Zaman ve mekan hakkında değişik bir konsepti olan 2020 yapımı Amazon dizisi. Kıyafetler, ev, araba, alet edevat veya robotlarda retro bir tarz tutturmuşlar. Dizi isveçli sanatçı Simon Stålenhag'ın bir kitabından uyarlanmış. Bir kaç bölüm biraz sıkıcı onun dışında iyi. ikinci bölüm favorim.
cd formatındaki bir müzik albümünün arka kapağında, albümün kaç yılında yayınlandığı bilgisi köşede bir yerde yıl olarak yazar. Atıyorum 1993, 2017, 1988 gibi.
Gelgelim yerli müzik albümlerimizde yıllardan beri tam aksi uygulanmaktadır. Sebebi nedir bilmiyorum. Tahminimce hani orada 1999 veya 2010 falan görürsek " bu eski " deyip satın almaktan vazgeçeriz diye sanırım. Ticari bir kurnazlık olduğunu düşünüyorum.
Yapım yılı yazılı olanlar da var ama çok çok az. Oysa yabancı en eski albümlerde bile yapım yılı mutlaka yazar. Eski yeni, yerli yabancı arka kapaklardan bazıları:
2019' un haziran ayında Bursa' da tanıdığım Fransız punk grubu. Davulcu hanımın tekniği ve enerjisi inanılmazdı. Şurada bir örneği var: https://www.dailymotion.com/video/xema7i
Leke oyunları adlı karikatür köşesiyle tanıdığım sanatçı. Bir o kadar sade, bir o kadar düşündürücü, bir o kadar da eğlenceli grafikleri var. Sergisinin isminden belli " Bazı şeyler var hayal gücüme gidiyor ".
diğer albümlerinde de iyi şarkılar bulunmakta. pop, folk, soft rock arasında dolaşan, avusturalya kuraklığının şekil verdiği, yalnızlığın sese geldiği huzurlu parçaları var. Good In The Face Of A Stranger albümündeki Same Day, Slow Train böyle güzel şarkılar.
1993 ve 1994 yılları arasında yayınlanmış rock müzik dergisi. Kesmeşeker, Kramp, Badluck, volvox gibi yerli gruplar, istanbula konsere gelmiş Bon Jovi ve Scorpions ile röportajlar. internetin telinin olmadığı o yıllarda bulunmaz bir nimetti bu dergi. Sepultura' dan Megadeth' e, Frank Zappa'dan Nirvana' ya kadar alabildiğine yazı, hemde kuşe kağıda basılmış. Aptülika, Güven Erkin Erkal yazılarıyla renk katıyordu. Ta ki 4. sayıya kadar. Dördüncü sayıdan sonra iz bırakmadan kayboldu.
Kapak üzerindeki ismi ile " rock! " tır aslında ismi, sonunda ünlem vardır. Rock Kazanı dergisinden ayrılan özgür yici'nin fikridir bu dergi. Fotoğraflara bakıp, yazıları okudukça doksanlı yılların ortamına dalmak mümkün gibidir.
sofar sayesinde tanıdığım harika müzisyen. fingerstyle tekniği ile icra ettiği birbirinden değerli parçalarını first steps adlı albümünde toplamıştır. bize de dinlemek düşer.
en az üç dört senedir cumhuriyet gazetesinde, haftada bir güncük albüm tanıtımları yapmaktadır. hoş, dikkat çeken tavsiye ve albüm yorumları olduğu için takibe değerdir.
kimseye haber vermeden gizlice istanbul yeraltı semalarında kurulan, bizim eski rock müzisyenlerimizden* oluşan müzik birlikteliği. kara sebahattinin * uğursuz kem rifflerini barındıran, kükreyen vokalli, duvarları titreten davul baslı, kendi deyimleriyle doom'n roll diye bir müzik türü icra ettikleri kısaçalar bir EP leri var.
porsuk hayvanının yağlarından elde edilen, kapsül veya şurup halinde satılan ilaç. rusyada vitamin gibi çok kullanılan, 15-20 tl ederinde bir şey. bağışıklık artırıcı, zayıflatma etkili, soğuk algınlığı, grip, astım hastalıklarında tedavi edici olarak kullanıyorlarmış. kapsülün tadı balık yağı gibi. türkiyede satılmıyor. rusya ya gidip gelen birilerini bulmalısınız.
wintergatan üyesi, isveçli müzisyen, mucit. çocukken legolarla uzun vakitler geçiren, ilk enstrumanı müzik kutusu olan biri. bu yolda ilerleyince ortaya marble machine 'in çıkması kaçınılmaz olmuş.
