Dota 2'nin el classico'su Alliance vs Na'Vi 22:00'da canlı olarak http://www.twitch.tv/aelfricsc2 adresinde tarafımdan sunulacak efsanevi oyunun beklenen karşılaşmasıdır.
Evrim bir bilimsel teoridir. Bilimsel teoriler halk arasında kullanılan "teori"sözcüğüyle aynı anlamı taşımaz. Evrim iman edilecek ya da inanılıp inanılmayacak bir şey de değildir. Bir din hiç değildir. Evrim canlılığın nasıl ortaya çıktığını açıklamaz, bununla ilgilenen dala abiyogenez denir. Evrim canlı türemesini ve çeşitliliği bilimsel olarak açıklar ve bunu verilerle destekleyen tek bilimsel teoridir.
"güneş doğdu" demeniz yaşadığınız yıllar boyunca güneşin sabahları doğduğu bilgisine dayanır. yani bilirsiniz. güneşin neden ve nasıl doğduğunu bilmiyor olmanız sahip olduğunuz "güneş doğuyor" bilginizi yanlışlamaz.
"telefon düşecek" demeniz yıllardır yer çekimini tecrübe etmenizden dolayısıyla "yerçekiminin var olduğu" bilginizden ileri gelir. yer çekiminün tüm mekaniklerini, arkasındaki fiziği bilmemeniz genel olarak sistemin nasıl işlediğini bilmediğiniz anlamına gelmez.
bilmeden fikir sahibi olmayın demek genelde daha kompleks ve uzmanlık gerektirebilecek konular için şüpheci olmak gerektiğini söylemek amacındadır.
söz konusu bilgiyi nereden aldınız bilmiyorum ancak güneşin ve diğer yıldızların sabit bir manyetik alanı yoktur zaten. sürekli radyoaktif bir ışıma yapan bir yıldız her dakika dünya büyüklüğünde radyoaktif alanlar oluşturup tekrar kapatır veya siyah leke patlamaları oluşturur. dolayısıyla söz konusu iddia biraz komiktir.
söz konusu durumların insanlarla bir ilgisi yoktur. astronomi bilimdir, astroloji yıldızlardan ve gezegenlerden bir anlam çıkartmaya çalışan sudo-bilimdir. yani saçmalıktır. inanmayın böyle şeylere.
söylemleri ve yaptıklarıyla cenneti dünyada yaşamak isteyen cemaattir. kurdukları cariye, abla ve ilişkiye girme şekilleri okunduğunda bir tür seks hiyerarşisi oluşturulduğu görülmektedir. işin ilginç yanı bir çok kadını bu şekilde kullanıyor olmalarına rağmen sadece "islami" adı altında bulundukları için güç sahiplerinin onlara dokunmadığı gerçeğidir.
toplumun kültürel geçmişinin ve islami geleneklerin ataerkil bir toplum oluşturmasından dolayıdır. yurt dışındaki örnekler göstermiştir ki iyi bir eğitim anlayışı ile kadınlar ve erkekler arasında analitik zeka açısından bir fark yoktur.
genelde bir troll olur bu kişiler. tabi trollden trolle kalite farkı da vardır. bazıları fanatiklikleri yüzünden kusar şekilde girdiler yazabilirler. sadece sözlükte değil, ülkede bu şekilde fazla ciddiye alınmaması gereken bir çok kişi vardır.
adil kullanım kotaları yurt dışında da uygulanmaktadır. aradaki fark yurt dışı kotalarının 250 gb gibi sayılardan başlarken türkiyede dandik bandwithler olduğu için özellikle ttnet tarafından 20gb gibi sayılarda başlatıyor olmalarıdır. ttnetin fiber dediği şey gerçek fiber değildir bu arada. ftb yani fiber to building olarak binaya getirilmez fiber kablosu çok büyük oranda. mahallelere büyük bir bina kurulup oradan yer altı cat kablolarıyla çekildiğinden ciddi hız düşümüne sebep olabilmektedir. bunun yanında alanlar için ayrılan genel bandwith daha azdır bu sebeple kullanım kotaları düşüktür.
