Eskiceri
0 (düz adam)
on birinci nesil yazar 1 takipçi 6.61 ulupuan
entryleri
oylamalar
medya
takip

    napalm

    35.
  1. Tabir-i caiz ise bir cehennem silahıdır. Çok sayıda vietnamlının canını ve derisini yakmıştır.
    Napalm ilk olarak 2. dünya savaşında kullanıldı. (bkz: flamethrower) Napalm 1000 derece sıcaklığında olup kurbanını hemen yakarak öldürür ki kurtulsanız da siz ölmek için yalvarırsınız. Lakin bu etki yeterli bulunmadığı için ABD napalm-b yi geliştirmeye çalışmıştır.
    Napalm bugün bile savaşta kullanılabilir, sivillere karşı kullanılmadığı sürece yasal sorun olmaz.
    1 ...
  2. çocukken en sevilen çizgi film

    56.
  3. Pokemon
    Digimon- Dijital dünya teması çok hoştu
    Bayblade
    Anime olsalar da çizgi film tadındaydılar. ilk sezonları genel bir kitleye hitap etse de sonradan çok bozdular

    Looney Tunes da iyiydi.
    1 ...
  4. mutlaka izlenmesi gereken türk dizileri

    14.
  5. evrim teorisi

    2648.
  6. Buraya evrimi tamamen anlatmaya çalışsak sözlük çöker. Evrim teorisi herkesin fikir sahibi olduğu bir konu. Ateist ve inançlı savaşındaki en önemli cephedir. Bir insan (inancı fark etmez) elbette bu konuda konuşabilir ve fikrini beyan edebilir ama bizdeki muhabbet hep karşıdakine laf atıp kendi argümanlarıyla rakibini ikna edemeyeceği halde post kavgası etmesidir. Bu post bana dar gelir diyorsanız geniş ve kapsamlı bir araştırma yapabilirsiniz.

    Evrim var ama hangi teori gerçek? Bilim adamları evrimi kabul eder ama milyonlarca yıllık bu süreci gözlemleyemedikleri için kesin konuşamazlar (zaman tüm canlılar için eşit geçmiyor tabi, yıldan çok nesıl sayısı daha önemli bir ölçüt olur). Lamarkın teorileri çürüdü, Darwin'in fikirleri tartışılıyor. Evrimin en büyük dayanığı fosil kayıtları ve canlılar arası genetik benzerlikler.

    Ara tür meselesi; Ara tür diyince yarı timsah yarı fil olan canlıları düşünmeyin. Archeopiterix dinozor-kuş arası olarak görülür. Karaya çıkan ilk canlı ise balık-amfibik arası bir geçiş türü olabilir.

    Maymundan gelmek? Darwin aslında böyle demedi, ortak ata fikrini savunuyordu. insan, şempanze, goril hepsi milyonlarca yıl önce tek tür idi, tüm sürüngenler bile tek bir türdü belki teoriye göre.

    Hayatın başlangıcı; evrim hayat nasıl başladı değil hayat nasıl çeşitlendi, yeni türler nasıl oluştu konusuyla ilgilenir. Evrim bir anda olmaz, nesiller gelip geçmeli.

    Darwin; seversiniz yada sevmezsiniz ama teorileri hakkında çok araştırma yapmıştır, emek harcamıştır. Tıp ve teoloji okumuş bir ingilizdir kendisi. Dünyanın farklı yerlerindeki canlıları gözlemlemek için yeni dünyada geziler yapmıştır. (bkz: galapagos)

    Nasıl kanıtlanır yada nasıl çürütülür; Facebooktaki evrim çürüdü/kanıtlandı haberlerine fazla ilgi göstermeyin. Çünkü bu haberler ya eksik çeviri sonucudur yahut sözdebilimdir. Bir insan evrimi çürütse zaten nobel ödülünü alır ve dünyaca ünlü olur.

