kekeme kus
25 (yolcu)
dokuzuncu nesil yazar 1 takipçi 9.62 ulupuan
entryleri
oylamalar
medya
takip

    getlug

    1.
  1. Getlug.com, Uluslar arası seyehat eden yolcularla, acil olarak başka bir ülkeye yetiştirilmesi gereken üretim öncesi numunesi veya belgesi olan kişilerle buluşturan bir online platformdur. Web sitesi ve uygulaması, Uluslararası seyahat eden yolcuların bagaj haklarını paylaşmak isteyen kullanıcıları birbiriyle buluşturur.

    Ayrıca tasarımını çok beğendiğim bir sitedir. emeği geçenlerin ellerine sağlık
    0 ...
  2. muharrem edip şahin

    1.
  3. Kanal Malatyanın Kurucusu ve genel yayın yönetmenidir.
    0 ...
  4. otonom araç

    1.
  5. h22 soğutucu akışkan gaz

    1.
  6. H22 soğutucu gazı , R22 içi direkt alternatif olarak üretilmiştir. R22 gazı ozon tabakasına zarar verdiği için Birçok ülkeler tarafından üretimi , ithalatı ve ihracatı yasaklanmıştır. Hybrid-M kanada tarafından geliştirilen bu gaz tamamen doğa dostu ve uzun ömürlüdür.
    3 ...
  7. camel lies

    1.
  8. camel grubunun gözde parçalarından biridir.
    2 ...
  9. hackerlığın kısa tarihçesi

