(bkz: s.çtıktan sonra g.t tüylerine dışkı asılı kalması sorunsalı)
(bkz: s.çtıktan sonra dönüp bi koklamanın dayanılmaz hazzı)
(bkz: khajit'ler kedi mi?)
(bkz: khajit'ler türk mü?)
açık ara ingilizlerdir. diğer halkların fetih işgalini meşrulaştırmaz ama insan ve kaynak sömürmek işgallerin en çirkinidir hatta.
ayrıca, üzerinden yüzyıllar geçmiş geçiş dönemlerinden sonra işgalciyi ana yurduna yollamak çözüm değildir, ki zaten sorun 30-40 nesildir bu toprağa bağlanmış halkın burada olmaya devam etmesi de değilken.
kim nerden çıktı hangimiz nerden geldi olayına harbi bu kadar takık olanlar etrafına bir bakınıp düşünsün, işgalci halk dediğiniz 1000 sene önce buraya gelen fatih azınlık mı yoksa bu azınlığın otoritesi altında asimilasyona uğrayan kürt, rum, suryani vs yani buranın halkı mı.
21. yy'da hala kızartma gibi zararlı bir öğünü yiyenler olduğuna işaret eden başlık. doğayı kirletmek bir yana zaten o kavrulmuş kanserojen karbonhidratı vücudunuza gıda diye sokmanıza inanamıyorum.
windows'un sadece bir işletim sistemi olmamasıyla beraber açık kaynaklı ve istendiği gibi modifiye edilebilir olduğunu da duyduğumuz başlık. behey.
madde madde ele alırsak;
1-) donanım/yazılım kısıtlamaları:
windows yazılım alanında macos kadar kısıtlayıcı olmasa da portlara erişim konusunda mesela çok çok kısıtlayıcı. bu yüzden apache gibi bilindik httpd'lar vs dışında server kurma, network simulation, network traffic analysis vs ile ilgili pek yazılım geliştirilmiyor windows'ta. pcye ne kuracağınıza karışılmasını istemiyorsanız windows avantajda ama ağ analizi ve simülasyonu ile uğraşacaksanız iki os da size yaramaz malesef. (bkz: linux) (bkz: unix)
2-) uyarlanabilirlik:
windows donanıma bağımlı değil evet ama hp başta olmak üzere windows'a uyarlanmış mimaride pc geliştirmeye teşvik edilen donanım firmalarından alacağınız pclere linux vs kuramıyorsunuz, ya da bin bir takla atmanız gerekiyor. yani apple'ın ürettiği pcde mac'e mahkum kalmıyoruz en azından derken artık windows için üretilen pcde windows'a mahkum bırakılıyoruz. böyle hegemoni yapacaksanız ne anladım ben? mevzubahis modellerden kaçınacaksanız windows bunda avantajlı denilebilir.
3-) fiyat/performans:
aslında bu os seçeneğinden çok donanımla alakalı ama macos update'leri leş diye duyuyorum, 2-3 hafta önce çıkan özellikle. ayrıca apple'a kıyasla microsoft "daha az para tuzağı" bir şirket değil, xp'yi home ve pro diye farklı sürümlerde piyasaya çıkarttıklarında hafif hafif sövüyordu millet, şimdi single language falan diye yeni saçmalıklar çıktı. Multi yapmak içinse 100 dolar gibi bir ücret ödeyip lisansı yükseltmeniz gerekiyor. yani ne denir.
4-) oyun:
bu konuda windows elbette daha avantajlı, mainstream oyunlar dışında indie yapımcılar da windows'a yöneliyor. tasarım, yazılım geliştirme vs gibi diğer konularda ise mac pek fakir kalmıyor.
5-) genel kullanılabilirlik:
hangi kabuk kimin daha hoşuna gider ya da kime daha kullanışlı gelir bu bayağı göreceli bir kriter ama windows'da buglar var. bildiğin bugdan bahsediyorum bilader, simgelerin kaybolması, sesin sebepsiz kesilmesi, aynı güncellemenin yapılıp yapılıp sistemde görülmemesi vs vs. ki bunlar sadece benim başıma gelen şeyler değil, bu satırları okuyan sizlerin veya bir arama yaptığınızda karşılaşacağınız onca insanın da yakındığı buglar. hadi windows 10 biraz daha iyileşti 8e göre.
sonuç olarak; eğer IT altyapısı kontrol edecekseniz linux os'lardan başka seçeneğiniz zaten yok. 5-6 sene önce olsa genel kullanıcı için windows açık ara avantajda denebilirdi ama şu an windows'un macos karşısında tek gerçek avantajı kullanıcıların ve yazılım geliştiricilerin yıllardır windows'a daha 'alışagelmiş' olması, ki bu da pek fazla önemli bir etmen değil.
microsoft 15-20 sene önce yenilikleri ve kolaylığıyla diğer os'ları bir bir deviren yazılımlar üreten şirket artık değil, apple'ın pc piyasasındaki rakibi sadece, apple ise hala apple ve bu denge de uzun süre devam edecek gibi. asıl ilginç olan linux tabanlı bir mobil işletim sisteminin (bkz: android) apple'ın mobil piyasadaki ana rakibi olması. şahsen umduğum ve daha da ilginç olabilecek olansa bir gün windows yazılımlarına harika uyumluluk sunabilen bir linux türevi geliştirilmesi.
anlam, amaç bulamadığımdır. sırf aykırı olmak ya da dikkat çekmek için mi yapıyorsunuz yoksa bir kutuptasınız da ampute milli takım "onlardan" olduğu için mi?
not: yandaş, ülkücü, kemalist, cemaatten, pkk sempatizanı ya da kimsenin "sen şucusun" diyebileceği bir görüşte değilim. elbette kendi görüşlerim var orası ayrı, ama bu bok atma olayı gerçekten anlamsızlaşmaya başladı.
