şuanda ekrem imamoğlu ile binali yıldırım için çalışan soru toplama şeysi. malum ortak yayınla tv'de kapışacaklar. soruyu yazıp gönderiyorsun, oylanıyor tutarsa adaylara soruyorlar veya sormuyorlar.
bu sefer isviçreli bilim amcaları değil ispanyol emmilerle, bibilerin icat çıkarmak suretiyle cür'et ettikleri kalkışma.
organik atıkları al, içindeki sıvıyı vakumla, al sana biyolojik kömür. şaka değil bildiğin kömür gibi yanıyor ve karbon nötr. nitrojen, sülfür filan gibi yan kirleticileri de yok denecek kadar az.
bilim insanlarının nötron yıldızıları üzerinde yaptıkları yeni bir çalışmanın sonucunda ürettikleri merak uyandırıcı ilk görüşte yenebilir bişey sanılan ancak öyle olmayan şey.
şimdi efendim bildiğiniz gibi nötron yıldızları çok yüksek basınç altında kalmış ölmüş bir yıldız çekirdeğinden ibarettir ibaret olmasına ancak bilim insanları tabi rahat durmuyor acaba bu yoğun maddenin içinde ne var diye düşünüyorlar ve oturup bilgisayar simülasyonu yapıyorlar. böylece nötron yıldızının içindeki nötronları o kadar basınca maruz bırakınca nasıl bir şekil alacağını anlama şansları oluyor. şuradan detayları görülebilir https://biliyon.net/entry/898
kısacası çok güçlü (çelikten bile) bir malzeme keşfetmiş olabilirlermiş.
mümkün olan durumdur. grafen denilen malzeme şimdilik sadece atomik seviyede üretilebilen bir madde yani bol miktarda üretip süper sağlam cihazlar üretmeye yetecek kadar sentezlemek mümkün değil ancak çalışmalar devam ediyor.
yeni keşfedilen yöntemde bir kağıt gibi 2 boyutlu olan grafeni üst üste katlayıp 3 boyutlu gözenekli bir form alması sağlanmış. oldukça önemli bir adım.
Finli bilim * adamlarının keşfettiği bir provskit malzeme sayesinde artık mümkün olan işlem. bildiğiniz gibi güneş paneli dediğimiz ışıktan direkt elektrik üreten cihazlar uzunca bir süredir kullanılıyor. işte bu yeni malzeme ise ışık, ısı görünce veya hareket etmeye zorlanınca hepsinden aynı anda elektrik üretebiliyor. neye faydası olacak derseniz şeylerin interneti kavramının hayata geçebilmesi için ön koşul olan bol, ucuz ve erişmesi kolay enerji ihtiyacını karşılayabileceği öngörülüyor.
danimarkalı bir şirket tarafından kuzey denizine kurulmuş türbindir efendim.
bir gün içinde 216MW elektrik üreterek piyasadaki rekorları alt üst etmiş, rüzgarın da karlı bir enerji kaynağı olduğunu ispat etmiştir. türbinin pervanelerinin alanı london eye'dan büyük.
habere göre yeni paketleme yöntemi sayesinde bataryanın harcadığı alandan tasarruf ediliyor, haliyle bu elde edilen yeni boş alana daha fazla hücre yerleştirerek pilin enerji yoğunluğunu arttırmak mümkün oluyor. bu da daha fazla mesafe demek zaten.
arabanız ufaksa da yeni hücre koymasanız bile bataryanız daha hafif olacağı için otomobil yine daha fazla mesafe aşabilir.
şebeke beslemesi yapması için yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjiyi ucuz bir şekilde depolamak için bir arayış vardı uzun zamandır. bu konuda araştırmalar yapan bilim ekipleri çareyi idrarda da bol miktarda bulunan üre maddesinde bulmuşlar. böylece yüksek miktarda elektriği ucuz ve fazla kayıp olmadan saklamak mümkün olacak gibi görünüyor.
çevreci bir hareket olarak ortaya çıkmış yeni bir buluş.
işleyişi basitçe şöyle; arabanızın egzozuna silindirik bir filtre takıyorsunuz. bu filtre de yakıt gazındaki karbonu topluyor. bu karbonu oluşturacağınız mürekkebe siyah rengi vermesi için pigment maddesi olarak kullanıyorsunuz. böylece mürekkep için para ödemek zorunda kalmadığınız gibi çevreyi de daha az kirletmiş oluyorsunuz.
bir haber. japon bilim insanlarının çalışmaları sonucu keşfedilen yeni bir polimer sayesinde dayanıklı plastik alaşımlar üretmek mümkün olmuş. bu plastiğin içinde de bor veya onun gibi hidrojenle kimyasal bağ kurarak hidrojeni emen malzemeleri saklayacaklar. normalde bunları saklamak için yüksek basınç veya sıcaklık dengelemesi yapan pahalı tanklar kullanmak gerekiyorken bu polimer sayesinde o pahalı üreteci gömlek cebine atabilecekmişiz.
kimyasal bir takım süreçlerden sonra mümkün olabilen eylem.
bayağı tarlaya ekiyorsun bitkiyi, sonra bir iki kimyasal süreç ve araba lastiği hazır.
her zamanki gibi baş rolde bakteriler oynuyor. şekeri yeyip kauçuk üretiyorlar. eskiden bu yeterli miktarda olamıyorken artık yeni bazı yöntemlerle miktar sıkıntısı çözülmüş. daha fazla detay haber linkinde.
Fransa'nın enerji konusunda attığı bir adım. habere göre 1 kilometrelik bir yolu güneş paneliyle kaplamışlar. günde ortalama 1mw elektrik üretmesi bekleniyor. maliyet €5m.
radyoaktif bir izotop olan karbon-14'ün yüksek ısı ve düşük basınç altında yapay elmas haline getirilmesi prensibiyle çalışan teknolojik buluş. beta ışımasına maruz kalan elmas küçük bir elektrik akımı üretmektedir. bu da karbon-14'ü 5700 yıl dayanabilen bir pil haline getiriyor.
adamların nüfus aşırı kalabalık olunca çareyi otobüsleri yükseltmekte bulmuşlar. böylece mevcut yola ufak bir eklenti yaparak çift şerit yol genişliğinde makineyi yürütecek alan bulmuş oluyorsunuz. trafik otobüsün altından akmaya devam diyor. tren gibi vagonları peşi sıra dizmek de mümkün. böyle olunca 1400 kişiyi taşıyabilen bir canavara dönüşüyor. anadoluda çoğu köyün o kadar nüfusu olmadığını hatırlatmak isterim.
yazılım mühendislerinin, bir süredir üzerinde çalıştıkları genetik algoritmanın meyve vermesi üzerine başarılı olabilmiş, uçuş teknikleri konusunda uzmanlaşmış bir yapay zekadır.
evdeki adi, ucuz bilgisayarlarımızda bile çalışabilen ve yılların tecrübeli savaş pilotunu alt edebilecek düzeyde bir seviyeye gelmiş durumda.
genetik algoritmayı kısaca özetleyecek olursak; genetik ve evrim teorilerinde öngörülen işleyişin bilgisayarlar tarafından taklit edilmesi esasına dayanıyor. yüz binlerce farklı koşul birbiri ile sürekli bir kıyaslama, yarışma haline sokuluyor ve her etapta zayıf olanlar eleniyor. böylece her sonucu tek tek diğerleriyle karşılaştırmak yerine tıpkı turnuva maçlarında olduğu gibi gruplanan sonuçlar paralel biçimde işlenebiliyor ve hızlı karar gerektiren alanlarda kullanımın önü açılmış oluyor.