zellikle yatılı ilköğretim bölge okullarında ve ansiyonu bulunan liselerde görev yapmakta olan meslek grubudur. etüd ve yat yoklamasını almak ve gece yarısı herhangi bir asayiş olayına müdahale etmekle görevli pansiyon kolluk kuvvetidir.
(bkz: 0-6 yaş grubu)nun espiri ve eğlence anlayışlarını gıdıklayan bir kanal politikası vardır. ve bu yaş grubuna hitap ettiği ve bundan da başarısız olduğu gerçektir.
fragmanı izleyip büyük merakla ilk bölümünü gördüğüm dizidir. ama ilk bölümünden anladığım kadarıyla merakımı boşa heba etmişimdir. tarihi gerçeklikle yakından uzaktan alakası olmayan bir mizansendir. "muhteşem yüzyıl" derken tudorsu copy paste edeceklerini düşünememiştim. tarihi uzmanlık alanım değil ama diziden gördüğüm kadarıyla sadece karaktrlerin isimleri tarihten alınmıştır geri kalan tarihi saçmalığı aşağıdaki ifşa ediyoruz...
Olaylar 1520'de geçmektedir. Oysa Topkapı Sarayı'na haremin gelmesi 1540'ta başlar. Bu tarihten önce harem, Beyazıt'taki Eski Saray'daydı.
Yavuz Sultan Selim'in Rodos seferi için 200 parça kalyon hazırlandığı söyleniyor. Osmanlı'da ilk harp gemisi 1644'te inşa edilmiştir.
16. yüzyılda adına Avrupa denilen müstakil bir coğrafya yoktu. Bu kavram 18. yüzyıldan sonra aydınlanma döneminde ortaya çıktı.
Hareme kızlar, seçilerek alınır, ardından çok ciddi bir eğitimden geçirilirdi. Başta örf-âdet olmak üzere islami ilimler ile kabiliyetlerine göre birer sanatta yetiştirilirlerdi. Dizideki harem halkının davranışlarının, asırlar boyunca süzülerek gelen 'saray terbiyesi ve nezaketi'yle alâkası yok.
Harem halkının muhafazasını sağlayan ve dışarıyla ilişkilerine yardımcı olan harem ağaları, binanın dışında kendilerine ayrılan nöbet yerlerinde beklerdi. Harem ağaları da aynı terbiye ile yetiştirilirdi.
Dizideki oryantal oyunlar ve müzik, Osmanlı eğlence anlayışı ve musikisini yansıtmıyor.
Babasının cenazesi ortadayken bir padişahın eğlence düzenlemesi inandırıcı değil.
Kostümler Osmanlı'dan çok ingiliz dizisi Tudors'tan alıntı gibi...
Osmanlı geleneğinde padişahın huzuruna baş açık çıkılmazdı.