    1.
  10. 1969 Öncesi. Önce bir telefon şirketi vardı: Bell Telephone. Ve zamane hacker’ları. Tabii, 1878’de onlara hacker denmiyordu henüz. Telefon santrallerine operatör olarak alınmış, onun telefonunu buna, bununkini ona bağlayan şakacı birkaç genç delikanlı.
    Artık telefon santrallerinde neden bayan operatörler tercih edildiğini anlıyorsunuz!
    Şimdi, 1960’larda ortaya çıkan gerçek bilgisayar hacker’larına gelelim. ABD’nin dahiler çıkaran ünlü üniversitesi MIT’de (Massachusetts Institute of Technology) bilgisayarlar kullanılmaya başlandığında, bazı öğrenci ve asistanlar, bu makinelerin nasıl çalıştığını çok merak ettiler, bu yeni teknoloji hakkında ne varsa öğrenmeye çalıştılar. O günlerde bilgisayarlar, ısı kontrollü cam odalarda kilitli olan devasa makinalardı.
    Bu ağır metal yığınlarını çalıştırmak binlerce dolara mal oluyordu. Programcılar bu dinozorları pek de kolay kullanamıyordu. Bu yüzden, zeki olanlar, hesaplama işlemlerini daha çabuk yapabilmek için “hack” dedikleri programlama kısayolları yarattılar. Bazen bu kısayollar orijinal programdan daha iyi tasarlanmış oluyordu.
    Belki de bütün zamanların en iyi hack’lerinden biri, 1969’da, Bell laboratuarlarındaki iki çalışanın, Dennis Ritchie ve Ken Thompson’un bilgisayarların artık açık kurallarla çalıştırılması gerektiğini düşünmesiyle yaratıldı. ikili, geliştirdikleri bu yeni standart işletim sistemine UNIX ismini verdiler.
    l 1970-1979. 1970’lerde siber cephe alabildiğine açıldı. Bu işle ilgilenen herkes, kablolarla bağlanmış bir dünyanın nasıl çalıştığını araştırmaya ve bulmaya çalışıyordu. 1971’de, John Draper isimli bir Vietnam gazisi, Cap’n’Crunch (mısır gevreği markası) kutusundan çıkan promosyon düdüklerin 2600 MHz tonda ses çıkarttığını fark etti. Bedava telefon görüşmesi yapmak için düdüğü telefonun alıcısına üflemek yeterliydi.
    O zamanın hacker’ları, “phreaking” adı verilen bu tür yöntemlerin kimseyi incitmediğini, telefon hizmetinin sınırsız bir kaynak olduğunu ileri sürüyorlardı. Hackerlar dünyasında tek eksik sanal bir kulüp binası idi. Dünyanın en iyi hacker’ları nasıl tanışacaklardı? 1978 de, Chicago’lu iki genç, Randy Seuss ve Ward Christiansen, ilk kişisel BBS’i (Bulletin Board System - ilan Tahtası Sistemi) kurdular. BBS’ler günümüzde halen çalışıyor.
    l 1980-1986. Bildiğiniz gibi IBM firması, 1981’de bağımsız işlemcisi, yazılımı, belleği ve depolama birimleri olan yeni bir bilgisayarı duyurdu. Bu modele PC (Personal Computer-Kişisel bilgisayar) adını verdiler. Bu makinelerden biriyle istediğinizi yapabilirdiniz. Gençlerin Chevrolet’lerini bırakıp PC’lere, “Commie 64” (Commodore64) ve “Trash-80”lere (TRS80-Tandy) düştükleri zamanlardı bunlar.
    1983 yılında çevrilen War Games (Savaş Oyunları) adlı film, hacker’lığı farklı bir cepheden ele aldı: Bu film izleyicileri hacker’ların her bilgisayar sistemine girebileceği konusunda uyarıyordu. Ama alttan alta, hacker’ların çevresinde hep güzel kızların olduğu mesajı da alınıyordu.
    Her geçen gün daha fazla kişi online dünya ile tanışıyordu. Askeri amaçlarla kurulan, sonradan üniversiteler arasında bir ağ haline gelen ARPANET, artık Internet’e dönüşüyordu; BBS’lere karşı tam bir ilgi patlaması yaşanıyordu. Milwaukee’de kendilerine The 414’s diyen bir hacker grubu, Los Alamos Laboratuarlarından Manhattan’daki Sloan-Kettering Kanser Merkezi’ne kadar değişen pek çok kurumun sistemine girdiler. Artık polisin işe karışma zamanı gelmişti!
    l Büyük Hacker Savaşı. 1984’e, kendine Lex Luthor adını veren bir kişi Legion Of Doom (LOD - Kıyamet Lejyonu) adlı hacker grubunu kurdu. Adını bir çizgi filmden alan LOD, en iyi hackerlara sahip siber-çete olarak ün saldı. Ta ki grubun en parlak üyelerinden Phiber Optik isimli gencin, grubun bir diğer üyesi Erik Bloodaxe ile kavga edip kulüpten atılmasına kadar. Phiber’in arkadaşları rakip bir grup kurdular: Masters Of Deception (MOD). 1990’den itibaren, LOD ve MOD, iki yıl boyunca online savaşlar sürdürdüler, telefon hatlarını kilitlediler, telefon görüşmelerini dinlediler, birbirlerinin özel bilgisayarlarına girdiler. Sonra Federaller (FBI) olaya el attı, Phiber ve arkadaşları tutuklandı. Bu olay, bir dönemin sonunun geldiğini haber veriyordu.
