muharrem ince bu ülkede en akılcı eleştirileri yapan, çözüm önerileri sunan lider. bilimden bahsediyor, akıldan bahsediyor. iktidar ve muhalefeti eleştiriyor. depremden bahsediyor. tarımdan bahsediyor. sanayiden bahsediyor. bunca şeye rağmen hala " seçüm gecesü neredeydü hayuhayuyau" diyorlar. oteli ben seçmedim parti oraya konuşlandı diyor. elimde veri yoktu açıklama yapmadım diyor. tanju özcan bile çıkıp o gece engin altay açıklama yapmamaya ikna etti diyor. seçim gecesi için bana inanmıyorsanız o gece orda kalabalık bir ekip vardı onlara sorun diyor. o insanlar cevap vermiyor. merdan yanardağ iftira atıyor mesela ona, yayına bağla cevap hakkı kullanacağım dediğinde ciddiye almadığım birisi diye yayına bağlamıyor. chp medyası asla göstermiyor. iktidar medyası sadece muhalefeti eleştirdiğinde gösteriyor. sosyal medyada chp trolleri sürekli sabote ediyor. tweetleri altında dalga geçiyor. saraya gitti diye iftira attılar, ispat yok. para alıyor dediler ispat yok. deprem bölgesine gitti yayın yaptı, "bu da iyi reklam yaotı heaa" dediler. bu akşam farkettim ki twettarda çok takipçili bir çok hesap aynı anda neredeyse aynı ifadelerle eleştiri yağmuruna tutuyor.
velhasıl işi çok zor. ama oyumu ona vereceğim. çok haksızlığa uğradığı için değil. hakettiği için.
kendisinin filmografisi biraz kalabalık. e haliyle dandik filmler ve çok kasmadığı karakterler de yok değil. ama bir gerçeği kabul edelim ki o bu dünyadan göç ettiği zaman (allah daha da gecinden versin) sinema ölecek.
Bu film fincher babanin elinden
çıktığı için izlemeye başlarken oh
sinema keyfi rahatlığıyla kurtuldum
koltuga. sonra bu film yine fincher
babanin olduğu için
semiallahulimenhamide diye kas katı
kaldım oturduğum koltukta.
izlediğim en güzel ve en sinir
bozucu filmdi diyebilirim. bir cok
insan tarafından sevilmez ben
affleck ama iyi oyuncu bence
hakkıni yemeyelim. başrolde kendisi.
ona eşlik eden rosamund pike ise
kusursuz bir performans sergilemiş.
ödül vermek ne kelime bizzat
ellerinle götür. o derece. filmin
hikayesini anlatmayı sevmem daha
cok kendi fikirlerimi soyleyeyim.
senaryo muazzam, müzik başarılı,
gerilim had safhada, heyecan kat
biraz da işte size gone girl.
efendim gerilim türünde benim için
önemli olan kac adet has.ktir!
cektigimdir ve bu filmde havada
uçuştu diyebilirim.
--spoiler--
amy karakteri filmin ilk yarisinda
ah yavrum diye uzuldugumuz
kizken ikinci yarida vay orrrospu
mertebesine ulasiyor. hele eski
sevgilisiyle sevistigi sahnede tam
adam doruklardayken boynuna
nesteri gecirdigi sahne var ki senin
allahin kitabin yok mu diye soka
girebilirsiniz.
--spoiler--
son olarak amerikan reality show
dunyasinin igrencligine bastigi
parmak, evlilik ile ilgili verdiği acı (!)
ders ve müziklerdeki gerilim ile
bbaf (beni benden alan fimler)
ödülünü kazanmıştır.
Salona girmeden once yemeginizi yiyin suyunuzu icin bi tuvalete gidin ve zihninizi tamamen bosaltin oyle girin. Zira film yaklasik uc saat.
Tavsiyeden sonra filme gecelim. Nolan kardesler oturmus, muhtemelen kafalari da fazlasiyla guzelken su milletin beynini bi temiz s.kelim demis ve bu filmi hazirlamislar.
Nolan ve Tarantino'nun en sevdigim yonu, yaptıkları filmi bir sanat eseri olarak görmeleri ve süre sıkıntısına takılmadan yavaş yavaş hikayeyi işlemeleridir. Film o yüzden uzun. Yani Nolan diyor ki bak ben kafanizi s.kecem son 50 dakika o yuzden iyice anlayin filmi sonra sarterleriniz atmasin.
