-naber la yarramm.
-nolsun be göt aynı amkyym.
-azını sikim, sarj bitmiş.
-ahah götverene bak telefonu yenilemiş.
-yeniledim tabii amcık.
yukarıdaki dialog bir büfenin önünde karşılaşan iki arkadaş arasında geçmektedir. dialoğun sonunda el ele tutuşup kapalı bir mekana hareket ettikleri düşünülmektedir. büyük ihtmalle birbirine açılamayan arkadaşlar aktif pasif gaydir.
memleketim. yedi senedir görmediğim, kokusunu alamadığım, okuldan sonraları arkadaşlarla toplanıp esnaf sarayında alt kattaki hayvanları görmeye gidemediğim, adalarda aylak aylak dolaşıp, çiğbörekle tıka basa karnımı doyurduğum çocukluğumu hep bir yerlerde saklı tuttuğunu düşündüğüm memleketim. *
lise yılları. sevilen ders ama sevilmeyen öğretmenle geçen saatler. sınıfımızda bulunan durumu iyi olmayan arkadaş, derse kendisinin olmayan büyük ihtimalle bir başkasından aldığı eski ve epeyce büyük spor ayakkabılarla gelmiştir. bunu farkeden yavşak bir o kadar karaktersiz öğretmen "x onlar babanın mı? ehühühüü" diye gerizekalıca bir cümle kurmuş ve kendisi gibi karaktersiz bazı öğrencilerle gülmüştür. arkadaşımızın boynunu öne eğip "benim" deyişindeki ses tonunu yıllar geçmesine rağmen unutamamışımdır. azının ortasına bir tane geçirmediğim için yıllarca pişman olmuşumdur.
bir internet sitesinde yayınlanan haberi aynen aktarmaktayım. artı veya eksi oy almak değil sorunum. biraz uzun ama okuyup bilgilenmemiz gerekir.
1-domuz gribi nedir?
Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır. işte 20 soruda domuz gribi rehberi...
2-h1n1 virüsü neden domuz gribi olarak adlandırılıyor?
Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin nedeni, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzerlik göstermiş olması. Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.
3- Bulaşıcı mı?
Evet, bulaşıcı ve insandan insana geçiyor.
4- Belirtileri neler?
Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk. Ancak bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilir.
5-Nasıl bulaşır?
Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusu. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalı.
6- Tedavi eden ilaçlar var mı?
Hastalıktan korunmak ve tedavi için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçlar mevcut.
7-Sulardan bulaşabilir mi?
içme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma görülmedi.
8-Hastalığa yakalanan kişiler ne kadar süreyle bulaştırır?
Belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.
9-Nasıl korunmak gerekir?
Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatın. Ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayın. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri kullanın. Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayın. Evde istirahat edin. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırın.Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatın. Ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayın. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri kullanın. Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayın. Evde istirahat edin. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırın.
10-Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtiler neler?
Zor nefes almak veya nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, sık ve uzun süreli kusma.
11-Çocuklardaki acil müdahale gerektiren belirtiler neler?
Hızlı veya zor nefes alma, vücutta solgunluk ya da morarma, iştahsızlık, uyarılara verilen tepkilerin azalması, uyuklama hali, huzursuzluk, ateş ve deri döküntüsü.
12- Bebekleri korumak için neler yapmak gerek?
Grip 2 yaşından küçük bebeklerde daha ağır seyredebilir. Bu nedenle bebeklerin korunmasına özellikle dikkat edilmelidir. Ellerinizi bol su ve sabunla yıkayın, bebeğinizi beslerken veya onunla ilgilenirken kesinlikle bebeğinizin yüzüne doğru öksürüp hapşırmayın. Hasta iseniz mutlaka maske kullanın. Emzirmeye devam edin, çünkü bağışıklık sisteminin gelişiminde anne sütü oldukça önemli bir rol oynar.
(bkz: 13-Türkiye'de kaç kişinin domuz gribine yakalanması bekleniyor?)
Eğer hiçbir önlem alınmazsa, Türkiye'de enfekte olması beklenen insan sayısı 21 milyon.
14-Domuz gribi çocukları, yaşlıları, hamileleri nasıl etkiler?