    Kavramlar;
    Hipotez-Varsayım: Sorular hakkında üretilen geçici ve çürütülmesi kolay cevaplardır.
    Kanun; hipotezlerin denenmesi sonucu aynı sonuçların alınması ve artık değiştirilemeyecek olan bilimsel gerçekler. Yer çekimi örneği.
    Teori; asla kanun olmazlar. Teoriler geniştirler ve kesin olsalar da teori olarak kalırlar. (the big bang theory)
    Doğal seçilim: eN Güçlü olan değil en iyi uyum sağlayan hayatta kalır. Tarihin en güçlü canlılarından dinozorlar yok olurken 5 kiloluk memeliler ve 10 gramlık kemiksizler hayatta kaldılar.
    Mutasyon: her zaman zararlı değildir. Canlı özelliklerinde dna-rna dizilimi etkili olduğu için dizilimi bozulan canlı da değişik özellikler oluşabilir.
    Adaptasyon: Canlının yaşam alanında avantaj sahibi olmasını sağlayan kalıtsal değişiklikler.

    ikisini de dene tarafını seç.

    (bkz: Türlerin Kökeni)
    (bkz: richard dawkins)
    (bkz: kutsal kitaplar)
    (bkz: project Steve)
    (bkz: scopes davası)
    http://news.nationalgeogr.../08/060810-evolution.html

    not: ateist değilim, Tanrı'yı da reddetmiyorum. bilimle ilgilinmek hoşuma gidiyor.
    2.not: teori konusunda yanlış bir tanım yazmışım, düzeltme için teşekkürler.
    0 ...
  7. kore dizileri

    94.
  8. 5 yıl öncesine kadar hep tarihi diziler olarak bilirdim. Genelde sarayda geçerdi ve entika eksik olmazdı. (bkz: meltem tv)
    Yeni moda kore dizilerini izlemedim ama sağlam şekilde ilerliyorlar, fanlar oluşturdular. Romantizm gibi konular ağırlık kazandı ve bu sayede Kore genç yabancıların gönlünü ve ruhunu fethediyor. konularını, sayılarını, bütçelerini ve tabi ki kalitelerini arttırırsalar amerikan dizilerine bile meydan okuyabilirler.

    (bkz: secret garden)
    (bkz: kocamın ailesi) Kore yapımı my husband got a family'den uyarlanmış olan bir türk dizisi.
    3 ...
  9. güney kore

    112.
  10. Kore yarım adasında bulunan, kuzey korenin zıt kubbu. 1953de ateşkes yapılınca Kore resmen bölünmüş ve kuzey kore sovyet, güney kore amerika güdümünde devletler olarak bırakıldı. Kuzey kore militarist bir diktatörlük kurarken Güney kore sanayiisini geliştirmek ve ekonomik kalkınma peşindeydi. Çok uğraş verildi, sonunda güney kore uzakdoğuda önemli bir güç oldu.
    Güney Kore 50 milyon nüfusa sahip ve dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak için ilerliyor. 2002de daha yakından tanıdık onları. Teknoloji malları üretim-satımı kadar dizileri ve müziği ile de dünyada söz sahibi olmaya başlıyor. Türkiyede bir Kore merakı ve hayranlığı var son günlerde dikkat edersiniz.

    kuzey Kore ile savaşması halinde ise amerika japonya desteği ile kazanacaktır. Kuzey ve Güney kore birleşebilirse japonya, almanya'yı bile geride bırakan bir süper güç olabilir.

    (bkz: samsung)
    (bkz: kore dizileri)
    (bkz: gangnam)
    (bkz: enes kaya)
    1 ...
  11. türklerin atları nasıl evcilleştirdiği sorunsalı

    11.
  12. Bozkır toplumunda at demek herşeydi. Uzun mesafeler gitmek, savaşmak, yük taşımak gibi işler için Bozkırın en ideal hayvanı attır. insanoğlu etobur ve vahşi kurdu bile evcilleştirip onu köpek ettiyse atları da evcilleştirmek normaldir.
    Muhtemelen atalarımız yakınlarına gelen atlara yiyecek içecek birşeyler vererek güvenlerini kazandılar. O kadar hızlı bir hayvanı yakalamak zordur. Karşılıklı güven ve yarar ilişkisi sonucu Atlar bizi sırtlarına aldı, biz de onların sırtında tüm bozkırı feth ettik.
    2 ...
  13. oyun önerileri

    15.
  14. Biraz daha farklı yöntemleri denemek lazım.
    1-Flash oyunlar. Kısa, animasyonlar idare eder. Milyonlarca oyun var neredeyse, kendinize uygun binlerce oyun bulabilirsiniz.
    2-Gerçek hayata geçiş. Satranç, şişe çevirmece, yastık savaşı.
    0 ...
  15. demokrasi

    742.
  16. Yunanca bir kelime olup anlamı halk gücü'dür. Bugün demokrasi denilince anlanması istenen şey özgürlükler, düzgün bir tartışma ve fikir paylaşma ortamı, azınlıkların korunması ve farklılıkların kabul edilmesi. Demokrasi çok iyi birşeydir, tadından yenmez.

