insanın gentik ve epigenetik faktörlerinden gelen bilgiyle yaratttığı kontrol altına aldığı, bütünleştiği bütün materyallere aslında genişletilmiş bir fenotip kavramı içinde yer vardır.
Bir gün çok daha ilerlemiş bir genişletilmiş fenotip kavramımız olacak, biliyorum.
dünya şehirleşmede nerden nereye gelmiş dedirten şehir nüfuslarıdır. Sadee avrupa şehirlerini kapsar bu liste. Kendini yaklaşık 17'ye katlayarak hem sayısal hem de oransal büyümenin sahibi istanbul olmuştur.
Döviz rezervleriyle övünmek herhalde bizim eşeğin siki şöyle büyük böyle büyük diye övünmek gibi bir şey. Düşünsene karşındaki finansal sisteme o kadar derinlemesine tahakkum etmiş ki onun belirlediği para birimi cinsinden rezervim var diye seviniyorsun. NE kadar iğrenç..
tanım: merkez bankalarında tutulan rezervleri döviz rezrvi denir.
Yeni dünya düzeninin asıl kaybedenlerinin bulunduğu avrupa bölgesi. Yılardır büyük ülke denen italya ispanya gibi ülkelerle geçmişte refah bölgesi olan yunanistan gibi ülkeler bu yenilginin acısını yaşıyor 8 yıldır.
En hızlı yaşlanan ve refah düşüşünden dolayı da artık beyin göçü çekemeyen, ne yapacağını bilmeyen 152 milyon kişilik bir coğrafyadır güney avrupa. Avrupa'nın en yaşlı(44.4 medyan yaş) bölgesidir aynı zamanda. Yaşlı olup aynı zamanda göç çekemeyince ekonomi hızlı kötü etkileniyor (bkz: italyan hava yollarının batması). Reel sektörün batışını muhakkak bankacılık sistemi de batacak. Uyarım şudur, sakın ha sakın güney avrupa bankalarında paranızı tutmayın.
En kalabalık üç ülkesi sırasıyla italya ispanya ve yunanistan'dır. Bu üç ülkenin geleceği aynı zamanda avrupanın iyi üniversitelere sahip olmayan bölgelerinde refahın nasıl değişeceğine dair de bir fikir verecek bize. Bu üç ülkenin önümüzdeki 5 yılı tarih boyunca hiç görülmemiş iktisadi fenomenleri yaratacak.