milattan sonra 96
472 (kalburüstü)
on ikinci nesil silik 55 takipçi 158.02 ulupuan
entryleri
oylamalar
medya
takip

    hz muhammed minyatürleri

    4.
  1. hz muhammed minyatürleri

    3.
  2. binemeciyan kumpanyası

    1.
  3. 1912 yılında agavni zabel binemeciyan'ın kurduğu tiyatro topluluğu. Banker küpeliyan'dan maddi yardım görerek kurulan topluluğun oyuncuları arasında kadınlardan eliza binemeciyan, hratçya, adrien, rana dilberyan; erkek oyunculardan vahram papazyan, muvahhid, muhsin ertuğrul, şahap rıza, fikret, istepan, simon, behiç, cemşid, hüseyin, şevket, kemal, raşid, ali, cevad yer alıyordu. Topluluk, çeviri oyunlar yanında tahsin nahid ile şehabettin süleyman'ın yazdığı kösem sultan, ali nihad'ın yazdığı seytanın hatası, merih'te bir inkılab, hüseyin kami'nin yazdığı sabah-ı hürriyet gibi yerli oyunları da oynadı. Ertesi yıl topluluk dağıldı. Madam binemeciyan, kınar sıvacıyan hanımla birleşerek yeni osmanlı tiyatrosunu kurdu.
    1 ...
  4. mustafa kemal atatürk

    13390.
  5. o ihtilal bayrağı

    On sekiz yıl… ne zorlu, ne emsalsiz, ne çetin.
    Fert halinde bir timsal azmine bir milletin:
    Işık saçlı, gök gözlü, Tanrı sözlü bir timsal;
    Sivas'tan Ankara'ya geldi Mustafa Kemal.
    O gün Türk milletinin şahlanan hıncıydı o;
    O gün mazlum Asya'nın kahhar kılıncıydı o.
    Tutuşturmuş değdiği fikri hissi toprağı,
    Alev saçlı, gök gözlü, o ihtilâl bayrağı;
    Dolmuş boş gönüllere, kör gözlere fer olmuş;
    Girdiği her savaşta en son muzaffer olmuş;
    Çıkmış meydana Türk'ün en çok daraldığı gün;
    Odur yenen son makûs talihini Türklüğün:
    Pirene'den, Tuna'dan, Mohaç'tan, Plevne'den
    Ta Sakarya'ya kadar gerisin geri giden
    Müthiş, makûs bir bahtı yenebilir ancak o.
    En haklı ihtilâlin en başında sancak o;
    Ona ta can evinde yer vermeli insanlar.
    Osmanlı anlayamaz onu, ancak Türk anlar:
    Ateşinde erimek, yeniden şekle girmek,
    -Ona ram olmak değil- biraz da olmak gerek;
    Her haliyle örnek o Türk için erkek için;
    Onu anlamış olmak ve onu sevmek için
    Daralınca gönülde o azmi bulmak gerek;
    Ona diz çökmek değil, ona doğrulmak gerek;
    Şarklılık, Osmanlılık, gerilik bir tarafa!
    Garplı kafa, Türk gönül; ak alın, olgun kafa…
    istediği hasada bu yerde rençberiz biz;
    Onun "Mustafa Kemal" dediği gençleriz biz!
    Ankara! Bayramını gönülden kutlarız.
    Bir daha bunalırsan "o" vardır ve biz varız…
    Atatürk! Burçlarında bekliyoruz biz nöbet;
    Bizce birdir seninçin yaşamak, ölmek; emret!
    Emret: Kanı çekilmiş damarlarla dolaşalım;
    Bir an senin izinden saparsak kahrolalım…

