günümüzde titizlikle üretilen igne adini verdigimiz metal uclara sahip olan, pompa sistemi ile calisan, siviyi püskürtmeye yarayan gerectir.
eskiden atesle isitilarak bir cok kez, metalden yapilmis olari kullanilirdi. Günümüzde ise plastik gövdeden yapilmis, metal uca sahip olanlar üretilmekte olup, bir cok cocugun kabusu haline gelmistir.
bunu üreten firmalar lazer teknolojisini kullanarak, ignelerin metal olan kismindaki mikro parcalari isitarak eritip, daha düzgün olmalarini sagliyor ve bu yüzden ete girerken aciyi önlemis oluyor.
Şırınga, bir tüp, tüpün içerisinde hareket eden bir piston ve ince bir ağızlıktan meydana gelen, gaz ve sıvıları basınçla içine emerek ince bir hat halinde püskürten cihaz. Ucuna iğne takılmış şırınga kısaca iğne olarak adlandırılır. Uyuşturucu müptelalarının çakmağı gibidir.
ilk olarak hindistanda kullanılan, insan vücuduna sıvı madde enjektesinde kullanılan araç. modern olanını Charles Gabriel Pravaz isimli cerrahın ilaç verme amacıyla ilk defa 1850lerde kullanmıştır.
Günümüzde şırıngalar, medikal grade silikon yağ kullanılarak kayganlaştırılmaktadır. Bu içeride pistonun rahat kaymasını sağlar ki bu hastanın acı hissini azaltır. daldırma yöntemiyle, Silikonlanmış iğne uçları sayesinde de damara giriş kolaylaşır.
şırıngayı ilk bulan fransız charles gabriel pravaz,dır. bir tüpün içinde oynayan, ve bir piston iğne ucundan meydana gelir. eski dönemlerde şırınganın gövdesi cam ile kaplıydı. ve sterilize edilip tekrar kullanılırdı. günümüzde cam şırıngaların yerini plastik ve tek kullanımlık şırıngalar almıştır.