gavurcada, mesela ingilizce'de kum kutusu anlamına gelen kelime. ama esas kullanımdaki anlamı dış etkilerden bağımsız, izole edilmiş yer demek. yazılım dünyasında yazılım test etmek için kullanılır. mesela dünyayı yok eden bir yazılım yaptınız diyelim ama önce denemeniz lazımsa bunu bir sand box'ta denersiniz ki dünya yok olmasın durduk yere.
linux çekirdekli işletim sistemlerinde bir klasöre chroot ederek çalışmanızı o klasörü root olarak tutup devam edebilirsiniz. sand box oluşturmak için birebirdir. örnekliyorum:
/home/hen/ klasöründeyken mkdir hede diyorum ve hede diye bir klasör açıyorum. sonra da chroot hede diyorum ve kendimi hede klasöründe root olarak buluyorum. böylece orada yapacaklarım hede klasörünün bir üstünü artık etkilemiyor. ancak bunu yapabilmem için hedeye bash gibi bir shell kurmam lazım.
debian ve debian tabanlı işletim sistemlerinde bir hard disk bölümüne base işletim sistemi kurulumu yapmanıza yarayan program. bu sayede çalışmakta olan bir işletim sisteminden o bilgisayarın herhangi bir hard disk bölümü üzerine kurulum yapıp oraya chroot edebilirsiniz. (bkz: chroot etmek)
gelmis gecmis en disiplinli calisan, en guvenilir gnu/linux dagitimidir. ayrica apt-get ile dunya uzerinde yazilim kurulumu en kolay olan isletim sistemidir.
cok basarili bir gnu/linux dagitimi. debian uzerine gelistirilmistir. debian'in tum guclu ozelliklerine sahiptir, ustune de ortalama bilgisayar kullanicilarina hitap edebilmek icin bircok tool gelistirilmistir.
php'de mysql veritabanindan veri çekme komutlarindan biri. sonucu bir array (dizi) olarak alir. bu diziyi bir bir dizi değişkenine aktararak veritabanindan veri çekme işleminizi bir cirpida yapip baglantiyi kapatabilirsiniz, bu da sizin uygulamanizi hizlandirir. kullanin, kullandirin.
apache web sunucusunda kullanilan bir konfigurasyon dosyasi. her klasor icin ayri htaccess dosyasi olusturulabilir. bu dosyalarla her klasor icindeki web uygulamalarina ayri kurallar uygulanabilir. apache web sunucusunun o klasorde nasil davranacagina dair ayarlamalar yapabildiginiz gibi, php nin davransilari ile ilgili ayarlari da .htaccess dosyasi icinde yapabilirsiniz.