    l Yasaklar (1986-1994). Devlet de online olunca, eğlence bitti. Kongre, ciddi olduklarını göstermek için, 1986’da Federal Computer Fraud and Abuse Act (Federal Bilgisayar Sahtekarlığı ve Kötüye Kullanma) adı altında bir yasa çıkardı. Bu boyutta hacker’lık ağır bir suç oldu!
    1988’de Robert Morris Internet worm (Internet solucan’ı) adını verdiği bir hack yöntemi ile ortaya çıktı. Net’e bağlı 6000 bilgisayarı göçerterek, yeni yasayla yargılanan ilk kişi olma şerefine erişti. Sonuç: 10.000 dolar para cezası ve çok fazla saat toplum hizmeti.
    Bir süre sonra, tutuklananları saymak için parmaklar yetmemeye başladı. Aynı yıl Condor takma adıyla tanınan ünlü hacker Kevin Mitnick, Digital Equipment Company şirketinin bilgisayar ağına girdi. Yakalandı ve 1 yıl hapis cezasına mahkum oldu. Sonra adaşı Kevin Poulsen telefon hatlarına girmekle suçlandı. Kevin hemen ortadan kaybolarak adaletin uzun kolundan 17 ay boyunca saklandı.
    Sundevil Operasyonu, ABD hükümetinin ülkedeki tüm hacker’ları (LOD dahil) ele geçirmek için 1990’da başlattığı bir operasyondur. Bu girişim bir işe yaramadı; ancak bir yıl sonraki Credux operasyonun MOD’ın 4 üyesinin hapisle cezalandırılmasıyla sonuçlandı. Phiber Optik federal hapishanede bir yıl geçirdi.
    l 1994’den Bugüne. 1994 yazında, Rus mafyasının eline düştüğü ileri sürülen Vladimir Levin adlı bir genç, Citibank’ın bilgisayarlarına girerek müşterilerin hesaplarından, bir söylentiye göre 10 milyon dolardan fazla parayı (resmi açıklamaya göre 2.5 milyon dolar) israil’deki banka hesaplarına transfer etti. Levin, 95 yılında Interpol tarafından Heatrow Havaalanında tutuklandı; Citibank yaklaşık 400.000 dolar haricinde tüm parasını geri aldı. Hackerların art arda tutuklanması siber ortamda ani bir dolandırıcılık azalmasına neden oldu.
    Bazı insanlar önceki hatalarından ders almadılar tabii. 1995 Şubatında Kevin Mitnick tekrar tutuklandı. Bu sefer FBI onu 20 bin kredi kartı çalmakla suçladı. Daha sonra çalınmış cep telefonu numaralarını kullanması nedeniyle dava açıldı. Davası 1999 Ocak ayında görülecek olmasına karşın, mahkeme onu kefaletle serbest bırakmama kararı aldı ve hapisteyken lehine delil toplamak için olsa bile bilgisayar kullanmasını yasakladı. Kevin Mitnick serbest kaldığında bile büyük olasılıkla göz altında tutularak bilgisayarlara erişimi engellenecek.
    Mitnick’in zincirlerle götürüldüğünü devlet televizyonunda görmek, online kanunsuzlarına karşı toplumun sempatisini azalttı. Net kullanıcıları “password sniffer” gibi araçlar kullanarak özel bilgilere sızan veya “spoofing” gibi bir makineyi kandırarak hacker’a giriş izni veren araçlar kullanan hacker’lardan dehşete kapıldılar.
    Bunu ister anarşinin sonu, ister serbestliğin ölümü olarak adlandırın, artık hacker’lar romantik anti-kahramanlar, sadece bir şeyler öğrenmek isteyen farklı (tuhaf) insanlar olarak kabul edilmiyorlardı. Dünya piyasasını Net üzerinden yönetme vaadiyle filizlenen online ticaret, korunmaya ihtiyaç duyuyordu. Hacker’lar birden dolandırıcı niteliği kazandılar. Gerçi bazıları Mitnick’i kahraman ilan ettiler, yargılanmadan infaz edildiğini ileri sürerek serbest bırakılması için kampanyalar başlattılar (bkz. http://www.2600.com ); ancak Mitnick dışında hiçbir hacker bu ölçüde benimsenmedi.
    Peki şimdilerde neler oluyor? Internet dünyasında yasadışı yöntemlere sıkça başvuruluyor, ancak eskisi gibi efsaneleşmiş isimler çıkmıyor.
    Yine de Aldous Huxley’in bir zamanlar söylediği gibi, olaylar görmezlikten gelinmekle yok olmazlar. Bilgisayar yer altı dünyasında hep söylenen şu sözü de unutmayın: iyi bir hacker’san, ismini herkes bilir. Ama büyük bir hacker’san kimse kim olduğunu bilmez.
    3 ...
  11. dos hakkinda hersey

