kygy
-2 (düz adam)
onuncu nesil yazar 1 takipçi 8.12 ulupuan
entryleri
oylamalar
medya
takip

    insanda allah korkusu

    1.
  1. Eğer biz, bu Kur'an'ı bir dağa indirseydik, elbette sen onu Allah korkusundan başını eğerek parça parça olmuş görürdün.... (Haşr Suresi-21)
    bu Ayeti Kerime de yazanlara bakıcak olursak biz insanların durumunu düşünmek bile istemiyorum...
    4 ...
  2. arka koltukta neden araba tutuyor

    1.
  3. Arkada oturunca ufuk çizgisi görülmüyor. Araç tutması, iç kulakta hareket algılanırken, gözlerden sabit olduğunuz bilgisinin gelmesi nedeniyle yaşanır. Yani arkada otururken, beyin aracın hareket ettiğini anlamaz ve böylece vücut dengesi bozulur.
    1 ...
  4. sevgi ve kardeşliğin teminatı

    1.
  5. Anadolu Gençlik Derneği'nin sloganıdır.
    0 ...
  6. namaz deyince akla gelen şey

    1.
  7. Dinimizin direği , Allahımız'ın farzı , Peygamberimiz'in sünneti ve bütün insanların yapması gereken dini vecibe.
    0 ...
  8. bir kimsenin ölüm anı söylemesi gereken söz

    ?.
  9. Bence bir kimsenin ölüm anı söylemesi gereken söz eğer müslümansa tabiki kelime-i şaadet'tir.
    0 ...
  10. vicade nedir

    1.
  11. Sözlükte "bulmak" anlamına gelen vicâde, hadis ıstılahında, bir râvînin kendisi ile aynı ya da farklı bir çağda yaşayan hocaya ait hadisleri, o hocaya ait el yazısıyla bulmasına ve elde etmesine denir.
    0 ...
  12. mahallesine bim açılan teyze

    ?.
  13. Biraz daha tasarruf yapmış olur , belki bunun farkında olmaz ama yapmış olur.
    0 ...
  14. ümmet kime denir

    1.
  15. Ümmet: islam toplumunun tamamını ifade eden bir kavramdır. Ümmet kelime olarak bir anneden doğan çocuklara verilen isimdir Daha sonra islam inancına sahip herkesi içine alan bir anlama kavuşmuştur islam inancının en önemli kaynağı Kur'an'da bir çok yerde geçmiştir Müslümanların içindeki bir cemaate de zaman zaman ümmet denildiği görülmektedir
    0 ...
  16. vesvese nedir

    1.
  17. Sözlükte "fısıltı, hışırtı gibi gizli söz, fiskos, kuruntu, işkil" gibi anlamlara gelen vesvese, ıstılahta, şeytanın ilkâı, kötü bir işin yapılması, iyi bir işin terkedilmesi veya geciktirilmesi ya da eksik yapılması için insanı kışkırtması, aklını çelmesi, nefsin bayağı arzularına uymaya teşvik etmesi demektir. Vesvese kelimesi Kur'ân'da dört yerde geçmektedir Vesvesecinin (vesvâs) şerrinden Allah'a sığınılması emredilmiş (Nâs, 114/1-6), şeytanın Hz. Âdem ile eşini cennetten vesvese yoluyla çıkardığı bildirilerek müminlerin bu konuda duyarlı olmaları ısrarla istenmiştir. (A'râf, 7/20)
    0 ...
  18. allahtan gerçeği gibi kimler korkar

    ?.
  19. iman hakikatleri üzerinde araştırma yapıp bilgi edinmek, bunlar üzerinde düşünmek zamanla yoğun bir bilgi birikimi sağlar. Bu bilgi birikimine sahip olan insanlar, daha önce de bahsettiğimiz gibi, Kuran'ın tarifiyle "ilimde derinleşen" veya "ilim sahibi" olan kişilerdir. ilim sahipleri derin tefekkür ettikleri iman hakikatleriyle Allah'ın her yeri sarıp-kuşattığına, O'dan başka ilah olmadığına kesin olarak şahitlik ederler:
    Allah, gerçekten Kendisi'nden başka ilah olmadığına şahitlik etti; melekler ve ilim sahipleri de O'ndan başka ilah olmadığına adaletle şahitlik ettiler, Aziz ve Hakim olan O'ndan başka ilah yoktur. (Al-i imran Suresi, 18)

    Gökleri ve yeri yaratan, onların bir benzerini yaratmağa kadir değil mi? Elbette (öyledir); O, yaratandır, bilendir Bir şeyi dilediği zaman, O'nun emri yalnızca: "Ol" demesidir; o da hemen oluverir. (Yasin Suresi, 81-82)

    ilim sahibi olan insanlar Allah'ın kendi üzerlerindeki ve etraflarındaki tecellilerini her an gözlemlerler. Örneğin; küçük bir karıncanın, karınca kolonisinde kendisine verilen görevi şaşılacak bir itaat ve maharetle yerine getirdiğini, yuvasına yiyecek taşımak için mükemmel ve planlı bir çalışma sistemine sahip olduğunu bilen ilim sahibi bir kişi rastladığı her karıncada Allah'ın üstün aklının ve kudretinin tecellisini görür.

