peşin edit: biraz uzun oldu, lütfen kusura bakmayın.
sevgili sözlük yazarları; bugüne kadar yardıma ihtiyacım olan birçok farklı konuda (spotify kullanımı, netflix kurulumu, telefon tavsiyesi vs.) bana bildiklerinizi aktarıp yardımcı oldunuz. çok teşekkür ediyorum. bana göre nispeten daha genç olduğunuz için bazı konularda benden daha çok fikir sahibi olmanıza, teknolojik yenilikleri daha sağlıklı gözlemliyor olmanıza hep saygı duydum.
şimdi çok daha ciddi bir konuda önerilerinize gerçekten ihtiyacım var:
kız kardeşim temmuz ayında üniversiteden mezun olacak. "ne var bunda, olabilir." diyebilirsiniz.
ben iş dolayısıyla kendi memleketimden 900 km ötede, bursa'da çalışıyorum. her istediğim an ailemi görmem pek mümkün olmuyor. çalıştığım sektörden dolayı da yıllık iznimden düşeceğini bilsem bile izin alamadığım oluyor hafta tatilleri haricinde. anne-baba da yaşlandıkları için uzun yol yıpratıcı oluyor, özlüyorlar haliyle.
kardeşimin mezuniyeti için zar zor izin kopardım. sürpriz bir adana ziyareti yapacağım. giderken de yanımda hediye olsun istiyorum. zaten ailemi ortalama 5-6 ayda bir görüyorum, an'ı güzelleştirmek istiyorum.
üniversite mezunu bir bayana ne alınmalıdır, neye ihtiyacı olabilir? genel olarak sizler yaş grubu ve jenerasyon olarak daha yakın olduğunuz için önerilerinize açığım. max. 1.000 tl bütçe ayırabileceğim.
lütfen hediye almak istediğim kişinin kız kardeşim olduğunu tekrar hatırlamanızı, sırf komiklik olsun diye saygısız ve seviyesiz şeyler yazmamanızı şimdiden rica ederim.
geçen seneye göre ortalama %60-%120 arası artış gösteren, dudak uçuklatan fiyatlardır. malum hem şampiyonluk, hem şampiyonlar ligi, hem fatih terim etkisi, hem de taraftarın istediği başkanın seçilmesiyle oluşan transfer söylentileri derken rakamlar şişirilmiştir.
yenileme dönemi başlamıştır.
fiyatlar yenileme dönemi için aşağıdaki gibi olup, 13 haziran'da %10'luk yenileme indirimi hakkı sona erecektir.
birkaç dakika önce 3.8240 olan doların, an itibariyle 3.8380 olması ve ısrarla artarak devam etmesidir.
dün akşam doların 3.80 bandına oturmasından sonra özellikle hükümet kanalına yakın olan ekonomistler, dün akşamki açıklamalarında ağız birliği yaparak: "yarın sabah güne çok düşük bir rakamla uyanacağız." demişlerdi.
dün akşamdan sonra daha da artmaya başladı.
şahsi fikrim, hükümet yanlısı ekonomistler özellikle bu şekilde spekülatif haberler vererek doların artmasını seyrediyorlar. çünkü kendileri besleniyor bu krizden.
haber programlarında "fetö, amarika, faiz lobisi, ey israil" gibi cümlelerle şov yaparak bu durumdan üzgün gibi görünseler de ince bıyıklarının altından gülümsüyorlar halimize. siyaset değil tiyatro çevriliyor gözümüze soka soka.
unutmayın değerli yazarlar; filler tepişirken, ezilen çimenler olur.
yani bu ekran yüzü (sözde konusunda uzman) insanların; bu kadar cici, iyiliğimizi düşünen insanlar gibi görünmelerine kanmayın. kasıtlı yönlendirmeler ile sizin karar alma mekanizmanızı etkiliyorlar.
ta ilkokul yıllarından beri süregelen bir durumdur.
o ilk sayfa o kadar özenli bir şekilde yazılır ki inci gibi olur maşallah. harf aralıkları, harf boyutları, girinti çıkıntılar aşırı nizamidir. eğer genel yazı kurşun kalemle yazılıyorsa, başlıklar renkli ya da tükenmez kalemle yazılır. ciddi bir özen söz konusudur.
ama sayfalar ilerledikçe kenarında köşesinde imza çalışmaları olsun, karikatür çizmeye çalışmak olsun, gereksiz notlar, saçma sapan karalamalar vs. süsler durur. artık o defter sadece bir defter haline gelmiştir.
son sayfalarını anlatmaya zaten gerek yok. ya fihrist olmuştur, ya da bir şekilde bir sebeple yırtılmıştır.