Mustafa Kemal Atatürk'ün katkısı fikirleridir. Savaşma konusunda kararlılığı, ülkesine ve insana olan inancı ve taktiksel dehasıdır. Evet savaşanlar türk, kürt ve birçok farklı etnik kökenden olan insanlardı. Ancak Mustafa Kemal olmasaydı gerçekten o savaşlar kazanılamazdı. Eğer böyle düşünmüyorsanız açın anafartalar cephesini ve genel çanakkale çıkartmalarında gerçekleşenleri tekrar okumalı bence. Bunun yanında ileri görüşlülük ve bilimsel öncülüğün benimsenmesiyle ilgili cumhuriyet sonrası çalışmalardan bahsetmiyorum bile.
Bu konuda eğri oturup doğru konuşmak lazım. Daha birkaç gün önce insanlar din konusunda herhangi bir eleştiri getirilince inanca saygı göster talepleri gelen bir ülkede miyiz? Evet öyleyiz. Bu demektir ki ülkede bazı tabular var ve tam olarak ifade özgürlüğü yok. Ha şimdi ne oldu, bu inançlarına ve değerlerine saygı bekleyen topluluk aynı ülkenin farklı bir toplumunun büyük bir değer olarak kabul ettiği ve yaptıkları apaçık ortada olan bir kişiye saygısızlık etti.
Peki siz bunu sizden farklı düşünenler ve farklı değerleri olanlar için uygun gördüğünüz zaman başka biri çıkıp peygamberin hayatı hakkında eleştiri getirince veya düşüncesini belirtince hangi hakla saygı bekliyorsunuz?
Bu iş böyle olmaz. Ya toplumun farklı kesimleri ifade özgürlüğünü kabul edecek ve mantık çerçevesinde tartışacaklar ya da bazı şeylerin üzerine gitmeyi bırakıp saygı duyacaklar. Ama böyle olmuyor, uzun bir süre de olmayacak çünkü ülkemizde adalet yok malesef.
Sanırım en kötü yanlarından biri bu ifade özgürlüğünün, özellikle de sözlük ve forum gibi ortamlarda. çok kaliteli troller de var tabi acayip yaratıcı pislikler yapıp milleti çaktırmadan birbirine düşürüyor tartışma ortamlarını bozup tatmin oluyorlar ama güzelim ülkemde iletişim yeteneği kuvvetli ve insanları manipüle edebilecek insanların sözlüklerde takılmak yerine iş adamı ya da politikacı olmasından dolayı sanırım bütün gereksiz trollükler sözlükleri buluyor.
zaten sözlükte edinilmesi gereken ortamın belirli bir çizgisi olmadığı ve herkes kendi yazdığından sorumlu olduğu için de moderasyonun bu tür gerzekliklerle uğraşmaması da belki anlaşılabilir ama kişisel görüşüm bu tür yeteneksizlerin ve sırf tartışma çıkarmak için provokatif başlıklar açıp absürd entryler giren tiplerin belirli kurallar çerçevesine yaptırıma uğratılmasıdır.
insanların ne renk giydiği ve bunun ahlaki olarak farklı çevrelerce nasıl yorumlanabileceği hadi neyse de bunu yapacaksa bile "dolaştırmazlar!" ne demektir? nasıl bir zihnin ürünüdür bu düşünce tarzı?
eğer competitive gaming kategorisine ait oyunlardan birini oynuyorsanız masaüstü bilgisayarlar rahatlık ve performans açısından her zaman daha iyidir. hiçbir gerçek para dönen event'te laptoplarda oyun oynandığını görmezsiniz. klavye mouse gibi ekipmanlar profosyoneldir ve ekstradan takılır zaten, mobility grafik ve işlemciler masaüstü için ekstradan üretilen threadlar ile başa çıkamaz. eğer bilgisayar dünyası hakkında birşeyler biliyorsanız masaüstü bilgisayar kullanmak isteyen bir insanın nedenlerini anlamak çok zor olmayacaktır.
