"Dört Teker Bedenimi Taşır; iki Teker Ruhumu" sloganıyla 5 - 6 - 7 Ekim 2012 tarihinde düzenlenecek olan bisiklet festivalidir. Kayıt ve ayrıntılı bilgi için; http://www.pabyalova.com/ .
Güzel yazamıyorum yoktur, güzel yazmıyorum vardır. Bende öyleydim derslerde yıllar boyunca, üniversiteye geldiğimde farkettim ki ilgilendiğim birşey olursa, ilgimi çeken, keyif aldığım gerçekten çok güzel yazabiliyorum. Mesele güzel yazabilmek değil, istek-ilgi yani.
günümüzde insanları sakat bırakan "bel çekme", ibn-i Sina'nın kitabında yer alan bilimsel bir yöntemdir ancak uygulamayı bilen sayısı azdır. Bel çekiyorum diyen kişiler, insanların cahilliğini kullanır hale gelmişlerdir.
Bizim meslek (bkz: elektrik elektronik mühendisliği), derste de söylerler,sınav sonucuna itiraz ederken de işlem hatasından ne olacak deme, insan ölür diye.
ben gireli 3 sene olmuş, pekte umursadığım birşey değil ama Sakarya kazanan olursa beni bulsun, yardım ederim ben her türlü. 15inde açıklanacak diyorlar ama zaman gösterir.
1)aikido: japon savaş sanatı. aikido hakkında bilinmesi gereken ilk şey kılıç savaş sanatı olduğudur. hareketleri kılıç hareketlerinden geliştirilmiştir. Daito-ryu aiki-jutsu ve kendo sanatları aikidonun temelidir. aikido saldırı değil bir savunma sporudur, bedensel ve ruhsal gelişimde etkilidir. aikidonun mucidi Morihei Ueshiba'dır. amacı rakibin enerjisini(chi)kendine karşı kullanmak ve etkisiz hale getirerek saf dışı bırakmaktır. eğitimin belli açamasında artık tahta kılıç(bokken)ile çalışılmaya başlanır. her yaştan herkes için uygundur.
2)karate: japon silahsız savaş sanatı olan karate japonya da derebeylik döneminde sivil halkın silah taşımasının yasaklanmasıyla başlamıştır. antreman kihon, kata, kumite olarak 3 kısıma ayrılır. Shuri Te, Kung Fu'nun sert yönlerini ele alarak, saldırgan bir yöntem geliştirmiştir. Naha Te, genel olarak yumuşak tekniklere eğilerek nefes ve Chi çalışmalarını ön plana çıkarmıştır. Temel karakteri, boğuşma ve fırlatmalar üstüne kurulu ve savunma ağırlıklıdır. Tomari Te ise, sert ve yumuşak yönlerin ikisinde de etkilenmiştir.
3)kendo: japon kökenli kılıç kullanma sanatı. gerçek anlamda kılıç kullanmak için her zaman kılıcı kolun bir uzantısı gibi düşünmek ve çalışmalarda da öyle hayal etmek gerekir. çalışmalarda shinai denilen eğitim kılıçları veya bokken adlı tahta kılıçlar kullanılır. giysisi koruyucu özellikte ve parçalar halindedir. başı, göğsü, bilek ve elleri koruyan parçalardan oluşur. japon kılıcı(katana)ve özelliklerini merak ediyorsanız bu forumda katana başlıklı sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
4)tekvando: Kore kökenli, çıplak el ve ayakla yapılan savaş sanatıdır. bilinen tüm savaş sanatlarının en eskisi olarak geçer. saldırı değil savunma sporudur. bir müsabaka sporu olan tekvando da tüm vücut bir silah olarak düşünülür. zihinsel ve bedensel uyumu korumak esastır.
5)judo: japon savaş sanatı. jujitsu dan geliştirilmiştir, modern japon savaş sanatının ilk örneğidir. Jigoro kano tarafından geliştirilmiştir. müsabaka sporlarından biridir. müsabakada amaç rakiplerin birbirini yere düşürmesidir, sırt üstüne düşen rakip yenilmiş olur. denge bozarak rakibin kuvvetinden yararlanma esastır. bu yönden aikidoya benzer. ayrıca ilginç bir bilgi: judonun atasının eski türklerde bir spor olan Kuraş'a dayandığı bilinir. judo, ülkemizde en yaygın savaş sanatlarından biridir.