    behçet kemal çağlar
    3 ...
  6. gerdanlık davası

    1.
  7. fransa'da eski rejim sonlarında (1785-1786) büyük yankılar uyandıran dava. kraliçe marie antoinette'in gözüne girmek isteyen strasbourg başpiskoposu kardinal louis de rohan, entrikacı bir kadın olan la motte kontesinin ve şarlatan cagliostro'nun öğütlerine uyarak, değeri çok yüksek elmas bir gerdanlığın kraliçeye alınmasında aracılık yapmayı kabul etmişti. devrin en ünlü kuyumcularından bessenge ve boehmer'den kolyenin kraliçe adına veresiye alınmasını sağladı. kendi de kefil oldu. kolye la motte kontesinin evinde kraliçenin subayı kılığına giren cagliostro'ya (kontesin aşığı) teslim edildi. kontes ve aşığı kolyedeki elmasları söküp sattılar. vadesi geldiği halde ödenmeyen borcu kuyumcular kraliçeden isteyince olay meydana çıktı.

    adına çevrilen bu entrikalara son derece sinirlenen kraliçe, kraldan kardinalin cezalandırılmasını istedi. 16.louis kardinali hapse attırınca, kolye olayı paris parlamentosuna getirildi. dava büyük yankılar uyandırdı. bundan faydalanmasını bilen muhalefet kraliçeye karşı kardinali savundu. kardinal ve cagliostro 31 mayıs 1786'da beraat ettiler. kontes mahkum oldu.

    davanın asıl önemi, krallık rejimine karşı bir tepki olmasındaydı. goethe bunu çok iyi anlamış ve bir cümlede özetlemiştir:

    gerdanlık davası fransız devriminin önsözüdür.
    4 ...
  8. east india company

    3.
  9. (doğu hindistan ortaklığı), uzakdoğu ve hindistan'la ticaret yapmak üzere kurulmuş ortaklık. 17. ve 18.yüzyıl'da ingiltere, hollanda, fransa, danimarka, iskoçya, isveç, avusturya ve ispanya tarafından buna benzer birçok ortaklık kurulmuştur, fakat bunların arasında güçlü olanı ingilizlerin kurduğu east india company'dir. 1599'da kurulan on ortaklık 1600'de 1.elizabeth'den aldığı imtiyazlarla burada bir ticaret tekeli kurdu. ortaklık aynı bölgelerde ticaret yapan hollandalılarla 1610'larda çatıştı. fakat sonunda onların varlığını kabul etmek zorunda kaldı. 1660'a kadar iran ve çin'le de ticaret yapmaya başlayan ortaklığın 1614'te 24 gemilik bir filosu vardı. 1688 devriminden sonra ingiltere'de ikinci bir ortaklık kuruldu, fakat bu iki ortaklık 1709'da birleşti. bir süre fransızlarla çatıştıktan sonra onları yenilgiye uğrattı. sonunda hindistan'ın yönetimini de ele geçirdi. ancak 1858'de hintlilerin ayaklanmasından sonra ortaklık dağıldı ve hakları doğrudan doğruya ingiliz hükümetine geçti.
    6 ...
  10. abaza kesimi

    1.
  11. ünlü osmanlı veziri abaza mehmet paşa'nın osmanlı erkek giyimine getirdiği yeni bir tarz. giyimine meraklı ve yakışıklı bir adam olan abaza paşa, kaftanlarında, kavuk ve sarıklarında zevkli değişiklikler yapar, başta padişah 4.murad olmak üzere bu değişiklikler halk tarafından benimsenerek moda olurdu. abaza kesimi kaftan, abaza kavuk, abaza biçimi sarık giyenler, atlarını da abaza paşa gibi süsler ve bu takımlara abazi tarzı denirdi.
    11 ...
  12. anın görüntüsü

    38126.
  13. beşir çelebi

    1.
  14. Türk hekimi. Fatih sultan mehmet devrinde yaşadı. Karaman'da iken, fatih sultan mehmet tarafından şöhreti duyuldu ve karaman beyi ibrahim beye gönderilen bir mektupla edirne'ye gelmesi istendi. Beşir çelebi, edirne'de eski sarayda fatih tarafından kabul edildi. Padişah, sağlığına son derece düşkün olan ve Temmuz ayında bile kürkle dolaşan beşir çelebi'den çok hoşlandı ve kendisini 'hassa hekimi' olarak tayin etti. Fatih'in tunca nehri kenarındaki saray-ı cedid-i amiresi, beşir çelebi'nin beğendiği yere yapılmıştır.
    15 ...
  15. beşyüzler konseyi

