lisansi bitirir bitirmez calismak istiyorsaniz tavsiye etmedigim bolumdur. lisans bitirme sonucu alinan psikolog unvanini, psikoloji mezunu olmayan bir suru insan kullabilir. meslek yasasi olmayan bir bolumdur bu yuzden fake psikologlar ruh sagligini tehdit ettikleri halde hicbir yasal yaptirima maruz kalmazlar. klinik psikolojiye ilginiz varsa bu alan yuksek lisans ve bircok egitim ister. klinik disinda bircok arastirma alani vardir, sosyal psikoloji, orgutsel psikoloji, saglik psikolojisi, bilissel psikoloji gibi ama bu alanlarda uzmanlasmak icin yuksek lisans yapmak gereklilik degil zorunluluktur. Eger akademide kalmayi planlamiyorsaniz, psikoloji okumanizi tavsiye etmiyorum. Yok illa da okuyacagim diyorsaniz, kesinlikle ingilizce okuyun, butun iyi dergiler ingilizce oldugu ve butun arastirma alani ingilizceye dayaniyor.
ingilizce psikoloji bolumunden tam burslu mezun oldugum okul.
okulun hocalari iyi olmasina ragmen, ogrenci profili cok iyi degil ne yazik ki. turk dizilerinin ozel universitelerde portreledigi asiri zengin ogrencilerden ziyade, burssuz ogrencilerin buyuk bolumu orta halli ailelerden gelir. kayit doneminde gittiginizde insanlarin cocuklarini okutabilmek icin ne kadar zorlu bir surecten gectiklerini gorebilirsiniz. az da olsa caddede bmw yaristiran bir profile de sahiptir ve bu azinlik muteahhit cocuklari algisini yaratmistir. kadikoy gibi bir ortamdan geliyorsaniz, sosyallik konusunda zorluk yasayabilirsiniz.
ingilizce psikoloji ise cok genis ve ilginc bir ders programina sahiptir. bolum secmeliler genelde ingilizce sosyolojiden alinir. felsefe hocalari cok iyi olsalar da ingilizce ders acmaya pek yanasmazlar. bunyesinde cok iyi ve vizyoner akademisyenleri barindirir, ama bu durumu sadece okuldan verimlilik almak isteyen ogrenciler icin gecerlidir.
okul belge islerinde hizlidir ve iyidir. yurt disinda yuksek lisans yapmak istenildigi takdirde, okulu mutlulukla anarsiniz cunku diplomasi uluslararasi gecerlilige sahiptir (bizzat deneyimledim) ve verdikleri belgeler size hic sikinti cikartmaz.
hocalar arastirma yapmaya calisirlar fakat departman pek destek olmaz, o yuzden tezler bir survey tadinda yazilir, staj zorunlulugu olmasina ragmen tez zorunlulugu yoktur. stajlar erenkoy ve bakirkoyde yapilir, eskiden gata da da yapilirdi.
kisaca iyi egitim ama kotu yonetim ve eksik sosyal ortam sonucu yeditepe gibi okullarin gerisinde kaldigini dusunuyorum ve psikoloji okuyacaksaniz, kesinlikle ingilizce okumanizi tavsiye ediyorum.