6)kung-fu: Çin kökenli savaş sanatı. yüzlerce farklı tekniğe sahip olan kung-fu da genel olarak teknikler doğadaki vahşi hayvanların hareketlerinden alınmıştır.(kuş, turna, kartal, maymun, geyik, ayı, yılan, kedi vee şu meşhur kaplan )bu nasıl oluyor diyorsanız kung fu ustaları ormanda hayvanların kendi türleriyle olan çarpışmalarını inceleyerek onların vurucu teniklerini kung fuya uyarlamıştır. kung-fu sporu hakkıında birçok öykü ve efsane anlatılmıştır fakat en bilineni tek bir el darbesiyle rakibin ölümüne sebebiyet vermektir. bu arada doğru ve tam yerine bir vuruşla tek darbe ile rakibin ölümü mümkündür.
7)tai chi: Çin kökenli savaş sanatı. tai chi diğer savaş sanatlarının aksine tamamen gevşek bir vücuda, rahatlamış bedene dayanır. esneklik ve yumuşaklık temel alınır. günümüzde sağlık ve uzun yaşam adına terapi niteliğindedir. elle itme, nefes ve enerji, hızlı tai chi gibi bölümlere ayrılmış serbest dövüş çalışmalarıdır. tai chi basit gibi görülse de aslında öğrenilmesi zor bir sanattır.
8)sumo güreşleri: Japonya'da çok eskilere dayanan geleneksel bir güreş türü. hedefi basittir;rakibin degesini bozarak onu kum havuzu veya halat ile işaretlenmiş çemberin dışına atmaktır. bir karşılaşma birkaç saniye içinde biter genel olarak, karşılaşma aralarında dinsel ve geleneksel görevler de yerine getirilmiş olur. sumo kariyerini bitiren bir sumocu, geleneksel saç topuzunu keser.
9)jujitsu: Japon savaş sanatı. yumuşaklığın tekniği anlamına gelir. rakibin ivmesinden yararlanılır ve buna bağlı olarak, fırlatma, vuruş, bilek kilitleme gibi teknikler uygulanır. aikido ve judo'nun teknikleri jujitsu'dan türemiştir.
10)kenjitsu: japon savaş sanatı. katananın(japon kılıcı)kullanımı üzerine uzmanlaşıldığı bir spordur. solo veya iki kişiyle çalışılan kenjitsu, kata adı verilen belli bir dizi tekniğe bağlı olarak çalışılır. buşi ve samurayların kılıç sanatıdır. Japonya'da kenjitsu öğretilen dojolar 20-25 civarındadır.(az geldi bana)
11)kyudo: japon okçuluk sanatı. yaşa ve cinsiyete bağlı değildir, her yaşta yapılabilir. her yaşta yapılmasına rağmen, tam olarak öğrenilmesi hayat boyu olabilir. kısaca zordur.
12)wing-chun: en önemli prensibi tehlike anında kısa ve gösterişsiz hareketlerle rakibi etkisiz hale getirmektir. wing chunun diğer sanatlardan farkı görsel ağırlıklı değil pratiklik tir. yani rakip ne kadar kısa sürede düşerse felsefesine o kadar yaklaşılmış olunur. savunma ve saldırı aynı andadır ve zincirleme tekniklerle rakip hem şaşırtılır hemde hkarşılık verilemez darbeler alır.
13)muay thai: Tayland kökenli bir spor. diz, yumruk, tekme ve dirsek teknikleri temelini oluşturur. antremana başlamadan önce hem ısınmak iin hemde dini olarak seramonik danslar yapılır, Tayland'da tabii. vücut sertliği ve kondüsyon çalışmaları muay thai de önemli yer tutar. yer güreşi, kilit, sabitleme, kafa vuruşları teknikleri de barındırır.
14)kick boks: boks, karate, muay thai, tekvando karışımı. Japonya kökenli.
15)kajukenbo: Karate, Judo, Kenpo, Çin Boksu, Jujutsu tekniklerinden geliştirilmiştir.
16)kyuk too ki: kore kick boksu. tekvando, muay thai ve kick boks tekmeleri, el ve diz vurşları da eklenmiştir.
17)jieishudan: yer dövüşü, boks gibi sanatların birleşiminden oluşmuştur. ingiltere'de geliştirilmiştir.
18)zen do kai: Avustralyada geliştirilen serbest stil savaş sanatı. tai kick bokstan geliştirilmiştir.
19)jeet kune do: Bruce lee'nin geliştirdiği bir sistemdir. temel amacı en kısa zamanda rakibi durdurup dövüşü sonlandırmaktır. tayland boksu, jujitsu, wing chun birleşimi olmasına karşın aslında bilinen tüm sanatların birleşimi olarak geçer. ayrıca en önemli tekniği 2 cm mesafeden rakibi 2 veya 4 metre mesafeye fırlatmaktır. tTekniğin adı one ınch punch.
liseli ergenlerin hayallerini süsleyen, üniversite yıllarında da devam eden bir arayışın ürünüdür. sürekli dillerdedir ama yaşayanlar anlatanların %5ini geçmez.