    1.
  16. Fransız devriminin 3.yılında anayasaya uyularak kurulan iki meclisten biri. Eskiler konseyi ile birlikte yasama organını meydana getiriyordu. Oy hakkına sahip olanlarca iki dereceli ve harçlı seçimle seçilen 30 yaşından yukarı 500 üyeden kuruluydu. Konsey kanun tasarıları hazırlar, eskilerin onayına sunulacak olan 'kararlar' alırdı. Eskiler, direktuvar üyelerini bu konseyin hazırladığı listeden seçerdi. Seçimlerin geçerliğini sağlamak konseyin görevlerindendi.
    10 ...
  17. anın görüntüsü

    38111.
  18. mustafa kemal atatürk

    13382.
  19. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2019471/+
    Bir trenin vagonunda kim bilir memleketin hangi vilayetini ziyarete gitmekte ve meselelerine çözüm aramakta.
    21 ...
  20. berlin üçlü paktı

    1.
  21. 27 eylül 1940'ta imzalanan 10 yıllık pakt. bu pakt askeri alanda almanya, italya ve japonya'yı birleştirdi; taraflara kendisine ait olduğu kanısında bulunduğu hayat sahasını elde tutma hakkını vermekteydi. bu pakt'a bulgaristan, hırvatistan, macaristan, romanya, slovakya ve yugoslavya'da katıldı.

    üçlü pakt, almanya, italya ve japonya arasında imzalanan berlin uzlaşmasıyla (11 aralık 1941) tamamlandı. bu uzlaşmayla üç devlet tek başlarına mütareke ve barış antlaşması yapmamayı taahhüt ediyordu.
    11 ...
  22. bedevi çardak zindanı

    1.
  23. osmanlı devletinin kuruluş devrinde, tokat kalesinde bulunan zindan. kalenin bir kısmı bizans devrinden kalmadır. diğer kısımlar danişmentliler, selçuklular ve osmanlılar tarafından yapılmıştır. kalenin bugün harabe halde olan kısmının selçuklular zamanında da zindan olarak kullanıldığı sanılır. sarp ve yüksek bir kayanın üstüne oturtulduğu için osmanlı devletinin ileri gelenleri, hışma uğrayan vezirler buraya gönderilirdi. osmanlı kaynaklarına göre, ezmiroğlu ile yapılan savaşa katıldığı için çelebi sultan mehmet tarafından cezalandırılan ankara valisi yakup bey (1411), musa çelebi, beylerbeylerinden mihaloğlu mehmed bey (1413), 2.murat tarafından mağlup edilen menteşeoğullarının son beyinin iki oğlu (1424), semendire'de esir edilen vulkoğlu'nun gözlerine mil çektirilen iki çocuğu (1441) ve turhan bey (1444) burada hapsedilmiştir.
    10 ...
  24. bağışlama kavgası

    1.
  25. Luther'in katolik kilisesine karşı baş kaldırmasını hazırlayan dini çatışma.

    Papa 10.leo, 31 mart 1515'te roma'daki saint-pierre kilisesinin yapımının bitmesi için iane verecek olanların yararına bir af çıkarmıştı. Bu bağışlamanın va'zını almanya'nın bir kısmı için magdeburg ve mainz başpiskoposu albert 5.brandenburg'a bırakmış, toplayacağı paraların yarısını alıkoymasına izin vermişti. Ancak, üzerinde bulunan birkaç başpiskoposluğu, papalık meclisine borçlanmış olan alber fuggerlerden ödünç para almıştı. Bu sebeple bağışlama paralarından payına düşecek olan parayı ödünç aldığı paraya karşılık rehin olarak gösterdi.

    Vaız işi dominikenlere verildi. Başvaiz johannes tetzel, bir ruhu araf'tan kurtarmak için maddi yardımın en şaşmaz bir yol olduğunu iddia edecek kadar ileri gitti.

