Levent başara‘Nın kitabı. 2 ayrı kitap aslında. ilk iki harekata katılan muharip f100cülerin hatıralarından oluşan kitabı birinci ağızdan kaynak niteliğindedir.
ihk, ileri hava kontrolü, düşman mevzilerinde vurulacak hedef tespiti ve tarifi yaparak uçaklara ve topçulara yardımcı olan sınıf.
Sanılanın aksine ayrı bir görev değil muharip uçucu personelin de katıldığı görevlerdir.
Kıbrıs’taki şehidimiz fehmi Ercan mesela bu görevdeydi.
Frekansa giren Rumların Türk uçaklarını yanlış yönlendirme çabalarına karşın aktif ve basit bir yöntemle çalışmışlardı. Harp okulundan sorular ki bunlar kişisel olurdu, anlaşılırdı dost mu düşman mı olduğu. Levent başara kitabında bunları çok ayrıntılı anlatmıştır. Çelik kanatlar Kıbrıs üzerinde.
Görevi ihk idi. Yani cephenin en ilerisinde uçaklara düşman hedeflerini tarif etmek, vuruşun sonucunu iletmekti. Türkçe bilen Rumlarla karışmamak için çok çaba harcanmıştır. Kendisi harekat esnasında roket saldırısı ile şehit olmuştur .
Magosa kalesinde Rumlara karşı efsanevi bir savunmaya imza atmış emekli kurmay albay. Kendisinin anıları kitaplaştırılmış gazimagosa savunması adıyla yayınlanmıştır.
YouTube da videoları mevcuttur.
Şehit üsteğmenimiz.
Eskişehirlidir. Kıbrıs barış harekatında 20 Temmuz 1974’te keşif uçuşunda uçaksavar mermisi isabetiyle yaralanan rf84-f uçağıyla kurtulamamış 30 yaşında şehadete ermiştir. Naaşı Kıbrıs Girne şehitliğindedir. Adına bir meydan vardır.
1918 yılında sina Filistin cephesindeki 48. Alayın ingilizlerce esir alınmasından sonra bulunduğu kamptır. Burada kör edildiklerine dair iddialar vardır. Konuyla ilgili kitaplar mevcuttur.
(bkz: Meçhul Bir Subayın Seydibeşir Esaret Kampı ve istiklal Harbi Günlüğü)
prusya ekolünden alman general. Prusya savaş bakanlığı ve Almanya genelkurmay başkanlığı yapmıştır. 40 milyon topçu mermisinin ateşlendiği verdun savaşı'nı yönetmiş, kaybetmiştir. batı cephesinde almanların üzerine düşeni yapamadığı gerçeğinin nedenidir. türkler ise üzerine düşeni yapmış yarım milyondan fazla ingiliz askerini ortadoğuda tutmuştur.
kendisi siper savaşlarının uygulayıcısı ama başaramayanıdır. aynısını daha sonra geldiği suriye filistin cephesinde de uygulamaya kalkmış ama istenen elde edilememişitir.
bizde 9.ordu ve Yıldırım ordular grubuna komuta etmiştir. bizi biraz aşağıda görmesi, elde süvari imkanı bile kısıtlı iken aklınca oynak savunma ile ingilizleri yenmeye çalışması; filistin ve suriye elden çıkma konusunda neredeyse kesinlik kazanmışken bağdat'ı almaya kalkışması türk komutanları kızdırmış, mustafa kemal paşa'nın da 7. ordu dan istifa etmesine neden olmuştur.
her ne kadar sonrasında enver paşa kendisini görevden alsa da zarar görülmüştür bir kere. sonrası alaylarca askerlerimizn imhası ve geri çekilirken arap çetelerinin baskın ve katliamlarına uğraması ile neticelenmiştir. kendisi kibirli, gerçekleri görmekten uzak, maalesef liman von sanders'in yarısı kadar bile olamamıştır. kressenstein bile hiç değilse askeri, coğrafyayı biliyordu.
Birinci ve ikinci Gazze savunmasında binbaşı tiller komutasında ingilizlere geçit vermeyen alaydır.
Ellerindeki kısıtlı tahkimatı akıllıca kullanmışlar ve ingilizlere 4000den fazla kayıp verilmesini sağlamıştır.
ifade olarak, bir kararın uygulanması amacıyla düşmanın dengesini bozma amacı güder. Örneğin epaminondas spartalılarla savaşırken onların başkentini ele geçirmenin çok maliyetli ve zor olacağını hesap edince bölgede yeni bir şehir kurar, kaleleri de güçlendirir ve zaman içinde Sparta kentinin ekonomik olarak zayıflamasına ve zaman içinde düşmesine neden olur.
B. H. Liddell hart’ın eseri.
Savaşlardan yola çıkarak hazırladığı kitabında dolaylı yöntemlerle zafere ulaşmanın yollarını anlatır. Askeri tarih sevenler için güzel çıkarımlarda bulunur.
askeri olarak büyük öneme haizdir.
yarma harekatı sonucu bölünen ordudaki panik havasını takiben kaçışan birliklere icra edilir.
her zaman da yapılamaz. örneğin kanal harekatında ingilizler romani'de inisiyatifi ele geçirse de devamında tih çölü ikmale imkan vermediğinden bize yapamamışlardır. biz de birüssebi'de benzer şekilde ikinci kez bundan kurtulmuşuz. çöl sıcak, su kısıtlı. atlar da bir yere kadar.
Ingiliz Seferi Kuvvetleri (eef) komutanıydı. Kanal cephesinde bize karşı savaşmıştır. Taktik olarak kazançlı olsa da stratejik olarak başarısızdır.
ipini çeken olay iki kez Gazze’de yenilmesidir. 3. Ve 16. Tümenleri gözden kaçırmış, Kahraman Türk ordusu kendilerine küçük gören bu komutana dersini vermiştir. Düşünün o dönemde 1917de 6 adet tank ile gelmiştir.