windows 8 metro arayüzündeki basitliğine özenmiş güncel web sayfalara verilen ad olsa gerek. bu tasarımda bazı grafikerlerin hakkı yeniyor olabilir.
mesela gerçek büyüteç şeklinde arama ikonu çizebilen bir profesyonel ile paintten basit yuvarlak altında çapraz çizgi çizebilen bebe ile kıyaslanabilecek duruma getirdiler. bu flat design yüzünden.
Hasan Yalçından alıntı flat tasarım nedir?
Son dönemde neredeyse trendler üzeri bir hal alan Flat arayüz tasarımları hakkında bilgileri paylaşmanın zamanı geldi de geçiyor bile. Appleın bile dayanamayıp yeni işletim sistemine uyarladığı Flat UI nedir, prensipleri nelerdir göz atalım!..
Daha öncede sizlere söz ettiğim hatta her yıl başında paylaştığım tasarım trendlerini hatırlarsınız. 2013 için ön görülen maddeler, Responsive (Duyarlı) Web Tasarımı, Tipografik Tasarımlar, Büyük Görseller, HTML5, CSS3 & Paralaks Kaydırma Efektleri, Minimalizm & Sadelik, Skeuomorphism, Daha Büyük Butonlar şeklindeydi.
Ancak bu öngörüler arasından uzun yıllardır olmadığı şekilde, Flat UI tasarım trendi fırlayarak bir anda tüm dünyayı kapladı. Aslında Flat arayüz tasarımlarının temeli Microsoftun yeni işletim sistemi Windows 8′in Metro UI adını verdiği arayüz tasarımlarına dayanıyor.
Ancak bugüne geldiğimizde bu stilin hem web hem de kullandığımız kimi cihazların vazgeçilmez arayüz özelliği haline geldiğini görüyoruz. Özellikle Appleın ios7 arayüzünde Flatı tercih etmesi, sayısız uygulama geliştiricinin de uygulama tasarımlarını değiştirerek bu trende uyum sağlaması Flat UI elementlerinin uzun süre hayatımızda kalacağına dair bir ipucu olabilir.
Bir paragrafta toparlamak gerekirse bu yeni trend için, gölge, eğim, kabartma, gradient renk geçişlerinden yoksundur, 3D elementler, gölgeli kabarıklıklar yoktur, skeuomorphic tasarım elementlerine zıttır, minimalist yaklaşım bu trendin eksenini oluşturur.
Basitlik
Flat tasarımın en önemli ayrıntılarından biri bastlik şüphesiz. Karmaşık anlaması zor öğeleri en basit haliyle sunarak algı sürelerinin azalması bu stilin ana yapı taşı.
fb
Facebooktaki ikonların değişimi bu sadelik anlayışı için oldukça iyi bir örnek sayılabilir.
Derinliğin Sonu
Flat arayüz tasarımlarında derinliğe sahip, 3 boyutlu, emboss efektine sahip, gradient renklendirme yapılmış hiç bir element kabul görmemekte. Tam aksine tamamen sadeleştirilmiş, üzerindeki detaylardan arındırılmış bir anlayış söz konusu.
skeu1
Flat tasarım, skeuomorphism yani objeleri gerçek dünyada göründükleri gibi grafikleştirmenin de sonunu getirmiş durumda.
Basitliğin Güzelliği
Aslında basit olan hemen herşey güzel ve işlevseldir. işte Flat tasarım eğilimi tam da bu noktada devreye giriyor. Derinlik ve boyutlardan arınmış grafik elemanlar, en basit hali ile dörtgen ve kareler basite indirgenmiş düz şekiller flat tasarımın vazgeçilmezleri.
fliccv
Tipografi
Tipografik estetik Flat tasarımlar için önemli bir başka unsur. Flat tasarımların ortak tercihleri; Serifsiz fontlar tercih edilir. Sistem fontları dışında kullanımı yaygındır. Büyük harf kullanımı revaçtadır.
fltftf
Flat Tasarım Renk Odaklıdır
Renkler Flat tasarımın en önemli unsurlarından biri, hatta Flat UI için kabul edilen renk paletleri oluşmakta. Özellikle FlatUIColors sitesi bu konudaki en iyi kaynaklardan biri. Flat tasarımlarda kullanılan renkler genelde canlı tonlardan seçilip, mat ve pastel versiyonlar tercih edilir.
Mobil Dünya ve Flat UI
Flat tasarım yeni nesil, özellikle de IOS 7′nin çıkışının da etkisi ile mobil cihazların vazgeçilmezi olma yolunda ilerliyor. Ancak bu işin öncelike yine Windows Mobile tarafından yapıldığını, diğerlerinin daha sonra ortaya çıktığını belirtmek gerek. Aslında önemli olan bu tip görsellere sahip işletim sistemlerinden etkilenen uygulama tasarımları. Mobil tarafta yeni bir yolda yürümeye başladığımız kesin.
mobilflat
Özet olarak Flat tasarımlar için eski tarzda her tür görselin yeni ve düz bir bakış açısı ile yenilemek denebilir. Bu her tür grafik unsur için geçerlidir. Basit dilimli bir bilgi grafiğinden, mobil bir uygulamaya, dev bir web sitesinden ufak bir mailing çalışmasına, hatta infografiklere dek uzanan geniş bir yelpazede Flat öğeler yer alabilir.
pieflat
Web arayüzleri konusunda da aslında tüm yukarıdaki ayrıntı ve detayların uygulanması ile bu tarzı yakalamak mümkün. Bu noktada arayüz elemanlarının nasıl yorumlandığına da dikkat etmek gerekiyor. Aslında internet üzerinde araştırma yaparsanız bir çok flat tasarım kaynak dosyasına ulaşmanız da mümkün.
