Yalı Çetesi romanının yazarı Şükrü Üçüncü’den, yine nefesinizi kesecek bir polisiye: Faili Firar…
1995’in son günlerine doğru kent akşam hüznüne hazırlanırken istanbul itfaiyesine bir ihbar gelir. Olay yerine vardıklarında yanmış bir araç ve kor haline gelmiş bir cesetle karşılaşırlar. istanbul Emniyet Müdürlüğü’nün gözü pek emektar polisi Komiser Şenol, bir ekip kurarak bu esrarengiz cinayetin izini sürmeye koyulur.
Özelinde yalnız bir yaşamın verdiği eksikliklerin iç hesaplaşmalarıyla da savaşan Komiser Şenol, soruşturmayı derinleştirdikçe, iş ve yeraltı dünyasının iç içe geçmiş kirli ilişkilerinin, güç savaşlarının ve siyaset odaklı çıkar çatışmalarının ortasında bulur kendini.
Faili Firar, Türkiye üzerinden Yunanistan’a, oradan Gürcistan ve Rusya’ya kadar uzanan coğrafyada, gizli anlaşmaların, para ve silah ticaretinin ne kadar büyük boyutlarda olduğunu da seriyor gözler önüne.
Bir solukta okuyup bitireceğiniz Faili Firar, aklınızı uzun bir süre meşgul edecektir. Çünkü roman, bir döneme damgasını vurmuş bazı karanlık ilişkilerin bugün dahi aydınlatılamamış olması nedeniyle bir sürü soru işareti barındırıyor içinde.
gugulumdakiler tiyatrosunun 017 - 2018 tiyatro oyunudur...
Oyun üzerine
“Elveda Alfredo” 2003 yılında ispanya’da çekilen “Noviembre” isimli sinema filminde etkilenerek yazılmış
tiyatro oyunudur.
“Noviembre Filminin” başkahramanı Alfredo’nun dünyanın değişiminin tiyatro ile ola bileceğine inan bir aktördür. Fakat yaşamış olduğu ispanya’da tiyatro bilimi ile uğraşanların tek sıkıntıları, daha çok izleyiciye ulaşmak ve sponsorlardan gelecek paralar ile hayatlarını sürdürmektedir.
“Noviembre Filmin’den” sonra da dünya tiyatrolarında onu anlatan bir oyunun yazılıp yazılmadığı ise henüz netlik kazanmamıştır yada biz araştırmalarımızda denk gelmedik.
“Elveda Alfredo” oyunu ile bir nebzede olsa ispanya’da yapmak istediğini Türkiye’de ki tiyatro severlere getirmeyi planlanarak yazılmıştır. Alfredo, arkadaşları ile birlikte ispanya Madrid’e sokaklarda yapmış oldukları tiyatro gösterileri ile kendilerini anlatamadıklarına inanırlar ve “Tiyatro Real’in” sahnesini arkadaşları ile birlikte basmayı planlarlar. Kız arkadaşının da dahil olduğu ekipte 3 arkadaşı bulunmaktadır. Alfredo ve işgalci arkadaşları sahneye girdiklerinde bu anda şanoda ispanya’nın meşhur grubunun oyun oynadığını fark ederler. Bu oyunda Fransa’da dünyaca ünlü ressam Picasso’nun gençlik yıllarında yargılandığı Mono Lisa tablosunun çalınışını anlatan bir öyküdür..
Oyunu bir süre izleyen işgalci oyuncular final sahnesine doğru salonu basarlar. Salonda o anda oyunu izleyenler bir an duraklar, ne olduğunu anlamazlar. Alfredo önce izleyicilerden özür diler ve sonrasında ise neden böyle bir eyleme kalkıştıklarını ifade etmeye başlar. Salonda bir anda kargaşa oluşur..
izleyicilerin bir kaçı işgalci oyunculara tepki gösterir. iş ciddiye döner, sahne görevlisi gelerek kendilerini dışarı çıkmasını ister ama Alfredo ve arkadaşları henüz mesajı vermediklerini dile getirerek devam ederler. Görevli polislere haber verir ve salona polisler gelerek işgalci oyuncuları dışarı çıkarmak ister, bu sırada ise Alfredo salıncakta sallanmaya başlar ve polislere tepki gösterir, polisler ona silahları çeker. Alfredo ise, “Bir tiyatro sahnesinde asla bir silah patlamaz. Patlamamalı da, silahı susturacak olan sanattır ve o sanatın adı da tiyatrodur. Sanat hiçbir zaman bir evin kenarında yada bir şehrin müzesinde bir dekor değildir. Sanat tüm dünyayı değiştire bileceğine inanan birkaç adamın yapmak istediği gibidir Cehov gibi Gogol gibi, Haldun Taner Gibi…” ifadelerini söyler ve belinden oda silahını çeker. Bu sırada bir silah sesi duyulur ve Alfredo salıncak üzerinde vurularak şanoda ölür ve zemine düşer.
Kız arkadaşı Elena yanına gelir ve Alfredo’nun tabancasını ateşler, tabancanın namlusundan bir adet çiçek çıkar.
Işıklar söner…
OYUNUN KADROSU
Hüseyin S. Kurtuldu
Mahmut Mutaf
Adnan Taç
Kübra Genç
Aslan Kar
Şükrü Üçüncü
Murat Küçük
Ömer Arslan
Gözde Aydın
Asena Parmak
Rüya Akgül
Tamer Küçük
ismail Baytar
Kemalettin Öztürk
Tunahan Arslan
Serkan Şahin
Ceren Bayram
Yönetmen – Hüseyin Sabri Kurtuldu
Yönetmen Yardımcısı – Şükrü Üçüncü
Reji Ekibi – Yasemin Mısır, Mustafa Zengin
Kostüm / Makyaj – Elvan hayali Demirci
Dekor – Mahmut Mutaf
Teknik – Mahmut Can Mutaf
Sahne Amiri - Tunahan Arslan
Gugulumdakiler Tiyatrosu, Trabzon’da kurulmuş profesyonel tiyatrodur. Yazar kadrosu ile her yıl yazmış olduğu oyunları sahneye koyarlar. Trabzon’da her yıl prömiyerlerini gerçekleştiren grup daha sonra türkiye genelinde turneler düzenler. Başta Almanya olmak üzere birçok ülkeye turne düzenlemiştir. Trabzon’da özel tiyatronun gelişmesi ve devlet desteği almadan ayakta dura bilen tek özel tiyatrodur. Tiyatro okulu da olan gruptan önemli oyuncular yetişmiştir. Kurucuları arasında Profesör Hüseyin Sabri Kurtuldu, Adnan Taç, Tamer Küçük ve Şükrü Üçüncü bulunmaktadır. Grubun en dikkat çeken kadın oyuncusu ise Kübra Genç’tir.