Başbakan Erdoğan geri adım atmamakta kararlı. Ancakverdiği bu tepki gerçekten neye? Bu halk itiraz ederken neye itiraz ediyordu?Bunu başbakan kendisine samimi olarak sorma gereği duydu mu merak ediyorum.Sanırım sormadı, çünkü sorsaydı bu şekilde tepki göstereceğini düşünmüyorum.
Başbakan'ın herşeyi yapmaktaki argümanı kısaca şu;"Biz %50 ye yakın oy aldık halk tarafından, dolayısıyla çoğunluk temsiliçin bizi seçti bu nedenle biz de istediğimizi yapıyoruz." Tabi kidemokrasi her zaman çoğunluğun isteğinin gerçekleşmesini gerektirmiyor. Ancakbaşbakanın sanırım bu pek umrunda değil. Temsili demokrasinin işleyiş tarzıhalkın seçtiği temsilcinin genel olarak aldığı kararları halka birlikteuygulamasıdır, halka rağmen değil. Aradaki bu ince çizgiyi birbirinekarıştırmayı çok seviyor malesef kendisi. Eğer alınan bir karara toplumsal birtepki gösteriliyorsa karar tekrar değerlendirilir veya önemli bir siyasikonuysa referanduma bile gidilebilir. Ancak bu konudaki tek sıkıntı bu dadeğil.
2008 yılında Uğur Dündar dökümanlarına kadardökerek yaptığı araştırmada istanbulun farklı ilçelerinin farklı mahallelerindekütüğe kayıtlı ancak ölmüş olan "seçmenlere" oy kullandırıldığıortaya koyulmuştu. Bunun detaylarını ve haberin kendisini google ve youtube'ayazarak çok rahat bir şekidle bulabilirsiniz. Söz konusu bu iken 2006 yılındanitibaren yapılan diğer seçimlerde bu tür adaletsizliklerin yapılmadığınınereden bilebiliriz. Sonuçta bu tür hareketler bize bu insanların "kazanmakyolunda herşey mübahtır" gibi bir ahlak anlayışına sahip olduklarıizlenimini veriyor. Ancak esas durum bu haberlerin neden bu kadar çabukunutulduğu? Neden peşinden gidilmedi, muhalefet niye kovalamadı, neden haladaha ortada bir seçim adaletsizliği olup olmadığı tartışılmıyor? Bu sorununcevabı halen bekleniyor.
Erdoğan'ın "delikanlı başbakan"kıvamından çıkmamak için bu kadar direniyor olması sanırım davos çıkışları gibiiyice geçmişten gelen bazı davranışlarının halk tarafından yine"delikanlıca" görülmesinden dolayı onu içten içe gazlamış olmasıolabilir. Bir süre sonra ise çizgisini kaybedip padişahlığını ilan etmeyebaşladı kendisi. Dikkat ederseniz sadece Erdoğan'dan konuşuyorum. Çünkü bu birAKP sorunu değil. Bu ülkenin sorunu başbakanın despotik, geri adım atmayan,yaptığı hatayı kabul edemeyecek kadar sahte bir gurur sahibi ve diktatör varikonuşmaları ve kararlarıdır. AKP bile kendi içinde bunun farkında. Ancakkendisi biat kültürünü zamanında oluşturduğu ve kimse zamanında buna kendi partisiiçinde dahi ses çıkart(a)madığı için tekil güç olarak istediğini yapabilmekte.Kişisel olarak AKP'ye oy vermedim ancak çok rahat anlayabiliyorum ki halkınverdiği oy bu başbakana değil, o balkon konuşmasını yapan kucaklayıcı vebirleştirici konuşmalar ve davranışlarda bulunan başbakanaydı.