çocuk, annesi ve babası dışında bir kimseyle yurt dışına çıkacaksa; anne ve babası tarafından imzalanmış, noter onaylı muvafakatname gerekir.
aynı şekilde, ebeveynlerinden biri ile yurt dışına çıkacağı durumda da; diğer ebeveyn tarafından imzalanmış, noter onaylı muvafakatname gerekir.
şayet ebeveynler ayrı ya da boşanmış ve çocuğu yurt dışına götürecek olan ebeveyn, diğer ebeveyne hiçbir şekilde ulaşamıyor ya da muvafakat alamıyor ise; mahkemeden izin alınabileceği gibi boşanan ebeveynler arasında çocukla ilgili anlaşma protokolü varsa, diğer ebeveynin muvafakati olmadan çocuğun velayetine sahip ebeveyn ile 28 gün süreyle yurt dışına çıkabilir.
ben demiyorum, canan karatay teyzemiz söylüyor. c vitamini küpü olarak bildiğimiz portakalın içerisindeki vitaminin; suyunda değil, zarında olduğunu belirtiyor. o yüzden de "portakal suyu içmeniz hiçbir halta yaramıyor diyor."
hatta portakal tüketim yoğunluğunun zamanla şeker hastalığına yol açacağını belirtiyor.
c vitamini almak için portakal yerine; kuru soğan, kuzu eti, az yağlı sebzeli yemekler veya turp yememizin daha doğru olacağını belirtiyor.
halı sahada maç yapmak, öyle "ben parasını verir, çıkar oynar, çıkışta baklavamı yerim abi." diye basite indirgeyebileceğiniz bir mevzu değil.
her şeyden önce belli başlı jargonları, kendine göre adabı var.
- bir kere sabit bir kaleciniz yoksa, sızlanan bir geçici kaleci olmalı. "abi 15 dakika oldu, sen geç" diyebilmeli.
- allahını seven defansa gelsin, yeter ya diyen defans oyuncuları itinayla seçilmeli.
- kafanı kaldırarak oyna, bas topa gibi öğütler veren oyun kurucu orta saha olmalı.
- paslı oynuyoruz beyler diyerek teknik direktifleri sıralayan bilirkişiler olmalı.
- birini sakatlamayı kendine misyon edinmiş olan çivili veya dişli krampon giyen en az bir tip olabilmeli.
- maç sonu "ayağınıza sağlık beyler" selamlaşma ve kapanış seramonisi.
- çıkışta arabayla gelmiş olanlar servis güzergahı belirleyebilmeli.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “TEOG’u kaldırın” talimatı verdiği gün MEB’in tüm illere 5’inci sınıfta uygulanmak üzere ‘Milli izleme Sistemi’ (MiS) isimli yeni pilot sınav sistemini gönderdiği ortaya çıktı.
Ölçme Değerlendirme Uygulamalarını izleme, Araştırma ve Geliştirme Projesi kapsamında geliştirilecek sınav ilk kez 5. sınıflara aralık ayında uygulanacak. ilk planda çoğunluğunu test sorularının oluşturacağı belirtilen sınavda açık uçlu sorular da çocukların değerlendirilmesi için kullanılacak.
bir süredir düşündüğüm, acaba dediğim, inanmak istemediğim ama bu kadar benzerliğin beni tedirgin ettiği bir düşünce. fikirlere açığım.
bir örnek üzerinden yola çıkacağım.