    Çağdaş din adamlarının birçoğu bu aşırılıkları üzüntüyle karşılıyordu. Luther daha da ileri gitti, bağışlama ilkesine karşı savaş açtı. 1517 senesi toussaint yortusu arifesinde wittenberg kilisesi kapısına yapıştırdığı 95 maddelik ilanda kilisenin para toplama sistemine ve servetine karşı çıktı. Luther'e göre papanın yaptığı bağışlamalar ancak papa tarafından verilen cezaların bağışlanması olabilirdi. Tetzel buna karşılık verdi. luther buna 1518 yılı mart ayında inayet ve bağışlama hakkında bir vaızla cevap verdi ve bu vaız da, 1517 bildirileri gibi basıldı ve yayımlandı. Bu vaız ingolstadt'ta başpapaz ve profesör olan eck tarafından cevaplandırıldı. Luther tartışmaya devam etti. Yayımladığı bildiriler bu arada roma'ya verilmişti. 1519'da 10.leo bazı vaizlerin hükümlerinin yanlış olduğunu kabul etmekle beraber luther'in af konusunda ileri sürdüğü fikirleri mahkum etti.
    9 ...
  26. glaskovo kültürü

    1.
  27. Güney sibirya'da, irkutsk yakınındaki angara ırmağı kıyısında aynı adı taşıyan yerde bulunan ve tarih öncesi medeniyetlere ait izler taşıyan fasiyes. Bu fasiyes, geç neolitik devir baykal medeniyetinin bir bölümü üzerine bilgi verir. Bölgedeki mezar kalıntıları ve bu mezarlardan çıkarılan yeşim taşı ve delikli levhalardan yapılmış eşyalar önemli birer tarihi belgedir.
    9 ...
  28. campanaro tepesi

    1.
  29. italta'da tepe, sicilya'da, madonia dağlarında; 1.881 metre. Adanın etna'dan sonra en yüksek zirvesi.
    8 ...
  30. campanella burnu

    1.
  31. italta'da küçük burun, sorrento yarımadasının ucunda, napoli körfezinin güneyinde. Campanella burnuna romalılar minerva burnu adını verirlerdi.
    8 ...
  32. sağlık

    65.
  33. sigara

    3258.
  34. obezitenin tedavisi

    1.
  35. Obezite oluşmadan korunma büyük önem taşımaktadır. Obeziteden korunma, çocukluk çağında başlamalıdır. Çocuk ve adoleson döneminde oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle aile, okul ve çevre yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmelidir. Obezite tedavisi, bireyin kararlılığı ve etkin olarak katılımını gerektiren, tedavisi zorunlu, uzun ve süreklilik arz eden bir süreçtir. Obezitenin etiyolojisinde pek çok faktörün etkili olması, bu hastalığın önlenmesi ve tedavisini son derece güç ve karmaşık hale getirmektedir. Bu nedenle obezite tedavisinde hekim, diyetisyen, psikolog, fizyoterapistten oluşan bir ekip gerekmektedir.

    Obezite tedavisinde amaç, gerçekçi bir vücut ağırlığı kaybı hedeflenerek, obeziteye ilişkin morbidite ve mortalite risklerini azaltmak, bireye yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Vücut ağırlığının 6 aylık dönemde %10 azalması, obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli yarar sağlamaktadır.

    Obezite tedavisinde kullanılan yöntemler 5 grup altında toplanmaktadır. Bu yöntemler;

    1.tıbbi beslenme (diyet) tedavisi

    obezitenin tedavisinde tıbbi beslenme tedavisi anahtar rol oynamaktadır. obezite beslenme tedavisi ile:

    a. vücut ağırlığının, boya göre olması gereken (bki= 18.5 - 24.9 kg/m2) düzeye indirilmesi hedeflenmektedir. tıbbi beslenme tedavisinin bireye özgü olduğu unutulmamalıdır. başlangıçta belirlenen hedefler, bireyin olması gereken ideal ağırlığı olabildiği gibi, ideal ağırlığının biraz üzerinde de olabilir.

    b. uygulanacak zayıflama diyetleri yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri ile uyumlu olmalıdır. amaç, bireye doğru beslenme alışkanlığı kazandırılması ve bu alışkanlığını sürdürmesidir.

    c. vücut ağırlığı boya göre olması gereken düzeye geldiğinde tekrar ağırlık kazanımı önlenmeli ve kaybedilen ağırlık korunmalıdır.

