sesini duymadığım gün
yaşanmış değil
açan çiçek değil
öten kuş değil
yüzünü görmediğim gün
içimde yıldızlar sönük
güneşler güneş değil
seni sevmediğim gün
olacak iş değil.
Uyuşamayız seninle, yollarımız ayrı..
Sen ciğercinin kedisi, ben sokak kedisi..
Senin yiyeceğin kalaylı kapta.
Benimki aslan ağzında
Sen aşk rüyası görürsün, ben kemik.
tanı amaçlı vücuda damar yolu açılarak verilen ve içerisinde iki tane radyo opak madde vardır. bunlar iyot ve baryumdur. çekim sırasında vücuda gönderilen X ışınlarını tutan, o bölgeden X ışınlarının geçişine izin vermeyen maddelerdir. radyolojik inceleme için kontrast madde olarak damar içi kullanılabilecek tek elementtir. Benzoik asit molekülüne bağlanmış bir bileşik olarak kullanılır. Bu bileşiklerin opaklık derecesi moleküllerine bağlı olan iyot içerikleriyle doğru orantılıdır. Görüntüleme ajanlarıdır, tedavi edici ajanlar değillerdir. bazı yan etkilere sebep olabilirler. kılcal damar geçirgenliğini artırır, trombüs oluşma riskini artırırlar.
Kan-beyin bariyerine zarar vererek geçirgenliği artırırlar. plazmanın ozmolalitesinin 7 ile 8 katı daha yoğundurlar. Bu yüksek ozmolalite vücuttaki şu yan etkilerin en azından bir çoğundan sorumludur :
-Ağrı
-Endotel hasarı
-Tromboz ve tromboflebit
-Kan-beyin bariyeri bütünlüğü bozulması
-Anjiografide bradikardi
-Pulmoner dolaşımda basınç artışı
beynimizde bulunan iç salgı bezidir. nohut büyüklüğünde ,pembe renkli bir endokrin bezdir. ön ve arka hipofiz salgısı yapar. ön lobundan salgıladığı hormonlara 'adenohipofiz' hormonları denir. ön hipofizden 6 tane salgı yapan hormonları vardır. Büyüme Hormonu(STH), Tiroit uyarıcı hormon(TSH), Adenokortikotropik hormon(ACTH), Folikül uyarıcı hormon( FSH), Lüteinleştirici hormon(LH), Prolaktin(Lüteotropik hormon=LTH) salgıladığı hormonlardır. arka lobundan salgıladığı hormonlara 'nörohipofiz' hormonları denir. arka hipofizden iki tane salgı yapan hormonları vardır. Antidiüretik hormon(ADH=vazopressin), Oksitosin salgıladığı hormonlardır.
ince bağırsağın son bölümüdür. Mideden çıkan besinler kalın bağırsağa ulaşmadan önce buradan geçer. B12 vitamini, safra tuzları jejenum da sindirildikten sonra ileumda emilir. ince bağırsakta en büyük emilimin gerçekleştiği bölümdür. yüzeyinde mikrovillus adı verilen kıvrımlardan oluşmuştur. insanlarda ileum uzunluğu ortalama 2-4 metredir. Dış yüzü karın boşluğunu kaplayan periton adlı zar ile örtülüdür. içinde sindirilmiş besinleri bağırsak boyunca ilerlemeye zorlayan kas tabakaları, mukoza tabakası ve ortadaki boşluğu çevreleyen hücrelerden oluşan tabaka yer alır.
en güzel ilham imkansızlıktır. ulaşamadığımız herşey zamanla bizim için değerli hale gelir. bu bazen fakirliktir. bazen birine karşılıksız duyduğumuz aşktır. ya da daha başka bir imkansızlıktır.
şairlerin hayatlarını okuyorum. birbirleri hakkında söylediği ne de güzel sözler var. şöyle ki;
''Cemal süreya'ya içki içmeyi ben öğrettim.''
-edip cansever
"edip'e şiir yazmayı ben öğrettim."
-cemal süreya
"bu ikisi bunları tartışırken ben de gittim tomris'le evlendim."
-turgut uyar