Zencefil yaprakları mızrak şeklinde sivri uçlu ve tarçın kokuludur. Çiçekler sarı renkli ve çoğu bir arada bulunurlar. Bitkinin kökleri nişasta,reçine ve uçucu yağlar taşır. Kökler yassı ve grimsi renklidir. Kuvvetli kokulu ve biraz acımsı lezzetlidir.
ilk çağdan beri Çin ve Hindistan'da kullanılan zencefilin, Hindistan'dan geldiğini bilmeyen Dioskorides ve Plinius'a göre, bu bitki Yunanlılar'a Persliler tarafından tanıtıldı. Zencefil, Romalı'ların besin maddelerinde büyük rol oynamıştı. Zencefilin Ortaçağ Avrupası'nda kullanımı, karabiber kadar yaygındı ve pahalıydı.
Yetiştirildiği Yerler
Zencefilin vatanı Güney Asya olmakla berâber Hindistan, Batı Afrika gibi birçok tropik bölgelerde ekimi yapılır. Memleketimizde ancak seralarda yetiştirilir. Nemli iklimi ve sulak yerleri sever.
Faydaları
Zencefil, mide bulantısı, şişkinlik ve kolik gibi sindirim problemlerine karşı başarıyla kullanılabilir. Yolculuk kusmalarına karşı etkilidir. Antiseptik etkisi sayesinde, mideye bağırsak enfeksiyonlarına ve hatta gıda zehirlenmelerine karşı kullanılabilir. Zencefil kandolaşımını uyarır ve böylece kanın yüzeysel bölgelere de rahatça ulaşmasını sağlar. Bu etkinliği sayesinde donuklarda, ısınmayan el ve ayakların ısıtılmasında çok önemli görevler üstlenebilir. Aynı zamanda yüksek kan basıncını da normalleştirebilir. Terletici ve ateş düşürücü etkileri vardır. Öksürük,grip, soğuk algınlığı ve öteki solunum yolları hastalıklarında, ısıtıcı ve yatıştırıcı etkiye sahiptir. Ayrıca iştah açar ve kabızlığa karşı kullanılabilir.
Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Zencefil çayı olarak: Değirmende inceltilmiş yarım tatlıkaşığı zencefil, bir bardak dolusu soğuk suya eklenir,hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, 5-6 dakika hafif ısıda kaynatılır ve süzülür. Gerektiğinde bir bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.
Özellikle zayıf ve sinirsel etkiye açık mideler için çok yararlı bir bitkidir. Zencefil, mide ülseri olanların bile kullanabileceği özelliktedir.
Muhafaza Koşulları
+13 C de, %60 nemde çok soğuk olmayan serin ortamlarda muhafaza edilir.
Besin Değerleri
Taze zencefil B6-C Kalsiyum,Demir,Magnezyum,Fosfor,Potasyum,Manganez ve Lif açısından yüksek
besin değerlerine sahiptir
Avokado kabuğu yeşil, yenen kısımları beyaz, iri çekirdekli bir meyvedir. Avokado tam olgunluğa toplandıktan sonra erişir. Lezzetini anlamak için olgunlaşmasını beklemek gerekmektedir. Bunun için hemen tüketmek üzere satın alıyorsanız, yumuşak olanı seçmeniz gerekir. Seçerken aynı zamanda derisinin parlak ve kaygan olmasına, salladığınızda çekirdeğin sesinin gelmesine dikkat edin. Birkaç gün sonra tüketecekseniz, sert olanı tercih etmeniz daha iyi olacaktır.
Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
1. Meyve uzunlamasına ortadan kesilir. Ortadaki iri çekirdek çıkarılır. Meyve ince ince cips gibi doğranır veya ezilir. Tuz, kırmızı veya karabiber ekilir. Limon sıkılır karıştırılır. Arzuya göre biraz taze yada kuru soğan kıyılarak ilave edilir, Maydanoz ve domates ilave edilebilir. Salata gibi yenir, yağ istemez.
2.Soyulmuş ve ezilmiş avokado sarımsaklı yoğurt ile karıştırılır. Limon ilave edilmez, böyle de yenilebilir.
3. Omlet yapılır. Peynir yerine avokado konur.
4. Mantar sote gibi sote yapılabilir.
5. Ezilmiş avokado bal ve ezilmiş cevizle karıştırılır. Bu takdirde tuz, limon, biber ilave edilmez.
Papaya egzotik meyveler arasında çok değerli bir yere sahiptir. Protein, mineral ve vitaminler gibi günlük alınması gereken besinlerin önemli bir kısmı bu besinlerden sağlanabilir. Papayalar olgunlaştıkça içerdikleri C vitamini miktarı da artar. içerdiği karbonhidrat da tabi şekerlerden gelmektedir.
Yetiştirildiği Yerler
Güney Afrika, Latin Amerika, Avustralya ve Havaii de üretilmektedir.
Ülke olarak tropikal meyve ithalatı ile tanışmamız 1980'li yılların sonlarına rastlamaktadır. Aynı dönemde muz ithalatına başlayan oluşumumuz, 1993 yılında kivi meyvesini de portföyüne katmıştır.
Bu süreç doğrultusunda 1996 yılında Türkiye'nin ilk kivi markası "Verita" ortaya çıkmıştır.
'Kuruluşumuz ananas, mango, papaya, zencefil,kuşkonmaz ve diğer tropikal meyve ithalatlarına aktif olarak devam etmektedir.'
ideal aynı zamanda, Türkiye'de kivi üretimi ile ilgili olarak üretici bilinçlendirilmesi konusunda da pek çok çalışma içerisinde yer almaktadır.
Misyon
Farklı coğrafya ve iklimlerde yetişmekte olan her türlü meyveyi düzenli, sağlıklı ve ekonomik koşullarda halkımızın beğenisine sunmak.
Meyve yetiştiriciliği, hasadı, standardizasyonu, depolanması, paketlenmesi ve lojistiği konularında her türlü yeni bilgi, teknoloji ve uygulamaların geliştirilmesini desteklemek ve bu konuda ülkemizdeki standartların da yükselmesine yardımcı olmak.
Ülkemizde üretimi yapılmayan ancak sahip olduğumuz iklim koşullarına uyum sağlayabilecek yeni meyve türlerini üreticilerimizle tanıştırıp, alternatif ürünlerin oluşmasına katkıda bulunmak ve söz konusu meyvelerin pazarlanması konusunda güvence oluşturmak. Ayrıca Türkiye'de üretilmesi muhtemel meyvelerin ihracatını yapmaktır.
Karadeniz bölgesi ve özellikle Rize'de miktar ve kalite açısından kivi üretimi artarak devam etmektedir.
Bu doğrultuda, ideal "Verita" markası ile kivi ihracatını yapmayı kendisine amaç edinmiştir.
Vizyon
Dünya'da tüketilmekte olan tüm egzotik ve tropikal meyveleri, ülkemizde de taze, kaliteli, ekonomik ve sürekli olarak insanlarımıza sunabilmektir.
+ berkcaannn yaa sana bişe diceemmm
- ne dicen cnm söle
+ ya şey ben varya
- varsın ewet
+ seni seviyorum
- ney cacık mı dedin ??
+ hönk ....
-arkadaşız nan biz sapıttın yine alaım kimlerleuğraşıyom
lan kemal'in oğlu lan baban gelmekten bıktı yanıma sen bıkmadın mı lan
öğrenci : hocam geçicem bu sınavda çalıştım
lan baban girseydi senin yerine sınava elli kere almıştı diplomayı lan