Devlet içi kadrolaşmadan bahsetmeye bile gerek yokdoğal olarak. Zam dengesizliği, enflasyon, çekilen peşkeşler, bir gecede komikrakamlara kapanan ihaleler, yabancı sermayeye satılan ( daha doğrusu hediyeeder şekilde verilen) kamu varlıkları, imf'ye borcun kapanması ama buna rağmenvergilerin zamlanması, intikam dürtülü söylemler gibi durumlar başbakanınsadece ağzının iyi laf yaptığını ortaya koyuyor malesef. intikam demişkenbahsetmeden olmaz, son yıllarda özellikle çok başvurduğu bir yöntem bu da,"geçmişte zülum ettiler şunlar şunlar oldu o yüzden bizim hukuksuz olsa dabunları bunları yapmamız meşrudur" davranışları, söylemleri ya da imaları.Başbakan hatayı hatayla çözmeyi planladı hep sanırım. Bunu yaparken de hukukunüstünden geçip gerçek süreçleri atladı ve bunun cezasını da yine halk çekti.Çünkü insanlar bunları hep görüyordu ve korku imparatorluğu iliklerimize kadarişledi. Bazı insanlar ben böyle bu düzenin yanlışlarını saydığımda hep kötütarafından baktığımı iyi işlerin de yapıldığını söylüyorlar. Ancak yapılanfaydalı şeyler size yaptığınız haksızlıktan, yediğiniz kul haklarından,günahlarınızdan kurtulma kartı sağlamaz. Ne yaptıysanız onun hesabınıverirsiniz. Vermelisiniz. Demokrasi böyle işler. Bizim ülkede tarih boyunca pekişlemedi ama olması gereken budur.
Bugün TRT'deki içten gelen haberlerde resmen zorlayalan haber yapıyoruz, kanımıza dokunuyor diyordu çalışanlar. Sokakta polisleyapılan görüşmede nasıl iç ikilemde olduklarını ancak yaşam tarzını ve ekonomikgücü kaybetmenin verdiği korkunun ne denli onlara üstün geldiğini 36 saattiruyumadan meydanlarda görevlerini yapmaya çalışmalarından anlıyoruz. Her ikitarafta da yanlışlar, provokasyonlar gerçekleşmekte tabi ancak polisin kendisibile kendilerine gelen emirlerin aşırı olduğu konusunda hemfikir.
Peki son durum nedir? Ülke bir ikileme girdi. Halkvs Erdoğan durumu söz konusu. Halk söz konusu yapıların yapılmasınıistemediklerine dair çok açık bir tepki koydu. Erdoğan ise her zamanki gibigeri adım atmamak benim karakterimdir tadında devam ediyor. Arınç ise biryandan çıktı Erdoğan yokken ortamı yumuşatmak için elinden geleni yapıyor amaErdoğanın halka hiçbir değer vermediğini Arınç bile biliyor. Çünkü bu eylemlereve bunu yapan insanlara bir değer veriyor olsaydı Erdoğan bugün bu ülkede olurve nerede yanlış yapmış olabileceğini değerlendirirdi. Bu umursamazlığıkullandığı çapulcu gibi kelimelerden de anlıyoruz zaten. Halk izin vermeyecek,Erdoğan yapıcam diye ısrar edecek. Eğer Erdoğan yarın orayı yıkıp yerine yenibirşey yaparsa bu savaşı kazanacak ve tekilliğini devam ettirecek. Eğer halkbir şekilde Erdoğan'a geri adım attırabilirse birlik olduklarında güçlüolabildiklerini fark edecekler. Bu da Erdoğan'ın düşüşünün başlangıcı olacak.Eğer Erdoğan hiçbir şekilde geri atmaz ise kendi halkının üstünden geçmesigerekecek ve bu üstünden geçme pek micaz anlamda gerçekleşmeyeceğe benziyor.Neler olacağını bekleyip göreceğiz.
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan,halkını (en azından düşünen, sorgulayan, günü kurtarmak yerine geleceğe dairahlaki sorumluluğu olduğunun farkında olan kesimi) kendisine oy vermiş olsun yada olmasın hayal kırıklığına uğratmıştır. Halkın saygısını kaybeden birbaşbakan ise cumhuriyet rejiminde ayakta kalamaz. Pragmatik açıdan bakacakolursam kendisi ya rejimi bir an önce değiştirmek için elinden geleni yapmalıya da bu oyundan elini ayağını çekip Amerika'ya Fetullah Hocasının yanına gidiporadan ülke içini örgütlemeyi ve nihai amaçlarını yerine getirmeyi denemelidir.