2 sene önce adana'da gittiğim özel bir dil okulunda suriyeli bir hocamız vardı. konuşma sınıflarına giriyordu. suriyeli dediğime bakmayın; akademik kariyeri sağlam, aşırı modern ve entellektüel bir kadındı. genel olarak kafamızda ezbere canlandırdığımız suriyeli kadın imajından çok farklıydı.
her neyse; bir sohbet esnasında savaş mağduru suriyelilerin avrupa'ya ve türkiye'ye alınmasına dair yorumu: "ben zaten yıllar önce bu yobazlardan, kendileri haricinde herkesten nefret eden düşünce yapılarından artık usanıp avrupa'ya gittim. suriye'yi bunlar mahvettiler. baskıdan ve şiddetten dolayı ülkemi terketmek zorunda kaldım. şimdi savaşı bahane edip başka ülkelere yapışıyorlar. eğitimli ve nitelik sahibi olanlar zaten savaş yokken bile kendi ülkelerinde durmuyorlardı. çünkü önemsizmiş ve değersizmiş gibi hissettiriliyor. ülkede kalanlar ise cehaletten beslenip çoğunluk olanlar. çoğunluk oldukları için her konuda kendileri haklı görmeleri. şimdi onlar da kendi ülkelerinde işleri bitince ve emecek kan bulamayınca sağa sola kaçıyorlar. kene gibiler bunlar. allah yardımcınız olsun." demişti.
bugünü düşünüyorum da şu güzel ülkemde; kıyaslayacak olursak eğer cehaletten beslenen çoğunluk desen var, bu çoğunluk olmalarının güç olarak kullanılması desen var, kadına şiddet veya kadını itibarsızlaştırma desen var, aynı fikirde olunmayan her düşüncenin ötekileştirilmesi desen var, üretmek için çalışmak yerine tüketmek için çalışmak desen var, yoksulla zengin arasındaki uçurumun iyice artmışlığı var, zeki insanların en kısa süre içerisinde ülkeden kaçmak istemesi var.
var oğlu var yani.
şaka bir yana allah korusun ya suriye gibi olursak?
işbu yazı herhangi bir parti lehine ya da aleyhine yazılmamıştır. sonuçta bu sözlükte binlerce farklı düşünceden binlerce farklı insan var. düşünceleri merak ediyorum gerçekten.
Geçtiğimiz Pazartesi günü, EAFF Avrupa Ampute Futbol Şampiyonası finalinde ingiltereyi 2-1 yenerek şampiyon olan Türkiye Ampute Milli Futbol Takımı oyuncularına Ağaoğlu Çekmeköy Park projesinden hediye eden Ali Ağaoğlu, gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin uluslararası alanda zorluklarla dolu bir dönemden geçtiğini belirten Ağaoğlu; “ Millet olarak çeşitli engellerle karşılaşıyoruz. iş dünyası da payına düşen zorluklarla boğuşuyor. Böyle bir dönemde Avrupa şampiyonu olan Türkiye Milli Ampute Futbol Takımı’mızın dosta düşmana gösterdiği bir şey var: Türk milleti olarak aşamayacağımız engel yok. Ampute milli takımının birbirinden değerli oyuncularının elleri kolları olmayabilir, ama aslan gibi yürekleri var. Bu vatan sevgisi, Türkiye sevgisi ile dolu sapasağlam yürekleri ile hepimizi onurlandırdılar.” dedi.
Sözlerine ulu önder Atatürk’ün engeller karşısındaki görüşünü ifade ederek devam eden Ağaoğlu:“Atatürk’e soruyorlar, “Paşam nasıl başardın?” diye. Atatürk şöyle diyor: “Hayal ettim. Hayalimin önündeki manileri tespit ettim. Manileri kaldırdığımda hayalim kendiliğinden gerçekleşti.”
Ali Ağaoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı. “Sadece sportif başarıları için değil, hayallerimizin önündeki engelleri kaldırmaya ilham verdikleri için sporcularımızı kutluyorum. Bize Onur verdikleri için teşekkür ediyorum.” dedi.
ankara cumhuriyet başsavcılığı basın bürosunca, bazı basın yayın organlarında yer alan ve kadir mısıroğlu'na ait olduğu belirtilen video kaydında geçen sözlerle ilgili "atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" suçundan inceleme ve soruşturma başlatıldı.
adana'nın sıfır bir konseptinde çekmiş olduğu, ceyhan'ın arka mahallelerinin konu olarak ele alındığı 2017 yapımı film.
filme ingilizce alt yazı da eklenmiş.
adana'da bir lise öğrencisi; okuduğu okulun web sitesini hacklediği için 5 gün uzaklaştırma aldı. daha sonra 5 gün yok yazılmamak için e-okul sistemini hackleyip kendini var gösterdiği için okuldan atılmış.
bazı insanların ulaşım ihtiyaçlarını, bazı insanların gezinme ihtiyaçlarını, bazı insanların ise spor ihtiyacını karşıladıkları bisikletlere de yarın bir gün gelebileceği düşünülen vergileme sistemidir.
bisikletin tipine (dağ, şehir, yol, yarış), fiyat aralığına, model yılına, vites sayısına göre ptv oranları değişebilir.
bir süredir araştırma yaptığım, analizler çıkardığım; değişken faktörleri ve finansal riskleri de göz önünde bulundurunca araç satın almak yerine araç kiralamanın daha kârlı olduğuna vardığım naçizane analizleri ve sonuçları sizlerle de paylaşıyorum.
biraz uzun oldu kusura bakmayın.
şöyle iki farklı opsiyonlu (peşin alım/kredili alım) bir maliyet hesaplaması yapalım.
1. opsiyon: 70.000 tl kredi çekiyor olmanın tarafınıza yansıyacağı 36 aylık maliyeti: 22.000 tl (anapara hariç faiz)
2. opsiyon: nakit alsanız bile, bugün 70.000 tl paranızı 36 aylık vadeli mevduata yatırmanız, size 3 yıl sonunda 19.000 tl gibi bir getiri sağlıyor. yani paranızı arabaya bağladığınız için bu rakamdan da oluyorsunuz aslında.
zorunlu trafik sigortası fiyatlarının düştüğünü görüyoruz. en düşük ortalama 800-1000 tl arası değişen fiyat aralıkları mevcut. en düşük olanı baz alırsak 2400 tl maliyeti var 3 yıllık. tabi değişen enflasyon oranlarıyla birlikte artma ve azalma ihtimali de var. bu çeşitli risk bedelleriini en son ekleyeceğim.
özellikle büyük şehirlerde yaşayan hiç kimse sıfır aldığı aracı trafikte korkuyla kullanmak istemez. dolayısı ile aracınıza yaptıracağınız kasko maliyeti 1400-2000 arasında değişmektedir. 1500 olarak baz alırsak eğer, 3 yılda 4500 tl maliyeti bulunmaktadır.
motorlu taşıtlar vergisi, bir diğer masraf kalemlerimizden biri. yapılan en son düzenlemeler ile birlikte (2017) 1.5 clio'nun bile 700 lira mtv'sinin olduğu bir türkiye'de yaşıyoruz. yeni düzenlemeler ile birlikte mtv, sadece araç motor büyüklüğüne göre değil, araç değeri üzerinden de artarak artan oranlı bir sistem ile hesaplanıyor. basite indirgeyerek 3 yıl sonunda değişim göstermeyeceğini ve 2000 tl olacağını varsayalım.
aracın yıllık bakım masrafları; aracınızın rodaj süresini geçtikten sonraki ilk bakımı, 15.000 ve 30.000 bakımı da mevcut. sıfır araçların bakım maliyetlerinin daha tuzlu olduğunu biliyoruz. ilk yıl 2000 sonraki yıllar 1000+1000 olduğunu varsayarak 4.000 diyelim. ki çok daha fazla tutar.
3 yılda aşırı yüksek km yapmazsanız veya teker yakma gibi huylarınız yoksa, üzerindeki lastik işinizi görecektir. ama kış lastiği muhakkak ki almanızı gerektiren şehirler var. dolayısıyla 1000 tl de onu ekliyorum.
araç değer kaybı çok önemli bir nokta. ortalama en iyi ihtimalle (kazasız) %10 - %15 arası değer kaybı (amortisman gideri) yaşandığını varsayalım. tabi bu oran aracın marka & model & paket gibi faktörlerine göre değişkenlik gösteriyor. ortalama %12 olarak baz alırsak. 1. yıl sonunda aracımız 61.600 gibi ikinci el değeri oluyor. 2. yıl sonunda bu değer 54.208; 3. yıl sonunda ise 47.703 tl gibi bir değere ulaşıyor. 48.000 olarak ele alsak 22.000 tl değer kaybımız mevcut.
en önemli konulardan biri de risk. sonuçta para bağlayacağınız için bir finansal risk alıyorsunuz. farklı bir ihtiyacınız durumunda ulaşamayacağınız bir bedel var orada. acil bir durumda en hızlı şekilde satılması için piyasa fiyatının altında satmak zorunda kalabilirsiniz (peşin alırsanız). araç üzerinde ipotek olması zaten daha elim bir durum. ayrıca basit kazalarda kaskonuz delinmesin diye cebinizden yaptıracaksınız. bu 3 yıl içerisinde çok küçük de olsa sürtme, kaza, birinin size vurması gibi riskleriniz olacak. bu da araç için normal değer kaybının haricinde hanenize 4.000 tl gibi bir bedel olarak yansır. belki çok daha fazla olacaktır ama ortalama alalım.
bütün bu kalemleri şöyle bir topladığımızda; nakit alırsanız 59.400 tl, kredili almış iseniz 62.400 tl kaybınız olacak.
kiralamada ise b segmentindeki bir aracın 36 aylık kiralamada aylık kira bedeli ortalama 1250 tl + kdv (%18) = 1.475 tl (kdv dahil) şeklindedir.
ödeyeceğiniz nihai rakam bu olup; 36 ayda size oluşturacağı toplam maliyet 53.100 tl olacaktır.
yani peşin satın almış biriyseniz 6.300 tl , kredili araç satın almış iseniz 9.300 tl zararınız olacaktır. bu hesaplamalar minimum düzeyde yapılmıştır. amatör şoförlüğü olan birine alıyorsanız, büyük şehirlerde yaşayan biriyseniz (kaza, çalınma), iklim şartları kötü olan bir yerde yaşıyorsanız zaten bunları da risk faktörüne dahil ederek hiç düşünmeden kiralayın derim.
psikolojik olarak kiralamaktansa satın almak daha cazip gibi görünse de, malesef bu ülkede bir şeylere sahip olmak yerine kullanım bedelini ödemek suretiyle sahiplenmek daha mantıklı.
çocukluğun kendini saf bir biçimde akışa bırakması ne güzeldi. yiten bu işte!
neden büyüdünüz, genleştiniz, yayıldınız gövdelerinizle, aletlerinizle, anlaklarınızla, aşklarınızla, ağlattıklarınızla, güldürülerinizle, yüceliklerle, bayağılıklarla; bu yerküreyi nasıl iyeliğinizin bir yapıtı olarak algılıyor onu altetmeye çalışıyorsunuz?
herkes evinin önündeki çölü süpürmelidir, içerideki çölü dışarıdan sızmış olarak görüyorsa, beklesin, ağır ağır aksın kum tanecikleri, biriksin ve dışarının çölüne bitişsin, o zaman herkes yine evinin önündeki çölü süpürmeyi sürdürebilir.
delilik sevgilim, bir sözcük üzerine kurulmuyor, var olanı dürtüyor, eşeliyor, o bölgede yer ediniyor. bir sabah, bedenimin tüm hücrelerini el geçirmiş bir acıyla uyanıyorum, bundan böyle, nereye baktığı bilinmeyen gözlerinizle her karşılaştığımda katlanacak bir acıyla.
kentlerin havalanlarından çok düş alanlarına gereksinimi var. yeni düş alanları yapılmalı, onlar restore edilmeli ya da tümden yok edilmeli.
üzerimden trenler, kamyonlar, tırlar, ve tüm araçlar geçiyor sana doğru yürürken bu sonsuz evcilik oyununda.
geliyorlar, bu evde doğan yeni bir ölümü görmeye; koşarak, düşe kalka yuvarlanarak, sürünerek.
nasıl olursa olsun; görmek için bu eski dostların yeni cesetlerini ve göstermek için kendi dirimlerinin kıvılcımlarını geliyorlar! uyuyan arzunun düşün imgelemenin anlağın belleğin leş kokularını duymaya geliyorlar.
ölüm sessizliği, toz ve küf kokan evden ayrıldıklarında seviniyorlar canlıyız diye.
özet geçeyim; çok uzun zaman değil bundan 14 gün önce sözlük yazarlarından biri bitcoin dolandırıcılıktır patlayacak şeklinde bir başlık açmıştı.
iktisat uzmanı/mezunu olduğunu iddia eden bir arkadaş, çin'in kendi ülkesi için yapmış olduğu açıklamayı referans alarak tüm dünya böyle düşünüyormuş gibi lanse etmişti. o gün tartışmıştık da. tartışma dediğime bakmayın. bilgi yoluyla veremediği cevaplara sataşma yoluyla, bel altı vurarak cevap vermeye çalışma çabası.
hatta aynı başlıkta açık açık küfrettiği bir entry hususunda kendisine özel mesaj yoluyla uyarı göndermeme rağmen düzeltmedi. ne diyelim herkes kendi karakterini veya karaktersizliğini yansıtır ortaya. moderasyon da dönem dönem işine gelen entry'leri sildiği için şikayet etmeme rağmen çok iplemedi belli ki.
sayın yazarlar; bu tür akbaba misali leş seviciler çok var. bitcoin düştüğünde laf ederler, yükseldiğinde gıkları çıkmaz. ben o entry'nin altında da çok güzel cevabını verdim. sonra nick altımda cevap verip çirkefleşmeye de başladı kenar mahalle bebeleri gibi; uzatmadım. rahmetli uğur mumcu ne güzel söylemiş: "bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz." diye. alın size yaşayan ispatı. dünyaya gönderen yüce rabbim takip etmeyince olabiliyor bu tür aksaklıklar.
çin’in sanal paraları engelleme girişimlerine karşın bitcoin bugün tekrar 4.100 doların (14.600 tl) üzerine çıktı. bu yükselişin nedenlerinden birisi ise avrupa merkez bankası (ecb) başkanı mario draghi’nin yaptığı açıklama oldu.
cointelegraph’ın haberine göre draghi yaptığı bir sunumda bitcoin’i yasaklamanın veya kontrol etmenin bir yolu olmadığını söyledi.
çin’in sanal paraya getirdiği yasaklar ile ilgili kendisine yöneltilen soruyu draghi, “açıkçası bunları 'sanal paralar' yasaklayacak veya kontrol edecek gücümüz yok. burada sorulması gereken asıl soru bu paraların ekonomiyi nasıl etkileyeceği.” şeklinde yanıtladı.
bitcoin’in yeniden yükselişe geçmesine neden olan bir diğer gelişme de japonya’daki bankaların yeni bir sanal para birimi geliştirmek için çalışmalara başladığı yönündeki haberler oldu.
bitcoin şu sıralar günlük bazda yüzde 3 artışla 4.070 dolardan, dünyanın en büyük ikinci sanal para birimi eteryum ise yüzde 1 artışla 295 dolardan işlem görüyor.
sonuç olarak; öngörülerinizle karar vermeyin. oturup düşünün. fikir alın, bir çok yerden okuyun, düşüncelerinizi ve kararlarınızı sağlam temellere dayandırın.
bu arada, 14 gün önce biz tartıştığımızda bitcoin 3100 dolara gerilemişken, dünkü açıklamadan sonra 4000 küsürlere çıktı; bugün şu an 4200 doları da geçti. güncel ekonomik verilere buradan ulaşabilirsiniz.
bursa'da turistik koza han'da fetö üyelerinin giydiği "hero" tişörtüyle bir vatandaşın gezdiği ihbarını alan polis ekipleri seferber oldu.
çarşıda "hero" tişörtü giydiği iddia edilen özkan güngör gözaltına alınırken, ancak tişörtte "hero" değil, "heart" yazılı olduğu anlaşıldı. ihbarda bulunan vatandaşların tişörtteki yazıyı yanlış okuması sonucu ifadesi alınan şahıs daha sonra serbest bırakıldı.
tişörtündeki yazı yanlış okunduğu için bunların başına geldiğini ifade eden özkan güngör, "üzerime giydiğim tişörtte ingilizce 'heart' yazıyordu. koza han'da gezerken vatandaşlar benim tişörtümdeki yazıyı 'hero' olarak okuyup ihbar etmişler. bir anda polisleri karşımda görünce şaşırdım. olayın yanlış anlaşılma olduğu ortaya çıkınca rahat nefes aldım." dedi.