    Yunan töresi olarak ortaya çıkmış bir yönetim biçimi, eski yunanistanda zaten bu yönetime halkın çok küçük bir kısmı katılıyordu. insanların %90'ı yönetime katılamazdı. Bu sistem Roma'da da devam etmişti ve sadece özgür, Roma'da doğan erkekler oy kullanabilirdi. Dar alanda az insanla yapılmasının en temel katkısı elit ve birbirini tanıyan insanlar daha iyi anlaşıyor ve yetkileri daha makul paylaşıyor ve karar alıyorlardı. Bu sistemi 500 milyon seçmenli Hindistana uygularsanız işe yaramaz.

    (bkz: magna carta)
    0 ...
  17. çin japon savaşı

    21.
  18. 1. Çin-Japon savaşı; genişlemek isteyen ve bunun için kaynağa ihtiyacı olan çiçeği burnunda imparatorluk 1894 yılında büyük ama geri kalmış olan Çin'e savaş ilan etti. Bu savaşın esas sebebi Uzakdoğudaki hakimiyet kavgası ve Kore topraklarıydı. Kaybeden Qing hanedanı Şimonoseki Antlaşmasını imzalamak zorunda kaldı. Tayvan Japon toprağı olurken Kore Çin'den ayrıldı.

    2. Çin-Japon savaşı; 1931 yılında Japonlar milliyetçi ve sarı ırkçılık akımıları ile genişlemek ve dünyaya hükmetmek istemeye başladılar (Tanaka planı) . En ideal hedef tabi ki geniş toprakları olan geri kalmış Çin Cumhuriyeti idi. Büyük bir ülke olsa da Çin parçalanmış vaziyetteydi. Savaş lordları, derebeyler ve valiler kafalarına buyruk hareket ediyor, ülke fakir ve savaşacak gücü yoktu. Japonlar Mançurya ve iç Moğolistan'ı zorlanmadan ilhak edip kukla devletler kurdular. Milletler cemiyeti tepki gösterse de bir şey yapamadılar ve Japon genişlemesi devam etti.
    Japonların görüşüne göre Çin ilk hedef ve kesinlikle alınmalıydı. (Hitler ve Sovyetler ilişkisi gibi)
    Gözü doymayan Japonya 1937de tam anlamıyla Çin'e saldırarak 2. dünya savaşının bir cephesi olacak Çin cephesini açtı. Kanlı muharabeler ve akıl almaz katliamlar sonucu 6 ayda Pekin, Şangay ve başkent Nanjing düştü ama bu yenilgiler de Çan Kay Şek'in gerilla savaşı verme kararı da etkiliydi. Çin ordusu Japonlar ile normal bir savaşta çarpışamazdı. Zaman kazanarak müttefik yardımlarını beklediler. istediklerini de aldılar ama 1945 yılına gelindiğinde ülkenin yarısı harap olmuş, milyonlarca insan mülteci konumuna düşmüştü. Zayiat ise 2 milyondan fazla ölen asker, 5-17 milyon arası sivil. Çin atom bombası atıldığı sırada bile Japonları yenememişti. Amerika kazanınca Çin de kazanmış sayıldı.

