deri teri emdikçe bakteri üretir ve koku oluşur.
gerçek derilerde bu kaçınılmaz şekilde az ya da çok vardır.
su geçirmez ya da antibakteriyel olduğu belirtilen kayışlarda dahi belli zaman sonunda görülür.
ama yapay derilerde koku genellikle daha azdır; hatta yoktur.
başlıkta casio edifice örneği verilmiş.
na yazık ki bu saat yapay deri kayış kullanır.
dolayısıyla kokusu gerçek deri kayışlara nazaran daha azdır.
precision modeli, sovyet saat endüstrisinin ürettiği tek kronometre kol saati kalibresi 2809'u taşır. sovyet devlet standartlarının kronometre tanımına uygun olarak günlük sapması -10 ila +5 saniye arasında olan saatlerdir.
altın kaplama mekanizması ve mükemmel zaman tutuşu ile tam anlamıyla "özel" saatlerdir.
bazı saatseverler rus saatlerine sıcak bakmazlar.
bu saatlerin vaadettiklerini veremeyeceklerini düşünürler.
ama sovyetler birliğinin üretim disiplinini devam ettiren pek çok marka hala üst düzey ürünler ortaya çıkarmakta; hem de oldukça uygun fiyata.
vostok saat fabrikası da o markalardan biri.
yaklaşık 70 dolarlık fiyatıyla mükemmel bir performans sergileyen vostok amphibian modeli, piyasadaki pahalı pek çok diver modeline taş çıkarır.
1980'li yıllarda sscb'de işler pek iyi gitmiyordu. sosyalizmin artık işlemediğini ve yenilenmenin şart olduğunu gören yöneticiler ortaya perestroyka diye bir kavram attı. ilk olarak leonid brejnev tarafından dile getirilen bu kavram kısaca, ekonomik ve siyasi sistemi yeniden yapılandırma ve reform hareketleri olarak tanımlanabilir. mihail gorbaçov 1988'de devlet başkanı olduğunda perestroyka'yı hayata geçirmek için oldukça çaba gösterdi. bu konunun anlaşılabilmesi için kitaplar yazdı; yurtdışı ziyaretlerde bulundu. bu ziyaretlerinden biri olan italya ziyaretinde gazeteciler kendisine "perestroyka ruslar için ne ifade ediyor?" diye sorunca gorbaçov "rusların hayatlarına 'sıfır'dan başlama kararlılığını ifade ediyor" dedi ve kolundaki bir saati gösterdi. bu saatte "12" sayısı yerine kocaman bir "0" vardı. o saat bir raketa'ydı.
10 sene çalışmayıp çalışmayıp sanki haftaya açacaklarmış gibi pazar sabah 9'da fore kazık çakmaya başlıyorlar.
ulan 10 sene yattınız, pazar sabah 10'a kadar yatamadınız mı!
her şey çalışma ve savunma konseyi'nin 1927 yılında, devlet ve kızıl ordu ihtiyaçlarının karşılanması için bir saat endüstrisi kurulması için kararname çıkarmasıyla başladı. bu amaç doğrultusunda üretilecek saatler kalite olarak batılı eşdeğerlerinden aşağı olmayacak, güvenilir ve hassas olacaklardı. böylelikle birinci moskova saat fabrikası'nın temelleri de atılmış oldu. bu prensiplerle çıkılan yolda gösterilen çabalar ilk meyvelerini 1930 yılında verdi. üretilen ilk 50 saat, bugün bolşoy tiyatrosu olarak bilinen o günün devrim tiyatrosu'nda törenle gösterildi.
