bazı kaynaklarda ohlanasan olarak da geçen, "öyle bir duruma düş ki herkes sana oh olsun oh olsun desin" anlamına gelen, -tahminimce- azerî kökenli bir kelime.
genellikle migren hastalarına tavsiye edilen, bunun dışında kronik ağrı sorunu yaşayıp nedenini bulamayanların da kullanabileceği uygulamadır. şöyle ki; ağrı sahibi bir defter alıp her ağrı başladığında gününü, saatini, o an olağanın dışında yaptığı eylemleri, mümkünse o günkü -anki- hava durumunu, bayanlar için regl görüp görmediğini, ve buna benzer ayrıntıları yazdığı günlüktür.
mesela migren hastasısınız ve tetikleyicilerinizin neler olduğunu öğrenmek istiyorsunuz. bu günlüğe başlayın. en az 3 ay devam edin, akabinde tarama yaptığınızda hemen her baş ağrınızda buna ortam hazırlayan faktörleri, en çok tekrar edenleri ya da ağrılarınızın sıklığını ve belli bir periyot izleyip izlemediğini tespit edebilirsiniz.
koku nöronları beyne hipotalamusa uğramadan, direk, gittiğinden diğer duyulara göre daha samimi bir ilişkidir bu ilişki. derler ki -evet, isviçreli bilim adamları- insan hafızasını dahi kaybetse, koku verilerinin depolandığı alan hasarlanmadığı sürece, koku hafızası unutulmaz, silinmez. bu yüzdendir ki hafıza kaybı yaşayan bireylerde koku duyusuyla hafıza geri getirilmeye çalışılır. aynı sebeptendir ki bir insanın her özelliğini, kişiliğinin her ayrıntısını unutsanız dahi.. kokusunu unutamazsınız.