    3.
  12. Copy *.bat con Bat uzantili tüm dosyalari ekrana kopyalar. Copy Con a.ekr Burada kaynak ekran, hedef ise bir dosyadir. Yani ekrani a.ekr dosyasina kopyalamasini istiyoruz. Bu durum copy komutu için özel bir durumdur ve bir dosyaya yazi yazmak için kullanilir. Bu komutu yazdiktan sonra F6 tusuna basana kadar yazdiginiz bütün harfler a.ekr dosyasina yazilacaktir. Örnek olarak asagidaki satirlari yazarak bir bat dosyasi hazirlayalim. Copy con a.bat @echo off echo elveda dos echo merhaba windows Bu satirlari dikkatli bir sekilde yazin, çünkü bir satiri yazdiktan sonra o satira tekrar geri dönme sansiniz yok. F6 tusuna ve Enter’e basin ve kaydedin. Ve olusturdugunuz dosyanin adini yazarak çalistirin. Copy a.bat prn Bu satir a.bat dosyasini yaziciya gönderecektir. (Pr n kelimesi yazici için kullanilir. Yazicinizin bagli oldugu porta göre LPT1, LPT2, COM1, COM2 de kullanabilirsiniz. ) ekrandaki görüntüyü yaziciya göndermek için Print Screen tusuna basabilirsiniz. Copy komutu ile bir dosyayi kopyalarken hata testi de yapilmasini saglayabilirsiniz. Özellikle diskete kopyalarken bu testi yaptirmaniz iyi olur. Hata testi yapmasi için /V parametresi kullanilir. Copy okul.doc a: /v Okul.doc dosyasini diskete hata testi yaparak kopyalamasini istiyoruz. Bu islem dosyayi diskete kopyalarken ayni zamanda yazdigini da okuyarak dogru okunup okunmadigini kontrol eder. Diskette bozuk kesimler varsa yazdigini okuyamayacak ve hata verecektir. Islemi iptal ederek saglam bir disket kullanin veya disketin içinde önemli bilgiler yoksa disketi formatlayin ve ve hatali ksimlarin isaretlenmesini sagladiktan sonra tekrar kopyalayin. Kopyalama yaparken kopyalanilan yerde ayni isimli bir dosya varsa onun üzerine yazilip yazilmayacagi sorulur. C:a.bat üstüne yazilsin mi (Evet/Hayir/tüMü)? E harfi Evet, H harfi Hayiir veya M harfi ile bütün dosyalarin tek tek sorulmadan yazilmasi saglanabilir. XCOPY komutu da kopyalamak için kullanilir. Copy komutunda farkli olarak daha hizlidir ve alt dizinleriyle birlikte kopyalayabilir. Copy komutu bir iç komut olmasina ragmen Xcopy komutu dis komuttur ve XCOPY.EXE dosyasinin bulunmasi gerekir. Xcopy komutunun kullanimi da copy komutu gibidir. Farkli olarak /S parametresi ile alt dizinlerin kopyalanmasi da saglanabilir. Xcopy a:*.* /s c: Disketteki bütün dosyalari alt dizinlerdekilerle beraber c: sürücüsüne kopyalar. Xcopy’nin avantaji daha hizli kopyalayabilmesi ve alt dizinlerle birlikte kopyalayabilmesidir. DISKCOPY komutu ise daha farklidir. Bir disketin aynisini bir baska diskete kopyalamak için kullanilir. Diskcopy ile çogaltilan disketler tamamen birbirinin aynisidir. Diskcopy a: a: Komutu ile a sürücüsünde bulunan disket çogaltilabilir. Bu islem sirasinda önce orjinal disket okunur, daha sonra diger disketin takilmasi istenerek bu diskete yazilir. Okuma islemi tek seferde bitmemisse tekrar ilk disket istenerek kalan kisim da okunarak diger diskete yazilir. Diskcopy isleminde hedef disket içindeki tüm dosyalar kopyalama isleminden önce bilgisayar tarafindan silinir. Bu programin ismi DISKCOPY.COM’dur. REN(DOSYA ADI DEGISTIRME) Dosyalarin isimlerini Ren komutu ile degistirebilirsiniz. Ren Dosyaadi Yeniad seklinde kullanilir. Örnegin gerekli.doc isimli dosyanin adini gereksiz.doc olarak degistirmek için Ren Gerekli.doc gereksiz.doc seklinde yazilir. Isim degistirirken yeni isimle ayni isme sahip bir dosya varsa degistirme yapilmaz. Ren komutu ile dizin isimleri degistirilemez. Dizin isimlerini degistirmek için Move komutu kullanilir. MOVE(TASIMA VEYA DIZIN ISMI DEGISTIRME) Bu programin ismi MOVE.EXE’dir. Dosyalari bir yerden baska bir dizine veya sürücüye tasimak için ve dizinlerin isimlerini degistirmek için kullanilir. Örnegin Genel dizinindeki bütün dosyalari Özel dizinine tasimak için Move c:genel*.* özel PW dizinindeki tüm dosyalari diskete tasimak için Move c:pw*.