Covid-19 pandemisinin dünyayı kasıp kavurduğu, binlerce işletmenin geçici olarak kapatıldığı ve yüzbinlerce insanın işsiz kaldığı ve evde kalmak durumunda kaldığı bu zamanda elektrik, su, doğalgaz faturaları konusunda merak uyandıran soru.
Android platform için oluşturulmuş bir oyun. Oyundaki amacımız küçük bir köpek balığı olarak, sizden daha küçük balıkları, insanları ve diğer canlıları yiyip hayatta kalmak ve yönettiğiniz balığı büyütmek. Beceri puanları ile balığı geliştirebiliyorsunuz. Ayrıca oyun içi mağazadan balık için aksesuar, harita gibi objeler satın almanız da mümkün. Tavsiye ederim.
Leoparın bölgede korunması amacıyla yürütülen bir projedir. Hayvanseverlerin ilgisini çok çekmemiş olsa gerek ki, sosyal medyada hedeflediği ölçüde sesini duyuramamış, 2014 yılında da faaliyetine son vermiştir.
Rize Çamlıhemşin'e bağlı Yaylaköy isimli köy civarında bulunan yayladır. ismi de köyün eski isminin Elevit olmasına dayanır. Rakım 1800 metredir. Çamlıhemşin tanıtımı yapan bir internet sitesi de şöyle bahseder.
--spoiler--
Elevit aslında yayla olarak bilinmesine rağmen, muhtarlığı da olması dolayısıyla köydür. Yeni adı da Yaylaköy’dür. Ama bu yeni isim pek kullanılmaz. Elevit yaylası Çamlıhemşin’e bağlı Küşüve, Mollaveyis, Omokta ve Golunavb köyleri tarafından kullanılan, gelenekselin yanında modern evlerin de bulunduğu, Yok Yok adlı bir marketin de olduğu, gelenleri “Rakım:1800, Nüfus:Belirsiz” diye karşılayan, yazları da her daim şen olan bir yayla. Elevit'te eğlence her yıl Ağustos ayının 15'inden sonra yapılır. Eskiden bu aylarda ot biçimi olurmuş (Vartivor).Fakat zamanla şehire göçten dolayı bu gelenek yerini daha çok eğlencelere bırakmış. Elevit'te eğlence deyince akla,en çok horon gelir.Gündüz;yayla gezisi,piknikler ve futbol müsabakaları olduğundan genellikle horon akşam saatlerinde olur.Horonun zaman kısıtlaması yoktur.Gençler yorulana, horon evindeki tahtaları kırana ve sevdalılarına attıkları türküler bitenedek horon olur elevitte,her sene gelmek ister Elevitli. işte böyledir Elevit Eğlenceleri...
Elevit'i anlatırken horon konusunu iki cümleyle geçiştirmek yanlış olur herhalde.Çünkü buraya sırf horon oynamak için gelen halkın oranı %90 diye bilinir.Hatta günü birlik gelip akşam horonunu oynadıktan sonra köyüne ya da şehire(ilçelere) dönenler bile olmaktadır.Elevit'le özdeşleşen horon şenlikleri aynı zamanda profesyonellik gerektirmektedir. Burada herkes horon oynayamaz,dikkat çeker.Bir şeyler bilmek gerekir.Oyuncunun prova sonrası sahne aldığı yer benzetmesini yaparsak yanılmış olmayız.Horonda beklenmedik an ,gelebilecek atma türkülere de hazırlıklı olmak gerek.Zira cevap verememe ezikliğiniz oyunu bırakmanıza sebep olabilir:).Eğer söylenen türküler kırıcı değilse,türküyü kime söylediğinizde fazla önemli değildir.Evli ya da bekar burada kardeşçe ve dostça karşılıklı türkü söylenip kol kola horonlar oynanır.Nispeten bir çoğunun sevdalı horon heyecanı vardır. Horonlar böylelikle daha da anlam kazanır.
--spoiler--
Gaz lazerleri genellikle ışınların lazer tübünden ayrılmasına imkan tanımak amacıyla Brewster açısında eğilmiş pencere kullanır. Pencere bazı "s"-polarize ışığı yansıtırken "p"-polarize ışığı yansıtmayacağından, "s" polarizasyon için kazanç azalırken "p" polarizasyon etkilenmez. Bu durum, lazerin çıkışının "p" polarize olmasına neden olur, ve pencere dolayısıyla kayıpsız lazer dalgası yayılmasına imkan verir.
Brewster açısı (ayrıca polarizasyon açısı olarak da bilinir.) belirli bir polarizasyona sahip ışığın transparan bir dielektrik yüzeyden mükemmel şekilde geçip hiç yansımadığı geliş açısıdır. Bu açıda "Polarize olmamış" bir ışık gelirse, yüzeyden yansıyan bu ışık dolayısıyla mükemmel polarizedir. Bu özel geliş açısına iskoç fizikçi Sir David Brewster'dan sonra (1781-1868) kendisinin ismi verilmiştir.
