tasavvuf ehli, büyük bir zat. bir yanlış anlaşılmaya kurban gitmiş ve feci bir biçimde şehid edilmiştir. daha sonraları imam-ı rabbani: o dönemde yaşasam, hallac-ı mansur'u kurtarırdım demiş ve aslında o'nun enel hakk deyişindeki anlamın doğruluğunu ifade etmiştir.
olayla ilgili şöyle bir rivayet vardır:
dönemin halifesi: sözünü geri al, affedeyim.
hallac-ı mansur: kim söylediyse o geri alsın..
sanıldığının aksine deist veya agnostik olmayan, tasavvuf diliyle konuştuğundan yanlış algılanabilen ve ona ait olmayan birçok rubainin kendisine atfedilmesiyle, bilgi kirliliği içinde türlü yanlış ithamlara maruz kalmış şahsiyet. tabii ki rubailerin dilinin fazlasıyla sembolizm içermesi de bu yanlış anlamalara sebep olabilir.
Frank Miller'in çizgiromanından uyarlanan, robert rodriguez'in yönettiği ve quentin tarantino'nun konuk yönetmen olarak katıldığı fantastik bir film. belki de çizgiromandan uyarlananlar içinde en başarılı olan filmdir. senaryo, hartigan (bruce willis), marv (mickey rourke) ve dwight (cliwe owen)'ın hikayeleri birbirlerinden bağımsız ama ucundan da olsa birbirleriyle kesiştirilerek oluşturulmuştur. kesinlikle izlenmesi gereken bir film.
zach snyder yapımı mükemmel bir film. filmin konusu, müzikleri ve efektleri çok başarılı. pek ünlü olmayan oyuncularla hazırlanmış; ancak oyunculuklar da gayet iyiydi.
islamiyeti kabul etmiş oğuz boylarına verilen isimdir. iranlılar, müslüman oğuzları şamancı olanlardan ayırmak için "Türkî-i iman" derlerdi ve isimlerini bu şekilde aldılar.