* a: Move komutu ile dizin ismi degistirmek Ren ile dosya ismi degistirmek gibidir. Örnegin PW dizinini WRITE olarak degistirmek için Move PW WRITE seklinde kullanilir. TYPE (DOSYA IÇERIGI) DOS’ta bir dosyanin içerigini görmek için kullanilir. Type Dosyaadi Seklinde kullanilir. Örnegin autoexec.bat dosyasinin içerigini görmek için Type autoexec.bat seklinde yazilir. Dosya üzerinde degisiklik yapabilmek için EDIT komutu kullanilmalidir. MORE(SAYFALAMA) Bazi DOS komutlarinin sonuçlari ekrana sigmiyorsa komutun sonucunun sayfa sayfa gösterilmesini More komutunu | karakteri ile birlikte kullanarak saglayabiliriz. Örnegin; Type autoexec.bat Komutu ile autoexec.bat dosyasinin içerigine bakabilirsiniz. Ancak dosya ekrana sigmayacak kadar uzun ise dosyadaki üst satirlar ekranda görülemeyecektir. Bunu More komutu ile birlikte kullanarak asabiliriz. Type autoexec.bat | More seklinde kullanilirsa, dosyanin içerigi ekrani doldurdugunda bir tusa basmaniz istenecek ve ondan sonra diger sayfa gösterilecektir. More komutu tek basina degil diger komutlarin arkasinda | karakteri ile birlikte kullanilir. EDIT DOS’ta dosyalari düzenleme ve olusturma için Edit programini kullanabilirsiniz. Bu program vasitasi ile dosyalarinizi açip degisiklikler yapabilirsiniz. Bu programin ismi EDIT.COM ‘dur. Edit Autoexec.bat Yazarak autoexec.bat dosyasinda degisiklikler yapabilirsiniz. ATTRIB (DOSYA ÖZELLIKLERI) Del komutu ile silemediginiz dosyalar oldu mu? Bir dosya sadece okunabilir, sistem veya gizli dosya olarak belirlenmisse normal yollarla silinemezler. Eger sizde bazi dosyalarin kolayca silinebilmesini istemiyor veya silmek isteyip de silemediginiz dosyalar bulunuyorsa Attrib komutu ile o dosyanin özelliklerini degistirmelisiniz. Bu dosyanin ismi ATTRIB.EXE’dir. Attrib dosyaadi özellikler Seklinde kullanilir. Dosya adi olarak bir dosya verebileceginiz gibi ? ve * karakterlerini kullanarak birden fazla dosyanin özelliklerini de degistirebilirsiniz. Dosyalarin özellikleri ise üçüncü parametre ile degistirilir. Üçüncü parametre verilmezse sadece özellikler görüntülenir, herhangi bir islem yapilmaz. Bir özelligi kaldirmak için asagidaki parametreleri - isareti ile , o özelligi vermek için ise + isareti kullanmalisiniz. R Sadece okunabilir dosya. Normal yollarla degistirilemez ve silinemezler. H Gizli dosya. Normal yollarla silinemezler ve Dir komutu parametresiz kullanildiginda listelenmezler. S System dosyasi. Bu sadece bazi özel dosyalar için verilen bir özelliktir. Bu özellige sahip dosyalari silmeniz, degistirmeniz veya tasimaniz problemlere sebep olur. Bu dosyalarda normal yollarla silinemezler ve görünmezler. Örnegin A.doc dosyasina sadece okunabilir özelligi vermek için Attrib A.doc +r Cokgizli.doc dosyasini gizlemek için Attrib cokgizli +h Cokgizli.doc dosyasini gizlemek ve sadece okunabilir yapmak için Attrib cokgizli +h +r Sadece okunabilir oldugu için silemediginiz bir dosyanin bu özelligini kaldirmak için Attrib a.doc -r Ayrica sadece dosyalari degil dizinleri de gizleyebilirsiniz Attrib Windows +h Komutu ile windows dizini gizlenmis olur. Dir yazarsaniz bu dizini göremezsiniz. CHKDSK(DISK TESTI) Bu program (CHKDSK.EXE) herhangi bir parametre olmadan kullanilirsa sürücü hakkinda istatistiki bilgiler verir. (Bos alan, toplam alan, dosya sayisi gibi) C:>chkdsk Birim Seri Numarasi 0B26-13D9 1.048.395.776 bayt toplam disk alani 25.182.208 bayt 231 gizli dosyada 9.601.024 bayt 575 dizinde 884.178.944 bayt 9.956 kullanici dosyasinda 16.384 bayt bozuk sektörlerde 129.417.216 bayt disk üzerinde kullanilabilir 16.384 bayt her ayirma biriminde 63.989 toplam ayirma birimi disk üstünde 7.899 ayirma birimi disk üstünde kullanilabilir 655.360 bayt toplam bellek 578.240 bayt bos Chkdsk/F Diskteki hatalari tespit ederek düzeltir. Diski (Disket veya harddiski ) hizli bir sekilde test etmek için kullanilir. Daha detayli Chkdsk /V Diskteki bütün dosyalari yol ismiyle birlikte ekrana listeler. Binlerce dosyayi ekrana listelemenin bir anlami yoktur. Ancak ekrana listelemek yerine bir dosyaya yazmasi istenirse bu dosya daha rahat incelenebilir. Chkdsk /V > Dosyalar Diskteki bütün dosyalar yollari ile birlikte Dosyalar isimli dosyaya yazilir. Edit programi ile bu dosyanin içerigi incelenebilir. Chkdsk /V > LPT1 Bütün dosyalar yaziciya gönderilir. SCANDISK( DISK PROBLEMLERI ÇÖZÜMÜ) Scandisk programini kullanarak diskinizdeki problemleri gidermesini saglayabilirsiniz. Chkdsk’den daha gelismis bir programdir. Diskteki birçok problemi bulup giderebilir. Bu programin ismi SCANDISK.EXE ‘dir. FDISK (HARDDISK BÖLÜMLEME) Bu programi bilinçsiz olarak asla kullanmayin. Harddiskinizdeki bütün bilgilerinizi yok edebilirsiniz. Bu program harddiski birkaç parçaya ayirmaya, birkaç bölüm varsa aktif olacak bölümü (sistemin açilacagi bölümü) belirlemeye yarar. Bu programin ismi FDISK.EXE ‘dir. Eger yeni bir harddisk aldiysaniz bu programi kullanarak harddisk üzerinde bölümler olusturabilirsiniz. Her