düzenleme: Astronomi serimin ilk okumuş olduğum kitabı, Isaac Asimov'un Dünya Dışı Uygarlıklar kitabıdır. Yıllardır evimizdeki kütüphanenin raflarında duran bu kitap, astronomiye olan ilgimin giderek artmasıyla ilgimide çekmeyi başardı ve okumaya karar verdim. Oldukça zevkli olan kitap için düşüncelerim şunlardan ibaret:
Öncelikle dünyamızın dışındaki diğer gezegenlerde ve diğer yıldız sistemlerinde hayat var mı? Bu hayat bakteri düzeyinde mi, okyanus hayatıyla mı sınırlı yoksa gelişmiş teknolojik bir uygarlık düzeyinde mi? Bir gezegende bir yaşamın oluşması için ne gibi faktörlerin olması gereklidir? Ne gibi bir şansa sahip olması gerekmektedir? Bir gün teknolojik uygarlık düzeyine ulaşmış bir gezegen ile temas etmek istersek ne yapabiliriz? imkânlarımız nelerle sınırlıdır?
işte bu soruların mantık, akıl, bilim ve istatistiklerle irdelendiği, incelendiği ve sonuca ulaşılmaya çalışıldığı, akıcı, zevkli bir kitaptır. Bu kitabı anlamak için profesör olmaya gerek yok. Basit, orta okul - lise kimyası, fiziği ve biyolojisiyle sınırlı, basit matematiksel hesaplamaların yapıldığı yalın ağızlı akıcı bir kitaptır. Bilime, özellikle astronomiye ilginiz varsa, özellikle ve özellikle yaşamı, evreni sorgulayan, sağlıklı ve eğitimli bir insanın "acaba şu koca evrende yalnız mıyız?" diye kafa yorması kesin olan doğuştan gelen sorularımıza keyifle ve imkanlar neticesinde kesin kanıtlarla cevapların verildiği bir kitap. Kesinleşmemiş bilimsel hipotezlerle değil de kesin olgular ve veriler üzerineden değerlendirmeler yapılarak oldukça "muhafazakar" bir biçimde ele alınan rakamlarla evrenin değerlendirildiği kitap...Isaac Asimov'un bu kitabı okunmaya kesinlikle değer, ölmeden önce deneyiniz.
amerika birleşik devletleri vatandaşı, ingiliz edebiyatı profesörü, yazardır. 1928 San Fransisco, California doğumludur. 1984'de hayatını kaybetmiştir. eserlerinden bazıları: