1614 yılında kurulmuş olan ve yüksek lisans eğitimimi sürdürmekte olduğum canım üniversite. muhteşem kütüphanelere sahip olduğu gibi akademi binası da Groningen şehrinin en önemli simgelerinden biridir.
evrimsel psikolojinin kurucu annesi, harika insan. harvard'da biyoloji lisans eğitiminin üzerine yine harvard'da bilişsel psikoloji doktorasının tamamlamıştır. john tooby ile university of california, santa barbara'daki evrimsel psikoloji merkezinin kuruculuğunu ve direktörlüğünü üstlenmiş olup tooby ile evlidir.
amerikalı antropolog. eşi leda cosmides ile birlikte evrimsel psikoloji alanının öncülerinden olan tooby, university of california, santa barbara evrimsel psikoloji merkezi'nin de kurucusu ve direktörüdür. hâlihazırda ucsb'de profesörlük görevini sürdürmektedir.
psikolog leda cosmides ve antropolog john tooby'nin öncüsü olduğu, psikolojinin görece yeni ve oldukça popüler olan bir alt dalıdır. cosmides ve tooby kendi sözleriyle evrimsel psikolojiyi bilişsel devrim'in ikinci dalgası olarak tanımlamaktadır. Buna göre beyin başta doğal seçilim olmak üzere evrimsel seçilim mekanizmalarının şekillendirdiği modüllerden oluşmuştur. dolayısıyla, bu bilgi işlem mekanizmalarının özellikle pleistosen dönemdeki çevresel koşullara (atasal çevre) oldukça iyi uyum sağlamış olduğu savunulur. ancak bu modüler yaklaşıma karşı çıkan evrimsel psikologlar da vardır.
öyle veya böyle, evrimsel psikoloji, yaygın kanının aksine birey odaklı olmadığı gibi kesinlikle insanı tek bir dinamikle açıklamaya çalışmaz. ileri okuma ve evrimsel psikologların üzerinde çalıştığı birtakım konular için "evolutionary pscyhology: new perspectives on cognition and motivation" (Cosmides & Tooby, 2013) isimli derleme makaleye göz atılabilir.
yaygın bilinen medikal kullanımları haricinde event-related potential tekniği ve oldukça yüksek zamansal çözünürlüğe sahip olması ile zaman algısı, dikkat, bilinç ve bellek gibi birçok ilgi çekici konu üzerine araştırma yapma imkanı sunan ve elde edilen veriyi analize hazırlamanın ve temizlemenin oldukça zor fakat bir o kadar da eğlenceli olduğu yöntemdir. günümüzde neuroscience'ın giderek artan popülerliği sonucunda psikologların vazgeçemediği enstrümanlardan olmuştur.
bellek basitçe kodlama, depolama ve geri çağırma adı verilen üç temel işlevi olan ve hayatta kalmamıza son derece önemli bir katkı sağlayan biyolojik temelli bir yetenektir. evrimsel psikolojinin kurucuları leda cosmides ve john tooby'e göre bellek de insan bilişsel siteminin diğer öğeleri gibi pleistosen dönemdeki atalarımızın karşı karşıya kaldığı adaptif problemlerin yaratmış olduğu seçilim baskıları altında şekillenmiş ve sayısız kuşak boyunca evrim geçirmiştir. dolayısıyla bu basit mantıktan hareketle insan bellek sistemlerinin çevrenin taleplerine iyi uyum sağlamış olduğu aşikardır. henüz birkaç yıldır bellek ve adaptif bellek üzerine çalışan genç bir araştırmacı olarak hem benim gibi bu işin başında olan akranlarıma hem de bellek üzerine okuma yapmak isteyen herkese naçizane kitap önerim yky'den çıkan daniel schacter'in "belleğin izinde: beyin, zihin ve geçmiş" adıyla oldukça iyi biçimde türkçeye çevrilmiş olan kitabıdır. son olarak, psikoloji literatüründe hafıza yerine bellek terimi kullanılmaktadır.
depresyon ve anksiyete tedavisinde kullanılan yöntemin tam adı repetitive transcranial magnetic stimulation olup genellikle prefrontal cortex'e milisaniyelik aralıklarla güçlü elekromanyetik dalgaların gönderilmesi yoluyla çalışır. depresonu tedavi eden bir yöntem olarak rtms kalıcı(!) davranış değişikliği yaratabilir. seans sırasında halihazırda başka bir hastalığa/probleme sahip olan hastaların nöbet geçirmesi ihtimali vardır. bunun yanında tms ile yürütülen deneylerde katılımcıların başına gelen en kötü şey genellikle fazla gergin olmalarından dolayı yaşadıkları kısa süreli baygınlıklardır. dolayısıyla büyük yan etkileri olan bir yöntem değildir. beyinde kontrollü sanal lezyonlar oluşturmaya elverişli olması ile lezyon çalışmalarını ve laboratuvar hayvanlarına yapılan eziyeti sonlandırmaya (en azından azaltmaya) yardımcı olması bakımından da önemlidir. ayrıca neural hacking peşinde koşanlar için de kullanışlı olabilecek bir cihaz olup teoride bilişsel becerileri kısa süreli arttırmak için de kullanılabilir. beynin görsel alanları üzerine uygulandığında geçici olarak körlük (ekranda sunulan uyaranı tespit edememe) veya kişinin gözlerinin önünde parlak ışıklar (phosphene) görmesi gibi eğlenceli sonuçlar da elde edilebilmektedir
Üç gündür evinde polisin gelmesini beklerken sabah 06.30’da gözaltına alınmış akademisyen. Dosyadaki gizlilik kararı sebebiyle herhangi bir bilgi verilmiyormuş! Muz cumhuriyetinde sıradan bir gün. Günaydın güzel ülkem.
Basiretsiz yöneticilerin el birliğiyle göz göre göre düşürmeye çalıştıkları canım takımım: Ankara rüzgarı. Ne yazık ki oyuncularımız da bu fikre çoktan alışmış gibi görünmekte.
Büyük ihtimalle sadece merak ettiği için, canı istediği için okuyordur. Çevresindeki insanları görmüyor olması da olasıdır. Ne yazık ki otobüste yapacak daha iyi bir şeyi olmayanlara dert olmuştur. Bırakınız okusun!