harddiskte en az bir bölüm olusturulmasi gerekir. Fdisk ile harddisk bölümlendikten sonra harddiskteki her bölümün formatlanmasi gerekir. FC(DOSYA KARSILASTIRMA) FC ile iki dosyayi karsilastirarak farkliliklari görebilirsiniz. FC BirinciDosya IkinciDosya seklinde kullanilir. Bu komut daha çok farkli isme sahip iki dosyanin veya farkli dizinlerde bulunan ayni isimli dosyalarin ayni olup olmadigin karsilastirmak için kullanilir. Bu programin ismi FC.EXE’dir. MEM (BELLEK BILGISI) Bellek kullanimi hakkinda bilgi verir. C:>mem Bellek Türü Toplam Kullanilan Bos ---------------- -------- --------- -------- Geleneksel 640K 76K 564K Üst 0K 0K 0K Ayrilan 384K 384K 0K Uzatilmis (XMS) 31.744K 188K 31.556K ---------------- -------- --------- -------- Toplam bellek 32.768K 648K 32.120K Toplam 1 MB alti 640K 76K 564K Toplam Genisletilmis (EMS) 32M (33.030.144 bayt) Bos Genisletilmis (EMS) 16M (16.777.216 bayt) Çalisabilecek en büyük program boyu 564K (577.936 bayt) En büyük bos üst bellek blogu 0K (0 bayt) MS-DOS üst bellek alaninda yerlesik. C:> DOS altinda çalisan programlarin çogu 640 KB’lik standart bellegi kullanirlar. Bilgisayarinizda 64MB ana bellek olsa bile programlar bellek yetmedigi için çalisamayacagini bildirirler. Bu toplam bellegin yetersizliginden degil, geleneksel bellegin yani ilk 640 KB ‘lik bölümün yetmedigindendir. Ilk 640 KB’lik bu bellek bölgesindeki bazi programlarin üst bellege yüklenmesi veya gereksiz olanlarin hiç yüklenmemesini saglayarak bu programlar için yeterli boslugu ayarlamaniz gerekir. Gerekli miktari takip etmek için MEM komutundan faydalanilabilir. SMARTDRV (HIZLI DISK) Smartdrv komutu harddiskten okuma ve yazma hizini artirmak için Windows’95 den önce kullanilan bir programdir. Windows-95 bu programa ihitiyaç duymadan ayni isi yapar. Bu tip programlara cache (ön bellek) programlari denir. Bir program harddiskten bilgi okumak istediginde smartdrv bu bilgiyi okur ve programin bundan sonrakileri de okuyacagini farz ederek bir miktar fazladan bilgiyi de okuyarak bellege alir. Program bu bilgileri de istediginde harddiske tekrar gitmeden bellekten alir. Yazarken de böyledir. Program direk harddiske yazmaz. Bunun yerine smartdrv’in ayirdigi bellek bölgesine yazar. Smartdrv bu bilgileri uygun bir zamanda harddiske yazar. Bu islemler harddisk erisimini minimuma indirgedigi için programlarin çalisma hizlarini önemli ölçüde arttirir. Ancak bellekte de oldukça büyük bir yer isgal eder. DOS programlarinizi DOS modunda çalistiracaksaniz SMARTDRV yazarak ön bellegi aktif hale getirebilirsiniz. Smartdrv toplam bellek miktarina bakarak uygun büyüklükte bir ara bellek olusturur. Smartdrv harddisk için hem okuma hemde yazma islemlerinde ara bellegi kullanir. Disket ve CD-ROM larda ise sadece okuma için önbellek kullanilir. EMM386( GENISLETILMIS BELLEK YÖNETICISI) Üst bellegin daha iyi kullanilmasini saglar ve EMS bellek olusturmak için de kullanilir. Config.sys dosyasinda Device satiri ile Himem.sys ‘den sonra kullanilir. Device=c:windowsHimem.sys Device=cwindowsemm386.exe seklinde kulanilir. Bazi programlar özellikle de oyunlar EMS bellek ile çalisirlar. Emm386 ‘yi asagidaki gibi kullanarak EMS bellek olusturabilirsiniz. Device=cwindowsemm386.exe RAM EMS bellek miktarini da belirlemek istiyorsaniz Ram parametresinden sonra bellek miktarini Kb cinsinden yazabilirsiniz. Örnegin 512 Kb EMS bellek olusturmak için Device=cwindowsemm386.exe RAM 512 yazilabilir. MSCDEX(DOSYA YÖNETICISI) DOS altinda CD-ROM sürücünüzü kullanabilmek için Cd-romunuzun sürücü programini Config.sys dosyasinda Device satiri ile yükledikten sonra Mscdex programini da Autoexec.bat programindan aktif hale getirerek Cd-rom sürücünüzü kullanabilirsiniz. Örnegin Cd-rom sürücünüzün dosyasi CDDRV.SYS olsun. Bunu Config.sys dosyasinda asagidaki gibi yazdiktan sonra Device=c:cddrv.sys /d:hasan Autuexec.bat dosyasinda da C:windowscommandmscdex /d:hasan seklinde kullanmaniz gerekir. AUTOEXEC.BAT VE CONFIG.SYS Bu dosyalar sistem açilirken kullanilan özel dosyalardir. Ve sistemin açildigi sürücüde ve ana dizinde bulunmalari gerekir. Bunlarda config.sys bilgisayarla ilgili bazi ayarlamalarin ve programlarin bulunacagi dosyadir. Config.sys dosyasindaki ayarlamalar bilgisayar açildiktan sonra degistirlemezler, bu ayarlar sadece bu dosyada yapilabilirler. Autoexec.bat dosyasi ise bilgisayar açilirken çalistirilacak bazi programlar ve ayarlar için