duraid lahham 1934 yılında suriye'de doğmuş olan sanatçıdır. Damascus üniveristesinde kimya okumuş ve bu alanda çalışırken bir yandan da tiyatro ve oyunlarını oynamıştır. daha sonraları tamamen oyunculuğa geçmiştir.
en önemli tiplemesi ghawar el toshi dir. kemal sunal'ın şaban tiplemesine benzer ama ondan daha açık bir şekilde politikayı eleştirmiştir (bkz: )ghawar el toshi.
politikal olaylar onu komedyen olmaktan politik sanatçı olmaya yönlendirdi. 1967 savaşı sırasında ülkesini hiç terk etmedi. hafız esad başta olmak üzere birçok başka arap ülkesinden de üstün başarı madalyası aldı.
ona arapların charlie chaplin'i dendi.
en ünlü tiyatrolarından biri 1979 yılında oynadığı "kasak ya vatan" tiyatrosudur. babası onu cennetten aramaktadır ve dünyada iyiye doğru giden şeylerin olup olmadığını sormaktadır. lahham önce her şey iyi der ama sonrasında ise aslında hiçbir şeyin iyi olmadığını "sadece keramet eksik" diyerek belirtir ve babası "beni tekrar öldürdün" der ve telefon kapanır. bundan sonra da lahham elindeki şişeyi kaldırır ve "şerefine vatanım" der ve ardından şarkısını söyler: "adını batmayan güneşe yazarım, senden başka sevecek ne var ki".
duraid lahham'ın senelerce canlandırdığı film karakteri.
kemal sunal'ın şaban karakterine benzer.
filmlerinde hep aynı karakterler vardır. yasin baqqush, hosni borazan, fattoum, yasmin, ebu 3anter..
ghawar hep fattoum'a aşıktır (yani fatma). fattoum da hosni borazan'ı sever çünkü hosni daha beceriklidir. yasin baqqush ghawar'ın beceriksiz arkadaşıdır. ebu 3anter de kabadayıdır ( anter'ın anlamı kabadayıdır).
birçok filmi vardır aynı karakterler olmasına rağmen hikaye hep farklıdır.
aynı zamanda "gharam fi istanbul" isimli bir filmi ghawar istanbul'da çekmiştir.
ghawar'ın fattoum'a ilan-ı aşkı.
Şu anda ses kaydını dinlemekte olduğum, hayranı olduğum tez danışmanım.
ses kaydını dinlerken daha iyi anladığım bir şey de vardır. o kadar hızlı düşünmektedir ki cümlenin sonunu hiç getiremez, sürekli yeni cümleler kurar.
örnek vermede üstüne yoktur, zira bilimi sistematik düşünme olarak açıklayıp ardından dedikodunun da en az 3 bilgiyi bir araya getirerek yapıldığı örneğini de kahkahalarımız arasında verebilmiştir.