    3. Çin-Japon savaşı; Süper güç adayı Çin ve ezeli düşmanı, Amerikan müttefiği Japonya. Böyle bir savaşın çıkması için binlerce olay yaşanmalı çünkü iki ülke de bu kadar büyük bir savaşı kaldıramaz. Japonya ve Nato karşısında Çin; en büyük 3 ekonomi harp ederse dünya ekonomisi çok zarar göreceği gibi askeri ve insani zayiat da yüksek olucaktır.
    Eğer olur da bir gün son büyük savaş- 3. Dünya savaşı çıkarsa bu savaşı izleyebiliriz.
    3 ...
  19. kadir mısıroğlu

    1354.
  20. Osmanli konusunda bilgilidir ama çok taraflıdır. Olayları kendi kafasına göre anlatır. 3 lafından ikisi de Mustafa kemal ve yahudi. Atatürk ajan, yahudiler dünyayı kontrol ediyor. E be abi o zaman Yahudilere mi tapalım. Nereye el atsak yahudi oyunu diyorsun. Adamlar herşeyi planlıyor ve biliyor konuşmalarına bakılırsa.
    Atatürk'ün ruhunu çağırma olayı saka ise komik ama değilse trajikomik.

    --spoiler--
    Timur Çengiz han Hülagu han ve Selahaddin Eyyubi adlarını duyunca dellenir.
    --spoiler--
    0 ...
  21. yazarların sözlükte ilk günleri

    21.
  22. ikinci günüm, ilk gün ne yazsam diye düşünmek ile geçti. Üye olmadan önce aklımda yüzlerce şey vardı ama simdilik 15 kadar oldu.
    0 ...
  23. hayal kurmak

    253.
  24. Hayal kırıklığı'na hazırlık yapma süreci.
    0 ...
  25. bir kadına söylenebilecek en ağır söz

    1177.
  26. Şişko, bıyıklı, çok yaşlandın sen. top 3.
    0 ...
  27. illuminati

    1265.
  28. Sikkofield reisin yazıları ile ifşa olunca kendini fesh etmiş olan herkesce bilinen-gizli örgüt.
    1 ...
  29. mustafa kemal atatürk

    9151.
  30. Türk'ün son başbuğudur. Dinsiz, alkol içiyor, hatta mason-yahudi gibi argümanlarla haksız bir saldırıya uğruyor.
    Atatürk olmasa her cuma namazı bombalanan camiler, iç savaşlar, terör, yabancı işgalleri ile uğraşacaktık muhtemelen. Huzurla namaz kılıyorsanız ve secdade serecek vatan toprağınız varsa Atatürk ve onun emrinde şehit olanlara teşekkür etmelisiniz.
    4 ...
  31. 29 mayıs 2015 cumhuriyet in dünyayı sarsan haberi

    30.
  32. iki gün konuşulur, üçüncü gün unutulur
    1 ...
  33. kardeş katli

    43.
  34. Osmanlı hanedanı ile anılan uygulama. Dünya tarihi boyunca hanedan yapısı çok entrikalı ve kanlı olmuştur. Günümüzde mirası bölüşen aile bile çok zor kontrol edilebilirken koskoca devletleri yöneten hanedandaki iktidar kavgasını yok sayıp bu uygulamaya vahşet demek peşin hükümdür. Osmanlı neden diğer Türk devletlerinden uzun yaşadı sizce? Eski Türk devletlerinde hanedan üyelerine bölünürdü devlet, bu sebepten çok iç karışıklık ve kavga olmuştur. Süper güç Cengiz imparatorluğu bile 4 çocuğa bölünüp 100 sene yaşamadan çökmüştü. Merkeziyetçi bir yapı oluşturan Osmanlı 1453-1566 süper güçlüğünü kardeş katli ve benzeri uygulamalara borçlu. Eğer olmasaydı ne olurdu?
    1- Şehzadeler başkent dışında eyalet yönetirdi ama zamanla bağımsızlık alırlar ya da iç savaşa sebebiyet verirlerdi.
    2-Küçük şehzadeler belli bir yaşa kadar valide sultanlar, paşalar tarafından kontrol edilirdi ki bu çok daha vahim bir durum.
    3-Cem Sultan olayları daha çok yaşanırdı.
    insanın kardeşini öldürmesi çok aşırı bir olaydır ama artısı eksisi ile bakınca Devlet kurumunu korumuştur.
    isterseniz bunu padişahın taht hırsı, gaddarlığı diyip kızın ya da devletin bekası ve bizim-halkın iyiliği için yapıldı diyerek kabul edin, sizin vicdan muhakemenize kalmış.
    1 ...
  35. yalnızlık