flaw2
Flat tasarımlar yapabilmek için öncelikle sadelik ve basitlik olgusunu kafada oturtmak gerekiyor. Gereksiz tüm ayrıntılardan kurtulduğunuzu hissetiğiniz anda en iyi ve en sade tasarıma ulaşacaksınız..
babası memleketine (karsa veya herhangi bir ile ) gitmiş. kıza sorulan " baban nerde" sorusunun cevabıdır. ordaki aldığın havayı nasıl ucuzlandığını görmen gerekir. sanki onlar new york parise gittiğini sancaklar.
atatürk kelimesinin harflerin çoğu birbirine yakın ve ortalardadır. hiç f klavye kullanmamış bir kişinin kolayca hızlı yazabilir.
edit: bundan bile rahatsız olanlar var.
sözlük yazarlarının http://www.deepleap.org ingilizce kelime oyunun puan sonuçlarıdır. ingilizce kelime haznesi geniş olan yazarların 200 üstü yapabilirler.
olması gereken kurallardır. hani başlıklarınıza aramaya inanmak diye bakınız veren yazarlardan nefret edersiniz ama bi yandan baktığınızda haklı durumuna gelirler.
fakat;
-eğer başlığınız imla kuralında yanlış yazıp hiç düzeltilmediyse, doğrusunu yazıp altına aramaya inanmak yazmak uygun değildir.
- en çok girilen entry'e değil tarih sırasına göre olan başlığa aramaya inanmak bakınızı verilmelidir.
- genel olarak bahsedilen bir durumun örneklerinden bir başlık açılmışsa o başlığa aramaya inanmak bakınızı verilip o genelden bahsedilen başlığı yazılmalıdır.
tanım: bir konuda haklı olduğun da onu güzel uslupla anlatım karşısındaki kırıcı sözlerle veya hareket ederek aşağılayıp tatmin olmaktır.
biriyle bir konuda konuşursunuz sonra o konu ile ilgili deneyimlerin ve bilgiler sayesinde karşısındaki iddayı cürütürsünüz ve ardından hareketler edilir. sırf karşısındaki insanın bilmediği veya yanlış bildiği bir bilgiyi size veya genele sunduğu için.
böyle bir nickli yazar mutlaka çıkar. nickaltı önceki girilen entryleri de dahil edip "haha benim nickaltım sayfa sayfa " diye egosu level atlatan yazar olacaktır.
böyle tipler var elbet. bir konuda iddia edersin. (kanıtlaması zor ama doğru bir iddia) daha sonra mal gibi "yoo hiç de bile , ne alaka " diye onun iddiasını kanıtlamadan çürütmeye çalışan tiplerdir. örnek:
bilgisayara bir virüs bulaşmış ve hiçbir antivirüs bunu silemez ile ilgili.
iddia edilen kanıtlanabilir bir iddia " o virüs kullandığı antivirüs tarafından silinmiyor"
aksi davranan tip " yoo ben sildim antivirüsle" diye yalandan bok atmaya çalışmıştır.
fakat o virüs kullandığı antivirüse göre değişir. kanıtlanabilir iddia eden kişi kötü bir antivirüs kullanıyor olabilir.
tanım : cem yılmaz iş bankası reklamındaki inanılmaz mantık hatasıdır.
o reklam
kadın diyor bu evi kredi ile aldık ev bizim diyor.
kadın krediyle aldığı evi kendisinin ki sanıyor.
1 taksidi ödeyemezsen o evi nasıl haczediyorlar görürsün.
harika ekran görüntüsü alma, düzenleme(çizgi kalem yazı vs ),ekran görüntüsü bilgisayarınızdan kaydetmeden kopyalama ve upload edip sosyal medyalara link olarak önizlemeli paylaşım sunan küçük yararlı uygulamadır.
üstün elektronik ve yazılım bilgilerinizle ve teknik hamaratlığınızda hiç kimseden yardım almadan sağdan soldan parçalar bulup tek başınıza bir insan robot yapmaktır.
o robotu istediğiniz programı yazdırıp uygulatmak. üreticiyi çok mutlu eder. temizlik yaptırma, hizmet ettirme gibi.
diyelim hiçbir sorun çıkarmadan yaptınız ve robotu çalıştırıyorsunuz ( power düğmesi veya ses komutu ile kendi kendine açılma özelliği ile vs.)
o sırada robot yazdığınız programı uygulayacaktır.
peki siz bu robotu maddi gelir getirecek ne işler yaptırırsınız?.
bir sonuç almasa da yine heyecan olsun diyen yazarlardır. bazen düşünoyrsun ki hayatın boşa gidiyormuş gibi. fakat böyle tatlı heyecan yaşamak elbet ki lazım.
sağlam you tube gaming channelı olan, diğer türk gaming channelarından çok çok iyi olan bir oyun tanıtıcısıdır.
genellikle minecraft mod tanıtımı, survival serileri ve diğer güzel oyunları tanıtıyor.
diğer türk channellarına baktım inceledim. anlatımları çok berbat, birşey söyleyememeler, küfür etmeler felan.
biriyle "merhaba nasılsın" gibi diyalog başlatmadan kişinin kendi ağzından çıkan veya jest mimkleriyle kendi hakkında iletişimde olma ve bazı şeyleri paylaşma dışında birini tanımaktır.
bu tanışılmadan tanımalar, genellikle kulaktan duymadır. ( iftira ve yalanda olabilir )
kişinin vücut yapısına veya dış görünüşe bakarak olan tanımalardır.
ve bunun gibi birçok özellikleri maddeler halinde sıralayabiliriz.