sıfır komşu= komşuluk ilişkilerinin zayıflaması yok denecek seviyeye düşürülmesidir
evet sıfır komşu tanımının bu olduğunu varsayarsak türkiye'nin kaç tane komşusuyla ilişkisinin yok denecek seviyeye geldiğini düşünmemizi gösteren durumdur.
aslında sıfır komşu denilince akla tüm komşularla olan ilişkinin yok denilecek seviyeye düşmesini anlayabilir bi çoğu insan ama suriye dışında türkiye'nin herhangi bi komşusuyla ilişkisinin yok denecek seviyeye düşmediğini hatırlamamda yarar olabilir
sıfır komşu diyince öncelikle politika konustuğumuzu da hesaba katarsak komşularla olan ilişkilerin kötüye gitmesi anlaşılabilir.
ancak bu komşuların stratejik olarak bu ülkeye ihtiyacı varsa neden türkiye ile aralarını 'sıfır komşu' şeklinde yorumlamaya müsait derecede bozmak istesinler sorusunu akıllara getirebilen 'sıfır komşu' denilerek hala neyin söylenmek istendiğini anlayamadığım durumdur.
daha iyisini bulamamıştır,yanlız kalmıştır ha belki de cidden özlemiştir.
ama yine de daha iyisini bulamama ,yanlız kaldığı için bu yanlızlığı giderme ihtiyacı hissedip mesaj atma ihtimallerinin göz önünde bulundurulması iyi olabilir.
sıfır komşudan kasıt büyük ihtimal yakın zamanda gidecek olan esad rejimi ise , aramızda kuzey ırak bölgesel kürt yönetiminin girdiği ırak merkezi hükümeti ise,ekonomik krizdeki yunanistan ,türkiye'ye boğazlardan dolayı ihtiyacının kolay tartışalamayacağı rusya ,yine avrupa ve amerika ile kötü giden ilişkilerinde kendisine amerika tarafından yapılcak bi müdahalede türkiye'nin topraklarının üs olarak kullanılıp kendisine büyük sıkıntı doğma ihtimali bulunan ve türkiye'nin stratejik önemi sebebiyle türkiye ile kolay kolay ilişkisini bozmak istemeyecek olan iran ise sıfır komşu denilerek neyin kastedildiğinin açılması gereken durumdur.
burada aslında türkiye'nin stratejik önemini bilmeden siyaset tartışmaya çalışmanın nasıl bir sıkıntı olabileceğini tekrar anlıyoruz.
evet o kadar işimin arasında aklıma gelen konudur.
azıcık politika bilen ve türkiye'yi yine azıcık tanıyan birisi önümüzdeki yüzyılda bu partinin değil tek başına iktidar olmak , meclise girme ihtimalinin düşük olduğunu bilir.
bayern münih ile bugün yaptığı karşılaşmada neden sahada yedek ağırlıklı bir kadro vardı diye beni düşündüren kulüptür.
kafama bir çok ihtimal geldi bunlardan biri barcelona'nın yine bayern münih'den fark yeme korkusu ve bu korku sebebiyle yedek kadroyla çıkıp fark yemeleri ile birlikte yedek kadro ile sahaya çıkmalarının fark yemelerine gerekçe olarak sunulabilme ihtimalidir.
gerçektende böyle düşünen insan var mı diye beni düşündüren durumdur.
yaşım gereği çok fazla iktidar görmedim kabul ama şimdi mantıklı konuşalım.
atatürk dönemlerinin ekonomik olarak iyi geçtiğini varsayalım ( öyle mi değil mi bilmiyorum)
atatürk 1938'de öldü. 1938'den akp'nin iktidar olduğu 2002 yılına kadar 64 yıl geçmiş
ikinci dünya savaşına girip girmeme paranoyası, darbeler, siyasal kavgalar ve beraberinde sosyal hayatta olan sorunlar, terör, ekonomik istikrarsızlık,28 şubat ,ekonomik sorunlar, borçlar ..
tablo böyleyken ekonomik sorunlardan sadece akp'yi sorumlu tutuyorsa bir insan aynı zamanda ondan bir ekonomik analiz beklerim.