a different dimension
0 (düz adam)
dokuzuncu nesil silik 0 takipçi 0.90 ulupuan
entryleri
oylamalar
medya
takip

    defisit

    1.
  1. Genellikle oluşan sıvı açığını göstermede kullanılır. Sıvı ve elektrolit tedavisinde defisitin hesaplanması çok önemlidir.
    0 ...
  2. salmonella typhimurium

    1.
  3. Salmonellanın en sık hastalık yapan türüdür. hastalık akut gastroenterit, enterik ateş, septisemi ve asemptomatik enfeksiyon halinde seyredebilir. küçük çocuklarda ve bebeklerde fatal sonuçlara yol açabilir.
    0 ...
  4. norwalk virüs

    2.
  5. Önemli gastroenterit etkenlerinden birisidir. yiyecekler ile bulaşır, genetik materyali Rna'dır.
    0 ...
  6. akut gastroenterit

    1.
  7. Sindirim sisteminde elektrolit ve sıvı transportunun bozulması sonucu 24 saatte 3’den fazla sulu dışkılama olmasıdır. Barsak hareketlerinin artması ve gaitanın alışkın olduğundan daha yumuşak ve sulu olması genel bulgular arasındadır. dünyada yılda 1 milyardan fazla kişide görülmektedir. 3de biri 5 yaş altı çocuklar olması ile birlikte yılda ortalama 5 milyon ölüm olur.
    0 ...
  8. jra

    1.
  9. juvenil romatoid artrit

    1.
  10. genellikle 16 yaşından önce başlayıp, 6 haftadan uzun süren(kronik), en az bir eklemi tutan artrit çeşididir. kesin tanısı olmadığı gibi tanı koyabilmek için diğer tüm hastalıkları ekarte etmek gerekir. çevresel olarak sıklıkla enfeksiyonlar sorumlu tutulur ama kesin nedeni belli değildir. Bulguları: Artrit, eklemde şişme, ısı artışı, hareket kısıtlılığı ya da kızarıklık olarak tanımlanır. Bu tabloya artralji de eşlik edebilir. ülkemizde en sık görülen tipi sistemik jra'dır.
    2 ...
  11. onikolizis

    1.
  12. Tırnak aralarında boşluk oluşması durumudur. psöriatik artritde sıklıkla görülür.
    1 ...
  13. nail pitting

    1.
  14. Tırnakta görülen beyaz, benek şeklindeki oluşumlardır. psöriatik artritde sıklıkla görülür.
    0 ...
  15. fizyolojik sarılık

    1.
  16. Genellikle artmış bilirübin yüküne ve yetersiz ekskresyona bağlı olarak doğumdan sonraki ilk günde(24 saat) başlar. Term yenidoğanlarda 3-5. günlerde, preterm yenidoğanlarda 5-6. günlerde pik yapar. termlerde 12.9 mg/dl'ye, pretermlerde 10 mg/dl'e çıkabilir. 2-3 gün içerisinde kendiliğinden azalır. Prematürelerde normale dönüş daha uzun sürer ve haftalarca devam edebilir.
    2 ...
  17. fluktuasyon

    1.
  18. bir oluşumun muayenesi sırasında, bu oluşumun içerisindeki sıvının verdiği çalkalanma hissidir. genellikle lenf nodu muayenesinde bakteriyel kaynaklı lenfadenopati durumlarında hissedilir.
    3 ...
  19. buffy coat smear

    1.
  20. Septisemi tanısında kullanılan, %70 pozitiflik oranı veren bir testtir. Alınan kan örneğinin 1 ml EDTA’ lı tüpte 2500 devirde 15 dakika santrifüj edildikten sonra ayrıştırılan beyaz hücre ve plateletlerin periferik yaymada incelenmesi esasına dayanır.
    1 ...
  21. tübülointerstisyel nefrit

    1.
  22. tübulointerstisyel nefrit (tin) genellikle tübüler inflamasyonunun eşlik ettiği renal interstisyumun inflamatuar hastalığıdır. nadir olarak interstisyel inflamasyon tubuler infiltrasyondan sonra gelişebilmektedir. glomerüler tutulum genellikle yoktur veya minimal olabilir. glomerüler tutulum varsa, glomerüler filtrasyonda azalma, proteinüri ve hipertansiyonla kendini gösterir.
    0 ...
  23. bakteriyel artrit

    1.
  24. Süpüratif, piyojenik veya septik artrit olarak da anılır, önemli bir eklem infeksiyonudur ve romatolojik acil durum olarak kabul edilir, çünkü eklemde irreversibl fonksiyon kaybıyla birlikte hızlı destrüksiyona neden olur. genel populasyonda (protez olmayan eklemlerde) yılda 100000’de 2-10 olarak bildirilmektedir, riskli hastalarda ve cerrahi prosedürlerde insidans artabilmektedir. Genellikle hematojen yolla bulaşır. Diğer bulaşma yolları ise cerrahi sırasında direk inokülasyon, travma, perkütan temas ve infekte yumuşak doku veya kemikten yayılım şeklindedir.

