icra mahkemesi; tek hakimden oluşan ve icra ile iflas işleri ile ilgilenen ilk derecede mahkemeler olarak geçmektedir.
Mahkemenin hakimi; icra dairelerine karşı yapılan itirazları inceleme, gözetim ve denetleme yapma konularında yetki sahibidir.
iş durumuna bağlı olarak bazı yerlerde Hakimler ve Savcılar Yüksek kurulu onayı ile kurulan icra dairelerinin sayısı artırılabilmektedir. icra dairesi sayısındaki artış, Adalet Bakanlığı tarafından kontrol edilmektedir. Bu göre icra mahkemesi ne demektir? görevleri nelerdir?
Velayetin Değiştirilmesi Davası ve velayet hakkı, ana ve babanın küçükler ile kısıtlıların şahısları ve malları üzerinde sahip bulunduğu yetki ve haklardır.
Velayetin değiştirilmesi davası,velayet hakkı kendinde bulunmayan eşin, öbür eşe açtığı davadır ve Aile hukukunun alanıdır bu yüzden aile mahkemelerinde açılır.
Ana baba reşit olmamış çocuk üzerinde velayet hakkına sahiptir ve ana babaya çocuğunun menfaatlerini koruma yükümlülüğü yükler bu yüzden çocuk menfaati, ana ve baba menfaatinden üstün tutulur.
Hâkim de velayetle ilgili davalarda çocuğun menfaatine öncelik verecek şekilde takdir yetkisini kullanır ve evlilik birliği içinde, çocukların velayetini ana baba birlikte kullanır.
ikisinden biri öldüğünde, sağ kalan eş velayeti alır, boşanma durumunda ise hâkim takdir eder ve velayet kişiye sıkı sıkıya bağlı haktır bu yüzden başka kişilere devredilemez.
Gerekli bir neden olmadıkça velayet kaldırılmaz ve çocuk, 18 yaşını doldurduğunda veya reşit kılındığında velayet sona ermiş olur, bunun nedeni çocuğu korumaktır.