Zaman zaman herkesin, farklı şekillerde de olsa, bu türden anlamsızlık krizleri yaşayabileceğine inanıyorum. Sebebi anlaşılamayan can sıkıntısı, isteksizlik, amaçsızlık, kendini bomboş hissetme, hiçbir şeyden keyif alamama gibi ruh hallerini dönem dönem herkes yaşayabilir. Bu dönemlerin gelip geçici olduğunu bilmek, kendimize çektirdiğimiz işkencenin kalıcı olmadığını, bir süre sonra kendiliğinden geçeceğini bilmek rahatlatıcıdır; ama Tolstoy için bu sorun, gelip geçici bir bunalım olmaktan çok daha fazlasıydı. Hayatının en olgun döneminde, intiharı bile göze alabilecek kadar yoğun bir bunalım geçirdiğini ve onu hayatta tutan tek şeyin; hayattan vazgeçmemek için akla gelebilecek bütün hal çarelerini deneme çabası olduğunu söylüyor. itiraflarım adlı kitabında bu ruhsal çöküntüyü ve bu yoğun depresyon mekanizmasının kendisinde nasıl işlediğini tarif etmiştir.
bir gün ölmeyi çok istediğinde tatsız yüzünü çevirmiştir hayat bir gün çok sevdiğiniz gidince o ardına bakmayı unutunca hayatın tatsız yüzü haince görünür bi köşeden ve bir gün herşey anlamını yirince anlamlı olanlar gidince artık hep tatsız yüzünü gösterir hayat....
şu an izlediğim ilk 4 sorusunun aptalca olduğu yarışmacıyı basit soruya alışırdıktan sonra haşırt diye zor soruyu dayayan, saygıdeğer kenan ışık ın yarışmacıyı bulduğu ilk fırsatta göt etme çabasını barındıran programdır herşeye rağmen severek izliyoruz; neden çünkü 5. sorudan sonra gelen sorular çok ilgi çekici .
nietzsche'nin felsefe öğretisi, kendi çağına tümden bir karşı çıkış olarak görülmektedir. kendisinin bütün derdi, insanı akılcılığın kıskacından kurtarıp kendisi üzerinden düşünmesini sağlamaktır. ona göre tanrı ölmüştür ve insanlar dünya'da yapayalnız kalmışlardır. bu yüzden insanlar tanrı'dan bekledikleri umut ve istekleri bir kenara bırakıp kendilerini dünya'ya adamalılar. böylelikle düşünce ile yaşam arasında bağ kurulması daha kolay olur.din, ahlak, çağdaş kültür, felsefe ve bilim gibi konularda eleştiriler yazmıştır. değerlerin göreceliğini savunmuş, "iyi" ve "kötü" kavramlarını sorgulamış, eleştirmiştir. nietzsche'ye göre, insanoğlu sadece kendini korumak ve yaşamak istemez aksine asıl isteği daha da güçlü olmaktır.
verdiği güzide eserler ise;
tan kızıllığı
şen bilim (la gaya scienza)
ahlakın soykütüğü üzerine
homeros ve klasik dilbilim
schopenhauer'ci felsefe ve uygarlığı
yunanların trajik çağında felsefe
müziğin ruhundan trajedinin doğuşu
çağa aykırı düşünceler
insanca, pek insanca
böyle buyurdu zerdüşt
iyinin ve kötünün ötesinde ...