    Bakteriyel artrit için risk faktörleri:

    -Romatoid artrit
    -DM
    -Kollagen vasküler hastalıklar
    -Malignite
    -HiV enfeksiyonu
    -immünsupresif tedavi
    -IV ilaç kullanımı
    -Endokardit
    -Cilt enfeksiyonu
    -65 yaş üstü olmak
    0 ...
  25. hiperbilirubinemi

    1.
  26. Kandaki biluribin seviyesinin artmasıdır. Yenidoğanda sık karşılaşılan bir durumdur.
    Maternal risk faktörleri:
    -Kan grubu (ABO ya da Rh uygunsuzluğu)
    -Emzirme
    -ilaçlar; diazepam, oksitosin
    -Etnik köken; Asyalı, Amerika yerlisi
    -Annenin hastalıkları; maternal diyabet

    Neonatal risk faktörleri:
    -Doğum travması; sefalhematom
    -ilaçlar; kloramfenikol
    -Doğumdan sonra aşırı kilo kaybı (yetersiz beslenme)
    -infeksiyonlar; TORCH
    -Erkek cinsiyet
    -Polisitemi
    -Prematürelik
    -Kardeşte hiperbilirubinemi öyküsü
    1 ...
  27. sakral dimple

    1.
  28. Anüs'ün hemen yukarısında lokalize çukurumsu yapıdır. Adını çukurun bulunduğu spinal yolun sonlandığı, sakrum bölgesinden alır. Yenidoğanların %2'sinden daha sık görülen bir sorundur ve bunların hemen hepsi minör konjenital malformasyonlardır. Spina bifida gelişimine işaret eder: zaten daha belirgin ve ciddi türlerinede spina bifida occulta denir. Doğum sonrasında ilk muayenede pediatristler tarafından saptanan, prognozu ve yaklaşımı belirleyen durumlar:

    Lezyon üzerinde deri dokusu olup olmadığı? eğer yoksa, nöral tüp tam anlamıyla kapanmamıştır.
    lezyon üzerinde kıl, tüy var mı? eğer varsa, başka sorunlar olduğunuda gösterir.
    Muayenede başka anomalilerin varlığı?, örneğin kısa ekstremiteler olması.
    Çukurun anüse olan yakınlığı? yakın olması, iyi prognozu gösterir.
    Bu hastalarda Beraberinde böbrek problemleri olabileceği için Tüm bunlara ek olarak kesinlikle ultrasonografi ilede bakmak gerekir.
    0 ...
  29. baş çevresi

    1.
  30. mezura, glabella, kulak üstü ve oksiputtan geçecek şekilde ölçülür. normalterm yenidoğanda, 33-38 cm arasındadır.
    0 ...
  31. dekreşendo

    1.
  32. giderek hafifleyen, ses yoğunluğu azalan anlamındadır, tıpta erken sistolik üfürümler örnek verilebilir.

    ayrıca müzikte de giderek azalan ritmi belirtir.
    1 ...
  33. venous hum

    1.
  34. venöz uğultu anlamındadır. klavikula üstünde veya altında, boyunda tek veya çift taraflı, oturmakla artan, yatmakla, juguler vene bastırmakla ve boynu çevirmekle azalan veya kaybolan üfürümlerdir. pda'dan ayırmak gerekir.
    0 ...
  35. amniyotik band sendromu

    1.
  36. fetal hayatta, amniyon zarının yırtılmasına bağlı olarak fetüste, bandın dolandığı yere göre extremite veya hayati kayıp oluşmasıdır.

    örneğin; eğer band bebeğin bir dirseğine dolanırsa, olayın şiddetine göre ya kolun dirsekten aşağı kısmı hiç büyümez (otoamputasyon) ya da deformite oluşur. eğer oluşan fibröz band fetusun boynuna ya da hayati öneme sahip kısımlarından birine dolanırsa bebek anne karnında kaybedilebilir. bu sendroma adam kompleksi (amniyotik deformite, adhezyon, mutilasyon)'de denilir.
    0 ...
  37. kaput suksadeneum

    1.
  38. Doğum şişi olarakta bilinir. Bu bozukluk vajinal yolla olan normal doğumlarda, baş gelişi ile doğan bebeklerde görülür. Çok sık rastlanır. Bebeğin doğum kanalından çıkışı sırasında doğun kanalında sürtünme ve vakum etkisi ile olur. Doğumdan hemen sonra fark edilebilir. Yumuşaktır, yüzeyde saçlı deride sıklıkla peteşi ile birliktedir. Cilt altında kan birikmesine bağlıdır. Kafa kemiklerinin eklem yerlerini geçerek geniş bir alana yayılabilir. Tedaviye gerek yoktur. Birkaç günde kendiliğinden düzelir. Cilt enfeksiyonlarından korumak yeterlidir.
    0 ...
  39. sefal hematom

    1.
  40. %30-35 sıklığı ile en sık görülen doğum travmasıdır. Kanın kemik periostu altında birikmesi ile karakterizedir. Yavaş yavaş ilerlediği için doğumdan saatler sonra ortaya çıktığı görülür. Başlangıçta serttir, zamanla yumuşar 2-3 ayda kendiliğinden geçer.
    0 ...
  41. bronkopulmoner displazi

    1.
  42. Genellikle prematüre yenidoğanların yüksek oksijen basıncına maruz kalması ile görülen kronik bir akciğer hastalığıdır. hastalarda sıklıkla artmış hava yolu direnci ve bronşiyal hiperreaktivite görülür. Tanı klinik ve radyolojik incelemeler ile konulur.
    1 ...
  43. komorbidite

    1.
  44. Bir hastalık devam ederken, beraberinde başka hastalıklar görülmesi durumudur.
    örneğin alerjik rinitte komorbid durumlar:
    *Bronşial astım
    *Konjonktivit
    *Sinüzit
    *Nazal polipozis
    *Otitis media
    *Atopik dermatit
    *Besin allerjisi
    *Uyku bozukluğu
    *Ağız solunumu
    0 ...
  45. © 2025 uludağ sözlük