evde yapılabilen diyaliz şekli.Fakat evde ayrı bir oda olması şart.Genelde 6 saatte bir yapılır.Bir adet diyaliz solüsyonu,serum askısı ve bir masa yeterli.her bir seans Ortalama yarım saat sürer.Serum peritona verilir,bir dahaki seansa kadar peritonda kalır ve vücuttaki zararlı maddeleri çeker.bu böyle sürüp gider.Diyalizden sonra ortaya çıkan tıbbi atıklar haftada bir eve gelen görevliler tarafından alınır.daha rahat bir diyaliz şekli olmasından dolayı son yıllarda yaygın olarak tercih edilmekte. http://www.fmc-tr.com
1996 yılında atv de oynamış bir dizi.Başrolde sibel can hayat kadınını , hande ataizi hayat kadınını, volkan severcanda baş pezevengi çanlandırıyorlardı.Çok trajik bitmişti.hey gidi yıllar.
yıllardır internette kendisine yöneltilen ürolojik sorulara bıkmadan usanmadan en geç 1 gün için cevap veren,mesleğini gerçekten sevdiğini düğündüğüm üroloji doktoru.internette kendine özgü sayfaları vardır ve konya numuna hastanesinde çalışmaktadır kendisi. http://www.dralihatay.com/
üretimden çoktan kaldırılmış, ciddi anlamda ağrıları kesen ve sersemlik duygusu veren ilaç.Sonradan nörolojik sisteme verdiği çeşitli zararlardan ötürü türkiye ilaç piyasasından çekilmiştir.Baş ağrısına çok iyi geldiği söylenirdi. (bkz: validol)
yıllar önce kullandığım,damla şeklinde olan teskin edici ilaç.Gece yatmadan önce bir kesme şekerin üstüne 7-8 damla damlatılır ve şeker emilir ,veya bir çay bardağı suyada damlatılarak kullanılabilir.Uzun süreli uyku ve zihin karışıklığı yaptığı için 2002 yılında sağlık bakanlığı tarafından ilaç listesinden çıkartılmıştır.
bir kaza sonrası diyafram kasının sinirinin zedelenmesi sonucu ortaya çıkabileceği gibi diğer bazı hastalıklarla da birlikte (tüberküloz gibi lenf bezlerini tutup büyüten hastalıklar ve lenf kanseri gibi bazı kanser türleri) gözlenebilir. En kuvvetli solunum kası olduğundan felci sırasında düzgün kasılamama sonucu nefes hacminde %25 gibi bir azalma olabilir. Tedavisi, karın veya göğüs boşluğundan kamera yardımı ile girilip kapalı şekilde kendi üzerine dikilerek (plikasyon) tamir edilmesidir.
sağlıklı yetişkin bir insanda kalp atım hızı dinlenme sırasında dakikada 60-80 arasıdır.Ama 100 de normal sayılmaktadır.Efor sarfedildiğinde ise eforun çeşidine göre 100 ü geçer.Panik ataklı bir insanda kalp atım hızı genelde yüksek ve düzensizdir.
panik atak genelde anksiyete bozukluğunun neden olduğu kardiyovasküler sistemi etkileyen psikolojik bir hastalıktır.Genelde belirtileri kalp krizi geçiren bir kişinin belirtileriyle benzerlik gösterir.Ortak özellikleri ;
- Zaman zaman gelen,yada sürekli olan çarpıntı
- göğüs ağrısı,sol kolda ağrı ve uyuşma
- nefes darlığı
- el ve ayaklarda terleme
- boğazda düğümlenme hissi,zor yutkunma
- Ümitsizlik ,nedensiz olarak bir anda ortaya çıkan korku ,panik,telaş
- Kendini dinleme , sürekli tansiyon ölçme,nabız sayma,elini göğsünün üzerine koyup kalp ritimlerini dinleme
- başından kaynar sular boşalıyor hissi
- en ufak bir korkuda aşırı kalp çarpıntısına bağlı renkte solma
- en ufak bir korkuda kızarma,bozarma
- göz kararması
- nadiren bayılma nöbetleri
- koltuk altında ağrı,batma
- vücüdun çeşitli yerlerinde karıncalanma
- kaşıntı
- boyun kaşıntısı ve kepek
- ekg de taşikardi
- uykusuzluk , psikolojik çöküntüye bağlı iştahsızlık
- çabuk yorulmak
- sürekli uyku hali
- ders çalışamama,boğulma hissi.Patlama hissi.
bu sayılan belirtiler vücuttaki bazı rahatsızlıkların habercisi olabilir.Öncelikle bir dahiliye uzmanına görünüp basit bir ekg ve kan tetkiki yapıp birşey olmadığı anlaşıldığı zaman psikolojik durumlar düşünülmelidir.
yukarıda belirtilen imlere yakalanan bir panik atak hastasının tipik davranışları;
- sürekli çevre hastanelerin acil servislerine gitmek
- sürekli ekg çektirmek,kan tetkikleri yaptırmak
- doktorlara güvensizlik.Çevre hastanelerin farklı farklı doktorlarına gitmek.Tahlilleri göstermek.
- arabayla dolaşırken hastane çevrelerinde dolaşmak.
- evde birçok ilacı olmak
- öleceği,kalp krizi geçireceği düşüncesiyle hazırlıklar yapmak.
- internetten tıbbi konularda araştırma yapmak,sorular sormak
- keyifsizlik ve ümitsizlik
genellikle sinirsel semptomların neden olduğu bir kardiyovasküler rahatsızlıktır.Basit bir ekg ile teşhis konulabilir.Çok ileri olmadığı sürece pek önem teşkil etmez.Çoğu zaman tedavi gerektirmez.Zamanla kendiliğinden geçebilir. (bkz: dideral)