Şeytanın aslında olmaması durumu. Şeytan sembolik olarak vardır. Sembolize ettiği şey iddir. idi kontrol altına alamayıp ona uyarsanız "Şeytana uydum" dersiniz. Gerek insanın kendini temize çıkartmak için kullandığı bir mazeret olarak, gerekse insanların eskiden id kavramından bihaber olmalarından dolayı ortaya çıkmış bir kavramdır.
Nefis de aynı şeydir.
her hafta neredeyse hiç aksatmadan yaptığım eylem. Saatlerce kitapların arasında olmak huzur veriyor. Çalışanlar da artık beni tanıyor. Elime bez alıp rafları sildiğim bile olmuştur. Tavsiye ederim.
dün gece rüyamda gördüğümdür. Kitap arıyordum ama aradığım kitabın ismini hatırlayamıyordum. Kitapçıdaki her rafa bakmama rağmen ne kitabı bulabildim, ne de kitabın ismini hatırlayabildim. Bu kadar sinir bozucu bir şey olamaz.
7 haziran'da gerçekleşecek olandır. Doğum tarihimin kimlikte bir hata sonucu yanlış yazılmış olması ilk defa işe yarayacak. Yoksa 11 günlük bir kayıpla oy kullanamayacaktım. iyi oldu, hoş oldu.
şu aralar aklımı kurcalayan sorudur. Rüyalarımın hep sessiz olduğunu farkettim. insanlar konuşsa bile söyledikleri şey zihnimde beliriyor, aslında onlar konuşmuyorlar yani. Sesleri yok.
ikisi de nihal atsız romanıdır. Şimdi bu iki kitapta benzerlikler söz konusu. Biri osmanlı zamanında, biri cumhuriyet döneminde geçiyor. Ama gel gelelim iki kitapta da baş kahramanımız evli ve çocuk sahibi iken gönlünü genç bir kıza kaptırıyor. Ve kitapların sonunda bu baş kahraman her şeyini kaybediyor. Ruh Adam'ın sonunda Selim'in sevdiği ve inandığı kişiler tarafından sorguya çekilmesi var bi' de. Yani yazar kitaptaki karakter yoluyla kendini cezalandırıyor, yaptığının doğruluğunu sorguluyor diye düşünmekteyim. Ki bu konuların aynı şekilde işlenmesinin de 'öğreticilik ve öğüt' manası taşıdığını düşünmüyorum. Farklı bir yorumu olan beni aydınlatsın lütfen.
Ayrıca sanılmasın ki bu kitapları sevmedim. Gayet güzel kitaplardı zannımca.