    2.egzersiz tedavisi

    egzersiz tedavisinin ağırlık kaybını sağlamadaki etkisi halen tartışmalı olsa da, fiziksel aktivitenin yağ dokusu ve karın bölgesindeki yağlanmayı azalttığı, diyet yapıldığında görülebilen kas kütle kayıplarını önlediği kesin olarak kabul edilmektedir. egzersiz tedavisi ile, tıbbi beslenme tedavisini destekleyici nitelikte bireylerin ağırlık kazanımları engellenebilmekte, zayıflama ve tekrar ağırlık kazanmanın önlenmesi sağlanmaktadır.

    yetişkinlerin her gün ortalama 30 dakika orta şiddette egzersiz yapması önerilmektedir. bu düzey bir aktivite günlük 840 kj (200 kcal) enerji tüketimini sağlar. obez kişilerde her gün fiziksel olarak aktif olmak amaşlanmaktadır. enerji harcaması kişinin vücut ağırlığı ve aktivite şiddetine göre değişir.

    egzersiz tedavisinin temel ilkeleri aşağıda belirtilmiştir:

    a. egzersizin türü; yürüyüş, günlük yaşam aktivitelerinde artış, direnç egzersizleri
    b. egzersizin sıklığı; her gün veya en az 5 gün/hafta
    c. egzersizin süresi; 40-60 dk/günde 1 kez, 20-30 dk/günde 2 kez
    d. egzersizin şiddeti; maksimal oksijen tüketiminin %50-70'i

    obez bireyde, egzersiz programının uygulanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli konular, enerji harcamasını artırırken yaralanma riskinin en düşük düzeyde tutulmasıdır. önerilen egzersiz programı, bireye özgü olmalı, eğlenceli, uygulanabilir ve bireyin günlük yaşam alışkanlıkları ile uyumlu olmalıdır.

    3.davranış değişikliği tedavisi

    vücut ağırlığının denetiminde davranış değişikliği tedavisi, fazla ağırlık kazanımına neden olan yemek yeme ve fiziksel aktivite ile ilgili olumsuz davranışları olumlu yönde değiştirmeyi veya azaltmayı, olumlu davranışları ise pekiştirerek yaşam biçimi haline gelmesini amaçlayan bir tedavi şeklidir. davranış değişikliği tedavisinin basamakları:

    a. kendi kendini gözlemleme
    b. uyaran kontrolü
    c. alternatif davranış geliştirme
    d. pekiştirme, kendi kendini ödüllendirme
    e. bilişsel yeniden yapılandırma
    f. sosyal destek

    4.farmakolojik tedavi

    obezite tedavisinde kullanılacak ilaçlar hafif ve orta derecede ağırlık fazlalığı olan bireyler için uygun değildir. kullanılan ilaçların, sağlık yönünden güvenirliliğinin saptanmış olması, obeziteye neden olan etiyolojiye uygun bir etki göstermesi, kısa ve uzun dönemde önemli olan yan etkisinin olmaması ve bağımlılık yapmaması ve bu tür ilaçların mutlaka hekim tavsiyesi ve kontrolünde kullanılması gerekliliği büyük önem taşımaktadır.

    obezite tedavisinin başarılı olması için hastanın ilaç tedavisinin yanı sıra tıbbi beslenme tedavisi ve egzersiz tedavisini sürdürmeyi kabul etmesi ve düzenli olarak kontrollere gelmesi gerekmektedir.