Epiktetos'un dediği gibi; "Hayattaki olaylar öyle olduğu için öyledir. içerisinde mutluluk veya üzüntü barındırmazlar. insana mutluluk veya üzüntü veren şeyler sizin olaylara bakış açınız ve onu algılayış şeklinizdir." Tam olarak böyle değildi söz ama hatırladığım kadarıyla buna çok benzerdi.
geçen gün nat geo izliyordum. aslanların afrikada avlanma taktikleriyle ilgiliydi yayın. gruptan bir tane hamile ceylanı ayırıp kıstırdılar ve takibi hayvan zaten hamile olduğu için fazla koşamadı ve yıkıldı. bütün vücuduna farklı farklı diş atan 5-10 tane aslanın hücmüna uğrarken ceylanın baktığı yer benim çok ilginç hissetmeme sebep oldu. ceylan büyük acılar içerisindeydi muhtemelen ve ölürken baktığı yer kameraydı, yani çekim ekibine bakıyordu. belki yardım istiyordu üzücü gözleriyle, belki birşeyler anlatmak istiyordu. ama hiç aksatmadan, aslanlar onu ve karnındaki çocuğunu canlı canlı parçalarken gözlerini birkaç kez de kırparak kameraya bakmaya devam etti...
ne hissedeceğimi bilemedim çünkü düzen böyleydi. düzen adil değildi, kaotik bir dengenin ürünüydü. olan sadece oluyordu, inanılmaz acılar da buna dahil. "show must go on" dediği gibi freddy'nin şov her şeye rağmen devam edecekti. aslan için büyük bir eğlence olan şey ceylanlar için inanılmaz bir çöküntüydü.
sonra anladım tabiki. doğru ya da yanlış diye bir şey aslında yoktu. doğruyu ve yanlışı biz birkaç toplumsal norma isim vererek anlamlandırmaya çalışıyorduk sadece. her gün doğayı mahvediyorlar diye çığırtanlara karşı söylenecek tek söz vardı, bizler doğanın kendisiyiz zaten. bizim bu hale gelmemize izin veren doğanın kendisiydi şimdi ona zarar veren de bizsek eğer doğa bizi de silkeleyip atacak belki bir gün. bir amaç olduğu için değil, öyle olduğu için öyle. kabul etmesi zor belki, insanı tatmin etmiyor belki o da doğru... ama öyle...
kişisel tecrübelerime göre ilişkilerdeki en büyük problemlerden biri de ne istediğini bilmemektir. bunun yanında sorunu çözmeye yönelseniz bile size bu konudan kaçıyorsa o ilişki çoğu zaman sona ermeye mahkum olur.
facebookta bir profil açmış iseniz facebook sürekli belirli zaman aralıklarında veritabanı yedekleri aldığı için tüm profilinizi, fotolarınızı, info listinizi boşaltsanız da bilgiler gerçek anlamda kaybolmamaktadır. malesef bir kez üye olduysanız ve bir şeyler paylaştıysanız hesabınızı kapatarak bunları yapmış olduğunuz gerçeğinden kurtulamazsınız.
kim daha yetenekli anlaşılamayacak olan turnuvadır. malesef bu tür turnuvalarda üste çıkıldıkça herkesin belirli bir seviyede oyunu biliyor olmasından dolayı yapılacak hamleler zaten bilinmektedir, dolayısıyla oyun tamamen şansa kalır. ha şans ta tavlanın en az %70-80'i dir o da eğlenceli bir noktası ama bu kadar şansa dayalı oyunların turnuvalarından ben zevk almıyorum şahsen.
bu tür nedenlerden dolayı düğün yapmayı anlamsız bulmaktayım. hiçbir zaman geleneksel bir insan olmadım zaten. kendi ailenle küçük bir ortamda yüzük takar evlenirsin, benim dünyanın gözüne bir şeyleri sokmaya ihtiyacım yok.