Filmin cekici kilan sey aslinda kesfetme duygusu. Olan biten her hadise fizik ve astronomi teorilerinden ibaret. Yani kesinlik yok. Sadece bilinmezlik insana cazip geliyor. Filmde oyle sahneler vardi ki sanki gercekten bir kesif yapiyoruz, kara delige giriyoruz, baska gezegene inis yapiyoruz gibi izledik butun salon. Zaten filmin son 50 dakikasinda soyle salona bir goz gezdirdim heyecandan agzindaki misiri cignemeyenler, koltigundan dogrulanlar vardi.
Aslinda genel olarak filmi anlamak icin buyuk diklat gerekiyor. Bi bes dakika koptun mu gitti film. O teoriler o kavramlar olaylarin gercekligini anlamak ve filmin son bolumlerine bebek kafasi kadar temiz girebilmek icin hipnotize olmak gerekiyor.
Korktunuz mu? Lan geriz zekali gibi kalmayalim simdi diye? Korkmayin korkmayin. Nolan sizi oyle birakmiyor filmde. Ha bazi kopukluklar yok mu? Var tabi. Ama filmle değil teoriler ile ilgili. Diyoruz ya teori bunlar. Bilinmezlik var. Ama inanilmaz bir heyecan silsilesi icinde agziniz acik cikiyrsunuz filmden.
Detaya inersek, muzikler zaten Zimmer imzali, duygusal ve aksiyon sahnelerinde sizi hadisenin icine cekiyor. Mathew cok basarili cok karizmatik. Cuk oturmus basrole. Filmdeki teoriler aman bu da olsun diye koyulmamis. Hikayeyle ortak gitmis.
Ben bir kez daha izleyecegim. Tam anlamadigim noktalara dikkat ederek. Bir de sinema sanatinin tadina vararak.
bankamatik önünde sivil giyimli iki kişiye yirmi kişi saldırıp yumurta atıp çuval geçirerek emperyalizmle yıllardır süren savaşımız sonunda kazanılmıştır.
bir de go home yankee diye bağırarak denizlerin yüzlerce kişiyle koca bir gemi askerini tekme tokat denize dökmelerine gönderme yapılmıştır. inşallah yukardan görmemişlerdir bunu.
siren sesi ile ezan sesini bir tutmak kadar gereksiz bir hadise olamaz. bunu bir kenara bırakırsak, yaşadığımız ülkenin nasıl bir diriliş ve kurtuluş süreci yaşadığını, bu sürecin kimin önderliğinde olduğunu, ve o öndere saygı duyma ritüelini anlamamak ile ilgili bir sıkıntı var. bunu aşmak ise bir eğitim meselesinden çok zeka seviyesi ile ilgilidir. yo dostum yo! kimseye cahil aptal salak vs. demek derdinde değilim. ancak kabul edelim ki anlamaya çalışmak gibi bir derdiniz yok. zira çok fazla zorlayamıyorsunuz kendinizi. bu bir suç değil. sizi de anlayabiliyoruz. sizi rahatsız eden siren sesleri, bir orta doğu ülkesi gibi her gün siren sesleri içerisinde bombalama,intihar saldırısı, emperyalist güçlerin istilasını bu ülkeden uzak tutan bir insanevladı için sadece.
Bugün izlediğim ve eh Brad sana da bir oscar vermek için bahane arıyor zaten akademi aferin güzel iş dediğim film.