üretime başlayan diğer fabrikalarla birlikte sovyet saat endüstrisi 1970'lerde isviçre'nin ardından ikinci büyük saat üreticisi konumuna yükselmişti. sadece birinci moskova saat fabrikası yılda 2,7 milyon saat üretmekteydi ve bunların %70'ini diğer ülkelere satmaktaydı.
ancak, işler değişmeye başlamıştı. önce 1970'lerin sonu ve 80'lerin başında pilli (quartz) saatlere doğru hızlı bir teknolojik dönüşüm oldu. mekanik saatler bir anda gözden düşmüştü. yeni olan her ürüne olduğu gibi pilli saatlere de büyük rağbet vardı; hem de yüksek fiyatlarına rağmen! ardından 1980'lerin sonu ve 90'ların başında çözülme gerçekleşti ve sovyetler birliği dağıldı. bunun sonucunda sosyalist sisteme alışmış üreticiler, oyunu kapitalist sisteme göre oynamaya çalıştılar. ama bu oyun için gerekli vizyon ve rekabet için gerekli yatırım seviyeleri yeterli değildi. çünkü sistem değişmişti. her şeye yeniden başlamak gerekecekti. köklü saat fabrikalarının çoğu bunu başaramadı. son 15 yılda rusya pek çok saat fabrikasını kaybetti. poljot markasının üretildiği birinci moskova saat fabrikası, raketa markasının üretildiği petrodvorets saat fabrikası, slava markasının üretildiği ikinci moskova saat fabrikası ve en son molnija markasını üreten chelyabinsk fabrikası faaliyetini durduran önemli fabrikalardır.
faaliyetlerini durduran bu fabrikalar sadece endüstriyel açıdan değil, horolojik açıdan da büyük bir kayba neden oldular. yıllarca yapılan üretim ile oluşan bu horolojik bilgi havuzu artık kurumaya yüz tutmuş durumda ve muhtemelen bir daha asla eski günlerine dönmeyecek!
bambaşkadır...
sizinle iletişim halindedir.
kurarsınız, ayarlarsınız, temizler ve dinlersiniz onu.
her birinin kendine has bir sesi vardır; o sesle zamanı söyler.
1930 yılında, doğrudan joseph stalin'in emri ile kurulan fabrika sovyet saat endüstrisi'nin ilk ciddi saat ve mekanizma fabrikası olarak nitelenebilir.
sovyet hükümetinin, new york'ta faaliyet göstermiş ama üretimini durdurmuş olan ansonia saat şirketi ile ohio'da faaliyet göstermiş ama üretimini durdurmuş dueber-hampden saat şirketi'ni 1929 yılında satın alıp bütün makine ve teçhizatlarının moskova'ya taşınması ile temelleri atılmıştır. kurulma aşamasında adı geçen saat şirketlerinde çalışan eski teknisyen ve işçilerin yardımıyla üretim yapılmıştır. üretilen ilk seri mekanizmalarda eski şirketlerin adını görmek mümkündür.
1941 yılında alman ordusunun moskova'ya yaklaşması neticesinde fabrika zlatoust'a taşınmıştır. fabrikanın moskova'ya geri dönüp birinci moskova saat fabrikası adını alması 1943 yılına karşılık gelmektedir.
chistopol saat fabrikası'nın temelleri şimdi tataristan sınırları içinde kalan ufak bir kasaba olan chistopol'de 1942 yılında atıldı. önceleri sadece askeri malzeme üreten bu fabrika 2. dünya savaşının hemen ardından saat üretimine başladı. 1961 yılındaki uzay çalışmalarının ardından ürettikleri saatlere vostok markasını basmaya başladılar.
oldukça hızlı yol alan bu fabrika 1965 yılında sovyetler birliği savunma bakanlığı'nın resmi tedarikçisi oldu. denizaltılarda kullanılan duvar saatlerinden, uzay programlarında kullanılan kol saatlerine kadar pek çok saat üretti. üretimlerinin tamamı da gerekli koşullarda kendilerini kanıtladılar.
aynı fabrika 1960'larda, sovyetlerin ve rusya'nın ilk ve tek kronometre kalibresini de üretti. vostok precision olarak üretilen bu saatlerin içindeki, zenith'in 135 numaralı kalibresinin geliştirilmesi ile elde edilen, 2809 kalibre mekanizma sovyetlerin kendi özel ölçümlerini başarı ile geçti ve piyasadaki yerini aldı. ancak yüksek üretim maliyeti ve düşük satışlar nedeniyle üretimi oldukça kısa sürdü. üretiminden yaklaşık 50 yıl sonra bugün bile oldukça hassas olarak çalışabilen bu saatler pek çok sovyet saati meraklısının gözde modelleridir.
