istanbul üniversitesi türk dili ve edebiyatı yeni türk edebiyatı anabilim dalı profesörü, dinleyeni sıkmadan bilgi dolu konuşması gözlerden kaçmamış, sevimli hoca.
bugün boğaziçi üniversitesitürk dili ve edebiyatı bölümü tarafından '40. sanat yılı biterken' adıyla onuruna düzenlenen programa katılmış yazar. kendisine soru yöneltip cevap aldığında teşekkür eden herkese 'ben de size teşekkür ederim' demesinin örnek teşkil ettiği kibar hareketleri dikkat çekmiş; fotoraflarında göründüğünden daha yaşlı bulduğum yazar. program dahilinde senaryosunu yazdığı 'kırık bir aşk hikayesi' adlı filmi bizimle birlikte izlemiş; seçil toprak, fatih andı ve oğuz cebeci'nin hakkında yaptıkları konuşmaları hoş tebessümüyle dinlemiş, ardında kısa bir konuşma yaparak soruları yanıtlamıştır.
eleştirmek için değil değiştirmek için diyen, üniversitelerde konuşlanan gönüllülük platformu. hemen hemen her üniversitede şubesi bulunan, birbirinden güzel birbirinden özenli projelerle ışık saçan topluluk...
adalet ağaoğlu'nun modernizme giriş örneği sayılabilecek ölmeye yatmak(1973), bir düğün gecesi(1979), hayır...(1987) adlı romanlarından oluşan üçlemesi.
türkçeye kızıl harf (bordosiyah yay.) adıyla çevrilen, boğaziçi üniversitesi ve haliç üniversitelerinde amerikan novel/ survey of american literature derslerinde okutulan, bol sembollü roman. söz konusu olan harf adultery(zina)nin A'sıdır.
boğaziçi üniversitesi türk dili edebiyatı komisyonu. 2007 yılı 2. döneminde resmi olarak kurulan komisyon boğaziçinde yıllardır bir eksiklik olan türk dili edebiyatı üzerine çalışmalar yürütmektedir. kurulduğu dönemde iclal aydın'ın da katıldığı tuna kiremitçi şöyleşisi, mevlana'nın torununun ve iki profesörün katıldığı mevlana gecesi düzenlemiş; ebediyat adlı dergi çalışmalarına başlamıştır. 2007/2008 döneminde ise ahmet ümit söyleşisiyle başlayan çalışmalarına söyleşi, araştırma, sempozyum ve dergi çalışmalarıyla devam etmektedir.
06 Kasım 2007, salı günü 17.00'da Boğaziçi üniversitesi demir demirgil salonu'nda BUED.TEK'in organizasyonu olan söyleşiye katılacak, en tanınan, sevilen Türk polisiye roman yazarı.
zoru başarmış filmlerdir zira romanlarda sıkça yer verilen iç konuşmalar ve bilinçakışlarını filme aktarmak oldukça zordur. benim bildiğim bir örneği yok...
sahip olduğu 65.000 kelimenin 25.000i kendisine ait olan, yani kelimelerinin çoğu diğer dillerden alınmış olan dil. ayrıca eklerle yeni kelime türetmenin en kolay ve bol olduğu dillerden biri olsa gerek. (bkz: çekoslavakyalılaştıramadıklarımızdan mısınız?)
yaklaşık 475.000 kelimeye sahip olup, anadili ingilizce olanların eğitim ve kültür seviyelerine bağlı olarak 50.000 ile 100.000 arasında sözcüğü kullandıkları dil. ingilizce öğrenmeyi zorlaştıran en önemli sebeplerden biri bu olsa gerek, türkçenin topu topu 65.000 kelimeye sahip olduğunu düşünürsek.