    5932.
  36. Çok arkadaşı olup da yalnızlık edebiyatı yapmaya yahut 'biz süperiz ama çevremdekiler kötü ya diyerek yalnızlığı seçmişi' gibi lanse etmeye gerek yok. Bu bir seçim ama kimse bizi seçmediği için. Zor bir durum, konuşacak kimsenin olmayışı, saatlerce hiçbirşey yapmamak ve 24 saati nasıl harcadığını bilememek. Dünyada her insan yalnızdır aslında.
    Bir anneden bir kişi olarak doğarsın, sevinç acı korku hepsini yalnız yaşarsın. Evet seversin, acırsın, neftet edersin ama karşındaki insanın aklını ve kalbini okumak imkansızdır. Bencil olmaktan korkma bu yüzden; çünkü sen hep yalnızsın, yalnız öleceksin. Sosyal ilişkiler bilinmeyene yaptığın bir seferdir sadece. Çünkü 7 milyar insanın hepsi benzer ama farklılar, sen de bazılarını tanıyorsun ve bağ kuruyorsun belki de.
    Yalnız bir insan olarak yapılacak en iyi şey bu kavram yokmuş gibi yaşayarak kendine belirlediğin amaç için tek başına uğraşmak.
    0 ...
  37. kürtlerin türk olması

    9.
  38. Irksal ve etnik açıdan doğru değildir. Vatandaşlık olarak söylenirse doğru olabilir.
    Etnik köken olarak Kürtler irani bir halktır. Tacikler, Ermeniler, Farslar bu ırktandır ki zaten Kürtlerin dili de Altay dili değil Hint-Avrupa dilidir.
    Bu ülkede herkes ''Türk''iye cumhuriyeti vatandaşı olduğu için eşit ve Türk sayılırlar. Ethnic Kurdish, Turkish Nationality doğru olacaktır.
    0 ...
  39. ikinci dünya savaşı

    230.
  40. Katılmadığımız için Türkiyede çok konuşulmaz. Tarih dersinde sanki Hitlerin savaş çıkarıp 10 günde kaybetmesi şeklinde hızlıca geçilir. Dünyayı değiştirip bugünü şekillendiren bu savaşı öğrenmemek 1939 sonrası tarihi hiç bilmemektir.
    Klasik bir şekilde savaşın 1. Dünya savaşında kaybeden Almanya ve kazandığı halde istediklerine alamayan Japonya, italya takımının karşılarındaki Amerika-ingilitere-Rusya üçlüsüne savaş açması, sonra da kaybetmesi olarak özetlesek olur. Savaş yaşanmasaydı Hollywood film konusu olarak ne yapardı, Call of Dutyler olur muydu bilinmez.
    1 ...
  41. 7 haziran 2015 milletvekili genel seçimleri

    268.
  42. Koalisyon olur mu? Kimler arasında olacağı düşündürücü. Şu an danışıklı dövüş yapan AKP-HDP koalisyonu olur gibi, 350 vekil yaparlar.
    iktidar Cephesi: AKPnin iktidara gelişini hatırlayın. 2001 krizi, yüksek dolar, işsizlik ve koalisyon hükümeti. Akp seçmeni başka partiye oy vermek istese bile koalisyon korkusundan bu düşüncesini eyleme dökemeyecek. AKPnin en büyük başarısı ve propoganda malzemesi; bir refah yaratma ve insanlara ekonomik umut verebilme fikri. Çoğu insana sorsanız; eskiden işssizlik ve ekmek kuyruğu vardı, hastanede sıra beklerdik, devletten hizmet alamazdık diyecektir. Hizmetler için ise ulaşım, hastane, yerli tank söylenecektir . AKP görünür de bir refah yarattı ve Türk halkının şifresini çözdüğünü anlıyoruz.
    CHP: Oy verin gitsinler diyoruz. Hmm acaba olur mu bu iş? AKP yine birinci parti olacak, buna eminim. Kılıçdaroğlu lider olamaz düşüncesi ve vaatlere karşı bir samimiyetsizlik var. Yine de CHP sol seçmeni ile 2. parti olur.
    MHP: Milliyetçilik kozunu iyi kullanırsa AKPden kaçan sağcı seçmenleri kapabilir. Çözüm süreci Türklerin onurunu yaraladı ve Türk bayrağı açmaktan çekinen insanlar var artık Türkiyede.
    HDP: PKK ile bağını koparsa belki derdim ama PKK ve terör ile bağı sapasağlam duruyor. Kürt milliyetçiliğinden Solculuğa geçiş yapar gibi oldular. AKP karşıtlarını solculuk ile bünyesine katma peşinde ama PKK ile olan bağını bilip de büyük insanlık sloganı ile oy toplaması seçimin ironilerinden biri.
    Haydar Baş, Milli ittifak vs. hiç girmiyorum oralara. Baraj olmasa katılın ama siz inanıyor musunuz oylarınızı katlayıp barajı geçebileceğinize?
    0 ...
  43. trabzonspor

