlerde pek sık kullanılan bir durumdur. üstlerini başlarını değiştirip şık elbiselerle jiplere falan binerler vs. hiç dilenci tanıdığım olmadığı için doğru mudur, yanlış mıdır bilemedim. ama kimseye de mantıksız gelmez bu ihtimal.
tito'nun geliştirdiği sosyalizm yorumudur. teorisi yapılmadan ihtiyaçlar üzerinden pratiğe uygulanmıştır. sovyet tarzı sosyalizmin daha özgürlükçü ve batı'ya yakın yorumudur. ufak çaplı özel işletmelere izin verilmiştir. yönetim hakkı mümkün mertebe halka yayılmaya çalışılmıştır. sistemin zaman zaman bozulması üzerine değişikliklere uğramıştır. ayrıca tito'yla, sscb'nin arasının epeyi bir açılmasına neden olan atılımdır.
Marmara Üniversitesi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü yrd doç'i ve fikrimce en değerli hocası. birikim dergisinde sıkca yazılarına rastlanır. radikal.com.tr'den neşe düzel'e verdiği tam sayfa bir mülakata da ulaşmak mümkündür.
ayhan aktar'dan duyduğum tanımlama. belki ondan önce başka birisi de kullanmış olabilir bilmiyorum. bıyık bırakmamayı ya da kravat takmayı modern olmak için yeterli sanan ama kafa olarak fazlasıyla gerici, muhafazakar insanları betimlemek için kullanılır. bir nevi görünüşle modern olunduğunu sanan, modernliği pek algılayamamış kişidir.
arjantin'li ekonomistir. ekonomi politik alanında önemli bir isimdir. güney amerika'da bağımlılık teorisi'nin gelişmesinde katkıları olmuştur. marxist çizgiden saparak aşırı ulusalcı ekonomik politikaları desteklemiştir.
anarşist öğretinin ana temalarından biridir. hiyerarşik yapıyı ve düzeni red eder. düzensizlik genel durumdur. düzen kurmak için sizi düzenlerle uğraşmazsınız.
subcomandante marcos'un kaleminden çıkmış olan ve 1984 yılından beri meksika hükümetine karşı mücadele veren zapatistaların hikayesini bulabileceğiniz, kesinlikle luzumlu olan bir eser, eğer başka bir dünya mümkün diyorsanız!