1967 yılına gelindiğinde aynı fabrika sovyet ordusundan gelen istekle ilk vostok amphibian'ı tasarladı. bu saatler 200 metrelik(bazı özel modellerde 300 metre) su geçirmezlikleri ile sovyet komandolarına özel olarak tasarlanmıştı. ancak saatler o kadar sağlam ve hassastı ki uzay programlarında dahi kullanıldılar.
vostok saat fabrikası günümüzde de üretimine devam etmektedir. hala saatin kasasından, mekanizmasına kadar kendi içinde(inhouse) üretim yapan bu fabrika klasik çizgilere bağlı kalarak oldukça uygun fiyatlı ve dayanıklı saatleri sevenleri ile buluşturmaktadır.
kökleri 1721 yılına kadar uzanan petrodvorets fabrikası rusya'nın en eski fabrikasıdır. 1721 yılında peterhof oymacılık atölyesi olarak kurulan fabrika esas olarak taş işlemeciliği üzerinde çalışmıştır. işledikleri lüks objelerin bir kısmı müzelerdeki yerlerini alsalar da bazı örnekler hala versailles, louvre ve sanssouci saraylarında görülebilir.
sovyet döneminde de taş işlemeciliğine bir süre devam eden fabrikanın bu dönem eserleri olarak lenin mozolesi ve ünlü kremlin yıldızları örnek gösterilebilir.
2. dünya savaşı öncesinde kızıl ordu için malzeme üretimi de yapan fabrika leningrad kuşatması sırasında oldukça büyük hasar alır. 1945 yılında yenilenen fabrika sovyetler birliği'nin dışa bağımlılığını azaltmak için doğrudan stalin'in emri ile saat üretimine başlar. 1949 yılında üretilen ilk saatler pobeda ve zvezda adları altında piyasaya sürülür. 1961 yılında, tıpkı diğer bazı fabrikaların da yaptığı gibi, ilk kozmonot gagarin'in onuruna yeni bir marka yaratılır ve bu markaya türkçe'de roket anlamına gelen raketa adı verilir.
galibiyet alınan 2. dünya savaşının ardından fabrika 8000 kişiyi istihdam eden ve yılda 4,5 milyon saat üreten bir konuma gelir.
diğer pek çok saat fabrikası gibi sovyetler birliğinin dağılma süreci, dağılmanın hemen ertesinde kapitalist sisteme uyum sağlamada yaşadığı sıkıntılar ve girdiği mali kriz nedeniyle üretimini durdurur.
fabrika, 1961 yılında, tıpkı diğer bazı fabrikaların da yaptığı gibi, ilk kozmonot gagarin'in onuruna yeni bir marka yaratır ve bu markaya türkçe'de roket anlamına gelen raketa adını verir.
sovyetler döneminde kızıl ordu ve halkın ihtiyacını karşılamak için üretilen saatler oldukça popüler olur. ancak, sovyetlerin dağılması ile petrodvorets saat fabrikası'nın girdiği kriz markaya sekte vurur. buna rağmen, az miktarlarda da olsa üretimini sürdürerek bugüne kadar ulaşır. bugün, raketa markası, butik üretimle olsa da, dağılma sürecinden geriye kalan vostok ve zaria markaları ile birlikte hala üretimini sürdürmektedir.
marka, 2009 yılında, daha önce rolex, breguet ve hautlence markaları için çalışan 3 saat ustasını bünyesine katmış ve 2010 yılında yeni seri saatlerini piyasaya sürmüştür.
artık üretimi yapılmıyor. 2007 itibariyle fabrika üretimini durdurdu.
molnija markası aslolarak mekanik cep saatleri ile anılsa da sovyetler zamanında özellikle cep saatleri için üretilen 3601, 3602 ve 3603 kodlu elden kurmalı, küçük saniyeli mekanizmaların elde kalan üretim fazlaları günümüzde de büyük çaplı erkek kol saatlerine takılarak satılmaktadır.