'bir ince pusudayım bu gece zehir zemberek', 'ah senin ellerine uzanamam yerdeyim, o masum hayallere varamam ölmekteyim' gibi cümleleri içeren müthiş bir ahmet kaya şarkısıdır. bence ahmet kaya'nın en güzel şarkısıdır. seçim yapmak zor olsa da beni vur çok ayrı bir şarkı gerçekten.
kutuplarda oruç tutamamaktır. *
kuran-ı kerim'in kusursuz bir kitap olmadığını gösterir bu hadise. oruç ve namaz vakitleri güneşin durumlarına göre yani batmasına doğmasına göre ayarlanır. güneş batarken iftar olur yemek yeriz, batarken yemek yeme süremiz bitmiş olur. gayet mantıklıdır da aslında. o döneme uygun bir kural getirilmiş.
ama dönemin kural koyucuları kuran'ı yazıp kuralları oluştururken ileride teknolojinin gelişeceğini hesap edemediler. gerçi zaten bilmiyorlardı dünyanın değişik yerlerinde güneşin doğup-batma süresinin değişkenlik gösterdiğini. hele 6 ay gece 6 ay gündüz olacağını tahmin etmek bir peygamber! için bile zordu.
şimdi kutuplara yakın yerlerde oruç tutmak ölümle sonuçlanır bunu biliyoruz. bu açığı şimdiki insanlar güneşin normal doğup battığı bir yere göre ayarlayarak çözüyorlar.
işte soru!
tamam eyvallah sorun çözüldü. ama bu sorunu kim çözdü? insan. ne sorunuydu bu? kutsal kitap ve kutsal insanın tam açıklık getiremediği, görüş belirtemediği bir sorun.
arkadaşım sana güneş battıktan sonra yemek ye, doğduktan sonra yemek yeme denmiş ve başka birşey söylenmemiş değil mi? sen bu kuralı neden çiğneyip en yakın yere göre tutmaya çalışıyorsun orucu?
sesini duyar gibi oldum. e çiğnemezsem ölürüm diyorsun değil mi? evet bende onu diyorum. ölürsün.
kuran-ı kerim'den kendince şifreler çıkarıp bunu insanlara anlatan zararsız dindar bir insandır kendisi. saç modeli ekol olma yolunda ilerlerken, program program dolaşır bu zat-ı muhterem. tamam herkese anlatmak istiyor derdini ancak kadın programlarında işi ne onu anlamadım.
napolyon ve hitler gibi zamanlarının askeri alanda en ihtişamlı ordularına sahip iki liderin ordularını kendi geniş arazilerinde yıpratmış ülkedir. geniş alana sahip olmalarını özellikle savaşlarda çok iyi kullanmışlardır tarih boyunca.
sadece film olmayan bir film. fight club bir yaşam felsefesi. bu felsefe doğru veya yanlış onu bilemem. bu felsefeyi uygulayacak kadar toplum kurallarından kopmuş bir cesaretli insan var mı onu da bilemem. ama filmi izledikten sonra insanın we trust in tyler durden diyesi geliyor.
türkiye'nin şu an için en değerli futbolcusu. eğer avrupa'da bir kulübe gidecekse, bu kulübün takım oyunu oynayan bir kulüp olup olmadığına dikkat etmeli. eğer kendisinden cristiano ronaldo tarzı oyun beklenirse, inter'e giden hakan şükür muamelesi görebilir.
türkiye basınının da bu değeri kaybetmemek için birşeyler yapmaması! gerekiyor.