dört bilim insanının isimlerinden oluşan bir sendrom.
kadın üreme organlarından bazılarının doğuştan olmadığı veya gelişemediği durum.
over (yumurtalık) vardır.
uterus (rahim) ve uterusu overlere bağlayan kanallar (fallop tüpleri) yoktur veya gelişememiştir.
70 li yılların efsane müzik grubu. sahnede kendilerinden geçişleri ile izleyenleri vaktinde hayretten hayrete sokmuşlardır.
"daddy cool" ve "rasputin" şarkıları unutulmazlar arasındadır.
ağaçkakan manasına gelen, roma mitolojisinde yer etmiş bir zamanların roma kralı. yanında devamlı bir ağaçkakan taşıdığı rivayet edilir. bu ağaçkakan ile geleceği gördüğüne inanılır.
ayrıca 2003 de yayına başlayan bir edebiyat dergisinin ismidir.
her sayısında bir kitap armağan ederek gönüllere oynardı rahmetli...
Nane, limon kabuğu, bir güzel kaynasın aman,
Ha ha ha ha ha içine hatmi çiçeği, biraz çörek otu katasın aman,
Ha ha ha ha ha hatta biraz tarçın, bir tutam zencefil aman,
Ha ha ha ha ha bin derde deva geliyor biraz daha sabret güzelim.
Ha ha ha ha ha hapşu!
Çok yaşa,
Sende gör,
Rahat ve iyi yaşa.
teyp içerisinde yer alan, kasetin dönmesini sağlayan elektrikli motordur.
1,5 volt ile çalışır.
teyp içerisinden sökülerek ve çeşitli aparatlar eklenerek;
mini vantilatör,
bardak mikseri,
vibratör,
kumandalı araba,
mini helikopter,
elektrikli diş fırçası,
kendi etrafında dönen gece lambası,
ve hayal gücünüz yettiğince eşya üretebilirsiniz.
zamanında lokal anestezik olarak kullanılmış, bağımlılık yapma potansiyeli yüksek bir sempatomimetik ve uyarıcı etkili bir bir maddedir.
noradrenalin re-uptake'ini inhibe ederek etki gösterir. katekolamin uptake'ini inhibe ederek, katekolaminlerin sinaptik aralıkta birikmesine sebep olur.
demem o ki;
nöronlarımız arasında bir takım haberci maddeler vardır.
bunlar uyarı geldiğinde salgılanır, işi bittiğinde parçalanarak imha edilirler.
kokain kullanıldığında ise bu haberci maddeler parçalanamaz veya hücre içine tekrar alınamaz.
böylelikle uyarıcı etkileri devam eder.
sümerolog muazzez ilmiye çığ hanım efendinin ""Kur'an, incil ve Tevrat'ın Sümer'deki Kökeni" isimli eserinde,hadise sümer kaynaklarında nasıl geçiyor detaylıca irdelenmiştir.
şahsen en sevdiğim yaratılış teorisi, "uzaylı insanlar" tarafından dünyaya terk edilmiş ve her şeye sıfırdan başlamış bir tür "insan ırkı" olduğumuz teoridir.
antiseptik solüsyon. ağız bakımı için kullanılmaktadır.
1865'te Pasteur Mikrobik hastalıklar Kuramı'nı yayımladıktan sonra ingiliz cerrah joseph lister'in aklına bir fikir geldi.
milleti o kadar ameliyat ediyoruz ama bu mikroorganizma denilen şeyler onları öldürüyor olabilir mi acaba dedi. gel zaman git zaman ameliyatlarında karbonik asit çözeltileri ile cerrahi alan temizliği yapmaya başladı. gördü ki normalde ölecek hastalar ölmüyor. tıp literatürüne "antisepsi" olarak bilinen uygulama böylelikle girmiş oldu. o kadar mühim bir hadise olmuştur ki Kraliçe Viktorya, onu Baron unvanıyla Lordlar Kamarasına üye yapmıştır. Kendisi bu unvanı alan ilk doktor olarak ayrıca tarihe geçmiştir.
tarih1879'u gösterdiğinde ise Joseph Lawrence isimli kişi, joseph lister' in çalışmalarından ilham alarak benzer bir solüsyon yapmıştır.
bu solüsyona ise "listerine" demiştir.
Ardından, Jordan Wheat Lambert ile birlikte Lambert Pharmaceutical Company’i kurdular.
Bu firmada, ameliyathanelerde dezenfektan ve yaraları temizleme solüsyonu olarak kullanılan LISTERINE ürününü üretip satmaya başladılar.