Domuz gribinin yoğun görüldüğü ülkelere ait veriler, hastalığın gebeler, küçük çocuklar, kalp hastalığı, şeker hastalığı, akciğer ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalıkları olan risk grubundaki kişilerde ağır seyrettiğini ortaya koyuyor.
15-Kimler risk altında?
Hamileler, sağlık çalışanları, altı-35 aylık bebekler, kritik alanlardaki personel; diyabet, kronik akciğer hastalığı ve kronik hastalık sebebiyle risk taşıyan kişiler, kolluk kuvvetleri, silahlı kuvvetler mensupları, 65 yaş üstü kişiler, okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve üniversite öğrencileri.
16-Aşı nerede yaptırılacak?
Bakanlık aşıları ücretsiz uygulayacak. ilaç şirketleri yoğun talep nedeniyle eczanelere aşı vermeyeceğini bildirdi. Bu nedenle aşılama, okul ve işyeri gibi toplu yerler dışında, aile hekimliği ve sağlık ocağı gibi sağlık kuruluşlarında yapılacak.
17-Aşının olası yan etkileri neler?
Daha önce grip aşısında reaksiyona uğramış olanlar ile yumurtaya alerjisi bulunanlara domuz gribi aşısı önerilmiyor. Aşının tatbik edildiği yerde şişlik ve kızarıklık, ateş ve hafif grip benzeri yan etkiler görülebilir. Belirtiler iki gün kadar sürebilir. Domuz gribi tedavisinde aşının haricinde gripte kullanılan Tamiflu ve Relenza gibi antiviral ilaçlar kullanılyor. ilaçlar hastalık belirtileri başladıktan sonra ilk 48 saat içerisinde verildiğinde rahatsızlığın şiddetini azaltıp süresini kısaltabiliyor. Ancak antibiyotik kesinlikle önerilmiyor.
18- Hangi hastalıkları olanlara domuz gribi aşısı vurulamaz?
Daha önce grip aşılarına reaksiyon gösterenler ya da yumurta alerjisi olanların aşı yapması önerilmiyor.
19-Aşının içindeki 'adjuvan' adlı madde sakıncalı mı?
ABD'deki ilaçlar, ABD Gıda ve ilaç Dairesi'nin (FDA) onayından geçtikten sonra kullanılabiliyor. Avrupa'da ise ilaçları Avrupa ilaç Ajansı (EMEA) onaylıyor. Bunların dışında her ülke, kendi ilaç ruhsatını kendisi veriyor. ABD, yıllardır adjuvan içeren ilaçları onaylamıyor. EMEA ise onaylıyor. Aynı durum, domuz gribi aşısında da geçerli; adjuvan içeren aşıları FDA onaylamazken, EMEA onayladı. 'Adjuvan' ise ilaçların içinde bulunan bir katkı maddesi; zararlı değil.ABD'deki ilaçlar, ABD Gıda ve ilaç Dairesi'nin (FDA) onayından geçtikten sonra kullanılabiliyor. Avrupa'da ise ilaçları Avrupa ilaç Ajansı (EMEA) onaylıyor. Bunların dışında her ülke, kendi ilaç ruhsatını kendisi veriyor. ABD, yıllardır adjuvan içeren ilaçları onaylamıyor. EMEA ise onaylıyor. Aynı durum, domuz gribi aşısında da geçerli; adjuvan içeren aşıları FDA onaylamazken, EMEA onayladı. 'Adjuvan' ise ilaçların içinde bulunan bir katkı maddesi; zararlı değil.
20- Aşıyı hangi firmalar üretiyor?
Glaxo Smith Kline, Novartis ve Sanofi Pasteur isimli ilaç firmaları üretiyor. Türkiye Glaxo Smith Kline'dan 25 milyon doz, Novartis'ten 15 milyon doz, Sanofi Pasteur'den 3 milyon doz aşı siparişi verdi. Glaxo Smith Kline, Novartis ve Sanofi Pasteur isimli ilaç firmaları üretiyor.
seovi yüzünden yazmadığını düşündüğüm yazar. adamın karmayla derdi falan yok, eksi oy almayı takıntı yapacak biri değil ama uzun entrylere emek verip, okunmadan eksilenmek her yazarı küstürebilir elbette. adamın nick altına iyi veya kötü yazılanları bile eksilemişler. birilerine sağlam ayar vermiş. acısını hala unutamamış arkadaş galiba.