kullanilir. Bu programlar ve ayarlar bilgisayar açildiktan sonra da yapilabilirler. Her sefer ayni seyleri yapmak yerine bu ayarlar autoexec.bat dosyasina yazilarak isler otomatiklestirilir. Config.sys Bu dosyada bulunabilecek bazi ayarlar ve yüklenebilecek bazi programlar asagida gösterilmistir. Bu dosyayi bilgisayarin açildigi diskin ana dizininde bulabilirsiniz. Edit config.sys yazarak bu dosyayi düzenleyebilirsiniz. Device Bellege aygit sürücülerini yüklemek için kullanilir. Devicehigh Aygit sürücülerini üst bellege yüklemek için kullanilir. Device=c:windowshimem.sys Himem.sys bir uzatilmis bellek yöneticisidir. Uzatilmis bellegi kullanan programlarin çogu (Windows dahil) bu sürücüye ihtiyaç duyar. Device=c:windowshimem.sys /TESTMEM: OFF Seklinde kullanarak bellek testini yapmamasini saglayabilirsiniz. Bu bilgisayarin açilis islemini biraz daha hizlandirir. Device=c:windowsEmm386.exe Üst bellegin daha iyi kullanilmasini saglar ve EMS bellek olusturmak için kullanilan EMM386 yukaridaki gibi Config.sys dosyasinda Himem.sys’den sonra yüklenir. Dos=High,Umb Dos=High satiri ile Dos’un üst bellege yüklenmesini, Umb satiri ile de Emm386 tarafindan saglanan üst bellek bölgelerinin Dos tarafindan yönetilebilecegi belirlenir. Bu islem geleneksel bellegin daha az kullanilmasini saglayarak, diger programlara daha fazla geleneksel bellegin birakilmasini saglar. FILES=n FILESHIGH=n Ayni anda açilabilecek dosya sayisini belirler. Özellikle veritabani uygulamalari büyük Files degerlerine ihtiyaç duyarlar. Files degeri programin ihtiyaç duydugundan daha az ise program düzgün çalismayacaktir. Ortalama 35 olarak belirlenebilir. Veritabani uygulamalarinda 70-100’e çikarilmasi gerekebilir. 8-255 arasinda bir deger verilebilir. Verilmezse 8 kabul edilir. Gerekenden fazla degerin verilmesi bosuna bellek harcanmasina sebep olur. Fileshig satirini kullanarak Files için gerekli bellegin üst bellekten ayrilmasini saglayabilirsiniz. LastDrive=x Erisebileceginiz en fazla sürücü sayisini belirtir. A-Z arasinda bir harf verebilirsiniz. DOS’un algilayacagi en son geçerli sürücüyü belirtir. Örnegin bilgisayarinizda F harfine kadar olan sürücüleriniz varsa LastDrive=F seklinde kullanabilirsiniz. Daha büyük degerler bosuna bellek harcayacaktir. Sürücüler için gerekli bellegi üst bellekten ayirmak için LastDriveHigh=F seklinde kullanabilirsiniz. REM Config.sys ve Autoexec.bat dosyalarinda çalistirilmasini istemediginiz satirlarin basina Rem yazarak bu satirlari devre disi birakabilir ve rem ile baslayan açiklama satirlari yazabilirsiniz. DEVICE=C:WINDOWSCOMMANDDISPLAY.SYS CON=(EGA,,1) Display.sys programi ekranda gösterilecek olan karakterlerin karakter setini belirler. Türkçe karakter setini kullanabilmek için gereklidir. COUNTRY=090,857,C:WINDOWSCOMMANDCOUNTRY.SYS Zamani, para birimini göstermede, karakterlerin siralandigi düzeni belirlemede ve dosya adlarinda hangi karakterlerin kullanilabilecegini belirlemede ülkelere özgü ayarlarin kullanilmasi için Country komutu config.sys dosyasinda yukaridaki gibi kullanilir. Türkçe ayarlar için yukaridaki parametreler kullanilmalidir. Autoexec.bat Simdi de autoexec.bat dosyasinda bulunabilecek bazi ayarlar ve yüklenebilecek bazi programlari taniyalim. Bu dosyayi bilgisayarin açildigi diskin ana dizininde bulabilirsiniz. Edit Autoexec.bat Yazarak düzenleyebilirsiniz. @Echo off Autoexec.bat dosyasi çalisirken, dosyadaki komut satirlarinin görüntülenmesini engeller. Path=c:windows; c:windowscommand; c:program Bir programi çalistirmak için ismini yazdiginizda önce bu program komutu yazdiginiz dizinde aranir. Bu dizinde yoksa Path ile belirtilmis dizinlere de bakar. Burada bulursa çalistirir. Sik kullandiginiz programlarin yollarini Path satirina ; karakteri ile birlikte yukaridaki gibi ekleyerek o programlari kolayca çalistirabilirsiniz. TÜRKÇE EKRAN VE TÜRKÇE KLAVYE F veya Q Türkçe klavye kullanabilmek için asagidaki satirlardan birini Autoexec.bat dosyasina yazmaniz gerekir. F Türkçe klavye ve Türkçe Ekran için Mode con codepage prepare=((857) c:windowscommandega2.cpi) Mode con codepage select=857 Keyb tr,, c:windowscommandkeybrd2.sys /id:440 Q Türkçe klavye ve Türkçe Ekran için Mode con codepage prepare=((857) c:windowscommandega2.cpi) Mode con codepage select=857 Keyb tr,, c:windowscommandkeybrd2.sys /id:179 Config.sys dosyasinda ise asagidaki ayarlamalari yapmaniz gerekir
    0 ...
  13. çinde yaşamak

