şu anda girişimcilik ve teknoloji konularında oldukça iyi bir içeriğe sahip olan soru cevap sitesi. genele iyi açılabilirlerse kaliteli bir içerik sitesi oluşturabilirler çünkü derli toplu bir iş yapmışlar.
adını francesco cirillo'nun mutfağındaki domates şeklindeki zamanlayıcıdan alan bir gtd (getting things done) yöntemi.
bu yöntemde gün başladığında o gün içerisinde yapacağınız şeyleri not alırsınız. çalışacağınız zamanı 25 + 5 dakikalik parçalara bölerek, ilk 25 dakikada işinizi yapar sonraki 5 dakikada da dinlenirsiniz. her bir 25 dakikaya bir pomodoro denir.
önemli olan, bir pomodoro (25 dakika) içerisinde uğraşmanız gereken iş haricinde hiçbir şeyle uğraşmamak, sonraki 5 dakikada ise kesinlikle işle uğraşmamaktır (o 5 dakikada işi bitirebilecek olsanız bile). bu 5 dakikayı bir şeyler içmek, konuşmak, vs. için kullanabilirsiniz. her 4 x 30 dakikada bir de 15-30 dakikalık bir ara verirsiniz, bu arada iş olmayan ancak daha çok vakit alacak şeyleri yapabilirsiniz, e-postalarınızı kontrol etmek, masanızı toplamak, küçük bir geziye çıkmak gibi.
özellikle yoğunlaşma gerektiren yazı yazmak, programlama ve benzeri işlerde oldukça etkili bir tekniktir.
"çok kötü yönetiliyor", "bugün batacak, yarın batacak" diye konuşulmasına rağmen son üç senedir hisse fiyatı sabit olan şirket.
ancak çok sayıda mühendisini rakip şirketlere kaptırdığı ve özellikle de şirketin gerçek anlamda para kazanan tek bölümü olan alibaba'daki hisselerini sattığı için bundan sonra nasıl performans göstereceği merak konusu.
gerçek zamanlı uygulamalar geliştirmek için javascript'le yazılmış bir web iskeleti. hem sunucude hem istemcide (tarayıcı) çalışan kodu javascript'te yazdığınız için aynı template'i iki tarafta da kullanabiliyorsunuz ve sunucuda bir veri değiştiğinde otomatik olarak tüm tarayıcılara gönderiliyor ve template'leriniz tekrar render ediliyor.
gördüğüm en güzel özelliği, sunucudaki kodunuzu değiştirdiğinizde, yaptığınız bütün değişikliklerin tarayıcının sayfayı tekrar istemesine gerek kalmadan kullanıcıya aktarılması (hot code push).
David Heinemeier Hansson (dhh) tarafından basecamp için geliştirilmiş, sonrasında da basecamp'ten ayıklanarak açık kaynak kodlu şekilde sunulmuş framework. 2007'ye kadar kendi halinde bir framework iken, mac os x lion'da apple "ruby on rails default gelecek" dedikten sonra almış başını yürümüştür.
twitter da ilk zamanlarında bu framework ile yazılmıştı ama kullanıcı kitlesi çok büyüyünce sistemin küçük bir kısmı ruby on rails'de kalırken geri kalan kısımları java / python / scala ile değiştirdiler.
ruby on rails'in ilk geliştiricisi ve hala projeyi yönlendiren web yazılımları şirketi. tuttukları signal vs. noise blogundan bile para kazanmayı başaran, sinekten yağ çıkaran bir ekiptir.
1999'da müşteriler için web sayfaları tasarlayan bir web tasarımı şirketiyken, 2004'te kendi projelerini yönetmek için geliştirdikleri basecamp'i satabileceklerini düşünürler ve haklı çıkarlar. basecamp her ne kadar ben sevmesem de bugün bu arkadaşlara yılda 6 sıfırlı paralar kazandırmaktadır. basecamp dışında crm, contact manager işleri yapan yazılmları da mevcuttur ama bayrak gemileri basecamp'tir.
yazılım şirketlerinin yatırım almadan, kendi ürünlerini satarak büyümesi gerektiği şeklinde bir felsefeleri ve bu felsefeyle beraber diğer inandıkları değerleri anlattıkları rework ve getting real adında iki kitapları vardır, kurucu jason fried tarafından yazılmış.
Princeton, Stanford, California, Berkeley, Michigan-Ann Arbor ve Pennsylvania gibi üniversitelerden çevrimiçi ders almaya (sadece dinlemeye değil) yarayan bir yüksek eğitim platformu.
dönem dönem açılan derslerden (şu anda bilgisayar bilimleri ağırlıklı olsa da gitgide eğitim verdikleri alanlar genişliyor) istediğiniz sayıda seçip, ders videolarını izleyip, quiz, ödev ve sınavlara katılabilirsiniz. dönem sonunda gerçek bir üniversite gibi "statement of accomplishment" belgesi gönderiyorlar, ancak bu asla resmiyette stanford'dan mezun olduğunuz vs. anlamına gelmiyor.
stanford üniversitesi bilgisayar bilimleri departmanından makine öğrenimi ve robotik alanında bir profesör. youtube'da yayınladığı makine öğrenimi videoları inanılmaz ilgi görünce http://ml-class.org 'dan ders vermeye başlamış, aynı ilginin devam ettiğini görünce coursera'yı kurmuştur. bilkent üniversitesi'nde bir dönem boyunca anlatılamayan dersi 50 dakikada anlatabilen bir hocadır.
aynı zamanda DARPA için askeri robotlar üreten boston dynamics şirketlerinin kurulumunda önemli rol oynamıştır.
yeni bilişim girişimlerine yaklaşık 20,000 dolar para verip %6 hisse alan amerikan tohum yatırım şirketi. viaweb'i kurup yahoo'ya 50 milyon dolara satan paul graham, robert morris ve trevor blackwell tarafından kurulmuştur.
2003'ten beri 120 satın alma gerçekleştirmiş şirket. bunların yaklaşık 2/3'ü şirket içerisinde başarılı kabul ediliyormuş, geri kalan 1/3'üyle de fındık almışlar.