Polarize güneş gözlükleri su veya yol gibi güneşi yansıtan yatay yüzeylerden parıltıyı azaltmak için Brewster açısı prensibini kullanır. Brewster açısı etrafındaki geniş bir açı aralığında, "p"-polarize ışığın yansıması "s"polarize ışıktan daha azdır. Böylece, eğer güneş gükyüzünde alçalmışsa yansıyan ışık çoğunlukla "s"-polarizedir. Polarize güneş gözlükleri yatay-polarize ışığı, tercihen yatay yüzeylerden gelen yansımaları engellemek için polaroid film gibi polarize materyaller kullanırlar. Düzgün yüzeylerdeki etki en yüksek olmasına rağmen yol ve yeryüzünden gelen yansımalar da ayrıca azaltılabilir.
insanda duyumlar (algılar) ile bu duyumlara neden olan uyarıların (uyarıcı) şiddeti arasındaki bağlantıyı belirleyen Weber-Fechner yasası, küresel düzeyde insani bilgi üretiminin altında yatan ana faktörlerden biri olabilir. 19. yüzyılın başlarında Weber insanların bir nesnenin ağırlığında algılayabileceği en küçük artışın o nesnenin ilk kütlesi ile orantılı olduğunu keşfetmişti. Yani beynin dışarıdan bir şeyle uyarılması ve onun algısı arasında aslında logaritmik bir bağlantı var. Bu bağlamda Goethe Üniversitesi araştırmacılarının elde ettiği kanıtlara göre ise insan beyninin sınırlı düzeyde olan bilgiyi absorbe etme kapasitesi bütün bir insanlığın toplamda üretebileceği verinin miktarını sınırlıyor.
Araştırmacılar küresel ölçekte insanı veri üretimindeki nöropsikolojik kısıtlamaları ölçmek adına Wikipedia ve Dmoz.org'dan 600 milyondan fazla dosyayı kullandılar. Bunlardan %58'i resim, %32'si uygulama, %5'i metin, %3'ü ses ve %1'i ise video dosyasıydı.
Weber-Fechner yasasından hareketle ilk yaklaşım, düşük çözünürlükteki bir resmin çözünürlüğündeki bir artışın, aynı oranda yüksek çözünürlükteki bir resme uygulandığında oluşan farkın düşük kalitedeki resimde diğerine nazaran daha kolay bir şekilde algınabildiği olmuş. iki parametre işin içine girdiğinde ise uyaran ile algı arasındaki ilişki logaritmanın karesi şeklinde ortaya çıkıyor. Buna göre Weber-Fechner yasasının bzim bilgiyi absorbe etme oranımız üzerinde derin bir etkisi olmalıydı.
Araştırmacılara göre Weber-Fechner yasasının etkisinin internetteki dosyaların dağılımı üzerinde de olduğunu yaptıkları çalışmanın sonuçlarından çıkmıştı. Araştırmacılar dosya büyüklüğünün dağılımını elde etmek için bu dosyaların sayısına karşılık her bir dosya tipinin büyüklüğünü bir grafiğe döktüler.
Sonuçlara göre ses ve video dosyalarının dağılımı logaritmanın karesi ilişkisine uygun bir eğri arz ederken, resim dosyalarının ise doğrudan logaritmik bir ilişkinin halini ortaya koyuyor. işte bu da tam olarak Weber-Fechner yasasının dediğine çıkıyor. Diğer bir deyişle dağılımlar bilgi üretimindeki nöropsikolojik kısıtlamalara dayanıyor. Yani bilgiyi kayıt etme ve işleme sürecinde insan beyninin nöropsikolojik kapasitesi küresel çaptaki genel bilgi üretimi ve artışında baskın sınırlayıcı faktörü teşkil edebilir. Sonuçta küresel bilgi miktarı insan beyninin absorbe etme ve izleme kabiliyetlerinden daha hızlı bir şekilde artamaz.
Arka kısmındaki kılları ağarmaktan kadayıfa dönmüş yazarlardır. Çoğu zaman toplanıp nesil muhabbeti yapar, yeni yazarları aşağılarlar. Tek arzuları ve en büyük hedefleri kendilerinden bir veya bir kaç nesil daha yeni olan yazarları sözlükten kapı dışarı etmektir.
Genelde yazarlarımızın bu saatlerde acıktığının ve sol frame'in mutfağa döndüğünün gözlemlenmesi üzerine, içinde bulunduğumuz saatin, yemekli başlık açma saati olarak görülmesidir.
Edit: Bu gece de nohutlu pilav var muhterem cemaat. Cemiyetimize bekleriz.
Gece gece acıkan yazarların açtıkları başlıklar dolayısıyla sol frame'in açık büfe görüntüsü alması durumudur. Bahsi geçen durum beni de acıktırmış olup soluğu mutfakta almama sebep olmuştur.