    2693.
  44. 31 yıldır şampiyon olamayan takımım. Çok uzun süre oldu başarılar görmeyeli. Babam bazen eski maçları anlatır, Lyon, inter, Liverpool'a karşı alınan galibiyetler, 10 sezonda 6 şampiyonluk.. O günleri göremediğim için üzülüyorum, artık taraftarlar da çok rahatsız gelmeyen başarılardan ve sabırsızlık takıma zarar veriyor.
    Sezon başı harcanan paralar boşa gitmiştir. Teknik direktörlere bile ödenen tazminat parası ile Konyaspor'a kadro kurulurdu. Takımın yabancı oyunculardan vazgeçip Karadeniz'in bağrından çıkan aklında sadece takımı olan yetenekli çocuklara yönelmesi zaruridir.
    0 ...
  45. one piece

    177.
  46. Mangası 1997, animesi 1999'dan beri devam eden efsane seri. * sensei'nin insanlığı armağanı olan bu seri dünya çapında en çok satan manga, bir rekortmen . Gomu Gomu meyvesine yiyerek lastik adam olan Monkey D. Luffy adlı saf, obur ve tutkulu bir korsan, tayfası ile beraber korsanlar kralı olma macerasına atılıp yelken girmemiş denizlere sefere çıkıyor. iyi hoştur ama animesi çok yavaş izliyor, iki ayda bir izlemek gerekir.

    --spoiler--

    Doflamingo tek başına direniyor, Luffy 1 dakika sonra kendine gelip tekrar Gear Fourth kullanarak Arc'a bir son verecek gibi ama Oda sensei bu, insanları ters köşeye yatırmaya bayılır.

    --spoiler--
    0 ...
  47. çince

    66.
  48. Yıllardır öğrenmek istediğim ama bir türlü öğrenmeye başlayamadığım acunun en yaygın anadili. Yunanca ile birlikte yaşayan en eski yazılı dillerdendir.
    Alfabe yerine karakter sistemi Hanzi kullanması sıkıntı yaratır. 100+ bin karakter olduğu iddaa edilse de 2000 karakter ile gazete okuyup derdinizi anlatırsınız.
    Mandarin lehçesi 900 milyon konuşan ile en yaygın Çin dilidir. Wu, Kanton (Yue), Min ise diğer lehçeleri olup daha az konuşanı vardır. (Az dedik ama 40 milyondan fazla). Konuşmada farklılık, yazıda birlik olduğu için Çin televizyonları genelde Çince altyazılı olur. Farklı lehçeleri Türkçe-Kazakça gibidir o yüzden Türk Dilleri gibi Çin Dilleri denilebilir de.
    Zor olan yazı sistemi yüzünden Mao ZeDong basitleşirilmiş Çinceye geçmiştir. Karakterler %85 aynıdır %15in çizgi sayısı azaltılmıştır .
    Pinyin ve Wade-Giles yazı sistemi de Çince'nin latin harflerine çevrilmesidir. (q-ç diye x-ş diye okunabilir pinyinde, sesli harflerin üstünde işaretler tonlamayı belirler). Benim için en zor kısım ise tonlamalar... Her seslinin 5 versiyonu var ve dinlemeden öğrenmeniz neredeyse imkansız. Bir tonlama hatası ile ma, wu, shi, yu gibi heceler 20'den fazla değişik anlama gelebilir. Eğer Çince öğrenmek isterseniz tavsiyem iyi bir öğrenme sebebiniz ve bir Çinli kankanız olsun. Çin'den çalışkan adamlar çıkar rahat öğrenirsiniz birlikte.
    1 ...
  49. © 2025 uludağ sözlük