şu başlığı okuyana kadar yarış beygiri ile alakalı olabileceği aklıma gelmeyen şarkı. ama atım olsa dinletmezdim.
klibini ise başarılı bulmuyorum, arkaplan dansçılarını yaşını başını almış çirkince hanımlar arasından özenle seçmek hadise'yi genç ve güzel göstermeye yetmiyor artık.
kendisine mensup dilleri konuşan halkların akrabalığını değil, konuştukları dillerin ortak bir kökenden geldiğini iddia eden dil ailesi. yani diğer tüm dil aileleri gibi.
elbette dil ile köken arasında veya dil ile ırk arasında bir korelasyon olur genelde, ama her zaman değil. sonuçta finler diğer iskandinav halklarına, türkler akdeniz ve ortadoğu halklarına genetik ve ırksal olarak daha yakın, kullandıkları dil ile ilgisi olmaksızın.
4-5 kez zincirleme şekilde olduğunda illa ki kabusu takiben uyku felci ile sonuçlanan olay. bir kere iki kere üstüste rüyadan rüyaya uyanınca genelde rüya olduğu anlaşılıyor, lucid dreaming ya da normal uyanmaya meylediyor ama tam ne olduğunu anlayamayınca uzuyor da uzuyor.
aylar ya da yıllar ile ifade edilecek kısalıkta zaman zarfında daha önce enfekte edemediği bir türü enfekte edebilecek genetik değişiklikleri geliştirebilen virüs ve viroidler varken veya yılanların ayakları, insanların apendiksi ya da ayak serçe parmağı gibi işlevini yitirmiş organlar varken "ispat edicem diye kasmaya" pek gerek duyulmayan teori. mensubu olduğu tutarsız mitolojik dogma ile yaşamı açıklamaya çalışanlar "çürütücem" diye kasıp durur elbet.
bir tarafta düşünüp aklına mantığına yatana inananlar var, diğer tarafta inandığı şeye nasıl mantıklı açıklama uydurabilirim diye düşünenler var. uyduramayınca eline ne gelirse karşı fikre at, çürür zaten. iyi çürütmeler ne diyeyim.
sanılanın aksine kral değil, japon imparatorudur. dahası, batılıların japonya'daki emperyalizmine son veren imparator meiji'nin ta kendisidir. bazı klanlar batılılaşma taraftarı, bazı klanlar batılıları tamamen reddetmekte iken imparator ise, batılılara bir süre istedikleri imtiyazları vererek batılılar sayesinde bir nebze modernleşmeye çalışıp, vakti geldiğinde imtiyazları geri çekerek memleketi kendi ayakları üzerinde tutmayı amaçlamıştır. ki başarmıştır zaten.
japon örf adetlerini kumaş eşyalara falan değişmemiştir, zaten modernleşip dünya gücü olup japonlar kadar örf adetlerini koruyabilmiş kaç millet var? samurai sınıfı ve shogun mevkisi'ni yok etmiştir orası ayrı, ama bu devrimin/iç savaşın (boshin savaşı) sebebi shogun ile imparator arasındaki güç savaşıdır, batı kaynaklı olmadan. zaten gücü mutlak şekilde merkezileştirmiş devrimci bir imparator'u hangi emperyalist ister?
yalnız cidden filmde imparator ne yapacağını bilmeyen toy hükümdar oğlan olarak lanse edilmiş. filmin esas oğlanı da japonun damadını kesiyor, kızını emiyor ama en sonunda delikanlılığı ağır basıp "moderenlere karşı samurai tarafında" savaşıyor. katsumoto zaten kurgusal karakter, film icabı kancık imparatorun mitralyözü adamı biçip geçiyor evet ama kurgu yani. sığ bir hollywood filminden etkilenip sövmeyin elalemin imparatoruna.
biyoloji ve kimya (belki fizik ve matematik de olabilir) için, konulara çalışırken hiç bir detaydan kaçmayın, ki en ufak şeyi öğrenseniz dahi soru çözerken karşınıza ilk kez çıkan, bilmedikçe soruyu çözemeyeceğiniz kilit noktalar olacak. böyle kilit noktaları not edin, günde bir kez ve sınava girmeden önce gözden geçirin. her sene oluşan 400-410 aralığı civarındaki yığılmadan sıyrılmanızı malesef böyle kıl kıl sorular sağlayacak.
ayrıca lys için de aynı taktiği uygulayabilirsiniz ama sayısal lys gördüğüm kadarıyla ygs'den daha bilgi ağırlıklı. yani ıncık cıncığa bağlı soru tipi gelmiyor. çok fazla ve yeni bilgi var o ayrı.
çoğunluğunun sorumlu olduğu (dikkat edin yaptığı demiyorum bile) iş yükünü sırtlanacak yazılımı geliştirmenin aslında pek de zor olmayacağı insan yığını.