    5.cerrahi tedavi

    obezitede cerrahi yaklaşım temelde ikiye ayrılır. besinlerle alınan enerjinin azaltılmasına yönelik bariyatrik cerrahide hedef, besinlerin gastrointestinal sistemde emilimlerini azaltmaktır. bu amaçla bypass, gastroplasti, gastrik bantlama, gastrik balon vb. yöntemleri kullanılır. rekonstrüktif cerrahide ise amaç; vücudun çeşitli bölgelerinde lokalize olmuş mevcut yağ dokularının uzaklaştırılmasıdır. bu tedavi estetik ağırlıklıdır ve eğer hasta obezite tedavisinin gereklerini yerine getirmezse yağ birikimi tekrar gerçekleşmektedir.

    kaynak: sağlık bakanlığı - halk sağlığı genel müdürlüğü
    8 ...
  36. obezite

    79.
  37. anın görüntüsü

    38031.
  38. fatih tezcan a işlem başlatılsın kampanyası

    5.
  39. Bu şeyin bir pkk'lıdan ne farkı var da kimse dokunmuyor.

    Alenen iç savaşa teşvik etmeye yönelik sözler sarfediyor.
    9 ...
  40. mustafa kemal atatürk

    13370.
  41. suudi arabistan ın kırbaç cezasını kaldırması

    2.
  42. 88 yılda katettikleri mesafe bu kadar. 188 yıl sonra da idam cezasını kaldırırlar herhalde.
    12 ...
  43. un böceği

    1.
  44. (tenebrio molitor)
    Böcekler sınıfının kınkanatlılar takımından bir eklembacaklı türü. Uzunluğu 14-15 milimetre kadardır. Vücudunun üst kısmı siyah, alt kısmı koyu kızıl kahverengidir. Gövde uzunca ve yassıdır. Değirmenlerin, kilerlerin ve fırınların dolaylarında bulunur; karanlık yerlerde yaşar. Larvası sert ve sarıdır; silindir biçimilidir. Kuşları ve bazı hayvanları beslemek için üretilir ve yem olarak kullanılır.
    9 ...
  45. uçar balık

    1.
  46. (cephalacanthus volitans)
    Kemikli balıklar takımının kırlangıçbalığıgiller familyasından bir balık türü. Uzunluğu 30-50 cm'dir. Eti lezzetlidir. Akdeniz'de ve bütün sıcak denizlerde yaşar. Rengi kırmızı ya da esmerdir. en belirgin özelliği başının iki yanındaki yüzgeçlerinin çok gelişmiş olmasıdır. Su yüzeyine yakın yüzer. Şiddetli bir kuyruk hareketiyle sudan fırlayabilir. Sürüler halinde gezer.
    8 ...
  47. karagözbalığı

    1.
  48. (sargus sargus)
    Kemikli balıklar takımının izmaritgiller familyasından bir balık türü. Uzunluğu 25-30 cm'yi bulur. Küçük ağızlı, yassı ve genişçe olup üzeri iri pullarla kaplıdır. Parlak sincabi renkleri üzerinde karına kadar uzanan yaldızlı ve esmer çizgiler bulunur. Karnı beyazdır. Her mevsimde avlanabilirler. Atlantik okyanusu, Marmara Denizi ve akdeniz'in taşlık ve kayalık yerlerinde yaşarlar. Eti makbuldür.
    8 ...
  49. farekuşu

    1.
  50. (colius macrurus)
    afrika'da yaşayan bir kuş. ağacın üzerinde sürünerek yürüdüğünden ötürü bu ad verilmiştir. serçeden iri olmayan bu kuşun uzun ve sivri bir kuyruğu vardır. rengi hafif mavi renklerle süslü kahverengi ya da esmerdir. yuvası, üstü açık ve basit bir fincan biçiminde, yumurtaları beneklidir. toplu olarak gezerler. bir yere topluca, ayaklarından asılarak tünerler. meyvelerle beslenirler.
    7 ...
  51. daha fazla entry yükleniyor...
    © 2025 uludağ sözlük