Neo-folk yapan sayılı Türk gruplarındandır. Yerli Wardruna/Heilung arıyorsanız dinleyebileceğiniz nadir gruplardan birisi. Çok sevdiğim Altai-kai grubunun karanlık versiyonu diyebilirim. Genel olarak Türk mitleri ve kozmogonisinden faydalanılarak yapılmış, biraz da ezoterik içerik barındırıyor, o yüzden sembolizm fazlaca kullanılmış. Simdiye kadar 1 album ve 1 single'ı mevcut. Piyasadan silinmemesi için daha üretken olması gerekecek. Şöyle de bir link bırakayım:
Hakkında yanlış bilinenler bir çok gerçek vardır. Mesela ölüm tanrısı değil ölülerin tanrısıdır. Azrail gibi can alıcı değildir aksine görevi kişi öldükten sonra başlar. O yüzden eski tarz sitelerde nekropolis denen ölüler için ayrı bir şehir kurulurdu. Kötülükle bağlantılı olarak değerlendirilmesi olgun bir düşünce değildir. Sevilen yüce Poseidon Medusa'ya tecavüz etmiş, cesur Athena ise onu öldürtmek için kiralık katil göndertmiştir, Zeus ise malum. O yüzden altta yatan semboliği daha iyi kavranmalıdır.
Hakkında hala net bir bilgi olmayan; gitar tıngırdatanından viking müzikleri yapana kadar geniş bir tarzı kaplayan müzik tarzı. Hepsinin ortak özelliği içinde paganik ögeler barındırmaları ve alışılmışın dışında etnik enstrüman kullanmaları. Yurtdışındaki en büyük temsilcileri (bkz: wardruna), (bkz: heilung) ve (bkz: skald). Türkiye'de ise önemi pek anlaşılamamasına rağmen (bkz: kamata) ve (bkz: tatchura) tarafından temsil edilmektedir.
Muhteşem bir Skald şarkısıdır. Kadın vokaller harika, erkek vokal biraz tekdüze ve yapay kalsalar da, koro harika kullanılmış. Bittikten sonra huu valhalla! Diye evin içinde dolaşabilirsiniz.
Diğer ismiyle Baccus veya çok az bilinen adıyla Lykos-Lyaeos. Bağbozumu tanrısı olduğu için şarapla ilişkilendirilir. Ancak şarabın buradaki semboliği daha çok kendinden geçmek, vecd hali ve kendini kaybetmekle ilintilidir. Nitekim Dionysus'u içeren bütün tragedyalara baktığınızda bunu göreceksiniz. Nietzsche Apollo ile Dionysus'u birbirine zıt figürler olarak karşı karşıya getirir. Eğer Apollo'nun semboliği olan güneşin aslında bilinci temsil etmesi ve her şeyi gün yüzüne çıkarıp net hale getirmesi göz önünde bulundurulursa bu pek de yanlış gelmez. Bir nebze eril ay tanrısı görevi görür tragedyanın doğuşundaki dionysus. aslında nietzsche'nin bu eserini bir yeniden okumaya giriştiğimizde; Dionysus'u feminen enerji apollon'u ise maskülen enerji olarak değerlendirirsek birçok şeyi aydınlatmış oluruz.
Batı sosyal biliminin çok önemli yapıtaşlarından birisidir kendisi. Aslında bir ölçekte teolojik sistemle ekonomik sistemi birbirine harmanladığı için büyük bir devrim yaratmıştır. Hegelci töz anlayışıyla Marxçı ''alt yapı'' anlayışına nazaran bu iki unsuru birleştirdiği için aslında modern sosyal bilimlerin Aristoteles'idir dersek yanlış olmaz.
Güneş'in doğuşu ve batışı mitleriyle bağlantılı olarak inşa edilen tapınaklardır. Kış gündönümünde hyperborealar'ın ülkesine inen güneş tanrısı, nevruz olarak kutlanan koç burcu zamanında en yüksek enerjisi ve verimlilik kapasitesine ulaşır. Böylelikle doğa bu eril figür tarafından döllenmeye hazır hale gelir. O yüzden genellikle gündönümleriyle bağlantılı kurulur apollon tapınakları.
Tam anlamıyla paganik folk yapan bir gruptur. Hakkında fazla entry girilmemiş olması üzücü. ilk defa duyanlar için, viking mitlerini sonuna kadar yaşatan ''Valhalla'' isimli şarkılarını önerebilirim.
Her ne kadar tarzı neo-folk olarak geçse de şarkıları genelde epik temalar üstüne kurulu. O yüzden diğer neofolk gruplarına nazaran daha çok sinematik ögelere sahipler
Türkiye'nin tanınmış ve öne çıkan tek folk-metal grubu. Geleneksel metotlarla modern müziğin iyi bir şekilde harmanlanmasıyla oluşmuş şarkıları mevcut. Özellikle dikkat çeken konulardan birisi, öz albumlerindeki şarkılarda neredeyse hep Türkçe kökenli kelimeleri kullanmış olmaları. Bu konuda gerçekten dikkat çekiciler. Daha çok desteklenmeleri gerektiğine inanmaktayım.
Neo-folk dalında şarkılar yapan Danimarkalı grup. Şarkılarında kuzeyin runeları ve şamanik ögelerle erk hayvanları yer alıyor. Ancak erkek vokallerine nedense hala ısınamadım.