özet: tıp tarihine geçmiş adamın ismini kullanan 130 yıllık şirket.
ekseriyatı french press içerisinde servis edilse de demlenmiş olanı makbuldür.
demlenmiş olanı tabi ki filtre kahve makinesinde yapılır. bekleme süresi uzadıkça tadı acılaştığı için müesseselerde yapımı tercih edilmez. sipariş üzerine yapıp getirenleri ise her yerde bulunmaz.
colombian supremo, Guatemala, Brazil gibi türleri vardır. hepsi ince olarak öğütülmüş kahvelerdir. farklılıkları kahvenin içerdiği asit oranı ve aromalarından gelmektedir.
diverjans teoreminin, elektromanyetizma için özelleştirilmiş versiyonudur.
kapalı alanların yüzeyinde ki elektromanyetik akışkanlığı hesaplamak için kullanılır.
teoride desen zehir gibi,
pratik dersen sallanmakta.
(bkz: ali desidero)
manyetik alan uygulanarak, hidrojen atomlarının rezonansa geçmesini ifade eder.
sağlık ve biyomedikal sektörlerinde manyetik rezonans görüntüleme (mrı) olarak, halk arasında ise mr'a girmek/çekinmek olarak kullanılır.
mrı de radyasyon bulunmaz. çok kuvvetli manyetik alan kullanılır. görüntülenmek istenen kesite, 3 farklı mahiyette manyetik dalgalar gönderilir. bu dalgaların hedefinde, dokularda bulunan hidrojen (h) atomları vardır.
birinci dalga çarptığında, h atomları o dalga ile rezonans hale gelir. yani pozisyonları ve titreşimleri dalgaya uyar. h atomları aynı pozisyonda, aynı titreşimsayısına ulaşırlar. ikinci gönderilen manyetik dalga, birinciye dik açı ile uygulanır. bu dalganın amacı, birinci dalga ile rezonansa geçen h atomlarına bir nevi serbest düşüş yaptırmaktır. üçüncü dalga ise dengeleyici unsurdur.
ikinci manyetik dalganın etkisi ile düşüşe geçen h atomları, arkalarında elektromanyetik izler bırakarak ilk pozisyonlarına gelirler. reseptör denilen algılayıcılar sayesinde, düşerken bıraktıkları manyetik izler algılanır ve bilgisayar yazılımları ile görüntüye çevrilir.
her bir organın farklı bir elektromanyetik izi oluşur. böylece, doku ve organlarımız mrı ile görüntülenmiş olurlar. hidrojenden zengin yani su oranı yüksek dokular mrı ile görüntülenebilirler.
kolinesteraz isimli enzim inhibitörleridirler. bu enzimin etkisini yok ederler.
kolinesteraz enzimi, asetilkolini hidrolize eder. yani kaba tabir ile onu parçalar. böylece asetilkolin etkisi ortadan kalkar. asetilkolin nedir efendim derseniz asetilkolin, sinir hücreleri arasında uyarının iletimini sağlayan başlıca maddelerdendir. yani bir nörotransmitterdir. kolinesteraz ile parçalandıklarında bu iletim durdurulmuş olur.
Kolinesteraz inhibitörleri (Antikolinesterazlar), bu enzimi baskıladığında ise asetilkolin etkisi devam etmiş olur. peki bu bizim ne işimize yarar? alzheimer, Myastenia Gravis gibi hastalıkların tedavisinde kullanılırlar.
not: belirgin kas güçsüzlüğünüz veya yakın hafıza kaybı ile alakalı müzmin yakınmalarınız varsa muhakkak bir hekime muayene olunuz.
beyin damarlarında meydana gelen ani genişlemeler ile meydana gelen bir hastalıktır.
yaşlandığınızda, "ateroskleroz" denilen damarsal patolojik yapılar oluşur. vücudunuzda ki tüm damarlar gibi beyin damarları da elastik yapısını kaybetmeye başlar. neticede ani olarak genişleyemeyen beyin damarları, migrenin ortadan kalkmasını sağlar.
mao, "mono amin oksidaz" isimli enzimin kısaltmasıdır.
mono amin oksidaz (mao) mitokondri isimli hücre organelinin dış çeperinde bulunan bir enzimdir.
nöronlarda, karaciğerde ve barsak hücrelerine ait mitokondri organellerinde bulunurlar.
vazifesi, noradrenalin ve dopamin isimli nörotransmitter molekülleri parçalayarak etkilerini yok etmektir. böylece hücrelerin bu uyarıcı maddeler ile aşırı uyarılmasına mani olmaktır.