1802 ve 1827 yılları arasında yaşamış olan alman şair ve yazar. kısacık ömrüne birçok eser sığdırmış bu yazarın sadece bir florinin öyküsü adlı çocuk hikayesini okumuştum. bunun dışında 36 ciltlik bir eser bırakmış ardında. 1826'da yayınlanan masal yıllığı (Märchen almanach auf das Jahr 1826-Fairytale Almanac of 1826)'ndaki kısa hikayeleri ise şöyle:
* The Story Of Caliph Stork
* Fatima's Rescue
* The Story Of Little Mouk
* The Story Of The False Prince
* The Dwarf Long-Nose
* Abner, The Jew Who Saw Nothing
* The Story Of Almansor
* The Story Of The Florin
* The Cold Heart
* The Adventures Of Said
* The Cavern Of Steenfoll: A Scottish Legend
bunların dışında Şeytanın Anılarından Bildiriler, Pont der Arts'lı Dilenci Kadın (1826) ve Lichtenstein (1826) adlı romanları da yazmıştır.
özellikle türk dili ve edebiyatı bölümünde, tez hazırlarken tezin konusu olan belli bir metnin içinde yer alan sözcüklerin, sözcük gruplarının ve -opsiyonel olarak eklerin-, metnin içinde geçtiği satır ve sayfa numarası belirtilerek ayrı bir bölüm halinde hazırlanmasıdır. bu iş için dizin programları yapılmakla birlikte benim metodum word belgesinde bul fonksiyonunu kullanarak teker teker hepsini bulmaktır. bunun için metnin çok dikkatli bir şekilde yazılmış olması, eğer özel bir transkripsiyon alfabesi kullanılmışsa -osmanlıca metinlerin latin harflerine aktarımı sözkonusu olduğu durumlarda- özel harflerin (altı noktalı k, altı noktalı h gibi) mutlaka doğru bir şekilde yazılması gerekir. metin tekrar kontrol edildikten sonra iş, tüm kelimeleri teker teker bul satırına yazılarak sırayla nerelerde geçtiğini tespit etmeye ve bunları not alarak sırayla yazmaya kalır. bu deli işini neden dizin programı yerine kendim yaptığım sorulursa eğer, bazı dizin programlarının (özellikle osmanlıca metinlerde) her harfi tanımadığını söylerim. daha sonra bu satır ve sayfa numarası belirtilen sözcükler, tamlamalar ve ekler alfabetik olarak sıralanır, bu da yine wordde yukardan aşağı ok şeklinde olan sırala tuşu ile yapılır. dizininiz hazırlanmıştır. afiyet olsun.
1925 yılından itibaren fuat köprülü tarafından çıkartılmaya başlanan ve istanbul üniversitesi edebiyat fakültesi tarafından basılan dergi. 1925-1997 yılları arasında 20 cilt halinde yayınlanmış, 1997'de ara verildikten sonra 21. cildi ile bu sene tekrar yayınlanmaya başlanmıştır. tüm ciltlere pdf formatında erişmek mümkündür.
ka desmale, herime male kuro gede,
ka desmale, herime male.
desmala min sor-heşine,
lawik hatiye min dixapine.
desmala min sor u şine,
lawik hatiye min direwine.
"aram'ın kadın-erkek karşılıklı atışma şeklinde, kurmanci ve ermenice sözlerle de söylediği şarkının, çeşitli söz versiyonlarına rastladık biz bunlardan kadın ağzı olanı tercih ettik. " demişler.
(alm. monem, ing. moneme, fr. moneme) anlamı olan en küçük dilsel birimdir. biçimbirim (alm. morphem, ing. morpheme, fr. morpheme) ve sözlükbirim (alm. lexem, fr. lexeme, ing. lexeme) olmak üzere iki türe ayrılır.
genceli nizami'nin aynı adlı eserinin kutb mahlaslı bir şair tarafından yapılan çevirisidir. altın ordu sahasında yazılmış olan ve türk edebiyatındaki ilk hüsrev ü şirin tercümesi olan bu eser, nizami'nin eserinden daha kısa olmakla birlikte, konu bütünlüğü bozulmamış ve konu başlıkları aynen korunmuştur. hikayede, sasani hükümdarlarından husrev perviz ile ermen hükümdarı mehin banu'nun kardeşinin kızı şirin'in aşkı anlatılmıştır. bunun yanında ikinci planda da husrev'in siyasi hayatı verilmiştir. 1341-1342 yılları arasında yazıldığı tahmin edilmektedir.
andre martinet'in geliştirdiği kavramın ismidir. dil incelenmesinde incelenen birim anlamsal ve sessel olmak üzere iki düzleme ayrıştırılır. anlamsal düzlemde en küçük birimler bir anlam ifade eden monemlerdir. sessel düzlemde ise bu anlambirimler sesbirimler olarak ifade edilen ve tek başına bir anlamı olmayan fonemlere ayrıştırılır.
örneğin: çocuk eve geldi tümcesi anlamsal düzlemde (yani birinci eklemlilik düzleminde) ayrıştırılırsa, en küçük anlamlı birimler olarak
/çocuk/ /ev/ /-e/ /gel/ /-di/ şeklinde beş birim elde edilir.
burada /çocuk/ monemi ikinci eklemlilik düzleminde yani sessel düzlemde ayrıştırılmaya devam edilirse,
/ç/ /o/ /c/ /u/ /k/ fonemlerine ulaşılır. bu düzlemde fonemler değiştirilerek yeni bir anlam ifade eden monemler oluşturulabilir. (ör: gocuk)