efendim bildiğimiz 2. dünya savaşının vahşet, dalalet ve hatta hıyanet atmosferinde geçiyor film. er ryan'ı kurtarmak tadını alıyorsunuz film başlar başlamaz. Brad Pitt'in canlandırdığı Don ve ekibinin hikayesini anlatıyor. Fury isimli tankın elemanlarından oluşan ekip çok tanıdık yüzler. Transformers ve Nymphomaniac'da izlediğimiz (Nymphomaniac'ı ben değil bir arkadaşım izledi)Shia LaBeouf, The Walking Dead dizisinden aşina olduğumuz pislik tipli ama sempatik hal ve hareketler sergileyen Jon Bernthal ve Hollywood'un olmazsa olmazı bu filmde Meksika'nın gururu taraftarın Gordo'su rolüyle Michael Peña arz-ı endam ediyorlar. Brad Pitt'in olgunluk döneminin bir eseri aslında bu film. Çünkü filmdeki karakter gerçekten canlandırılması zor bir karakter. Zaten yaşı ilerledikçe Baby Face tribinden karizmatik ve olgun statüsüne geçen Brad abimiz rolünün hakkını fazlasıyla veriyor. konusu itibariyle tahmin edersiniz ki şiddet ve savaşın acımasızlığı temaları etkin bir şekilde işlenmiş. Senaryo ve Yönetmenlik görevi David Ayer'de... Hızlı ve Öfkeli, U-571, s.w.a.t. filmlerinin senaryosu da bu abimize aitti dolayısıyla senaryo yönünden tutarlı etkileyici sürükleyici bir film olmuş. Güzel memleketimin hiç dahil olmadığı 2. Dünya Savaşı hadisesi zaten Hollywood'un dramalarıyla yeterince içimize işlemişken filme girerken ya "ya tamam anladık büyük savaştı amerika kahraman tamam oğlum on numarasınız" diyerek çıkmaktan korkmuştum. ama etkileyici, oyunculuklara ve senaryoya alkışlarımı sunarak çıktım salondan. filmde tank tanka kapışma, henüz başlardaki taaruz ve alman ablaların evinde geçen muhabbeti izlerken "eeeyyy akademi! sen ne işe yararsın! eğer bu filmle Brad'e oscar vermeyeceksen, ödül noktasında gerekli adımları atarız bu böyle biline" dedim içimden. Ellerinden öperim Brad.
Film bir nevi Sinemanin 100. yil projesi gibi. Hikayesi, gondermeleri, anlatimi ve karakterleriyle bir saygi kusagi tadinda olmus.
"Ben cok gulmedim ya" diyeniniz olursa kalbini kirarim. Harika bir komedi filmiydi. Surekli bir G.O.R.A. beklemek her sene bir The Godfather uclemesi cikmasini temenni etmek gibi bir sey. Bazi seyler tektir benzeri olmaz.
Bu film aslolarak Cem Yilmaz'in "sinemaci" apoletini taktigi filmdir. Hikayesi, kurgusu ve teknigi mukemmele yakindi.
Cesitli yerlerde filmin "ticari kaygisi" ile ilgili elestiriler yapiliyor. Ne gibi bir kaygisi olmali sizce? "Dur milyon liraya bir film cekeyim ama ticari kaygim olmasin Mısır'daki arazileri satarim" mi demesi gerekiyordu.
Kimisine igrenc gelen su urun yerlestirme hadisesini bile mizaha yedirerek gulmemize vesile olmasi bile bu filmim artisidir.
Kac milyon izlenir bilemiyorum. Zira Cen Yılmaz filmleri o kadar ince espri barindirir ki sosyal hayattan biraz kopuksaniz "Neye guldu simdi bunlar ya?" demenize neden olabilir. Ornegin Her Sey Cok Guzel Olacak filmini izlemediyseniz guzel bir espri kacirdiniz demektir.
Turk sinemasinin mihenk tasi yeniden dirilisi Eskiya'da bir tat olmus filme. Dedim ya ustalara saygi kusagi gibi film.
Fikrimi sorarsaniz gidin bu filme abiler ablalar. Sinema guzel sey. Sinemayi sinemayla anlatmak daha guzel sey.
David Russel'ın, Fighter filminden Christian Bale ve Amy Adams'ı, Silver Linings Playbook filminden de Bradley Cooper, Jennifer Lawrence ve Robert de Niro'yu alarak combo yapacağı filmdir. Efendim dönem filmi olması sebebiyle saçlar makyajlar bildiğimiz yakışıklı abileri ( Bale ve Cooper) GTA'dan fırlamış duruma getirmiştir ama olsun. Sonuçta sarı saçlar mavi gözler kaslı vücutlar nereye kadar. Amy Adams(yengeniz olur) ödül alabilir yazın bir yere. Bir fragmandan anlarım ben.
Efendim bu filme pek bir ön yargılı gittim. Zira zombi ve vampir hikayelerinden artık gına gelmiş durumda. Klasik Amerikan korku sineması diye düşündüm. Ama tabi Brad Pitt abimizin karizması ile hadi Bismillah diyerek girdim filme. Filmden çıktığımda ise itiraf etmeliyim ki ön yargım dolayısıyla utandım kendimden. Gerilimi hiç düşmeyen muhteşem bir film olmuş. Entrylerde bahsedilen kitabı okumadığım için kitaba ne kadar benzer bilemem ama film çok etkileyiciydi. Ayrıca her filmde güzel durmayan 3D teknolojisi bu filme pek bir yakışmıştı.
