şanlıurfa'nın en meşhur tatlısıdır. duyanlara pek iyi şeyler çağrıştırmamakla beraber oldukça güzel düşük kalorili bir tatlıdır. kilo problemi olup tatlıdan vazgeçemeyenlere tavsiye edilir. heryerde bulamazsınız urfaya bir uğrayın.
urfa yöresine özgü bir şerbetli bir tatlı.ankara'da mangalda gayet güzeldir.
bu da tarifi:
KREP HAMURU iÇiN
3 yumurta
1 su bardağı un
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çimdik tuz
' yemek kaşığı eritilmiş ve soğutulmuş tereyağı
ŞERBET iÇiN
1.5 su bardağı şeker
2.5 su bardağı su
1/4 limon suyu
HARÇ iÇiN
150 gram ceviz
YAPILIŞI:krep malzemeleri sırasıyla,yumurtalar ve şeker çırpılır,süt konur ve ardından un tuz koyulup elle un topağı kalmayana dek çırpılır.Krep hamurunu ince olacak şekilde teflonda bir defaya mahsus az yağlayarak 10-12 adet krep elde edilir.
Şerbet için su şeker tencereye alınır,kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika pişirip ocaktan almaya yakın limon suyuda katılır.
Harç için cevizleri 180 derecede sıcak fırında 10 dakika sote edilir,soğutulur ve iri kalacak şekşlde dövülür.
Şimdi tatlıyı servis edeceğiniz tabağa bir kat krep konur üzerine ceviz serpiştirilir,ve aynı işlem krep ler bitene dek bir kat krep bir kat ceviz devam edilir.üzerine sıcak şerbet gezdirilir.Hafif sulu kalır.ılık servis edilir.Ziyafet sofraları için mükemmel bir tercih .Afiyet olsun.
eski sevgilinin yeni sevgilisini lime lime doğradıktan sonra üzerine 500 gram margarin, 3 yemek kaşığı toz şeker, 1 şekerli vanilin ilave edilerek yapılan tatlı çeşididir.
efendim urfa'nın ismini hatırlamadığım bir köyünde dul kalan bir kadının, diğer kadınlar tarafından -kocalarımızı baştan çıkarır bu şıllık gerekçesiyle- bir mağarada yaşamaya mahkum edilmesiyle, şıllık bayanın mağarada imal ettiği tatlıdır. bu yüzden ismi şıllık tatlısıdır. tatlı mı tatlıdır.
süt ve un karışımının tavada kızartılıp üzerine üzüm pekmezi ve ceviz içi serpilerek yapılan ve tadı yalnızca alışmış damaklara hoş gelen yöresel bir lezzettir.
küçük bir şanlurfa gezisinde öğrenilen ve rehber ile garip bir dialoga girmemize neden olan hoş bir tatlı.
rehber kişisi - siiz hiç şıllıgh gördünüüz?
ben - nee?
rehber - şıllıgh şıllıgh
arkadaş - bizim orda çok var ama *
rehber - youv tatlıdır
biz - hee öyle desene abi ya ehehe
Çok eski bir Güneydoğu Anadolu yemeği olan bu tatlının asıl adı "Şileki". Kürtçe'de ıslak, sulu gibi anlamlara gelen Şileki kelimesi, 90'lı yılların başında bazı köşe yazarlarının deformasyonu sayesinde bugünlere Şıllık olarak gelmiştir.
Urfa yöresine ait olan bu tatlıyı ilk duyunca hayrete dustuğum ama aynı zamanda sempati duyduğum rüküş olmasından dolayı bu ismi almış olan tatlı türüdür efendim.