isveçli martin molin adlı genç dehanın icadı, müzik kutusu mantığında ama bilyelerle çalışan çoklu enstruman. böyle bir şeyi hem tasarlayıp hem de gerçekleştirmek nasıl bir zekanın ürünüdür bir düşünmek lazım. iki sene süren yapım aşaması, bitmeyen bir enerji, 18 milyon izlenme.
isveçli elektronik-folk müzik grubu. Bilinen enstrumanların yanısıra ilginç enstrumanlar da kullanıyorlar müziklerinde. videolarında zaten görülüyor : http://www.wintergatan.net
Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu' nun kısa adı. Genel müdürü aracında uyuşturucuyla yakalandı ve tutuklandı. Artık şaşıracak bir şey kalmadı bu ülkede.
2015 mayısında kurulmuş Ankaralı glam metal grubu. TV8 rising star' da adlarını duyurduktan sonra bir de şahane bir single patlattılar. ileride iyi işler yapma ihtimalleri yüksek.
kadınlar hapishanesinin eski adı. geçmiş zamanda suç işleyen kadınlar imamın evinde tutulurmuş, kelimenin kaynağı öyle imiş.
- abi senin bacıyı imamevine götürdüler...
+ ne işi var imamın evinde be! yoksa benden habersiz ikinci nikahı mı kıyıyorlar. yaktım ulan çıranı ey kel imam !
- eskiden keldi abi, geçen ay saç ektirmiş.
+ ...ektiğini biçmeye geliyorum eyyy imam, badem bıyıklarını yolmaya geliyorum !
- öyle deme abi vallahi seni de içeri alırlar..
+ heeeeyyyytt !! dıgıdık dıgıdık dıgıdık....
Film çekmeye 2007' de başlamış, Fransız elektronik müzik bestecisi ve yönetmen. anormal durumların olağan olduğu, absürd komedi tarzında filmleri var. rubber filmi sıradışı, realite kayda değer olsa da wrong filmi efsane olmaya adaydır.
neverhood adlı oyunun devamıdır, efsanenin geri dönüşüdür. yine stop motion, yine birbirinden ilginç bulmacalar. 8 eylül de oyun sitelerinden satışa sunulacak imiş.
abd' de 2005 yılında arabası bozulduğundan beri işe gidebilmek için 34 km yürüyen adam. olay basında duyulduktan sonra 60 bin dolar para toplanmış. Araba almış mı bilmiyoruz. markete arabayla gitmeye üşenince bunu bir düşün.
şaman ayinine denir. şaman* tef ve davul çalarak, dans ederek kendinden geçer, dünya ile olan bağlantısı zihnen kopar ve gizemli alemlerle ilişki kurar.
kes adlı progressive rock grubunun kamlama albümü de bir bakıma öyledir. önce kişiyi omuzlarından tutup bir sarsar. amacım ne bu evrende sarsıntısı sürerken kafa sallanır, kendinden geçilir. sert gitar ritmleri hakkını verir, dört bir yana saçılır notalar. kafa allak bullak olur. bas-davul ikilisi vura vura, oya oya yeraltının karanlığına çeker. öte bilinçte veya kendinin derinliklerinde kaybolur gidersin. yalvaran dilenci durumuna düşersin. neyseki gitarın yankılanan ulu sesleri seni ışık dolu odaya taşır yavaş yavaş. belki bu sefer uyanırsın derin uykundan. yada nevrozda kalmaya devam.
capitol records şirketi tarafından, 1996 yılında derlenip yayınlanmaya başlanan güzide lounge müzik koleksiyonudur. 20' den fazla farklı tat ve dokuda düşünülmüş bu albümler. Romantik sevenlere Rhapsodesia, eski film müziklerini sevenlere TV Town, Crime Scene, latin caz sevenlere mambo fever, melankolik bekarlara *bachelor pad royale gibi.
Koleksiyondaki parçalar 1950-1960 arasında aktif olan orkestraların, aranjörlerin kayıtları. Böyle olmasına rağmen dinleyeni sarıp sarmalayan kaliteli bir müzikal atmosferi günümüze aktarmayı başarmışlar. space age pop diye tabir edilen müzikte tam bu yıllarda ortaya çıkmış. çifte dünya savaşı buhranından sonra daha iyi bir gelecek umuduyla, uzay çağı pop icat etmişler. samba, mambo, calypso gibi egzotik latin müziklerini caz ile harmanlamışlar. marimba, organ, theremin perküsyon gibi enstrumanları caz orkestralarına katmışlar. Ortaya deneysel, esprili, keyifli eserler çıkmış: