Hayır çıkılmaz. Örtünmenin bir emir olduğu inkar edilirse çıkılır. Allah ın emrini kabul etmiyorsan, neyin kafasını yaşıyosun. Kabul edip örtünmüyorsan, bu senin günahın. Bize ne.
islam ı bilmemekten kaynaklanır. Başını örtmeyen kadın; inanmadığı ya da zor geldiği, veyahut mecbur kaldığı için, olduğu gibi görünmeyen kadındır. insanlar görünüşleri ile karşılanırlar. Welcome to Dünya.
Hicaz demiryolu nun ne işe yaradığını ve kim tarafından yaptırıldığını bilmeyen junior ların; fabrika açan adamla; fabrika kapayan adamı, aynı cümle de kullanması, normal sayılır. Yalnız önemli sorun; o demiryolu rüyanıza girebilir.
kültür emperyalizmine maruz kalmamış, özentisiz, sade, anadolu çocuğu. Başka kültürlerde bi halt var sanıp, zıplaya zıplaya bundan kibir çıkartan tuhaf gençliğin, diğerlerini aşağılama çabasına örnek cümledir. Bizim köyde ki bir atasözü der ki: "kim dese şeyim hıyar, eline tuz alıp peşine koşar."
Yeni jenerasyonun bir türlü çözümleyemediği sorunsal. Lan oğlum; mesele mezar taşı değil. Bu bir ironi. Mesele; 1000 yıllık tecrübenin; ilmi mirasıdan bihaber olmak. Mezar taşında bilgi olmadığını herkes biliyor. Süleymaniye kütüphanesine gidip; yazılı tarihi okuyamayan, Tarih profesörlerinden tarih dersi alıyorsunuz. Akıl ne güzel nimet.
islam da ki "mülkiyet hakkı" ve "ticaret özgürlüğü" kapitalizmde ki; "serbest piyasa" mantığına benzetilse de çok ciddi farklılık vardır. Kapitalizm "infak" kavramını reddeder. "Komşusu açken tok yatan bizden değildir." Emri; islam a özgüdür. Kapitalizm de kanunlara takılmadığınız sürece herşey serbesttir. Günde 8 saat işçi çalıştırmak serbestse, 8 saat nefes aldırmadan öldüresiye çalıştırılırsınız. Kapitalizm işçi yi; 8 saatlik satın alınmış köle olarak görür. islam ise gerçek köle olsanız dahi; zulmü yasaklar. Kendi yediğinden yedirmekle, barınma, yaşama hakkı vermekle mesul tutar.
Adam olmanın; bir meslekte erbab/usta olmaktan daha önde geldiği, ustalık meziyetleri kazanıldığında; "adam" lık meziyetlerinin de var olmasıyla; "ahi" vasfına layık görülen kişi. Osmanlı da kabul gören; esnaf ve zanaatkarlardan oluşan, kurum. Bugün tam karşılığı olmasa da meslek odalarına benzer. Etkinliği bugünkünden çok daha fazladır.
Ne kadar yanlış bir bilgi verilmiş. Düzeltelim:
Bele kuşak bağlanması çok eski bir Türkmen/Anadolu geleneğidir. Sadece gelin olan kızlara değil, aslen ustanın çırağına bağladığı, ustalık alametidir. Ahi Ocaklarında bu tören; bütün meslek ustaları için geçerlidir.
Geline bağlanan kuşak ya da kurdela nın manası; ahi ocaklarındaki "şed töreni" ile aynı manaya gelir. "Bu kız yetişti, oldu, artık bir evi çekip çevirebilir, kocasına kadın, evlatlarına anne olacak selahiyettedir. " manalarına gelir. Bekaretle falan hiç alakası yoktur. Bekaret meselesi; kendi kültürünü bilmeyenlerin uydurmasıdır. Beyaz gelinlikle de alakası yoktur. Beyaz gelinlik zaten Anadolu ya da Türkmen kültüründe yoktur.
Riyaset makamı baba olduğundan baba tarafından bağlansa da; aslen burda da hata vardır. Kız çocuğunun ustası anne sayılacağından: Anne; ya da kadınlığı kimden öğrenmişse (Teyze, hala, abla, babanne, annane vb.) onun tarafından bağlanmalıdır. Zaten "KADIN" olma vasıflarını edinmemiş, öğrenmemiş kızın evlenmesi töremizde uygun görülmez. Eğer evleniyorsa, kayınvalidesine teslim edilir. Kuşak bağlanmaz. Artık ustası, Kayınvalidesi dir. "Hanenin kadını" olması için tecrübe kazanması gerekir. Kayınvalide nin müsadesi olmadan ayrı hane açılmaz. Uzun mu oldu. Mesele derin, benden değil...