Filmdeki zombilere ayrı bir yer açmak isterim. Tabi biz son dönemlerde The Walking Dead zombilerine alışmış olduğumuz için bana pek bir ürkütücü geldiler. Walking Dead zombileri kadar angut değiller. Birliği beraberliği öğrenmişler. Dizideki zombiler gibi bakkala giden çocuk misali yayvan yayvan yürümüyorlar. Allah ne verdiyse insanların peşinden deparı koyuyorlar. Mermiye kafa atan cinsten zombiler bunlar.
Teknik kısmına gelirsek görsel efektler kıvamında. Hikayenin temposu düşmüyor. Brad abimiz nereye gitse orada bir hengame kopuyor. Yönetmen Marc Forster yapmış yani.
Spoilere girmesin tabi de bir sahnede meydanda zombilerden kaçan insanları ve o zombilerin "la yörüyün" tarzı saldırmalarını görünce "Beyler sakin kaçmayın barikata geçin." diyesim geldi. Alışkanlık işte.
Velhasıl sözlük giderseniz iyi vakit geçirir gelirsiniz.
simit sarayı reklamında neden yalnız yalnız Amsterdam sokaklarında gezdiğini anlayamadığım futbolcu. Ya simit sarayı Amsterdamı ispanya'da biliyor, ya da Arda manyak arada bir Amsterdama gidip mal mal yürüyor.
edit: akşam itibariyle reklama "Arda Amsterdan da Kampta" ibaresi eklenmiştir.
Amerika'nın Behzat Ç. si olan 2011-2012 yapımı dizi. Behzat Ç. dememin sebebi hikaye benzerliği değildir. Bu dizi de tıpkı Behzat Ç. gibi sağlam bir kitlesi olan, oyunculuğuyla senaryosuyla yarattığı karanlık atmosferiyle çok bağımlısı olan bir dizi. Ama gelin görün ki izlenme oranları asla bir Aşk-ı Memnu olamadı(ya da Amerika da dengi neyse). Başrolunde Kelsey Grammer'ın oynadığı dizide Lewy Cisimciği hastalığına yakalanan ve bir kaç yıl içinde fiziki ve zihni (zihni?) aktiviteleri yapamaz hale gelecek olan Şikago belediye reisi Tom Kane ve onun siyasi çekişmelerini ihtiraslarını anlatan muazzam bir diziydi. Her bölümünde siyasetten tiksindiğim ve "Hassiktir abi bu nasıl iş ya" diyerek politikanın vicdansızlığına yanmışımdır.
işin garip tarafı Tom Kane'in vicdansız ve iğrenç bir adam olduğunu bile bile artık -hastalığından mıdır o çakır gözlerinden midir bilinmez- acıyorsunuz adama. Resmen taraf oluyorsunuz. Bir süre sonra adamın başına bişey gelse "Hadi bi pislik çevir de kurtul be başgan" triplerine giriyorsunuz.
ilk sezonda Martin Donovan'ın canlandırdığı Ezra Stone karakteri gerçekten çok karizmatik. Hele 1. sezon finalinde Başkan ve Ezra arasında bir konuşma var ki tüyleri diken diken eder. Başa alır alır izlersiniz. Cinselliğin ve çarpık ilişkilerin de olduğu dizi benim için Prison Break ve The Newsroom ile birlikte başköşededir.
Haa diyeceksiniz ki sonra ne oldu? Efendim sonra Starz televizyonu 3. sezon başlamadan yayından kaldırdı. Sebep olarak kritik seviyelerde gezen izlenme oranlarını gösterdi. Ama Kelsey Grammer (ki Tom Kane rolüyle Golden Globe best actor ödülünü aldı) Jay Leno abimizin şovunda "Bu dizi tamamen politik sebeplerden kadırıldı." demiştir. Dizinin bir sinema veya televizyon filmi ile final yapacağı da söylentiler arasında.
Özetle efendim "Allah Allah bu kadar komplike zekice kurgulanmış bir dizi nasıl izleniyor?" soruları dizinin bitirilmesiyle yanıtlandı. Tıpkı Behzat Ç. gibi...