peynir hastası bir bünye olarak neredeyse en çok sevdiğim peynirdir. türkiye'de gereksiz yere pahalıdır. neyse ki son yıllarda biraz daha ucuzladı. peynir tabaklarının vazgeçilmezidir. hem kırmızı hem beyaz birçok şarapla mükemmel gider.
bu mitinge damgasını vurmuş sloganlardan biri de "ne şeriat ne darbe" olmuştur. hükümet ise ısrarla dezenformasyonu sürdürmektedir. mitinge türkiye cumhuriyeti tarihi boyunca görülmemiş yoğunlukta bir katılım olmuştur. milyonlar sokaklara dökülmüş ve hükümeti açıkça istifaya çağırmıştır.
milyonlar sokaklara dökülmüş ve şeriata hayır demiştir. milyonlarca sivilin fikrini belirttiği bir mitinge darbe çığırtkanlığı demek en büyük demokrasi düşmanlığıdır.
hükümet bu mitingden sonra bir an evvel istifa etmeli ve seçime gitmelidir.
şu anda kullandığım son sürümü 2.18 cillop gibi. çok beğendim. önceki gnome'lerden daha hafif. bir yığın yazılım kurmasını istemezseniz debian ve ubuntu'da sadece base paketini kursanız da olur.
yaşlı bilgisayarlar için bunun genç bir kızkardeşi var: xfce
firefox kadar, konqueror kadar meşhur olmayan bir browser. gecko tabanlı. firefox'tan daha hafif, daha az işlevsel. ama webde gezinmek için ideal. bir eksiği yok o bakımdan.
ubuntu repolarında epiphany-browser diye geçiyor çünkü epiphany adında bir yazılım daha var ki hiç araştırmadım ne işe yaradığını.
çıkış tarihi 19 Nisan 2007 olarak belirlenmiştir. multimedia kodeklerinin (bkz: codec) en rahat en zahmetsiz kurulduğu işletim sistemi. ayrıca beryl ve compiz gibi bir mac os x e bir vista ya toz yutturacak beceride iki ekran efekti yazılımının da paketlerde hazır bulunduğu ve kolaylıkla kurulabileceği işletim sistemi. hem ye hem yanında yat.
gavurcada, mesela ingilizce'de kum kutusu anlamına gelen kelime. ama esas kullanımdaki anlamı dış etkilerden bağımsız, izole edilmiş yer demek. yazılım dünyasında yazılım test etmek için kullanılır. mesela dünyayı yok eden bir yazılım yaptınız diyelim ama önce denemeniz lazımsa bunu bir sand box'ta denersiniz ki dünya yok olmasın durduk yere.
linux çekirdekli işletim sistemlerinde bir klasöre chroot ederek çalışmanızı o klasörü root olarak tutup devam edebilirsiniz. sand box oluşturmak için birebirdir. örnekliyorum:
/home/hen/ klasöründeyken mkdir hede diyorum ve hede diye bir klasör açıyorum. sonra da chroot hede diyorum ve kendimi hede klasöründe root olarak buluyorum. böylece orada yapacaklarım hede klasörünün bir üstünü artık etkilemiyor. ancak bunu yapabilmem için hedeye bash gibi bir shell kurmam lazım.
debian ve debian tabanlı işletim sistemlerinde bir hard disk bölümüne base işletim sistemi kurulumu yapmanıza yarayan program. bu sayede çalışmakta olan bir işletim sisteminden o bilgisayarın herhangi bir hard disk bölümü üzerine kurulum yapıp oraya chroot edebilirsiniz. (bkz: chroot etmek)