    iman hakikatleri üzerinde derin derin düşünerek Allah'ı daha yakından tanıyan ilim sahipleri, Allah'ın güç ve kudretinin büyüklüğünü daha iyi kavrarlar. iman sahibi her insan Allah'ın güç ve kudretinin farkındadır. Ancak, iman hakikatleri konusunda fazla bilgisi olmayan insanlar, örneğin uçan bir kuş gördüklerinde yalnızca, "Allah ne güzel yaratmış" demenin yeterli olacağını düşünürler. Oysa ilim sahipleri kuşların kanatlarının uçmaya uygun yaratıldığını, daha az enerji harcamak için "V" şeklinde uçtuklarını, tüylerindeki kompleks dizaynı bilirler. Kısacası bir kuşun, uçmasından üremesine, tüylerinin şeklinden rengine kadar herşeyi Allah'ın üstün bir düzen ve tasarım içinde yarattığının bilincindedirler. Veya böyle insanlar yeni dünyaya gelmiş bir bebeğe bakıp "ne güzel bir bebek, Allah uzun ömür versin" demekle yetinirler. Elbette bir insanın bir bebeğe bakınca Allah'ı hatırlaması da güzel bir tavırdır. Ancak daha güzel ve daha derin olan, bu bebeğin gelişim aşamaları üzerinde düşünüp, bunların tümünü yaratanın Allah olduğunu, Allah'ı tesbih etmeyi, Allah'a şükretmeyi hatırlamaktır. Nitekim ilim sahipleri o bebeğin dünyaya gelene kadar geçirdiği aşamalardaki mucizevi yönleri düşünürler. Tek bir sperm hücresinin kendisinden çok uzakta bulunan yumurta hücresine ulaşmasındaki olağanüstülüğü görür, iki ayrı bedendeki bu iki ayrı hücrenin birbiriyle tam bir uyum içinde birleşerek, zaman içinde gören, duyan, düşenebilen bir insana dönüşümündeki mükemmelliği hatırlarlar. Bu mükemmel yaratma sanatının örnekleri üzerinde düşündüklerinde, Allah'ın üstün gücü ve ilmi karşısında imanları artar. Allah'ın her tecellisinde Allah'ın sıfatlarını güçlü bir şekilde hisseden ilim sahiplerinin Allah'tan duydukları korku da aynı oranda artar ve güçlenir. Nitekim, ilim sahiplerinin bu özelliği -daha önce de belirttiğimiz gibi- Kuran'da şöyle haber verilmiştir:
    Kulları içinde ise Allah'tan ancak alim olanlar 'içleri titreyerek korkar' Şüphesiz Allah, üstün ve güçlü olandır, bağışlayandır. (Fatır Suresi, 28)
    ilim sahipleri Kuran'da böyle üstün vasıflarla övülmüşlerdir. Bütün müminler de Kuran'da övülen bu ilim sahiplerinin mertebesine yükselmeye çalışmalıdırlar. Bunun için de, yaşadıkları olayları, karşılaştıkları varlıkları birer iman hakikati olarak görüp değerlendirmeleri ve bunlar üzerinde tefekkür etmeleri gerekmektedir.

    Yeri de Biz döşeyip-yaydık; ne güzel döşeyici(yiz) Ve Biz, herşeyi iki çift yarattık Umulur ki, öğüt alıp düşünürsünüz.

    (Zariyat Suresi, 48-49)

    Ayetlerlede desteklediğim gibi yalnız ilim sahipleri Allah'tan korkar.
    1 ...
  20. iman ile ibadet arasındaki ilişki

    1.
  21. ibadet imanın olgunlaşmasını ve güçlenmesini sağlar. Ahirette cezadan kurtulmamıza ve cennet nimetlerine kavuşmamıza vesile olur. Sade bir imanla yetinip, ibadetleri terk etmek imanın zayıflamasına, iman nurunun sönmesine sebep olur. Dolayısıyla iman ile ibadet birbirinden ayrılmaz bir bütündür
    0 ...
  22. allah rızasını kazanmak

    ?.
  23. Allahın rızasını kazanmak ancak Allah'ın farzları ve doğru kıldığı davranışları uygulama doğrultusunda kazanılmaktadır. Örneğin ; "Namaz dinin direğidir" diye bir sözü var Peygamberimizin biz namaz kılarsak hem peygamberimizin sünnetini hemde Allah'ın farzını yerine getirmiş oluruz ki bu durumda ardından hem peygamberimizin hemde Allah'ımızın rızasını kazanmamızı getirir.
    0 ...
  24. komşuluk hakkı

    ?.
  25. Komşuluk hakkı bu dünyadaki en ciddi haklardandır ve asla red edilemez veya görmezlikten gelinemez çünkü unutulmamalıdırki ; "Komşu komşunun külüne muhtaçtır."
    0 ...
  26. inanç insanın parçasıdır

    ?.
  27. inanç insanın olmassa olmazı ayrılmaz bütünüdür çünkü insanlar inançları doğrultusunda yaşamlarını sürdürürler.
    0 ...
  28. içten dışa temizlik abdest

    1.
  29. Abdest Hakk'a yönelmeye hazırlıktır. Hak kapısına yönelenler dış ve iç abdestine sahip olmayı hedeflemelidir. Zâhirle yetinen kimse için, dış temizlik kâfi gelebilir. içi ile de yakınlık elde etmek amacında olan kimsenin ise, içini de temizlemesi gerekir. Dış temizlik su ile, iç temizlik ise tövbe ile ve Hakk'ın kapısına dönmekle mümkün olur.
    0 ...
  30. © 2025 uludağ sözlük