    1.
  14. Alışma sürecini geçtikten sonra hayatı dolu dolu yaşamaya sebep olan yerdir , öncelikle çinin hangi şehrinde yaşadığınız önemlidir.
    0 ...
  15. dictee

    1.
  16. Fransızcadan ,Türkçemize ''dikte'' olarak çevrilmiş bir sözdür.
    0 ...
  17. shangay

    1.
  18. Çok zengin insanlar ile çok fakir insanların bi arada yaşadığı çinin ünlü illerinden biridir.
    bir çok türk burada yaşar .
    gece hayatı en üst düzeyde olup eğlenmeyi bilen bi halktır bakmayın böyle diyorum ama yerli halkı clublarda bulamazsınız genelde yabancılarla doludur , hertürlü insanla karşılaşabilirsiniz .
    yere tükürmeye bayılırlar , sokaklarda kokudan yürüyebilirseniz ne ala.
    gitmek istiyorsanız sadece gezmek amaçlı gidin.
    1 ...
  19. kulak memesiyle oynamak

    1.
  20. kişinin boş buldunduğu anlarda ilgilendiği bi organıdır , bu hareket çok az kişide görüldüğü gibi bunu yapan kişi çok düşünen kişidir.
    1 ...
  21. masumiyetin özeti

    1.
  22. Bosnalı bir çocuğun:
    katliamda ölmeden önce annesine sorduğu soruda saklıydı:

    'Çocukları küçük kurşunla öldürürler değil mi anne ? ' demesidir.
    3 ...
  23. koç burcu erkeği ile koç burcu kadını

    1.
  24. Uyuşmamaları muhtemeldir. ikiside önder olmak ister. çiftlerden birinin diğer çifti üstün görmeli aksi taktirde ilişkiyi yüretemezlerdir. (bkz: koç burcu)
    0 ...
  25. lale i kariha

    1.
  26. 4x4 Cm boyutlarında pirinçten yapılmış "iyi Şans" getirdiğine inanılan Swastika. 1925 yılında 5 sent verip Coca Cola alanlara, yanında böyle şirin bir hediye veriliyordu. Acaba bunu alan kaç kişiye iyi şans getirmiş olabilir ? Bunu alıp Almanya'ya giden yahudi olmuş mudur diye de insanın aklından geçmiyor değil.

    Ancak benim bildiğim kadarıyla Swastika yani Gamalı Haç iki yönlüdür. Bir tanesi sağa bakar ve kötülüğü/kötü şans temsil eder, diğeri ise sola bakar ve iyiliği/iyi şans temsil eder. Acaba yönleri karıştırmış olabilirler mi ?

    Aslında bu simgenin kökeni daha gerilere dayanır. Orta Asya'ya kadar. Tibetli rahiplere, hindulara, hatta Mu kıtasına dayandığı bile söylenir. Hindistan'daki bir çok tapınağın girişinde ve içerisinde bu simge vardır. Hatta Buda heykellerinin alnında bile görebilirsin. Daha da uç bir örnek vermek gerekirse, Türklerin kayalara kazıdıkları tamgalarda bile bu şekle rastlanır... Nazilerin icat ettiği değil de kullandığı doğrudur. Zira Hitler Tibetli rahiplerle içli dışlıydı ve metafiziğe çok önem verirdi. Öldüğü zaman sığınağında 9 adet Tibetli rahip de onunla birlikte ölü bulunmuştur denir.
    0 ...
  27. red hot chilli peppers hakkında

    ?.
  28. fiyatları hakkında düşünceleriniz nelerdir ?
    0 ...
  29. © 2025 uludağ sözlük